Ваксина срещу човешки папиломен вирус: когато трябва да направите?

Папилломавирус се предава чрез тактилни или сексуални контакти с носители на вируса и има няколко вида щамове на този вирус. Повечето от тях провокира развитието на жизнено опасни заболявания и единствената възможност да се избегне заразяване на ваксина срещу човешкия папиломен вирус (HPV).

Ваксина от папиломи – имената, ефекти

В момента има 2 разновидности на ваксини, които се прилагат за прививания от HPV. Един от видовете иммунобиологического на наркотици – четырехвалентный. Той защитава от заразяване с 4 вида HPV – 6, 11, 16, 18. Друг вид лекарство – бивалентный, ограждающий от 2 типа HPV (16 и 18). Четырехвалентное средство носи името «Гардасил» («MSD – Мерк Шарп и Дома Bi Век», Холандия), а двухвалентный – «Церварикс» («GlaxoSmithKline Biologicals», Белгия).

Двухвалентная ваксина «Церварикс»

И двете разновидности на иммунобиологических лекарствата не включват ДНК вирус. База ваксина представлява протеин на обвивката на патогена. Този протеин може да предизвика отговор на имунитета с продуцированием антитела, които ще бъдат ограда по-късно от заразяването. Липсата на ваксина ДНК патогени, изключва вероятността от заразяване с HPV, след като е била направена ваксина от папиломи.

В допълнение иммунобиологические средства от HPV включват хидроксид, необходим за активиране на имунитета и синтеза на достатъчно количество антитела. Също така в състава влизат малки количества мая, антибактериални средства и консерванти. Лекарства напълно стерилни и са на разположение под формата на ампули (0,5 мл) или веднага се в спринцовки. «Церварикс» се издава в двухдозовой капацитет. Ваксината се държат на сухо и хладно място, при температурен режим 2-8 градуса по Целзий. Недопустимо е да замразите тези лекарства.

Изследвания двете ваксини са показали техните отменную формите, гарантираща пълна защита от заразяване онкогенными HPV. И двата препарата осигуряват защита от онкогенных видове вируси 16 и 18, но «Гардасил» огражда и от вируси, 6 и 11, които провокират появата на генитални папиллом и брадавици. Те се използват за прививания представители на двата пола.

Четырехвалентная ваксината е «Гардасил»

Въпреки това, в много държави се практикува вакцинирование чисто нежния пол, тъй като в този случай момчета имат непряка защита от прекъсване пътя на разпространение на вируса. Този подход се дължи на значителни икономически разходи за профилактика HPV и, уви, не всички страни могат да си го позволят. В икономически развитите държави като САЩ, вакцинирует както момичета, така и момчета.

Препоръки за прилагане

Ваксините срещу човешкия папиломен вирус – основно средство за предпазване на младото поколение от заболяването. Иммунобиологическое средство срещу HPV се инжектира деца 9-14 години или младежи на възраст до 26 години. В РУСИЯ съществува практика вакцинирования от HPV момичета на 12 години. Що се отнася до световната здравна организация, те настояват за спазването на тези възрастови рамки:

  • 10-13 години;
  • 16-23 на годината.
Прочети още  Полип на пикочния канал при жените

Спорове за това, до каква възраст трябва да се ваксинирам от папиломи, които все още, но много специалисти са на мнение, че ваксината в идеалния случай трябва да се извърши до контактите на детето с вируса, т.е. до неговия пубертет. Ето защо в много европейски страни и в САЩ е прието да се инжектира ваксина на децата на 10-14 години. Понякога на министерството на здравеопазването да започне допълнителна ваксинирани здрави момичета до 26 години.

Заслужава да се отбележи, че тийнейджърите по-добре реагира на ваксина, а не младежи, както и възрастни. Това се дължи на по-интензивни иммунным отговор, в резултат на което по-късно се формира по-силна и ефикасна защита срещу HPV. Често вие се инжектират «Гардасил», тъй като изследвания на въздействието на «Церварикса» на мъжкото тяло не са проведени.

Девственникам преди ваксината не трябва да мине без изследвания. Що се отнася до младите хора, живеещи на редовен сексуален живот, преди ваксинацията им трябва да преминат през тест за откриване на HPV 6, 11, 16 и 18. При отрицателни резултати, разрешено ваксинации – такава ваксина ще гарантира сигурна защита за в бъдеще. Що се отнася до хората, заразени с HPV, това за тях ще бъде безсмислено.

Схема на въвеждане на ваксини

За да формира пълна защита срещу HPV, трябва да се направи 3 инжекции иммунобиологического средства. «Гардасил» се въвежда по схема «0-2-6», което означава, втора инжекция трябва да се направи до 2 месеца след първата, а третата – след половина след началото на цикъла. Когато искат да ваксинират човек в най-кратки срокове, второ, въвеждането на «Гардасила» се извършва след изтичане на 4 седмици след първата инжекция, а най-малка почивка между втория и третия въвеждане на лекарството е 12 седмици.

Въвеждането на ваксината е «Гардасил»

«Церварикс» също се инжектира три пъти, по схема 0-1-6″. Тя предполага, че втората инжекция и ще направи вече един месец, а третата – след изтичането на 6 месеца след първоначалното инжектиране. При дефицит на време е позволено утвърди и по схема «0-1-2,5». След това има последваща доза трябва да бъде въведена чрез месец след първата, а третата инжекция се прави като само ще се проведе на 2,5 месеца след началото на курса.

Продължават проучванията по отношение на възможността за прилагане на други схеми. Все пак трябва да се отбележи, че ако е въведена началната доза иммунобиологического наркотици, но в бъдеще човек пропусна 2 или 3 инжекция, а след това да го няма смисъл да премине цикъла отново и отново. Инжектира се само липсващите ви дози, спазване на интервала между тях.

Прочети още  Полип на шийката на матката

Освен това, ако след въвеждане на две дози на лекарството са имали интимен контакт, без защита, а след това можете да не се тревожите за евентуално заразяване, защото концентрацията на антитела на този етап ще бъде достатъчно. Обикновено, 3 доза е необходима за определяне на нивото на антитела, така че в такива ситуации липсващата доза се инжектира без предварително преминаване на анализ на HPV.

Въпреки това, ваксината е «Гардасил» и «Церварикс» не взаимозамещающие. Така че, ако прививание е започнало иммунобиологическим наркотици «Гардасил», всички последващи инжекции трябва да се проведе на същия начин. Липсата на взаимозаменяемост на ваксините е свързана с различни структурата на средства: «Гардасил» включва представители на четирите типа HPV, а «Церварикс» само две. Освен това, ваксината срещу HPV може да се въведе успоредно с такива ваксина:

  • DTP;
  • ваксина срещу вируса на хепатит В;
  • инактивированное полиомиелитное средство.

Одномоментный въвеждане на данни на наркотици не води до влошаване на качеството на образованието антитела нито един от елементите. Но поставянето на ваксини е необходимо да се извърши на различни места и по различни шприцами. Също така недопустимо е смесването на данни иммунобиологических лекарства в една спринцовка.

Къде се инжектира ваксината?

Ваксинирането срещу HPV се прави чисто мускулно. Подкожно или внутрикожный въвеждане на лекарството води до необходимостта да се променям се ваксинират, тъй като тази доза просто не се брои. Внутримышечный въвеждане на лекарството е необходимо за образование и лек депо иммунобиологического средства, от която той постепенно ще навлезе в кръвта. Подобно варени попадение ваксина ще осигури ефективен имунен отговор, чрез който се синтезира достатъчно количество антитела.

Ваксината обикновено се инжектира в рамото

Ваксини се правят в рамото или бедрото, защото слой на мускулите в тези зони на добре развито и се намира близо до кожата. Интравенозно иммунобиологические лекарства също не се инжектират, тъй като това води до мигновеното попадение цялата доза в кръвта, което води до прекомерно засилване на имунитета. В крайна сметка: всички антигени се ликвидират, а на антитела, така и не успяват да се формира.

В ситуация на подкожна или внутрикожного въвеждане на иммунобиологического на лекарството, защита и не се формира, тъй като ваксината се освобождава и прониква в кръвта мизерными дози, което също води до унищожаване на антигени. Освен това намирането на лекарството в подкожном слой може да доведе до образуване на уплътнения или копчета там, в мястото на въвеждане на ваксини, че могат да рассасываться в продължение на няколко месеца.

Освен това следва да се помни, че е забранено поставянето на иммунобиологического на лекарството в хълбока, тъй като е доста висок риска от нараняване на седалищния нерв или попадат в слой подкожна тлъстина, която е доста добре развит в тази област. Удря там, ваксината може да предизвика образуването на уплътнения, а също така може да има слаба и по-нататъшната дейност на ваксини.

Прочети още  Причините за появата и методи за лечение на папиломи на пениса

Реакции и усложнения от ваксина

Лекарства за ваксинация срещу HPV имат доста ниска реактогенность. Тоест, те много добре се прехвърля и изключително рядко предизвикват някакви реакции. Най-често срещаният вариант – незначителни прояви на мястото на въвеждане на ваксини: зачервяване, сърбеж, подуване и болка. Въпреки това са възможни редки случаи на поява на обща симптоматика: неразположение, ослабленность, болки в главата, скок на температурата.

Лица, на които е налице алергия към нещо, ваксинацията се извършва при паралелен прием на антихистамини средства. Но не си струва да използвате Димедрол или Супрастин, тъй като те силно се изсушава лигавицата. При особено чувствителни лица, това може да доведе до проява на ринит и други малоприятных явления.

Също така трябва да се отбележи, че сред ваксинираните подрастващите се наблюдава увеличаване на броя на обмороков. Това е състояние, минаваща и ако тя изчезне себе си след завършване на пубертата. Сериозни усложнения, ваксинация срещу HPV може да се нарече тежка алергия, която може да се прояви под формата на анафилактичен шок, оток на Квинке, уртикария.

Ваксинацията от папиломи и бременност

Етични съображения правят невъзможни клинични изследвания на въздействието на иммунобиологических лекарствата срещу HPV на бременни жени. Така че автентично, не е известно за ефекта на тези лекарства върху плода. Затова специалистите съветват бъдещите майки да се отложи ваксинацията. Въпреки това наблюдение на привитыми на случаен принцип жените не показват отрицателните последици от тези ваксини.

Но тези данни се отнасят до чисто лекарството «Гардасил». Подобни данни за ваксина «Церварикс» не. «Гардасил» можете да въведете младите майки през периода на кърмене. Що се отнася до «Церварикса», информацията за безопасен въвеждането на препарата на жени, кърмещи, отсъства, така че от ваксиниране им препоръчват да се въздържат.

Противопоказания за ваксинация

Ваксинирането срещу HPV е забранено на лица, които има силна алергия по време на изрично въвеждане на наркотици. Също така е противопоказан за тази ваксина на хората, които се празнува на алергична реакция към някоя съставка на този иммунобиологического средства. В тези случаи забраната единствено. Временна забрана може да докосне лица, с остър течение на заболяването или влошаването на състоянието на хронично заболяване.

При подобни обстоятелства трябва да се изчака настъпването на периода на ремисия или пълно възстановяване, и едва след това ваксинации. Утвърди трябва да бъде само в медучреждениях, където са гарантирани спазват условията на съхранение на иммунобиологических лекарствата, в края на краищата, това е залог на ефикасността на ваксинацията и липсата на малоприятных странични явления.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *