За необходимостта от ранна диагностика на рак на гърлото: характеристики на течението патология

Образуването на злокачествени тумори най-често се характеризира с продължителна течение на клиничните прояви, изразени не е особено впечатляващо в началото на заболяването. Специфичната симптоматика на практика отсъства, а общите признаци на повече приличат на обикновени настинки или инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища. Затова ранната диагностика на рак на гърлото се превръща в първостепенна задача в опозиция агресивно заболяване.

Характеристики патология

Образуването на тумори в гърлото, които имат злокачествен характер, заемат сравнително малък процент в цяло число онкологични заболявания – малко от 3 %.

Според официалната медицинска статистика заболяване по-често се наблюдават при мъже над 45 години. При наличието на този патологичния процес прогнози на живот различни: жените живеят с 10 години повече от мъжете.

Специалисти са на мнение, че обяснението на този факт се крие в пагубном пристрастии мъжете пушенето и алкохола.

Измамничеството на рак на гърлото се състои в това, че дълго време му присъствие безсимптомно или под маската на такива заболявания, като трахеит, фарингит, ларингит, тонзилит.

Това води до факта, че незначителни признаци се приемат за последиците от обикновена настинка или инфекция, вследствие на което пациентите късно да се потърси медицинска помощ. След като диагнозата рак на гърлото, само на ранен етап гарантира положителни прогнози. Колкото по-рано пациентът се диагностицира онкология, толкова по-голям шанс за излекуване.

Прояви на симптомите на рак на гърлото

Сред многото признаци, характерни за различни етапи на заболяването, особено трябва да бъдат предупредени симптоматика, отбеляза почти при всички онкологични заболявания. Това е:

 • лош апетит;
 • рязко намаляване на телесното тегло;
 • обща слабост;
 • малки отклонения в температурни показатели.

Лош апетит – един от възможните симптоми на рак на гърлото

По-изразителна признаци на развитие на рак на процеса са следните прояви:

 • неприятно чувство на синусите – гъделичкане, сърбеж, желание да плащам;
 • затруднено преглъщане, придружена впечатлението присъствие в гърлото чужд обект (топка в гърлото);
 • нарушение на вкусовите възприятия;
 • постоянно покашливание, не устраняемое лечебни процедури;
 • при липса на лечение в пенести мокроте се появяват вените кръвта;
 • подуване на сливиците, появата на тях плака и дребни раните;
 • увеличаване на подчелюстных на лимфните възли;
 • затруднено дишане, недостиг на въздух;
 • болезнено усещане в гърлото, като при болки в гърлото;
 • зловонен мирис от устата;
 • осиплость или дрезгавост на гласа, вероятността за пълна загуба на функцията за говорене;
 • асимметричность долната част на лицето и възможност за мравучкане;
 • значително влошаване на слуха, запушване на носа, счупване на зъбите.

Откриване описани симптоми и признаци, или проява на някои от тях трябва да се превърне в повод за провеждане на дейности за диагностика, предназначена за потвърждение/изключение рак на гърлото. Това ще позволи при вероятност за развитие на ракового процес своевременно да започнете курс на необходимата терапия.

Прочети още  Гъбата chaga за лечебни цели, при рака

Ролята на ранната диагностика

Развитието на злокачествен тумор в гърлото, ларинкса или фаринкса, выявленное в резултат на навременна диагноза, позволява значително да удължи живота на пациентите. Ефективността на лечението на рак също зависи от локализацията, степента на разпространението и степента на патологичния процес.

Ако онкологични заболявания се диагностицират случайно на така наречената нулева етап, след такава диагноза, като рак на гърлото, изисква допълнително по-задълбочено изследване, за да потвърди определен етап на развитие на болестта. Въпреки това, да се идентифицира и диагностицира първите признаци на болестта в ранен стадий успява много рядко, поради липса на специфични симптоми или погрешна класификация като прояви на заболявания на гърлото или в резултат на негативното влияние на пушенето.

Значение на ранната диагностика на рак на гърлото и ларинкса, не може да се надценява. Потвърждение на това – успешното излекуване на грозни болести със 100 на сто выживаемостью пациенти (при условие 0 стадий на болестта, което е рядко изключение).

Откриване на злокачествени новообразувания на 1 етап намалява шанса за оцеляване през следващите пет години. Той вече е не повече от 80 %.

Диагностика на заболявания на 4 стадий на рак на гърлото, когато метастази обхваща не само близките органи, но вреди на белите дробове, хранопровода, костната система, е показателно за състоянието, което почти не се поддава на лечение. При такава диагноза прогнози за оцеляване разочароващи – шанс да живее още няколко години, се пада само при 25% от пациентите.

Горните примери ясно подчертават колко е важно да се диагностицира рак на гърлото в ранен стадий на развитие на рак на процеса и да се определи местонахождението на тумора, размера и степента на разрастване на метастази. Показатели за степен на разрастване е процес, идентифицирани в хода на подробното проучване, притежават висока информативностью, който позволява да изберете най-добрия вариант терапия.

Това се превръща в предпоставка за значително увеличаване на продължителността на живота на раковите пациенти.

Методи за диагностика

Страхът е страхотен заболяване кара някои хора да останат в мучительном търсене на отговор на въпроса, как да се диагностицира рак на гърлото. Опити за самостоятелно решаване на този проблем не водят до нищо добро. Те провокира влошаване на състоянието поради липсата на своевременно предприети мерки за диагностика и лечение на заболяването.

Така че, ако негативна симптоматика е място, трябва незабавно да се обърнете към отоларингологу. Той ще предпише всички необходими анализи и тестове, които позволяват да се определи наличието/липсата на рака.

Методи на изследване са достатъчно разнообразни, използването им позволява не само да се открие тумор в гърлото, но и да заявя мярка за опасността, която то представлява за организма на пациента, а също и да определи в избора на най-ефективните начини за лечение.

Прочети още  Сарком На Юинга

Визуален преглед на

Да получи първоначална информация за състоянието на гърлото на пациента audiologist може при проверка на устната кухина и палпация на лимфните възли, разположени в областта на шията. Резултатите от първичния разглеждане не могат да бъдат основание за диагностициране на рак.

Визуална проверка – един от методите за диагностика на рак на гърлото

Косвени ларингоскопия

Тази техника представлява задълбочен преглед на ларинкса, позволява да се получи по-точна картина. А именно да се определят следните аспекти:

 • състоянието на лигавицата;
 • функциониране на гласните струни;
 • проходимостта на глотиса;
 • локализиране на тумори, както и нейния размер.

Процедурата се извършва с помощта на специални огледала и лампи, осветителната zev.

Несъвършенството на този метод – в невъзможност да се разкрие тумор в ранен етап на развитие.

Директна ларингоскопия

Този метод за диагностика на рак на гърлото информативнее предишния. Преглед на гърлото, ларинкса и трахеята се провежда с помощта на ларингоскопа – гъвкава тръба с камера, позволяваща да се проведе задълбочен преглед на всички участъци.

Алгоритъм на процедурата е следната:

 1. Преди процедурата гърлото се обработват средство, предотвращающим продуцирование слуз.
 2. След това се инжектират препарати, осигуряващи локална анестезия.
 3. Освен това се използват назални вазоконстриктор капки, устраняющие оток на лигавицата на носа, за да се улесни въвеждането на ларингоскопа.
 4. През носа преминаване в гърлото се вкарва ларингоскоп.

Тази техника ви позволява да изследвате промени в състояние на ларинкса, сред които могат да бъдат:

 • опухолевое образование;
 • эрозийные разязвяване на лигавицата;
 • удебеляване или кървене на гласните струни.

Откриването на такива прояви е индикация за извършване на биопсия, с цел уточняване на диагнозата.

Биопсия

Изследването под микроскоп на биоматериала, взети от засегнатото място в процеса на провеждане на директен ларингоскопии (проба от тъкан се вземат и друг начин – специална игла), ви позволява да открият ракови клетки, въз основа на които се прави заключение за наличието на рака.

Научните изследвания също така дава възможност да се определи гистологический вид, етап на заболяването и прогнозата за по-нататъшно развитие е процес. Освен това, извършване на пункция сайт с ограда проба от лимфните възли позволява да се направи заключение за процеса на метастазирования.

Целесъобразността провеждане на биопсия се дължи на възможността с 100% точност се потвърди или опровергае диагнозата. Тя е задължителна процедура, при съмнение за онкологията, ако вие.

Лабораторни изследвания

Провеждането на редица лабораторни тестове е неразделна част от диагностициране на рак на гърлото. Клиничните проучвания предполагат провеждането на следните проби:

 • усъвършенстване на показателите на кръвна група и rh-фактор;
 • клиничен анализ на кръвта, урината;
 • ниво на захар;
 • тест на АВТОБУСА;
 • биохимичен състав на кръвта.
Прочети още  Рак на носа

Лабораторни анализи – един от методите за диагностика на рак на гърлото

Откриване на високи стойности СОЭ и левкоцитите без огнища на възпаление в организма е свидетелство на вероятността от развитие на тумор на процеса.

Отклонения от нормата, открити в анализи, са индикация за продължаване на провеждане на уточняющих диагностични дейности.

Хардуерна диагностика

Изключителна точност на диагностиката на рак на гърлото се постига при използване на инструментални методи. При съмнение за онкологията, ако вие на пациента се предписват следните процедури:

 1. ЕХОГРАФИЯ. Когато ултразвукови изследване се оценява състоянието на лимфни възли в темата за разрастване на метастази. Метод позволява да се открие наличието на малки ответвлениях на лимфната система.
 2. Рентгенова снимка. Изстрадана течение на времето техниката на проучване, продължава да се използва за откриване на метастази в областта на белите дробове и лимфните възли в гръдния кош. Снимките се провеждат в три равнини. Провеждане на рентгенография на белите дробове и областта средостения при рак на гърлото се предвижда в резултат голям процент вероятност поникване на метастази именно в тези области.
 3. Най-новите технологии – компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс – отличават изключително висока информативностью на изплащане рак на гърлото. Използването им става определящ за получаване на клиничната картина на потока патология. Къде и как се намира тумора, размер на кълняемостта на други органи, на разпространението на метастази – такива изчерпателни данни ви позволяват да изберат вярната тактика на лечебния курс.
 4. Бронхоскопия. Изследване на бронхите се назначава и в случай на откриване на патологични промени в областта на гръдния кош, открити рентгеном.

ЯМР – един от методите за диагностика на рак на гърлото

Освен основните диагностични дейности по показанията се провеждат допълнителни изследвания – ЕКГ, фиброларингоскопия, стробоскопия или фоноскопия.

Нюансите на инструментална диагностика

Проучване на пациенти с помощта на апарати и инструменти, на практика не изисква специално обучение на пациента и да не оказва на организма на негативното въздействие.

Провеждане на такива процедури като радиография и компютърна ТОМОГРАФИЯ, при която (за несъбираеми на информацията) пациентът облучается, не отговаря на истината, тъй като доза радиация натоварване е сведена до минимум.

Процедура ЯМР се извършва на пациент, при условие че липсата на пейсмейкър и други металлосодержащих импланти.

Изясняване на диагноза при съмнение за рак на гърлото – процес, изпълнен с множество изследователски процедури. Той е необходим за надежден диагностициране на тумори, определяне на неговата локализация, размери, обхват на кълняемост и стадия на заболяването. Получената информация е ориентир за специалисти при избора на адекватен курс на лечение, който гарантира положителни прогнози за удължаване на живота на пациента.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *