Възрастова онкологични заболявания: рак на тънките черва

Рак на тънките черва го удари отделите, в които са включени черво двенадцатиперстная, подвздошная, мършав. Заболяването се диагностицира доста рядко, в 1% от случаите от общия брой от раковите заболявания СЧ. Предимно към него са предразположени пациенти от мъжки пол на възраст 60 и повече години.

В началния етап На заболяването протича без изразена симптоматика. Във връзка с това много от пациентите се обръщат за медицинска помощ вече е в най-напреднал етап. На първо място това заплашва метастазированием и, като следствие, вторична онкологией.

Причините за развитие на болестта и нейните разновидности

Рак на тънките черва

Сред причините за развитие на рак отделят:

 • хронични заболявания на органите на СЧ;
 • доброкачествени чревни новообразувания и възпаления;
 • злокачествени тумори, разположени в други органи;
 • синдром на Пейтца-Егерса и генетични аномалии;
 • никотинова зависимост и алкохолизъм;
 • честата консумация на «тежка» храна;
 • последиците от радиоактивно лъчение.

Не последната по важност причина, експертите смятат наследственную предразположение към проекта заболявания.

Има няколко разновидности на чревни тумори. Сред тях се отделят аденокарциному (тумор е покрит с язви и има ворсистую повърхност), карциноиден (предимно локализуется в аппендиксе или в илиачните черво), лейомиосаркому (отнася се за най-големият онкообразованиям, се определя по метода на палпация дори през стените на перитонеума), лимфому (най-рядко онкообразование, който се свързва с признаци на лимфосаркомы и заболявания на лимфоидната тъкан).

Симптоми и фаза на

Стадий на рак на тънките черва

В началото на развитие на болестта липсват изразени признаци на рак на тънките черва. Такива явления като гадене, повтарящи се спазми и тежест в стомаха, киселини в стомаха, отделяне на газове и нарушаване на стола, раздразнителност и обща слабост рядко предизвикват силна тревожност.

Проява на симптоми на рака става очевидно вече са на 3 или 4 етапа. В списъка на честите симптоми за рак на тънките черва включва:

 • нарушения на чревната проходимост;
 • кървене и увреждане на стените на червата;
 • формирането на рани и фистули;
 • нарушения в работата на черния дроб и панкреаса;
 • болки по време на дефекация;
 • обща интоксикация и ускорена загуба на тегло;
 • липсата на желязо в организма.

Предимно рак на тънките черва протича однотипно на представителите на двата пола. Допълнителни симптоми на рак на червата при жените действат бледност на кожата покрива, смущения в менструалния цикъл и дискомфорт по време на уриниране.

Прочети още  Аденокарцинома на червата: симптоми, лечение и прогноза

Типични етапа на развитие на заболяването:

 • 0 етап

За началото на рака казват няколко струпвания на атипични клетки, активното им прераждането и деление. Началото на заболяването на този етап може да се определи само за изследване на състава на кръвта.

 • 1 етап

Характерен е местоположението на тумора в границите на тънкото черво и липса на метастази.

 • 2 етап

Туморът е в състояние да проникне отвъд границите на червата и зарази и останалите органи. Метастази в този етап на болестта не са идентифицирани.

 • 3 етап

Метастази се откриват в следващите лимфоузлах и органи. Далечното метастазирования докато не.

 • 4 етап

Метастази проникват в лимфната система в отдалечени органи. Онкология може да бъде открита в костите, надбъбречните жлези, пикочния мехур, черния дроб, панкреаса, белите дробове и т.н.

В редки случаи по време на развитие на заболяването са отбелязани дискомфорт по време на поглъщането на храна, усещане за присъствие на чуждо тяло в коремната кухина, фалшиви позиви за дефекация. Във всеки конкретен случай на симптоми на рак на тънките черва са различни и се определят от влиянието на различни фактори.

Диагностика и лечение на рака

Диагностика на рак на тънките черва

Диагностика на рак на тънките черва се извършва с помощта на фиброгастродуоденоскопии и контрастиращи флуороскопия. До ирригоскопии лекарите могат да ползват с цел откриване на тумори в отдел илеум.

Не по-малко важно в процеса на диагностициране на заболяването е радиография пазаж бариев. Значителна полза за правилното поставяне на диагноза и по-нататъшно лечение на рак е в състояние да донесе селективна ангиография органи на коремната кухина.

Откриване на метастази и степента на тяхното развитие в други органи значително помага на метод за извършване на ЕХОГРАФИЯ. За това внимателно екран на състоянието на вътрешните органи, най-податливи на метастазират. Радиография се извършват на гръдния кош, мультиспиральная компютърна томография на коремната кухина (МСКТ), лъчевата диагностика на костите (сцинтиграфия). За изясняване на някои данни може да бъде показано провеждане на такива диагностични методи като лапароскопия или ирригография.

Достатъчно внимание се отделя на дифференуциальной диагностициране на заболяването. Важно е навреме да се определи разлика между онкологични заболявания и доброкачествени тумори, чревна туберкулоза, непроходимостью мезентериальных съдове, болест на Крон, дистопией бъбреците, забрюшинных тумори. Сред пациентите от женски пол, специално внимание се отделя на диференциация на рак от тумори на вътрешните полови органи, вродена тонкокишечного стаза и рака на дебелото черво.

Прочети още  Рак на дебелото черво: задължителни тестове и изследвания

Лечение на рак на тънките черва се различава от сложността и прилагането на радикални методи. По тази причина то често трудно се понася от пациентите. Към основните методи принадлежат:

 • хирургическа намеса;
 • медикаментозно лечение;
 • лъчева терапия.

Най-ефективен и често използван метод за лечение на болестта остава хирургическа намеса. Резекция или премахване на засегнатата област, е в състояние да даде най-добрите и трайни резултати.

Традиционно има два вида оперативна намеса:

 • радикално (основната цел е пълното премахване на източника на загуби, включително и проблемните зони и прилежащите към него засегнатите тъкани);
 • паллиативные процедури (предназначени за облекчаване на състоянието на пациента и подобряване на цялостното качество на живота му).

Структурата на орган позволява радикални действия за отстраняване на тумора, распространившейся на здрави тъкани. За ефективни методи за лечение на причисляват трансплантация фрагменти донорского на червата.

Медикаментозно лечение се прилага в случаите, когато онкообразование не подлежат на премахване или има висока чувствителност към действието на химични вещества и препарати. По време на провеждане на химиотерапия в тялото се въвеждат мощни токсини, насочени към деструктивното въздействие по отношение на туморните клетки. Съществен недостатък на този тип лечение на заболяването става му тежко протичане и развитието на многобройните странични ефекти (смърт на клетките на здрави органи, загуба на косата, отслабване на имунитета, диспептических нарушения).

Лъчева терапия представлява допълнителен метод за лечение на заболявания, използван за усилване на постоперативни ефект и курса на химиотерапия. Се провежда процедурата за прилагането на специални излъчващи устройства. В резултат на това се отбелязва унищожаване чувствителни към радиация на раковите клетки на тумора.

Метод не носи съществена опасност за здравите клетки на организма, тъй като те имат по-голяма устойчивост на радиоактивному изрязване и в състояние ефективно да се противопоставят.

Народни методи за борба с болестта

Няма съмнение, че рак на тънките черва изисква задължителна помощ от квалифицирани специалисти и ефективни начини за лечение. Прилагането на народни методи е в състояние да играе ролята на помощен етап, насочени към общо укрепване на организма и намаляване на прояви на симптоми на болестта.

Народните лечители предлагат разнообразни рецепти за облекчаване на състоянието на хора с проекта диагноза.

Рецепта №1

Препоръчва се използването на тинктури от обвивка на обикновения орех, като ефективно иммуномодулятора. За тази цел е необходимо 25 ядки и 2 литра захарен сироп. Всички съставки трябва да се смесват, издържа на не по-малко от 3 нощувки и вземете дневно преди ядене по две супени лъжици.

Прочети още  Цвят и форма на каловых на масите при онкологични процеси в червата

Рецепта №2

Полезна екстракт от корен от тръстика. За приготвянето му 30 грама настърган суров трябва да се варят в 1 л вряща вода. Топъл инфузия всяка сутрин на малки порции.

Рецепта №3

Не по-малко ефективен отвара от зърнастец и аптечната лайка в съотношение 2 към 1. Смес от билки се изсипва вряща вода и на 10 минути се вари на слаб огън. Готовият средство приемат до 3 пъти на ден след хранене.

Рецепта №4

Пиенето на прясно зеле и тиквен сок в продължение на месец, е в състояние да поддържа тялото по време на заболяване и лечение по онкология агресивни химикали. На ден трябва да се вземат не по-малко от половин чаша истинско питие.

Такива прости рецепти са в състояние да засили значително имунната система и за облекчаване на протичането на заболяването.

Прогноза и профилактика

Благоприятна прогноза по същество зависи от периода на лечение в здравното заведение, както и етапа на развитие на болестта. Навременното диагностирование тумор и операцията по нейното остраняване, значително увеличават вероятността за пълно излекуване на болни от рака.

След бърза намеса на възможно най-ранен етап на патологични процеси постоянно се коригират. Основната постоперативни ефект се определя провеждането на адекватна химиотерапия. В резултат на това значително се увеличава шансовете за благоприятна прогноза за изхода на заболяването.

Не позволите на рак на тънките черва ще помогне на опростен набор от превантивни мерки. Подходящи трябва да стане:

 • активен начин на живот и отказ от вредни навици;
 • минимизиране на стрес, нервно изтощение и физическа преумора;
 • присъствието в диетата на растителна храна с високо съдържание на груби влакна;
 • за да сведем до минимум употребата на продукти, съдържащи животински мазнини;
 • посещение на гастроентеролог при най-малкото съмнение за проявите на болестта;
 • редовно посещение на гастроентеролог след 40 години.

Рак на тънките черва принадлежи към онези форми на рака, от който при навременно откриване и сериозен подход към лечението може да се отървете завинаги. Значителен брой пациенти, подложени на ефективен курс на лечение на болестта, продължават да живеят пълнокръвен живот още дълги години.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *