Защо трябва да се повиши имунната система след химиотерапия и как да го направя?

Онкобольной преминал през процедура на излагане на химиопрепаратов, губи способността си да се противопоставят на инфекции. Въпреки че, на пръв поглед, отровни препарати в организма, трябва да убие и микроби. Но човек остава беззащитна пред околния свят бактерии, защото имунната система не е в състояние да изложи необходима за заключване. Помислете за най-ефективните начини, как да се повиши имунната система след химиотерапия.

Как се отразява химиотерапията върху организма

По време на преминаването на химиотерапия убива раковите клетки, химиотерапия вреди и здрави органи. В резултат на това се наблюдава срив на всички системи, и лицето след процедури дълго време не може да се възстанови:

 • драстично се променя формулата на кръвта, поради което пада имунната система след химиотерапия;
 • химически препарати съдържат отрови, които отравляются всички органи;
 • унищожаване на злокачествени образования, химиотерапия нарушава структурата на костен мозък, на лигавицата на органи и способността на тъканите да регенерират;
 • срив в работата на всички вътрешни органи води до намаляване на имунитета;
 • под въздействието на химикали се развива полиневропатия, но без нормална нервна система не функционира добре имунната ви.

 

Спад на имунитета неизбежно след преминаване курса на химиотерапия.

Каква е опасността от намаляване на имунитета

Човек всяка секунда е изложена на множество бактерии, микроби, вируси. И ако не имунна система, тези микроорганизми достатъчно бързо заличени да плът, като работите едновременно отвътре и отвън. Точно за имунната система – сила, която дава здравословна енергия за пълноценен живот.

Прочети още  Стоматит след химиотерапия: причини, лечение и последици

Необходимо изработване на редица хормони и ензими, които са в основата на имунитета. След лечение по онкология това не се случва, защото органите, които отговарят за тяхната производителност, не са в състояние да се справи със собствените си функции. И в допълнение към рак започват да се развиват други тежки заболявания.

 • Повече от всички от химиотерапията унищожава черния дроб, така че онкология често с хепатит.
 • Свива и лигавицата на стомаха, от което се развиват не само гастрит, но и се образуват язви.
 • Отрови водят до нефротоксичности, т.е. сериозно увреждане на бъбреците.
 • Се възпаляват и различни венозни стени. Това се отразява на процеса на кръвообращението и прави по-сложни за болния инжекционни процедури.
 • Намаляване на броя на елементите на кръвта благоприятства проникването на инфекции, които много бързо са засегнати лимфните възли.
 • Дори фоликули не са в състояние да поддържат растежа на направления, и те са напълно отпадат.

Организмът е изтощен, болен омекват, при това изпитват не само умора, но и да изпадат в депресивни състояния. Ето защо е толкова важно за възстановяване на имунитета след химиотерапия.

Намаляване на имунитета е изпълнен на първо място намаляване на способността да устои на инфекции.

Средство за повишаване на имунитета

За да се справят с последиците от токсични ефекти и за укрепване на имунната система, пациенти след процедурата се предписват още и курс на антибиотици. Това позволява по някакъв начин да подкрепи имунната система и защита отслабва тялото. Освен това е необходимо по време на лечение онкология, да вземе и други мерки, които повишават защитните свойства.

Прочети още  Хапчета срещу повръщане при химиотерапия

Как да се възстановят имунната система след химиотерапия:

 1. добре помагат Иммунал и тинктура от ехинацея;
 2. необходими подсилено антиоксиданти (биофлавоноиди, бета-каротин, B6, аскорбинова киселина, токоферол);
 3. важно е засилено хранене, осигуряващо на организма с естествени витамини (плодове, плодове, зеленчуци, билки, пресни, зърнени култури, бобови растения, нерафинированные масла и други подобни);
 4. необходими микроелементи и постъпват в организма с продукти. Особено важно селен, нормализующий броя на лимфоцитите в кръвта, стимулира производството на антитела и интерферон. Този минерал се съдържа в субпродуктах, риба, зърнени култури, гъби, морска сол, лук, чесън;
 5. имунитет също така повишаване на народни средства за защита, сред които могат да се разграничат ромашковые чайове.

Специално внимание трябва да се обърне на хранене, който трябва да снабдяват организма с необходимите микроелементи и витамини.

Без значение колко е отслабнала от тялото, но, когато се решава как да се повиши имунната система след химиотерапия, не трябва да се пренебрегва физически натоварвания. Поне леки кратки упражнения трябва да се изпълняват ежедневно. Добре да ги съчетаете с разходка на открито. От своя страна лекарите разпределя за укрепване на имунната система различни физиопроцедуры, гимнастика и санаторно-курортно лечение.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *