За какво говори онкомаркер CA-125

Онкомаркер CA-125 представлява протеин-въглехидрати комплекс, който е показател за рак на процеса в организма. За определяне на пациентите дават кръв за анализ, резултатите от които по-късно разшифрован, лекар-онколог.

Което показва CA-125?

За да се разбере, че показва това протеинова вещество, първоначално трябва да се решат в неговата структура. Онкомаркер CA-125 нормално присъстват в организма на всеки:

 • В състава на муцинозной течност кухина на матката;
 • В тъканите на майката на ендометриума;
 • В выстилающей повърхността на плеврата;
 • В выстилающей повърхност на перитонеума;
 • В эпителии перикарда;
 • В бронхите;
 • В жлъчния мехур.
 • В червата.

И това не е пълен списък, където може да бъде открит вещество CA-125. В норма той се съдържа в минимални количества, което означава, че увеличението може да е сигнал за наличието на тумор на процеса или други патологиях.

Всеки източник да се каже, че онкомаркер CA-125 е основен показател за рак на яйчниците. Всъщност неговият спектър е много по-широк. Така, той може да бъде открит в анализи при рака:

 • На ендометриума;
 • На маточните тръби;
 • Млечни жлези;
 • Задстомашната жлеза;
 • На стомаха;
 • На ректума;
 • На белия дроб;
 • На черния дроб.

Онкомаркер CA-125 може да бъде открит при диагностициране на рак на гърдата

Но маркер се използва най-често за откриване на рак на яйчниците.

Показания за отдаване анализ

Без съмнение, анализ на онкомаркер CA-125 показан на лица, които са заподозрени онкология-рано на изброените органи. Той почти винаги е включена в комплекс от диагностични процедури.

Но всъщност, не е задължително да има ясни симптоми на тумор, за да се отдава анализ. Така, периодично се препоръчва проследяване с превантивна цел. Това е особено важно за жени на средна възраст след постигане на 45-50 години. Точно в този период обикновено започва процес на менопаузата, сопровождающийся повишен риск от развитие на рак на органите в малкия таз.

По този начин, пациентът може да бъде насочен към отдаване на кръв, с цел:

 • Диагноза рак, най-често на яйчниците. Без съмнение, Е-125, е показател за някои видове рак. Но описателния не е толкова висока, за да се прилага самостоятелно за поставяне на диагноза. За получаване на по-точни данни на пациента може да бъде назначен за анализ на РОМА. Нейната особеност се състои в това, че той анализира не само единици СА-125, но и още един маркер, наречена НЕ-4. Съотношението на тези два показателя се повишава процента на вероятността от рак;
 • Прогнозиране на течението на рак. В процеса на лечение на пациента задължително периодично се провежда диагностични процедури, за да се лекарите да видите динамиката на болестта. Освен основните инструментални методи, като ултразвуково изследване, компютърна томография, радиография, те включват и анализ на онкомаркеры, включително и CA-125. Ако нивото му намалява и се стремят към нормалното, а след това лекар може да се уверите в правилната характера на лечение. В противен случай, когато нивото на маркера върви, стои или пада с изключително ниска скорост, може да бъде взето решение за ниска ефективност на провежданата терапия и необходимостта от нейната подмяна;
 • Откриване на рецидиви след края на лечението. На всички е известно, че всяко онкологично заболяване има риск за рецидив в продължение на няколко години след като се възстанови. Тъй като пациентът е в този период да стои без да се съобразява с лекаря си и периодично се провежда рутинна проверка, може да му бъде назначена и отдаване на кръв в онкомаркер CA-125. Ако в резултатите от анализ се превърна в проследи положителна динамика, лекарят може да възприеме това, тъй като рискът за рецидив и назначи повторна отдаване материал и допълнителни процедури за изследване. Всъщност, безкритично повишени нива на маркера след проведено лечение не винаги говори за възобновяването на рак. Често това се дължи на хормонален срив, наличието на кисти и други по-рано, на посочените причини. Затова е важно да се запази самообладание и да се извърши пълен преглед за получаване на достоверна информация.
Прочети още  Миелома

Както се вижда, при анализ, въпреки че не е 100 процента точност, достатъчно широк спектър от приложения.

Независимо от целта на отдаването, е важно да спазвате всички налични препоръки за подготовка за това, че резултатите са максимално достоверни.

Подготовка и правила за отдаване на анализ

Пациенти, на които е показан анализ на кръвта на онкомаркер, лекарят задължително информира за правилата на подготовка за предаване. Това е необходимо, за да се резултатът да е максимално точна.

Основни препоръки по отдаване на кръв в онкомаркер CA-125 означават:

 • За жените – отдаване на материала на 2-3 ден след края на менструалния цикъл;
 • Спазването на временен период, не по-малко от 8 часа след последния прием на храна;
 • Отказването от цигарите в продължение на 1 час.

За 1-2 дни преди анализа трябва да се изключат:

 • Прием на лекарства. Ако това е невъзможно, трябва да се каже за това си лечащему лекар;
 • Всички възможни стресови ситуации;
 • Повишени физически натоварвания. Най-добре е да се придържаме към обичайните режима на ден;
 • Пържени, много солени и пикантни храни;
 • Алкохол, кафе и силен чай;
 • Други процедури за диагностика и лечение на инструментален характер, като например: ултразвук, радиография, биопсия, лапароскопия и др.

За един ден до анализ на CA-125 трябва да се изключи кафе и чай от диетата

В случай, че има нужда да пересдаче анализ, след това на определен интервал между процедурите трябва да бъде минимум 3 месеца.

Показатели за резултати

Както беше казано по-горе, онкомаркер CA-125, в норма се съдържа в никакъв човешкото тяло. Неговото подобряване да се случи по различни причини, като свързани с онкологични патологиями, така и не са свързани. По тази причина е създадена таблицата стойности онкомаркера CA-125. Тя изглежда по следния начин:

Прочети още  Прогнози на живот при меланоме на кожата

Таблица диагностични показатели СА-125 в серума на кръвта

Ниво на Квалификация Референсен Edge Патологична
Единици/мл ≤ 35 > 35, но ≤65 > 65

По този начин, референсен показател, която се счита за норма при жените е не повече от 35 u/мл. За мъже е друга и е – 10 iu/ml и по-долу.

В случай на получаване на резултатите между 35 и 65 iu/мл лекар трябва да назначи допълнителни процедури за изследване за откриване на провоцирующего фактор. Като правило, причината за това стават различни доброкачествени образование и заболявания на репродуктивните органи. Например, онкомаркер CA-125 при кисте на яйчниците може да бъде на нивото на 30-60 единици в ендометриозата и матката, на матката – 60-65 единици.

И накрая, ако анализи показват, че нивото на CA-125 нараства до 65 iu/mg или повече, тогава лекарят трябва да има съмнения за възможен онкологичен процес. В този случай на пациента и се назначава от редица допълнителни диагностични процедури. Но и тук има изключения. Така в някои случаи наличните патология на матката може да предизвика значително повишаване на онкомаркера, чак до нивото на 100 u/мг.

Друга честа причина за повишено CA-125 е период на менопаузата. Тъй като той е придружен от сериозни хормонални провал, а след това стойността на онкомаркера може да бъде значително увеличен. Според някои източници, показатели при жени по време на менопаузата може да достигне 200 и дори 300 iu/мл.

Точната оценка на показатели онкомаркера СА-125 и разкриване на причините за неговото подобряване – основна задача на лекуващия лекар. Тъй като от това зависи по-нататъшния ход на лечението.

Като говорим за точност на резултатите от анализа, може да доведе до данните в следващата таблица.

Таблица показатели ценности анализ на онкомаркер CA-125

Прочети още  Рак на сърцето
Показател Стойност, %
Чувствителност 78
Честота на фалшиво отрицателни резултати 22
Честота на фалшиво положителни резултати 38
Общата точност 64

Тази таблица показва, че не винаги е анализ може да покаже надежден резултат. Особено вероятността е ниска в началните стадии на рак. По тази причина лекар при необходимост може да назначи повторно отдаване на кръв.

Причините за повишаване на CA-125

Да разчете резултатите от анализите трябва само лекарят. Себе си това не се препоръчва, тъй като причините за повишен маркер достатъчно много. И не винаги те говорят за наличието на малигнен тумор в тялото.

Повишено ниво на биологични вещества може да има и при:

 • В ендометриозата на матката;
 • Матката матката;
 • Кисте на яйчниците;
 • Възпалителни заболявания на органите в малкия таз;
 • Нарушаване на работата на черния дроб: хепатит, цироза на черния дроб;
 • Панкреотите;
 • Дисменорея;
 • Перитоните;
 • Възпаление на плеврата.

Повишени нива на CA-125 може да се дължи на кисти на яйчниците

Освен това, отклонение от нормата, може да има и по-безобидно причини. Например, поради познатата на всички ОДИТИ, стрессовом състояние или не соблюденных правила подготовка за отдаване на кръв.

Именно поради тази причина, анализ на онкомаркер CA-125 не може да бъде единственият метод за диагностика. За да се потвърди наличието на тумор, пациентът трябва да се подложи на допълнителни процедури за изследване.

Друга важна информация е, че е злокачествен тумор не винаги произвежда този биологичен компонент. А това означава, че отрича съществуването на ракового процеса само въз основа на резултатите от анализ на онкомаркер CA-125, е невъзможно.

Маркер CA-125 при бременност

Онкомаркер на яйчниците CA-125 може да свидетелства за много по-голям брой заболявания и промени в организма. Един от тези примери е период, в света на детето.

При бременни жени в резултатите от анализ, особено в първия триместър, може да бъде установено значително увеличившиеся показатели на маркера. В този случай това е най-често напълно нормално явление, не несущее заплаха бъдещата майка, нито дете. Причината за това явление става нарушенный хормоналния фон. Но все пак лекар трябва да се увери, че точно хормони са повлияли на онкомаркер, а не на туморните процеси.

За този период СА-125 са типични стойности до 85 iu/мг. След като детето се роди, новоиспеченная мама трябва отново да преминат анализ, за да се уверите, че данните са отскочи и падна до 35 u/мг. В противен случай, ако нивото на маркер остава високо, тя ще трябва да се подложи на допълнителна диагностика за установяване на причините.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *