Усложнения след химиотерапия: класификация и методи на лечение

Усложнения след химиотерапия са неразделна част от курса за борба с рака. Странични реакции са резултат от въздействие върху организма на химикали, които ефективно се борят с онкологией. Продължителност на лошо здраве зависи и от време на курса на лечение, както и индивидуалните особености на организма. Правилно подбрано симптоматично лечение помага да се справят с нежелани реакции в най-кратки срокове.

Видове усложнения след химиотерапия

Химиотерапия ефективно се бори с раковите клетки, потиска им. Но много селективни такива лекарства, не притежават, така че своето въздействие се оказва и здравите клетки, което води до нарушаване на работата на всички органи и системи. До усложнения от химиотерапия са:

 • патология на кръв;
 • разстройство органи-ЧРЕВНИ;
 • загуба на коса;
 • нарушение на работата на бъбреците и черния дроб.

До усложнения от химиотерапия може да се отнася косопад

Лечение на усложнения от химиотерапия изисква комплексен подход и отчитане на индивидуалните особености на пациента.

От страна на храносмилателната система

Тъй като храносмилателния тракт, особено на червата, които могат да се натрупват токсини, основните симптоми на нежелани реакции след химиотерапия са:

 1. Постоянно гадене – да се развива по причина на нежеланите въздействия на центрове за формиране на повръщане рефлекси в кората на главния мозък. Интензивността зависи от продължителността на химиотерапия и характеристики на препарата.
 2. Повръщане – по-често това се проявява след прием на храна, което се дължи на потисничество на работата на задстомашната жлеза, която страда от токсични ефекти на химията. Недостигът на ензими води до лошо храносмилане, което свършва с повръщане.
 3. Диария и разстройство на стола – причини за тяхното развитие маса. Тук се включва не само въздействието на химията, но и психогенный фактор. Постоянен стрес, причинен от несигурност в утрешния ден, може да доведе до трайно разстройство на червата.
 4. Липсата на апетит – един човек не може да се храни и остро реагира на познати миризми на храна, провокирани токсикозом.

Статистиката показва, усложнения от химиотерапия се проявяват особено ярко в първите часове след прилагане на лекарството, а след 1-2 дни състоянието се стабилизира.

От страна на имунната система

Бързото потискане на имунитета води до намаляване на естествените защитни сили на организма. Пациентът с лекота «щрихи» вируси и бактерии, но не е в състояние самостоятелно да преодолее възпалителен процес. Това се проявява по следния начин:

 1. Дефицит в имунната – придружени с чести възпалителни процеси.
 2. Развитието на стоматит – лигавицата на устната кухина истончается, а всяка храна причинява възпаление. Инфекциозен стоматит се развива по причина на съживяване на патогенни микроорганизми, което изисква провеждане на симптоматично лечение.
 3. Лезии на кожата и лигавиците – конюнктивит и кожни обриви се появяват в първи курс на химиотерапия, когато върху тялото действа огромна доза на токсични вещества. Защитните свойства на кожата и лигавиците значително се губят.

Развитието на стоматит – усложнение след химиотерапия от страна на имунната система

От страна на кръвоносната система

В процеса на подтискане на раковите клетки, страдат всички фракции в кръвта. Костният мозък престава да синтезира кръвните клетки в правилния размер, от което се развива панцитопения. Това болестно състояние се характеризира с намаление броя на всички видове кръвни клетки. Това е придружен от следните симптоми:

 • постоянна сънливост;
 • умора;
 • липсата на настроението;
 • анемия;
 • бледност на кожата покрива.
Прочети още  Характеристики на провеждане на химиотерапия за рак на млечните жлези

В особено опасни случаи може да се наложи преливане на кръв за стабилизиране на състоянието на болния.

От страна на опорно-двигателния апарат

Синовиальная течност, която се съдържа в кухината на всеки става и изпълнява функцията на естествената смазка на две соприкасающихся на костите, е в състояние да се натрупват и задържат токсини. Това води до нарушаване на основните си функции, от което страда целия опорно-двигателен апарат. Това се проявява следните симптоми:

 • болка в ставите;
 • криза при движение;
 • намаляването на амплитудата на движенията и ги скованост;
 • намален мотилитет на ръцете;
 • невъзможност да изпълняват малка работа.

Болки в ставите – усложнения след химиотерапия от страна на опорно-двигателния апарат

В този случай, в рехабилитационен период задължително се назначава от УПРАЖНЕНИЯ, с помощта на която успява да възвърне тонуса на мускулите и да се избегне развитие на ставни заболявания.

От страна на нервната система

Химиотерапия притежава потискащо въздействие върху нервната система. Това се проявява постоянна раздразнителност и апатия. Човек губи интерес към всичко случващо се наоколо. Близки и роднини на хората, които имат състрадание, предизвикват допълнително дразнене и плаче.

Настроението се променя по-често от посоката на вятъра. Този процес е невъзможно да се контролира, особено, ако става дума за женския организъм. Психични нарушения се развиват индивидуално, така че е невъзможно да се предскаже как точно да се държат тялото в различни етапи на химиотерапия.

Органи-цел,

Освен поражението системи, засегнати жизнено важни органи, като:

 1. Черен дроб – орган не може да се справи с товара, така че изпълнява своята функция само с една трета. Това е придружено с болка в горния десен квадрант и множество други симптоми.
 2. Дробовете – под влияние на силно токсични лекарства се намаляват местния имунитет. Той е изпълнен с присъединяването на респираторни заболявания, които са доста остра форма на протичане и изисква продължително лечение.
 3. Пъпки – при химиотерапия за почти при всички се развива остро чувство на жажда. Това води до прекомерно пиене на течности, което бъбреците не са в състояние напълно да се рециклират и се оттегли. Така се развива оток на крайниците, което причинява възпаление.

Освен поражението системи, засегнати жизненоважни органи, като белите дробове

При поява на някакви тревожни симптоми, пациентът правят ЕХОГРАФИЯ на органите на коремната кухина и малкия таз, което позволява да се установи причината и да вземете най-оптимално лечение.

Външен вид

Външния вид също търпи промени. Косата става чуплива и скучна. Те могат частично или изцяло да пада, което води до необходимостта от бръснене на главата на лысо. Особено силно от това страдат жените, тъй като липсата на косата поражда редица комплекси.

Кожни воалите губи влага, става суха. Се появяват пукнатини, които са «отворена врата» за патогенни микроорганизми. Той е изпълнен с присъединяването на възпалителни процеси на кожата, което изисква комплексно лечение.

Степен на усложнения

В зависимост от това, колко изразена клинична картина, усложнения делят на степени на тежест:

 1. Разумна степен е придружен с косопад и незначителна промяна в състава на кръвта. Не се изисква провеждане на симптоматично лечение, а тялото ви се връща към нормалното след 2-3 месеца без допълнителна намеса.
 2. Напредва степен, придружени с бързи промени в състава на кръвта, а също и влошаването на състоянието на пациента, което изисква провеждане на комплексно лечение. На пациентите се препоръчва се проведе по-нататъшно лечение в болница.
 3. Stty степен – тялото е под повишени натоварвания цитостатиков, в резултат на което се променя формулата на кръвта, са нарушени обменните процеси, а също така бързо се влошава общото състояние на здравето. Състоянието изисква незабавна корректирующей терапия с намаляване на дозата или пренасяне на химиотерапия до подобряване на състоянието.
Прочети още  Правилното хранене при химиотерапия

Степента на проява на нежелани лекарствени реакции зависи от препарат, неговата доза и функции на организма. В случай, когато пословично известно е, че химиотерапевтический лекарството се произвежда цяла гама от странични реакции на пациента госпитализируют и се оставя под постоянното наблюдение на медперсонала.

Ако химиотерапия се извършва амбулаторно, след което пациента трябва всеки ден да разказва на лекаря за неговото състояние. Това ще предотврати развитието на сериозни усложнения, своевременно назначаване на симптоматично лечение.

Колко време трае странични ефекти?

Усложнения от химиотерапия могат да се задържат достатъчно дълго време. Продължителността зависи от няколко параметъра:

 1. Възраст на пациента – от млад организъм, толкова по-лесно тя се справя с нежелани реакции. Период на рехабилитация може да достигне до 1-2 месеца.
 2. Тип лекарства и дозировка – при наличие на напреднали форми на рак и необходимостта от използване на высокодозной химиотерапия, човек може да изпита в себе си огорчение странични реакции до една година. За това време са събрани всички жизненоважни функции.
 3. Наличието на индивидуалните особености на организма – здрав имунитет до онкологията ще позволи по-бързо преодоляване на последиците от химиотерапия. Наличието на хронични заболявания изправени пред висок риск от тяхното изостряне.

Средно на процеса на рехабилитация отива до една година. Ако пациентът трябва всички препоръки на специалист, не нарушава легло режим и приема всички възложени лекарства, то значително подобрение на състоянието ще се прояви по-късно 1-2 седмици след края на химията.

При наличие на хронични и системни заболявания процеса на рехабилитация може да се мотам на 1-2 години, което изисква постоянно намиране на болния в клиника под строго наблюдение от специалисти.

Лечение на усложнения

Симптоматична терапия се подбират в зависимост от степента и вида на усложненията:

 1. Антиеметични медикаменти – допринасят за блокиране на рвотного рефлекс, което помага да се справят с постоянно гадене.
 2. Имуномодулатори – допринасят за стимулиране на имунната система, която защитава организма и помага, за да го предпазите от влиянието на патогенните микроби.
 3. Витаминни комплекси – нормализира обменните процеси в организма, запълване на дефицит на полезни вещества, които временно не могат да се синтезират или синтезирани, но не в пълен размер.
 4. Гепатопротекторы – да защитава черния дроб от въздействието на нежеланите химиотерапия, нормализиране на функциите.
 5. Ноотропные лекарства – нормализира мозъчното кръвообращение, намаляване на нуждата на клетките на мозъка от кислород.
 6. Диуретици – да пречат на развитието на отоци, извежда излишната течност от организма. Допринася за намаляване на кръвното налягане.
 7. Опиоиден аналгетици – назначени в особено сложни случаи, когато пациентът изпитва силни болки, които е невъзможно купировать с помощта на обикновени аналгетици. Те предизвикват пристрастяване, така че не са подходящи за продължителна употреба.
 8. Хормонални препарати – помагат да се блокират контра реакция на организма под формата на подпухналостта, възпалителен процес и болки.
 9. Психотропни вещества – намаляват натоварването на нервната система, което позволява на човек напълно да се отпуснете.
 10. Антибактериална терапия – се назначава при наличието на бактериална поражения на лигавиците и кожата, което е свързано с намаляване на местен имунитет.
 11. Сорбенти – допринасят за премахване на диария, чрез отделянето на натрупаните токсини в червата. Могат да се използват за целия период на химиотерапия, че ще помогне за намаляване на проява на диария.
 12. Ензими – улесняват работата на храносмилателния тракт, способства на смилане на храната в пълен размер.
Прочети още  Намаляване на тромбоцитите след химиотерапия — как да се върнем на кръвта в норма?

При наличие на остра панцитопении, е необходимо преливане на кръв или плазма, обогатена эритроцитами. Ефективността на преливане продължава 1-2 дни, след което манипулация се повтаря до момента, в костния мозък не се възстанови и не започне в неговата цялост синтезира кръвните клетки.

При наличие на остра панцитопении, е необходимо преливане на кръв или плазма

За бързо възстановяване на космения покривка на главата, се препоръчва да се използват специални козметични средства, чието действие е насочен към стимулиране на растежа на космените фоликули. Въпреки това, манипулация струва да се извършва само след завършване на всички курсове на химиотерапия, тъй като желания ефект при въздействието на химията не може да бъде получена.

Избор на комплекса лечение на усложнения от химиотерапия се основава на проява и степен на интензивност на нежелани лекарствени реакции. Преди провеждане на химията лекар казва на пациента за възможните усложнения и начините за справяне с тях.

Профилактика на усложнения от химиотерапия

Профилактика на усложнения от химиотерапия се състои в спазване на тези съвети и препоръки, като:

 1. Повече посетете на открито – разходки в парка, да помогне за намаляване на гадене, работата на мускулите. Активно насищане на организма с кислород води до нормализиране на обменните процеси, след което процесът на рехабилитация протича по-бързо.
 2. ЛФК – лечебна физкултура допринася за премахване на застой процеси в организма. С помощта на укрепва мускулния корсет. Упражненията могат да се извършват както на открито, така и в легнало положение на леглото. След извършването на зареждане се усеща бодрост и прилив на сили.
 3. Правилното хранене е в период на рехабилитация е важно да се хранят правилно. Тялото се нуждае от голямо количество протеин, тъй като той е в основата и на градивен материал за всички клетки. Препоръчително е да се използват пиле, пуйка, кролятину, скариди, суроватка. Да се хранят трябва накъсана. Обем на порцията не трябва да превишава 100 g, както и множество хранения – не по-малко от 5-6 на ден. Това ще намали натоварването върху храносмилателния тракт и да се избегне повръщане.
 4. Отказ от вредни навици – това се отнася особено за пушачите. От вредни навици трябва да се откаже, тъй като никотинът влошава процеса на рехабилитация, като оказва допълнително натоварване върху организма.
 5. Положителни емоции – от учени доказа, че положителните емоции допринасят за по-бързото възстановяване. Така че на пациента трябва да се обграждат с внимание и грижи, повече време да прекарват заедно.
 6. Прекомерната употреба на алкохол – трябва да се пие често, но на малки глътки. Течността спомага за по-бързото премахване на токсините от организма, възпрепятства тяхното натрупване в организма.
 7. Физиотерапевтични процедури – назначени от лекар, за подобряване на общото благосъстояние.
 8. Спазването на всички препоръки на лекаря – някои от пациентите забравят своевременно да се вземат лекарства или го правят умишлено. Трябва да се контролира, за да пациентът е изпълнила всички изисквания за лечение, в противен случай на положителен резултат се надяваме безсмислено.

Усложнения след химиотерапия при рак трябва да бъдат наблюдавани от лекар и да се лекуват напълно. За това подберете комплекс лекарства, способни да премахнат всички странични ефекти на химията. Странични действия невъзможно напълно да се предотврати, но може да намали интензивността на тяхното проявление.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *