Видове операции при рак на простатата, възстановяване и възможните усложнения

Според статистиката, проекта заболявания на простатната жлеза са изложени мъжете, перешагнувшие диамант чужбина. Навреме се проведе операция на рак на простатата,ще помогне да се запазят не само здравето, но и живота. Ситуацията се усложнява от факта, че ракът на простатата в 40% от случаите се развива без ясни симптоми и пациенти ще научат за проблема в последните етапи.

Показания за провеждането на операция на рак на простатата

Преди да вземе решение да оперира пациента, лекарят провежда история като оценява локализиране, структурата на поражението, симптомите на това и възрастта на пациента. Ако заболяването е в начален етап (1 и 2), то достатъчно ще бъде да проведе терапия чрез облъчване, без да се прибягва до операция намеса.

Преди да вземе решение да оперира, лекарят провежда история като

Като цяло, мъжете започват да бият тревога, когато ситуацията излиза извън границите на обикновения дискомфорт и придобива размер на глобалния проблем. Това показва, че е имало проникване капсули (подуване излезе отвъд нея). Основните показания за операция за отстраняване на рак на простатата са:

 • купированный рак, т.е. тумор локализовалась на едната или на двете части на простатата;
 • трудности в оттоке на урината говори за развитие на 3 стъпка от рак;
 • остротекущий простатит с усложнения;
 • поражението на бъбреците;
 • стартира етап, която не предполага друг начин на лечение.

Рак на простатата в 3 етапа подлежи на незабавно премахване и провеждането на операция, в противен случай бързото деление на клетките ще доведе до разпространението на метастази в околните органи.

Видове оперативно лечение на рак на простатата

Медицината са известни няколко начина за лечение на рак на простатната жлеза: радикално, лапороскопический, простатектомия нервосберегающая и операция простатыс помощта на робот. Избор на най-подходящия трябва да зависи от това на какъв етап се намира онкологичен, локализацията на поражението и на общото състояние на пациента. Обаче, тъй като практиката показва, метод за работа се избира, въз основа на специализация на лекаря на ом или друга форма, както и наличието на необходимото оборудване в клиниката.

Прочети още  Лечение на рак на простатата

Операция на рак на простатата се извършват по два начина: позадилонной простатэктомией и перинеальной простатэктомией. Първият вариант се провежда при голям разпространението на метастази и предполага изпълнението разрез в долната част на корема с рассеканием на пикочния мехур.

Перинеальная простатектомия оперируется през перинеума. При този метод на самата хирургична процедура и последващата рехабилитация преминават по-бързо и по-лесно.

Радикална простатектомия

Радикална простатектомия се отнася до метода на полногоили частично премахване на засегнатата железывместе с семенными мехурчета и околните тъкани. Това ще помогне да се избегнат споровете и разпространението на раковите клетки. В зависимост от открита ситуация, хирург решаетвопросо целесъобразността на запазване на нервни връзки, водещи към пениса.

След операцията пациента в пикочния мехур се поставя катетър. Средният срок на носене е 2-2,5 седмици.

На пациента може да се наблюдава незадържане на урината, което напълно се възстановява чрез 6-20 седмици. До по-сериозни рискове след операцията се отнася развитието на импотентност.

Еректилната функция се възобновява по различен начин. При едни този процес отнема няколко месеца, а други няколко години. Но дори и след възстановяване, тя ще бъде по-слаб и по-кратък.

Лапароскопска операция на рак на простатата

Лапароскопията е много продаваният вид хирургическа намеса, отнасящи се до малотравматичному. Използва се в тези случаи, ако на пациента е поставена диагноза тумор в тъканите на простатата. Този метод е добре това, че не се изисква да изпълнява полостных разрези. Достъп до повредената имота се извършва през коремната стена. Достатъчно да направите 2-3 малки пункция за инжектиране на лапароскопски инструменти и оптичен уред с подсветка. Камера показва на монитора на снимката за наблюдение на състоянието на операция на рак.

Лапароскопска простатектомия има много предимства: намалява риска от проникване на инфекция, минималната кровопотеря, липсата на неэстетического шев, по-бързо възстановяване. От недостатъци, по-скоро за лекар, се счита за сложността на самата процедура. Хирургът трябва да притежава голям опит в провеждането на такива операции.

Лапароскопска операция на рак на простатата

Операция на рак на простатата с помощта на робота да Винчи»

Роботизирана простатектомия е придобила голяма популярност сред онколози от цял свят. По техника, тя прилича на лапароскопию, с единствената разлика, че целият процес се извършва не човек, а сайтът им на робота да Винчи. Устройството има вградени манипулатори, камера, система детекции и контрол. Роботът може да работи злокачествен тумор един, под наблюдението на лекар. Операцията с апарат да Винчи » по-малко травматична, има по-висока точност на изпълнение. Единственият минус на този метод е високата цена, поради което той не е на разположение за всеки пациент.

Прочети още  Операция за премахване на аденом на простатата

Хирургически робот да Винчи » в действие

Простатектомия нервосберегающая

Нервосберегающая простатектомия се показва в ранните стадии на рак. Този начин на намеса, се използва за предотвратяване на постоперационных усложнения. По време на операцията хирургът не пречи на снопове на нервите, които контролират ерекцията. При този метод има голямо значение е умението на лекаря, т. к. не винаги успява да премахне всички ракови клетки, без да захванеш нервните снопове. Също така, решението за запазване на эректальной функция се приема, въз основа на локализацията на поражението. Ако се изправя избор между опазването и необходимостта да се предотврати разрастването на метастаза, че изборът ще падне на последния вариант. По-късно след операция на рак на простатата ерекция може да бъде възстановена с прилагането на протезата.

Подготовка за провеждане на операция

След диагностициране на рак на простатата пациентът преминава през серия от процедури за приготвяне на операцията. Лекарят-онколог провеждането на проучване, установи предразположението към алергични реакции към лекарства, приема и дали пациентът е в навечерието на някакви лекарства. Не по-късно от една седмица преди планираната операция трябва да се отдава комплекс анализи (обща урина и кръвна картина, биохимичен на съсирване). Нататък се назначава рентгенова снимка на гръдния кош, УЛТРАЗВУК и ЕКГ. След получаване на цялата информация за здравословното състояние, се избира подходящ метод за бърза намеса и пациента се насочва към отстраняване на рак на простатата.

Хоспитализация на пациента се случва не по-късно от два дни преди операцията. С него говорят хирург и анестезиолог, осведомляют за време на оперативния процес, следоперативен период и възможните усложнения.

Ден преди операцията на страдащия забраняват се консумира твърда храна, а последният прием трябва да бъде в навечерието на вечер.

Следоперативния период

Веднага след операцията на пациента се трансформира в отделение, където се проследяват състоянието му и се оказва помощ в случай на постоперационных усложнения. Пациентът трябва да спазва режим на легло, така че го поставят на подвижни легла. Това е необходимо за транспортиране до мястото на интензивна терапия, в случай на нужда.

Лекарят предписва повторно събиране на анализи и проучване с помощта на УЛТРАЗВУК и ЕКГ. Един ден, ако на здравето на пациента няма да се влоши, го изместват от интензивното отделение в обикновена отделение и позволяват бавно се изправи, без резки движения.

Прочети още  Лекарства и препарати за простатата

Като медикаментозна терапия се предписват противовъзпалителни, болкоуспокояващи и антибиотици. Болните трябва да спазват строга диета и не се консумира храна, способна да доведе до запек или метеоризму.

Прогнозната време на престоя в болницата 7-9 дни. Вкъщи пусна само след проверка на зарастване на пикочния мехур и отнемане на катетър.

В рехабилитационния период след операция на рак на простатата продължи 1 година. През това време се възстановява функциите на организма, човек може да води нормален начин на живот, като не забравяме за профилактика на рецидив. Към тези събития се отнася посещение на уролог веднъж годишно и преминаването на пальцевой ректума диагностика.

— Разпространеният начин за възстановяване на эректальной функция, след операция на рак на простатната жлеза — полов акт два пъти в седмицата. Рехабилитация в зависимост от състоянието на пациента и функции на тялото му.

След операцията, пациентът трябва да се явяват на тестове за определяне на нивото на PSA

Продължителност на живот след операция на рак на простатата

Всеки, който е преживял рак на простатата, интересува въпрос: Колко живеят хората, които са преминали през това изпитание? Струва си да се отбележи, че продължителността на живота през първите 5 години зависи от стадия на заболяването. В процентно съотношение е както следва:

 • Първият етап — 93 %;
 • Ехото етап — 82 %;
 • Третият етап — 40 %;
 • Четвърти етап — 20%.

Понякога се случва рецидив на рак на простатата. Прооперированный пациентът трябва да се явяват на тестове за определяне на нивото на простатоспецифичного антиген. Превишаването му се посочва появата на рецидив. Експертите наричат това състояние «биохимичен рецидив на рак на простатата». Колкото повече се отделя внимание на здравето си, толкова по-добре прогноза за

Как се отразяват последиците от рак на простатата в живота на мъжете след операцията

В повечето случаи постоперационный период от рак на простатата минава без сериозни усложнения. Но има случаи, когато възникнат проблеми като:

 • Рубцовых болки;
 • Кръвни примеси в урината при уриниране;
 • Остра задръжка на урина вследствие на оток;
 • Недержаний на урината;
 • Инфекциозни усложнения и възпалителни заболявания.

За по-бързо да се отървем от негативните последици от специалистите препоръчват пълна почивка и правилно хранене, умерено физическо натоварване и фармакотерапию.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *