Възможно ли е удължаване на живота при рак на основата на езика?

Онкология език винаги принадлежи към числото на рядко диагностируемых заболявания, но в последните години честотата на откриване на тумори в устната кухина се увеличава постоянно. Рак на корена на езика се отнася до проекта патологиям орофаринкса. Тумор се развива от плосък епител. Оттук и името – плоскоклетъчен карцином. Място на нейната локализация, в сила от труднодоступности и връзки с носоглоткой, често води до трудности в процеса на лечение.

Според статистиката най-много на развитието на тази патология са изложени на пациентите от мъжки пол. Сред жените рак на корена на езика се диагностицира в няколко пъти по-рядко.

Причините за развитие на болестта

Пушене

Провоцирующими фактори за развитие на заболяването може да се превърне в предракови състояния (наличие на остри и хронични инфекции на устната кухина, венерически болести, язви). В случай на игнориране и несвоевременного лечение, те често допринасят за появата на туморните образувания.

Също така рак на основата на езика може да се развива по причина на:

 • дългогодишен стаж тютюнопушенето;
 • злоупотреба с наркотици и алкохол;
 • честите изгаряния и наранявания на езика;
 • заболявания на зъбите и венците;
 • небрежност на хигиената на устната кухина;
 • присъствието в организма на човешкия папиломен вирус (HPV);
 • отслабване на имунитета.

Онкология език принадлежи към категорията на заболявания, които се проявяват след няколко поколения. Не е последната роля в неговото проявление играе генетично предразположение.

Симптоми, видове и етапи на

Язви върху езика

Началната фаза на заболяването често протича без изразени симптоми. Туморът може да бъде открит случайно (по време на планираните за разглеждане на устната кухина, посещение на зъболекар и т.н.).

Ранни прояви на болестта може да стане гъделичкане в ротоглотке по време на хранене. Ако такъв симптом на рак на основата на езика ще е навреме диагностициран, остават високи шансове за благоприятна прогноза и минималните периоди на ремисия.

Признаци на заболяване стават ярко изразени като го прогресия. Към това се отнасят:

 • разположени в основата на езика и останалите части на тялото рани;
 • поддающееся палпация уплътнение на тялото език, откриване на него петна с различни форми;
 • неприятна миризма от устата;
 • уголемени лимфни възли в областта на шията под долната челюст, зад ушите;
 • усещането за парене, мравучкане, изтръпване, остри болки в местоположението на тумора;
 • подуване, развитието на кръвоизливи в устната кухина.

Ако причината за рака става човешки папиломен вирус, може би едновременно поражение на гениталиите и развитието на рак на шийката на матката при жените.
Както и много проекта заболявания, крайния етап на рак на основата на езика soputstvuyut остра загуба на болен телесно тегло. Също така възможни стават загуба на зъби, метастази в други органи, оток на главата и нарушаване на речеви способности.

Прочети още  Степен на преживяемост при диагноза "рак на ларинкса 3 степен"

Заболяването се разделят на няколко вида: папиллярный (новообразование приема форма на конус с сосочком), улцерозен (подуване кърви и изглежда като язва, основно се развива след пренесени от полово предавани болести и възпаления на устната кухина), инфильтративный (онкообразование прилича на дъно). Най-опасна и агресивна, се счита за инфильтративно-язвена форма, характеризиращо се с обширни метастазированием.

Рак на корена на езика може да протече на 4 етапа, от които най-висок процент на оцеляване са първите две, а останалите са смъртно опасни.

На 1 етап на ясни симптоми липсват. Размерът на тумора е не повече от 2 см.

2 етап се различава от предишната по това, че през този период новообразование започва да се увеличава и достига 4 виж

На 3 етапа на процеса се разпространява в съседните тъкани, но важни органи остават незатронутыми. Третият етап на рак на езика е 2 вида – экзофитный и эндофитный.

В хода на лечение на экзофитной форма се запазва вкусно прогноза. При правилно подобранном лечението на пациента са налице всички шансове за удължаване на живота до 5 и повече години.

При эндофитной формата на болестния процес протича по-агресивно и е склонен бързо да се разпространи навътре в болния орган. Прогноза при такава диагноза най-често е разочароващ, тъй като заболяването почти не се поддава на лечение.

4 етап се характеризира с нарастването на тумора до 6 и повече вижте Метастази се установяват в устната кухина и някои от най-близките органи.

Най-често рак на корена на езика се диагностицира вече са на 3 етапа, тъй като именно през този период неговите проявления са най-силно изразени. При работеща форма на заболяването се наблюдава мащабно эрозивный процес, който включва освен всички части на езика, лигавицата на устната кухина, на меките лицеви тъкани, понякога кости.

Методи за диагностика

Диагностика на устната кухина

Най-често на основните признаци на прогресия на заболяването, раков тумор, открива, когато самостоятелно проучване с помощта на огледала и ощупывания. Визуална проверка потвърждава наличието на петна, рани и папиллом, а хълм или грапавост лесно може да се усети лесно надавливанием.

Откриване на подобни симптоми изисква незабавно лечение към специалист (отоларингологу или зъболекар).

За поставяне на диагнозата на лекарите прибягват до следните методи за диагностика:

 • разглеждане и проучване на пациента;
 • отдаване на болни общ анализ на кръвта;
 • откриването в областта на шията и долната челюст не лимфните възли.
Прочети още  Признаци на рак на гърлото при мъжете, симптомите на които трябва да се обърне внимание

При съмнение за развитие на рака на пациента се препоръчва да посетите тесен специалист – онколог. Напред на пациента се предписва:

 • повторен анализ на кръвта;
 • отдаване на удар с повърхността на засегнатото място за лабораторни изследвания;
 • ЕХОГРАФИЯ на езика и вътрешните органи, което дава възможност да се определи дълбочината на разпространение на новообразувания и да разкрие метастази;
 • компютърна томография, подробно показваща размера, характера и дълбочината на тумора;
 • рентгенографию, выявляющую на възможните промени в структурата на черепа;
 • позитрон-эмиссионную и магнитно-резонансната томография — методи за диагностика, показващи промени в мозъка.

Окончателната диагноза се поставя само след преминаване на всички по-горе процедури, както и подробно проучване на резултатите от анализи и изследвания. Този интегриран подход е необходим поради това, че някои признаци на болестта често приличат на първата фаза на туберкулоза, сифилис или leukoplakia.

Ефикасни начини за лечение на

Медикаментозно лечение

Избор на метод на лечение се определя от състояние на болест и степен на разпространение е процес. Най-ефективна начини за справяне с болестта са:

 • оперативната намеса;
 • прием на медикаменти (химиотерапия);
 • лъчева терапия.

В началните стадии На развитие на рак на основата на езика не е задължително изисква хирургическа намеса. На последния етап на заболяване принуждава да се използват в комплекс от всички съществуващи начини за лечение.

Оперативната намеса

Операцията може да се препоръча онкологом с цел частично или пълно отстраняване на злокачествен тумор и прилежащите здрави тъкани. Този радикален подход помага за предотвратяване на възникването и по-нататъшното развитие на болестта. Размер на дистанционно тъкан се определя от характера, стадийностью, дълбочина и степен на разпространение на онкообразования.

В случаите, когато туморът е с малки размери, хирурзи се отстранява малка област на засегнатия орган. След това са пришити на ръба на раната, а пациентът запазва способността си да говори.

При тумори на средния размер се отстранява значителна част от езика. След това се провежда операция по възстановяването. В някои случаи човек все още може изъясняться устно.

Ако има място, 3 или 4 стадий на рак, възниква необходимостта от пълно премахване на език с последващо протезированием. За тази цел се използва донорскую тъкан, взета от тялото на самия пациент.

При разпространението на патология на носоглотку, лимфните възли, челюстта на тези органи също се нуждаят от пълна резекция.

Минус провеждане на такива операции, е дълъг рехабилитационен период. Го минималната продължителност може да бъде 1 месец.

Прочети още  Характеристики на развитие на рак на гърлото степен 4

По време на рехабилитация на пациента се препоръчва курс от процедури и упражнения под ръководството на хирург, физиотерапевт, ортодонт и отоларинголога. Тези специалисти помагат послеоперационному пациентът по-бързо се адаптират към промените в организма, съдействат за по-бързото възстановяване на способността си да общуват нормално и да се спазва правилен режим на хранене.

Прием на медикаменти

Химиотерапия се използват в комплекс с други методи. Приемът на лекарства е показан в случай на богат разпространението на патологичния процес в други тъкани или за намаляване на размерите на засегнатия от раковите клетки на парцела в навечерието на провеждане на операцията.

Процент на 5-годишна преживяемост при монотерапии определени от лекарството е не повече от 30%, а при лечение на няколко вида лекарства се увеличава два пъти и може да достигне показател от 60%.

Важното е, че курса на химиотерапия показва само на тези болни, които са способни да мигрират на голям брой странични ефекти. За пациентите, пребиваващи в критично състояние, или навършили 55 и повече години, ще станат предпочитани други методи на лечение.

Лъчева терапия

До радиация, или лъчетерапия, често прибягват преди провеждането на операцията или в следоперативния период. В резултат на облъчване на ракови клетки постепенно се разрушават. Процедурата има ограничен брой странични ефекти, в някои случаи може да се прилага като основен начин на лечение.

При опити за лечение на болестта на методи от народната медицина ефект почти липсва. Прилагането им може да облекчи страданието на пациента, но винаги изисква одобрение от лекуващия лекар.

Прогноза за преживяемост и мерки за превенция

Прогнозата на лекарите

Прогностична информация до голяма степен се определя от класификацията на заболяването и неговите стадийностью. Прогноза за преживяемост при рак на корена на езика в продължение на 5 години, на различни етапи, както следва:

 • 1-2 етап – 70-80%;
 • 3-4 етап – до 35%.

Неблагоприятна прогноза зависи от дълбочината на локализацията на тумора. Колкото по-дълбоко тя се намира, толкова по-голям шанс летального., изм. При откриване на рак на върха на езика или на страничните места прогноза винаги е по-добре, отколкото при наличието на онкообразования в областта на корена.

Като превантивни дейности препоръчва периодично преминаване на прегледи при зъболекар и отоларинголога (два пъти в рамките на една година), поддържане на здравословен начин на живот с постепенното отказ от вредни навици, своевременно лечение на остри и хронични инфекции, преканцерозни заболявания, цялостна хигиена на устната кухина.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *