Всичко, което трябва да знаете за матката перешейка на матката: от причини за появата на лечение

Миома на матката – това е благоприятен новообразование, което най-често се диагностицира при жени в детеродна възраст от 35 до 40 години. Туморът може да има различна област локализация. Най-често тя се развива в тялото на матката. Миома в провлак на матката се среща по-рядко, на около пет пъти от сто.

Възли в шеечном отдел може да попречи на настъплението на бременността, са причина за затруднено уриниране и цистит, която причинява на жената много неприятни усещания и чувство на дискомфорт.

Физическо раждане, когато матката в провлак, възможни само в 40% от случаите, а останалите 60 завършват с преждевременно нарушаване на бременността.

Причини

Липсата на сексуален живот

Основният фактор, който влияе на появата и растежа на миомата в областта на перешейка – разбалансированность хормоналния фон на организма, което причинява от мутация клетките и тяхното анормален растеж. Освен това има още редица причини, които водят до заболяване:

 • Предразположение за генетично ниво – ако в семейството имало подобни заболявания, риска от развитие на миома се увеличава в няколко пъти.
 • Липсата на редовен сексуален живот и сексуално освобождаване – е нарушено кръвообращението в органите на малкия таз, което води до застой на кръвта, а това е благоприятна среда за прераждането здрави слоеве на тъканите в опухолевидные.
 • Възпаление на инфекциозен характер в матката или придатках.
 • Късната бременност и раждане след тридесет години.
 • Увреждане на лигавицата на шийката на матката вследствие на чести аборти, раждане на дете със инструментални намеса, инсталация (извличане) на вътрематочно устройство.
 • Прекомерни физически натоварвания, стресови ситуации, нервно пренапрежение.
 • Наличието на заболявания, нарушаване на обменните процеси в организма – захарен диабет, хепатит. А също така и недостатъчност на задстомашната и щитовидната жлеза.
 • Ниското ниво на активност и затлъстяването при жените, занимаващи се с активни видове спорт, и се хранят с балансирани (продукти с голямо съдържание на витамини и полезни микроелементи), рискът от развитие на миома в провлак на матката значително намалява.
 • Неблагоприятната екологична обстановка – излишък в околната среда на химически елементи и техните съединения намалява нивото на имунитета и се отразява негативно на здравето като цяло и на репродуктивните органи, в частност.
 • Дълъг неконтролиран прием на средства за устна контрацепция – потиснати работата на яйчниците, се случва хормонален срив, и като следствие, повишаване на нивата на естроген.
Прочети още  Миома на матката и хиперплазия на ендометриума – как да се избегне рака?

Колкото повече една жена, толкова по-малко са устойчиви на стената на матката и по-късно първо раждане може да стане причина за травми и развитие образувания.

Симптоми и признаци

Трясък менструационного цикъл

Миома на ранните етапи на развитие не е ярко изразена симптомите на това и на определени признаци. Често се открива заболяване само на един планиран преглед при гинеколог. Ако домакините не са във, преди тази пациентка неудобства, започнаха да набъбва, след това се наблюдават следните симптоми:

 • Болезнените прояви в долната част на корема, пляскам в областта на кръста.
 • Срив на менструалния цикъл.
 • Обилно менструално кървене, в резултат на намаляване на нивата на хемоглобин и анемия.
 • Появата на кровянистых секрети, което не е свързано с началото на менструацията.
 • Остра болка при полов акт.
 • Затруднено уриниране – се дължи на компресия на канали нарастващ тумор.
 • Появата на запек.

Към черта може да се дължи не офанзива на бременността при липса на мерки за контрацепция, появата на заплаха от спонтанен аборт.

При появата на един или няколко прояви, следва незабавно да премине гинекологичен преглед и избягване на необратими последици, да се започне навременно лечение.

Класификация

В зависимост от мястото на локализация и степен на растеж на миома в областта на перешейка на матката се разделя на следните видове:

 • Субсерозная – монтирани за стената на шийката на матката и се разпространява в тъканите на коремната кухина. Бързо се увеличава размера си, което пречи на нормалното функциониране на най-близките органи на пикочно-половата система.
 • Субмукозная – тумор расте в слоеве на лигавиците и може да боли шийката на матката. Се характеризира с обилни секрети и силни болки. Разнообразие от най-опасно, тъй като безплодие заплашва.
 • Интерстициальная възли се развиват във вътрешността на мускулните слоеве на шеечного отдел. Е причина за нарушения на цикличността на менструация и затруднено уриниране.

Освен това миома може да се захванат за задната, предната и страничната стена на шеечного отдел или да се развие в слоевете на епитела.

Диагностика

Дигностика

Да признае наличието на миома на специалист може вече при първичния преглед на пациентката в гинекологическом стол. Метод на палпация и с помощта на вагинални огледала определя от размера и област локализация новообразувания. И подобряване на растеж на възлови връзки може да се определи визуално, тъй като при този корема, силно увеличени по размер.

Прочети още  Полип на хранопровода

За по-точна диагностика и избор на най-ефективни методи на лечение, се предписват следните лабораторни изследвания:

 • общ анализ на кръвта и урината;
 • определяне на група и резус-фактора на кръвта;
 • биохимичен анализ на наличието на вирусни инфекции;
 • цитологическое изследване на проба от тампон;
 • гистологическое проучване.

Провежда ядрено-магнитен резонанс (магнитен резонанс) на кухината на матката и шеечного отдел. При това е възможно рентгеново облъчване, поради което методът може да се прилага дори при бременност, без това да повлияе на развитието на плода.

Задължително се назначава ЕХОГРАФИЯ (ултразвуково изследване) на органите на малкия таз, с помощта на който се определят размерите, структурата на миоматозных възли и точното място на тяхното местоположение. Проведено проучване през стената на коремната кухина или начин за въвеждане на сензора във влагалището.

Миома на перешейка – заболяване на гормонозависимое, затова тя не се проявява при момичета до пълното пубертета и дами, изпитват период на климакса.

Лечение на

Лечение на хапчета

При избора на метод на лечение се ръководи от лекар резултатите от всички изследвания, проведени по-рано. Медикаментозно лечение се назначава, ако заболяването е в ранен стадий, когато миома на матката на шийката още не е достигнал размери, които пречат на функционирането на съседни органи. Курс по лекарствена терапия в комбинация с витаминни комплекси стабилизиране на хормоналния фон, при това опухолевидные структура престава да расте. В този случай необходимостта от намеса, ще отпадне, при това пациентката е на постоянно наблюдение от специалист, който следи за резултатите от лечението.

Ако техники консервативна терапия не спира развитието на дадено заболяване, е показан хирургична операция, по време на която доброкачествено образование са отстранени. В напредналите случаи, когато се наблюдава прекомерно разрастване на възли, увеличава риска от развитие на ракови образувания. Тогава тумор на матката и бременността са несъвместими, и се провежда радикална ампутация на целия репродуктивен орган.

Прилагат се следните видове хирургично лечение:

 • Myomectomy – премахване на узелковых образувания извън тялото на матката, което позволява на жената да запази способността си да потомство. Се провеждат с прилагане на обща анестезия. Метод не гарантира пълно излекуване, след операцията се запазва по-голяма вероятност за разрастване на миома отново.
 • Гистроэктомия практикува при съмнение за поява на тумора и в тъканите на раковите клетки. Засегнатия орган се отстранява напълно, следоперативния период се усложнява и от прекъсване на хормоналния фон.
 • Емболизация – припокриване на доставка на туморните образувания на кръв, в резултат на миома намалява в размер, по-късно изчезване на всички. Този метод е най-често срещаният и най-травмирующий.
 • Лапаротомия – открита полостная операция, когато достъпът до шийката на матката се извършва чрез разрез.
 • Лапароскопия – операцията се извършва чрез три малки дупки.
Прочети още  Лечение на миома на матката, без операция

Премахване на шийката на матката се извършва, като правило, тези, които вече са рожал и при жените в период на менопаузата. При по-млади или нерожавших представители на прекрасната половина на лечение се извършва по-щадящими начини, при запазване на възможността за забременяване и раждане на дете.

Миома на шийката на матката при бременност

Миома при бременност

Много от нея се интересуват, са съвместими ли миома в провлак на матката и бременност. Тази комбинация не е опасно, обаче, при определени обстоятелства, изпълнен с тежки усложнения, които водят до самопроизвольному прекъсне бременността или принудително отвеждане на матката с придатками.

При бременност, миома е лишен от достатъчно количество кръв, което може да се прояви силни тянущими болки в корема, повишена температура и лошо самочувствием. Ако лечението антибактериални и спазмолитическими лекарства не подобряват положението, а след това проблематичен възел се отстраняват, но това е възможно само в началото на реда.

Естествено раждане не са противопоказни за жени с ниски нива на растеж на миомата. В сложни случаи се прилага цезарово сечение, за да се избегне скъсване на стените на маточната или повреда на родильного орган.

Профилактика

При изплащане на миомата трябва да се спазват някои правила:

 • Не може слънчеви бани, тъй като ултравиолетовите лъчи предизвиква бърз растеж на тумора.
 • Не е желателно да присъстват на бани и да вземе гореща вана – излагане на високи температури може да доведе до прекомерно кървене.
 • Избягвайте чести аборти и травми на половите органи.
 • Да Не се консумират активни естествена храна и стимуланти.

В качеството на профилактични мерки трябва да се движат повече, за да спортува, да води редовно сексуален живот, избягване на абортите предохраняться средства бариера на контрацепция.

Раждане, когато матката не е противопоказано, напротив, в следродовия период се отбелязва прекратяването на растеж образувания. За пълно излекуване лекарите препоръчват повторна бременност след няколко години.

И най-важното – редовно се проведе гинекологичен преглед и внимателно да се отнасяме към здравето си.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *