Защо възниква рецидив на рак на простатата

Премахване на малигнен тумор на простатната жлеза не винаги гарантира пълно възстановяване. Според статистиката 50% от пациентите, лекувани в продължение на десет години след операцията се наблюдава повторно развитие на рак на процеса. Защо възниква рецидив на рак на простатата, и какви са последствията от вторично поражение?

Причини за рецидив на рака на простатата

След лечение вероятността от повторно рака на простатата зависи от степента на новообразувания и от степента на неговото развитие. Рецидив може да се появи вследствие на такива фактори:

 • повишено значение при хистологична проверка, според скалата на Глисона – в рамките на 8 — 10 лева;
 • злокачественное поражение на тъканите на органите на половата система и разпространението на метастази в лимфната система;
 • в процеса на операцията са били конфискувани не всички модифицирани клетки.

Причина за възобновяване на рак на заболяването може да се превърне в халатное отношението на пациента към здравето си – не спазване на указанията на лекуващия лекар.

Постоперативни рецидив

Пациентите полето отстраняване на простатата се назначава пародическая проверка на стойности на PSA в кръвта. Увеличаване на антиген, произведена от простатната жлеза по време на изследвания на 2нг/мл показва рецидиве заболявания.

Причина за рецидив след операция може да стане метастази, които не са били идентифицирани в процеса на терапевтични действия. Развитие, туморните клетки, могат да се разпространяват по тъканите на други органи – белите дробове, в гръбначния стълб лимфни възли.

Рецидив след лъчетерапия

След провеждане на подобна обработка радиация облъчване съществува риск от реакция на човешкия организъм на такова въздействие – повторно неща … разнообразие клетки в простатата. Това се дължи на факта, че радиотерапия не е в състояние да унищожи всички злокачествени елементи.

Прочети още  Лекарства и препарати за простатата

Разкриват наличието на злокачествен процес полето лечение ионизирующими лъчи може да е само един месец по-късно. Само след изтичане на това време индикаторът на PSA в кръвта се счита за определящ фактор за рецидив на простатата.

Облъчване и операцията не може точно да се гарантира пълно възстановяване, особено в по-късните етапи на развитие на тумори на простатата.

Често и болезнено уриниране – един от симптомите на рак

Първите признаци на вторичен рак на простатната жлеза

В началните етапи на рецидив нямат никаква особена симптоматика. Така че да разкрие повторното поражение на тъканите на простатата веднага е почти невъзможно. Наличието на заболяването, показват изследвания след лечение на първичния злокачествен тумор.
Основните признаци на вторични поражения на тъканите на простатната жлеза са:

 1. Разстройство на функциите на мочеиспускательной система. В долната част на корема могат да се появят болезнени усещания, които с течение на времето се разпространяват в областите на таза и гръбначния стълб. Присъства често уриниране със слаба струя на урината. Процес на изпразване на пикочния мехур могат да бъдат придружени от резями и болки.
 2. Затруднения в опорожнении на червата. Понякога запек могат да премине в диария. При това в кале присутствую секрет и кръвни съсиреци.
 3. Проблеми в работата на нервната система. Появява се слабост, виене на свят, болки в главата и болезнено усещане за студ.
 4. Загуба на апетит. Усеща гадене, особено в сутрешното време, храната предизвиква отвращение. Развитието на рака може да стане причина за анорексия.

Прогресията на повторно cancer процес понякога води до появата на туберкулоза на простатната жлеза.

Ярко изразена симптоматика при рецидиве на простатата се проявява по малко активно разпространение на заразените клетки на организма.

Прочети още  Рак на аденом на простатата при мъжете

За да не се допусне напреднал етап повторно cancer процес следва след лечение на рак, се подлагат на периодични прегледи. Отдава анализи лекарите препоръчват на всеки три месеца.

Необходимите тестове и изследвания

Основният показател за рецидив се счита за стойност на PSA. В случаи на отклонения от този показател от нормата се провежда допълнителна диагностика:

 1. Проучване на данни в медицинската история. Общото състояние на пациента след терапията позволява на първо място да се оцени вероятността от възникване на рецидив. Събраната информация помага лечащему на лекаря да определи допълнителен диагностичен процес.
 2. Компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс. Според резултатите томография може да се установи присъствие метастаза и да се проследи тяхното развитие.
 3. Позитрон-эмиссионная томография. PET-проучване открива наличието на повторно рака с помощта на специална течност в виена. Благодарение на последващо заснемане на органи може да се проследи вероятността метастазирования по закрашенным елементи.
 4. Пальцевое ректално изследване. Използват този метод за удостоверяване при вторични злокачествени тумори на местен характер. За да разкрие заболяване с помощта на ръчно изследвания е възможно само на по-късните етапи на рецидив на простатата.

Позитрон-эмиссионная томография – машина за висока точност метод за диагностика на рак

Биопсия се прилага в отделни случаи. При рецидиве рак получите засегнатата проба не се получава винаги. По-точна диагностика се определя в процеса на цялостно проучване.

Лечение на

Повторно опазването на поражението на простатата изисква комплексна терапия. На начини за лечение на рак на заболяването се влияе от няколко фактора:

 • тип на новообразувания;
 • наличието на придружаващи заболявания;
 • характер на развитието на раковите клетки;
 • състоянието на имунната защита на организма;
 • възрастова категория на пациента.

Също така при лечение на рецидив на рак на простатата се взема предвид по-рано прилаганите терапевтични техники. Основните начини за премахване на рециклирани образуването на ракови клетки в простатната жлеза са:

 • хирургическа операция;
 • лучевое облъчване;
 • химиотерапия.
Прочети още  Рак на простатата 3 степен и продължителност на живота

В началните стадии На повтарящите се онкология се използва радиотерапия. Но тази процедура се назначава само за онези болни, които не са облъчване по време на лечение на първична ракови тумори. В такива ситуации лучевое облъчване заместват химиотерапия.

Ако по-рано не е извършена хирургическа намеса, при рецидиве на простатата по принцип се практикува премахване на простатната жлеза. Освен това лекарят предписва медикаментозную терапия, която включва лекарства, които допринасят за повишаване на имунната система.

Лъчева терапия, вторичен рак на простатната жлеза

Прогноза и колко живеят тези болни?

След лечение на ракови тумори преживяемост на пациентите е достатъчно висока. Но появата на рецидив много усложнява статистическа картина.

Благоприятна прогноза вследствие на лечение повторно злокачествени лезии зависи от своевременна диагностика и лечение на ранните етапи. Процента на преживяемост при навреме обнаруженном рецидиве злокачествен образование в простатата е над 70%.

В по-късните етапи на развитие на вторични злокачествени тумори се наблюдава доста висок процент на смъртност на пациенти – над 20%. Значително увеличава този процент на рецидив на рак на простатата с богат метастазированием.

Висока стойност на PSA е основен показател за рецидив

За да се предотврати възобновяването на cancer лезии трябва да премахне всички фактори на риска за рецидив – да се откажат от вредни навици, да се въздържат от физически натоварвания, по-малки стоят под пряка слънчева светлина, да се хранят правилно.Също така важен момент е редовно отдаване на анализи за определянето на показателя на PSA в кръвта и спазване на всички предписания на лекуващия лекар.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *