Внутрипротоковая папиллома на гърдата: видове, симптоми и лечение

Внутрипротоковая папиллома на млечната жлеза — това е вътрешен растеж соскообразного вид доброкачественного характер, който се формира от епител на каналите на млечните жлези. Също така има друго име – папиллярная цистаденома или цистаденопапиллома. Развитието на тази патология се случва независимо от възрастта. Диагностирование заболяване се случва както при млади момичета, така и за жените в период на менопаузата. Според статистиката, за да споделят това заболяване представлява около 10% от раковите заболявания в маммологии.

Причини за развитието на внутрипротоковой папиломи

На първо място причина за появата в папиларна цистаденом е хормонален дисбаланс. Затова тласък за развитието им могат да станат:

 • хормонално затлъстяване;
 • дисфункция, възпалителни процеси в яйчниците;
 • тумори на женските полови органи;
 • синдром на поликистоза на яйчниците;
 • по време на бременност;
 • пубертатный (юношеството) период;
 • менопауза;
 • абортите и други хирургически интервенции в областта на вътрешните полови органи на жените;
 • инфекциозни заболявания на женските полови органи (аднекситы);
 • трайно стресово състояние.

Бременността може да бъде причина за появата на внутрипротоковой папиломи на гърдата

Най-високата вероятност за възникване на тази болест има при жените пушачи и непушачи. Обратната ситуация се наблюдава при тези, които се въздържат от този лош навик и рожал, както и използващи хормонална контрацепция. Също така появата на папиллом във вътрешността на тръбата може да бъде причинено от мастопатией, тъй като при рязко увеличаване на млечните жлези се случва кистозное разрастване.

Освен това, в групата на риска влизат жени, които имат в миналото туморните заболявания на млечните жлези.

Класификация и видове внутрипротоковых папиллом

Тази патология е податлив на всеки сегмент на гърдите, удари като долевые част на гърдата, така и сосковую част. В зависимост от разположението на папиломи могат да бъдат разделени цистаденому на:

 • централната (в областта на ареолата);
 • периферна.

Също така класирането се извършва в зависимост от броя на пролиферация:

 • самотен, се образуват предимно в централната част на гърдите;
 • множество, могат да бъдат локализирани в периферните части.

Най-опасни са множество папиломи, тъй като те представляват риск за преобразуване по внутрикистозные или внутрипротоковые на тумори на млечната жлеза. Именно поради това е необходимо да се диагностицира това заболяване колкото се може по-рано.

Клиничните прояви на заболяването

Внутрипротоковые папиломи невъзможно да се определи в началния етап от развитието на визуално или с помощта на самостоятелно ощупывания (палпация). На този етап диагностирование може да бъде само с помощта на специални техники.

Опасността от заболяването се състои в това, че първите прояви се появяват само при разрастании новообразувания до определени размери. При това се появяват следните симптоми:

 1. Секрет от зърното, различен характер. Цвят може да варира от бледо жълто до бежаво-кафяв и дори зелено. В случаите, когато в секрети се намират гнойни включване или кръв, може да посочи за развитието на възпалителен процес. Количество секрети и може да варира: да бъде скромен, умерен или богата.
 2. Повишаване на температурата, обща слабост. Тези симптоми са признак на увреждане на новообразувания, което може да доведе до възпалителен процес. В мястото на повреда се наблюдава зачервяване. Също така при сондиране може да открие уплътнение. Пальпация болезнена.
 3. При централна локализация папиллом може да се открие в областта на зърната на гърдите и areoles еластични възли, които ясно се усещат при начална палпация. Освен това, усещането придружени с отделяне на зърната, кровянисто-серозен характер, както и болезнено усещане или дискомфорт.
Прочети още  Хигрома става

Секрет от зърното е проява на внутрипротоковой папиломи на гърдата

Колкото по-дълго продължава възпалителен процес в млечната жлеза, толкова по-гъста става новообразование. При това се наблюдава подуване в областта на намирането на папиломи, а също и за освобождаване на гнойного характер. Не си струва да се бавя посещение на лекар при такива ярки симптоми, в противен случай това може да доведе до различни усложнения.

Диагностика внутрипротоковой папиломи на гърдата

При откриване на различни симптоми, свързани с развитието на патология в гърдите следва на първо място да се обърнат към маммологу, който по-внимателно обследует болната област. За идентифициране на заболяването се прилагат много методи на изследване, които информативни в резултатите си:

 • ЕХОГРАФИЯ на гърдите;
 • мамография;
 • дуктография;
 • магнитно-резонансната томография (MRI).

Мамография

Мамография се отнася до рентгенологическим изследвания на гърдите, а също така и лимфни възли, намиращи се в близко разположение до него (аксиларни, надключичные) в две равнини – права и наклонена. Като превантивни мерки за да го държат на жените на възраст над 35 години 1 път на 2 години, а за жените над 50-годишна възраст – 1 път годишно. Ако има някои патология на млечната жлеза, препоръки за честотата на провеждане на изследването се дават индивидуално от лекуващия лекар.

Мамографията е един от методите на диагностика внутрипротоковой папиломи на гърдата

По време на изследването гърдите на жената давене между двете плочи, което дава по-точни маммографические снимки. Пълна мамография дава възможност за идентифициране на разкрие кисти, папиломи, фибро-кистозна мастопатия, тумор на млечната жлеза от различен характер и т.н., включително папиллярной цистаденомы.

Ултразвуково изследване на млечните жлези

Този метод се използва за изследване на морфологичен строеж на тъканите на гърдите с помощта на отражение на високочестотни ултразвукови сигнали. С помощта на това изследване могат да се диференцират и се визуализират както на повърхността, така и абнормно развитие на новообразование, при размер на не по-малко от 5 мм със сигурност в 85-95% при по-дълбоко разположение. На УЛТРАЗВУК се използват за диагностициране на фибро-кистозна и дифузни форми на мастопатия, кисти, мастит, абсцес, фиброаденомы, ракови тумори на млечната жлеза.

Прочети още  Симптоми и лечение на полипи в носа на детето

В хода на проучването се извършва проверка на всички сегменти на гърдата, като се започва от границите с гръдния кош завършва околососковой област. При това се извършва фиксиране на изследвания с помощта на снимки – эхограмм. Ултразвуково изследване се извършва само в първата половина на менструалния цикъл.

Дуктография

Един от видовете маммографического проучване. Дуктография — това е разлика маммографическое за визуален контрол проучване на канали в гърдите. Свидетелство за този тип проучвания – зацапване на зърната. Тя определя внутрипротоковые новообразувания. Преди процедурата в ареолата под местна анестезия се инжектира разлика вещество, което поглъща рентгенографическое радиация. След това правят снимки в две равнини: пряка (отгоре и отдолу) и на наклонена черта. На маммограммах ясно се вижда канали с последиците, а също така може да открие тумор, тяхната локация и размери.

Ядрено-магнитен резонанс

С това изследване може да открие новообразувания, да определи техния размер, форма и локация. Я отнасят към безболезнено и безвредно методи на изследване. Проблеми могат да възникнат само при наличието на клаустрофобия у пациента.

Внутрипротоковую папиллому на гърдата може да се диагностицира с помощта на ядрено-магнитен резонанс

С помощта на ядрено-магнитен резонанс, определят място за развитие на огнище на заболяване, разпространението на процеса. Я използват за диагностициране на метастази и рецидиви на рак на туморните процеси. Данните, получени по резултатите от ЯМР са необходими за планиране на операции и за провеждане на постоперативна диагностика. Предимствата на метода е възможността за динамично контрастирование, получаване на снимки в различни равнини, липса на лъчева натоварване.

Тактика на лечение на заболяването

Папиллярная цистаденома рядко решава самостоятелно. Тяхната опасност е в това, че те могат да предизвикат възпалителни процеси и перерождаться в туморните новообразувания. Така че индикация за лечение папиллом в гърдите под формата на намеса. В хода на операцията се случва секторальная резекция на простатата.

Самостоятелно излекуване на образувания се наблюдава в редки случаи. И това се случва на фона на прием на определени медикаменти или други терапевтични дейности. Затова най-често безоперационное лечението не се провежда в предвид своята неефективност.

При откриване на внутрипротоковой папиломи жена си препоръчително е да се обърнете към хирург. Ако размерът на новообразувания не е голям (няколко милиметра), а също така липсва на възпалителния процес, тогава операцията не е задължително да уведомите незабавно.

Ако папиломи установени в периода на бременността, а след това премахването им се извършва след раждането на бебето. Но ако има висок риск от развитие на рак, тогава е препоръчително да се пристъпи към лечението, още по време на света плода.

Назначава едновременно и на оперативното и консервативното лечение.

Операция за премахване на внутрипротоковой папиломи

Оперативната намеса се състои в премахване на натрупване вътре в тръбата хирургически метод. По време на операцията под обща или локална анестезия се извършва секторальную резекцию. Тя се изразява в следното: хирургът прави малък разрез на ареольной обиколката, което дава възможност за достъп до притоци, располагающимся в млечните жлези. Нататък се предполага премахване на папиллярного новообразувания, образуване на кръвни съсиреци, които се появяват вследствие на наранявания на тъканите, намиращи се в непосредствена близост до него.

Прочети още  Анализ на човешки папиломен вирус: защо е толкова важен?

Внутрипротоковую папиллому на гърдата може да се лекува с помощта на операция

Също така е възможно ексцизия цистаденомы с помощта на электрокоагуляционного или лазерно оборудване. Отсеченные тъкани се изпращат на гистологические изследвания за изключване на дялово образование. След операцията в мястото на намеса може да се образува хематом, която решава в срок от един месец.

Операцията могат да се извършват както с местна, така и под обща анестезия. Изборът зависи местоположението на новообразувания, броя и размера на израстъци.

Лекарствена терапия

Както вече беше посочено по-горе, заедно с оперативната намеса се извършва консервативно лечение с помощта на лекарствени средства. В нея са включени: прием на витаминни комплекси, иммуномодулирующих лекарства (тип Вобэнзин), антивирусните лекарства. В някои случаи също се предписват хормонални препарати (Регулон, Новинет, Силует), които се отнасят към категорията на контрацептиви. Като местна терапия могат да се прилагат различни мехлеми и гелове, например, Прожестожель.

Превантивни дейности

Основният метод за профилактика за предотвратяване на появата на различни образувания в гърдите е внимателно проследяване на неговото състояние. За това трябва да интервали пъти в годината се проведе маммолога за проверка на млечните жлези и провеждане на пальпацию себе си. За поддържане на имунитета трябва да следват диета и да спортува. Както и да контролира секрети от гърдите – ако те са се появили, а това е повод да се обърнете към специалист. Изключение е период на кърмене и по време на бременност. Но и в тези случаи трябва да се обърне внимание на техния цвят, мирис, консистенция. Самообследование се извършва месечно, но не по-рано от 7-9 дни на менструалния цикъл. Извършва, както следва:

 1. Ръцете спуснете по шевовете, изправете гърба. Визуално да се оцени състоянието на гърдите.
 2. Вдигнете ръцете си нагоре и да се оцени състоянието на млечните жлези в това положение.
 3. С два пръста, показалеца и средния, разходка из гърдите с лесен надавливанием по посока на часовниковата стрелка. Започват такова изследване с външна четвърт на гърдите.
 4. Леко сдавить зърното и проверите по този начин за наличието на секрети.
 5. Задръжте пальпацию гърдите, лежи на гърба си.
 6. Оценка на състоянието, размера на възпаление на аксиларни лимфни възли.

Тази патология, макар и не носи много дискомфорт в първоначалните етапи, но има голяма опасност в бъдеще развитието си. Така че да откриете у себе си, si атоми трябва да се обърнете към специалист и да не се забави лечението.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *