Ваксина срещу рак на шийката на матката

Рак може да се счита за един от първите заболявания по броя на смъртност, тъй като с всяка изминала година се увеличава броя на хората засегнати от болестта. Сега всички странни света, търсят начини да се справят с тази болест, които не само са се увеличили шанс за излекуване на пациентите, но и ще са превантивна мярка срещу тази болест.

Ракът на шийката на матката

Сред всички видове злокачествени образувания при жените ракът на маточната шийка е на второ място по разпространението. Тази жена патология се среща с голяма честота и изисква спешно лечение. Развитието на това заболяване е невъзможно да се предотврати, защото той поваляется на фона на други сериозни преканцерозни заболявания. Днес отделят два вида на този рак:

 • Аденокарцинома;
 • Плоскоклетъчен.

При това почти в 90% от случаите възниква именно плоскоклетъчен вид тумор на шийката на матката. При откриване на патология трябва веднага да се обърнат за помощ към квалифициран специалист, който ще ви предпише най-правилното лечение, идващи от етапа на болестта. В случая с тази болест време е от огромно значение, защото колкото по-бързо започне лечението, толкова по-големи шансове за излекуване от нея.

Ракът на маточната шийка има два връщане връх, когато жени са най-податливи на болести с 35 до 40 години и с 60 до 65.

Какво представлява присаждането?

Ваксина срещу рак на шийката на матката са създали, след като е била установена причината за неговата локализация. Изследванията в тази област показват, че папилломавирусная инфекцията оказва влияние върху тялото на жената и е в състояние да предизвика рак. Това се случва в резултат на нарушаване на нормалното делене на клетките на епитела. Сега вече има две ваксини, които са широко използвани за профилактично «Церварикс» и «Гардасил». Механизмът на действие на ваксини:

 • След три пъти на въвеждането на ваксина, започва изработване на специални антитела в организма, които се борят с папилломавирусом;
 • Изработване на трайно имунитет се случва шест месеца след като е въведена и последната инжекция;
 • Когато вирусът попадне в организма, то веднага ще разпознае и обезвреживают клетките на имунната система;
 • По този начин може да се предотврати развитието на инфекция в вагиналните эпителии.

Наблюдение на пациентками, които са били ваксинирани, показа, че антителата остават в активно състояние в продължение на 4 години. Към днешна дата, остава неизвестно, необходимостта от провеждане на повторен курс на ваксинация.

График и начини за ваксинация

При избора на двете ваксини, много е важно да се възползват от консултация гинеколог или иммунолога. И двата препарата са въведени интрамускулно, когато тази област е въвеждането на дельтовая мускул на рамото. На мястото на инжектиране може да се развие асептична възпалителен процес, именно този процес допринася за производство на антитела.

Прочети още  Количеството СОЭ при рака

Производителите на ваксини препоръчват да се ваксинират момичета преди започване на полов живот, т.е. от 12-13 години. Именно юношеска възраст на момичетата е важна група за имунизация, тъй като с 15-25 години всеки 4 души на планетата е заразен с HPV. График на ваксинацията, изглежда така:

 • 1 ваксина – в определен ден;
 • 2 ваксинация – на втория месец след първата;
 • 3 ваксина – шест месеца по-късно след втория.

Трябва внимателно да следи за графика на ваксинация, в края на краищата зависи от това, колко здрав выработается имунитет.

Противопоказания

Въпреки, че тази ваксина е показана, като профилактично средство за юноши, тъй като е сигурно, в някои случаи е противопоказано се прилагат:

 • В период от света на детето, или по време на кърмене не трябва да се ваксинират, тъй като няма достатъчно изследвания, които да потвърждават, че тази ваксина не носи заплаха за детето;
 • При диагноза ерозия или дисплазия на шийката на матката не е възможно провеждане на ваксинация. Само при пълно възстановяване може да се ваксинират;
 • Алергична реакция към съставки на ваксините, сред които са мая;
 • Ако след първата ваксинация е била тежка алергична реакция ,а след това втори път да го направи невъзможно.

Още едно противопоказание е благосъстоянието на жените в деня на провидението ваксинации. Ако една жена се чувства слабост, температура, тогава от провеждане на ваксинация трябва да се откаже.

Възможните реакции

След всяка ваксинация са възможни реакции на организма, които се считат за нормални и не носят заплаха за здравето на човека. При ваксинация срещу рак на шийката на матката може да се наблюдава която открива реакция:

 • Асептична възпалителен процес;
 • Зачервяване и болезнени усещания на мястото на убождане;
 • Сърбеж;
 • На подпухналостта и подуване на мястото на ваксинация;
 • Главоболие и общо неразположение;
 • Температурата не е над 38 °C.

Всички тези реакции може да се смята за норма, но трябва внимателно да следи за своите самочувствием и при поява на каквито и да било други реакции се консултирайте с лекар.

Където и да бъдат ваксинирани

Ваксината срещу HPV, който ще помогне за предотвратяване на рак на шийката на матката може да се направи:

 • В клиниката;
 • В специализиран иммунологическом центъра;
 • В гинекологиях и онкологични клиники.

Преди да се отправят в клиниката, трябва да се уверите в това, дали тази ваксина в наличност, или сами го купуват в аптеката, при това размишление правилната транспорт и да се гарантира наличието на всички документи по нея.

Като се има предвид, че през последните десетилетия нивото на заболеваемостта от рак на шийката на матката значително се увеличава, трябва да се помисли за мерки за превенция. Днес ваксинирането срещу HPV е, по начин, който дава възможност да се осигури на вашия организъм от тази болест, предотвратив възможности за появата му.

Прочети още  Откриване на рак на щитовидната жлеза с помощта на онкомаркеров

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *