Тумор на гръбначния мозък

Раков тумор на гръбначния мозък може да бъде описан като злокачественное новообразование, което се появява на гръбначния стълб. Такова подуване, което води до това, че възниква в степента, като за гръбначния стълб, така и за издънки.

Такива новообразувания могат да бъдат както доброкачествени, така и злокачествени и, за съжаление, разкриват своевременно им е много трудно, тъй като симптомите са много сходни с други заболявания. В зависимост от местоположението натрупване, болестта има различни симптоми, характеристика, темп на развитие и гистологическое постройка.

Най-информативен метод за диагностика на болестта, се счита за ядрено-магнитен резонанс, което се прилага за разлика засилват, а основният метод на лечение е оперативна намеса в комплекс с лъчева и химиотерапия. Да разгледаме по-подробно какво представлява тумор на гръбначния мозък и как да се справим с него.

Според статистиката 10% от всички заболявания на ЦНС – това е тумор на гръбначния мозък, но то се появява много по-рядко от рак заболяване на мозъка. В основната група на риск, могат да влязат хора от 20 до 60 години, не в зависимост от пола на човека.

Какви са новообразувания на гръбначния мозък

Раков тумор е доброкачествен и злокачествен, и се делят на:

 • първични (менингома, невринома) – възпалени клетки се появяват между нервните клетки или от клетките на мозъчната обвивка;
 • вторични (хемангиоми, хордома) – тумор просто е близь на гръбначния мозък и е метастазирал процес.

Най-опасни се считат за средно образование, тъй като те са в състояние да даде метастази в района на гръдния кош и кош на корема. Туморът може да се прояви във всяка част на гръбначния стълб, но най-често се повреждат област гръдна и по-рядко в района на лумбалната част.

Медицински специалисти споделят новообразувания на гръбначния мозък на няколко вида, и ги класифицират в областта на възникване и основа от гистологических характеристики.

По локализация на растеж на гръбначния стълб е разделен на интрамедуллярную и экстрамедуллярную. Всеки един от видовете тумори има свой метод на диагностициране и метод на лечение.

За хистологични характеристики:

 • мастната тъкан;
 • на съединителната тъкан;
 • мозъчна обвивка;
 • нервната тъкан.

Отделят тип 2 на заболяването.

 1. Интрамедуллярный вид (внутримозговой) – появява се от тъканите на гръбначния мозък и се смята за един от най-редките видове, които могат да възникнат. Такъв тип е 20% от всички тумори, възникващи в областта на гръбначния мозък и е доброкачествено. Този вид тумори намалява чувствителността на това участък на гръбначния стълб, на която е разположен. Интрадуральная област предполага бластоматозные и възпалителни процеси, до които се отнася киста, възникнала в резултат от менингит и туберкулом.
 2. Экстрамедуллярный вид (внемозговой) – такова подуване се появява в анатомични образувания, като корени, съдове и опаковки. Обикновено в такъв случай човек губи чувствителност на краката. В основата на тези израстъци са метастази и злокачествени клетки. На първо място са засегнати кръвоносните съдове и подпаутинное пространство, само тогава туморът засяга самия гръбначния мозък вследствие на което се случва в нарушение на кръвообращението в долната част на тялото. Такава патология води до това, че лумбална течност получава повече, отколкото е необходимо на протеините и червените кръвни телца.
Прочети още  Рак на мозъка

Както беше казано по-рано, тумор на гръбначния мозък се разделя на доброкачествени и злокачествен. Тези И други представляват заплаха за живота на човека, така че до лечение трябва да се пристъпи веднага, тъй като е диагностициран.

Доброкачествен тумор е в състояние да зарази и нервните клетки, което води до най-болевым усещания и допринася за появата на неврологични нарушения. При несвоевременном лечение или пълен отказ от нея пациентът може да се развие парализа. В такъв случай от доброкачествен тумор може да модифицироваться в злокачествен.

Почти 2/3 от всички случаи на рак той дава усложнения под формата на метастази в гръбначния мозък, на дробовете и на гърдата.

Основната характерность на такива заболявания – нарушения в чувствителността, двигателната функция и органи на таза не изпълняват функциите си в пълен размер. Трябва да се има предвид, че е злокачествен тумор, много по-бързо расте и прогресира за разлика от доброкачествена.

На първите етапи от развитието на ракови тумори нервните клетки спират своята работа, независимо от това, че целостта им не е повреден. Увредените клетките са изложени на промените, и колкото повече време минава, толкова по-бързо се случват необратими процеси на деформация.

Как се проявяват новообразувания на гръбначния мозък

Тумор на гръбначния мозък — това е повече кърпа, която се случва в тези места, където се намират нервните окончания, опаковки, съдове или нерви. Ето защо на първо място страдат онези части, които са повредени на първо място. Това определя симптомите на това заболяване.

Всеки тумор има прогресивно течение и неговата скорост на прогресия зависи от определени фактори, а именно:

 • място на туморни лезии;
 • посоката на разпространение;
 • ниво на злокачествено заболяване.

Струва си да се отбележи, че всички симптоми трябва да се разглежда цялостно, а не да започне от всеки един. Само в този случай може да се очаква правилна диагноза.

Всички признаци на болестта могат да се разделят на определени групи:

 • корешково-оболочечные – се дължат на това, което се случва передавливание на нервните окончания и на обвивката на гръбначния мозък;
 • сегментарные – се случва передавливание определени сегменти;
 • проводниковые – в този случай се случват свиване на нервни окончания, които формират бялото вещество на гръбначния мозък.
Прочети още  Киста на съдово сплит мозъка: какво е особеното в тази аномалия?

Основен признак при възникване на тумори – това е остра болка в гръбначния стълб при резки движения. С увеличаване на размера на поражението на болка се увеличава и става ясно очертана. В някои случаи се намалява чувствителността, възниква слабост и умора по време на ходене.

Струва си да се отбележи, че при всяка проява на тумори в изправено положение човек ще се почувства по-добре, и на болката ще бъде по време на гасна. Ако се разглежда внутримозговую подуване, тогава тя не разполага с конкретни етапа на развитие, нов първо място засяга отделни сегменти на гръбначния мозък. Такива действия може да доведат до намаляване на мускулите и може да бъде нарушена чувствителност в областта на гърба.

Проява на заболяването в зависимост от местоположението на тумора

Ако новообразование се появява в шийните част, а след това болката ще раздават в областта на тила, а обрати глава ще бъдат болезнени. След известно време човек може да има проблеми с дишането.

При възникване на ракови тумори в областта на гръдния кош болка може да се прояви межреберье, нарушена сърдечна дейност.

Когато туморът засяга лумбална отдел, възниква атрофирование мускулите и се развива парапарез, рефлекси коленни стави намаляват, от своя страна ахилловы се увеличават. Образуването на тумори появяват в областта на опашната кост водят болевым усеща изпращат в краката. Струва си да се отбележи, че през нощен период от болката може да се увеличи.

Методи на диагностициране

Диагностирование тумори, само се случва постоянно. На първо място, трябва да премине редица изследвания, мине тестове и едва след това опитен специалист поставя точна диагноза и ще предпише лечение.

Прочети още  Аденом на хипофизата: видове и методи на лечение

За началото на пациента трябва да мине през электромиографию и неврологични изследвания. Към основните методи за диагностика са следните:

 • Компютърна ТОМОГРАФИЯ или ядрено-магнитен резонанс – благодарение на тези изследвания е възможно да се определи точно местоположението на тумора;
 • радионуклидное проучване – на пациента се инжектира радиофармпрепараты които имат имоти по различен начин припокриват на здрави участъци и повредени участъци дава ясно да се определи къде се намира туморът;
 • лумбална пункция – позволява да се определи къде са се появили на щети и възникнали тумор, при това от по-горе показатели на протеини, толкова по-ниска е разположен израстъци.

Освен посочените по-горе методи паралелно се използват и спондилография рентгенологические изследването позволяват да се получи обща картина на състоянието на гръбначния стълб.

Лечение на ракови тумори

При всеки опухолевом заболяване лечението трябва определяни само водещ лекар след пълни изследвания. На първо място лечението на тумори включва хирургическа намеса, но си заслужава да се помни, че паралелно трябва да се използва медикаментозные лекарства, които помагат на тялото се пребори с болестта. Операцията е назначена като при признаци на болка, така и в първите етапи на болестта.

Такива действия, при доброкачествен тумор може да доведе до пълно възстановяване.

Струва си да се отбележи, че при мулти метастазах този метод на лечение може да бъде оправдан. В тези случаи, когато туморът е достатъчно голям размер, лекари, тя се отстранява толкова, толкова е допустимо така, че да не вреди на пациента. Ако пациентът се диагностицира сама по себе тумор – освен хирургическа намеса използват лъчетерапия и химиотерапия.

Възстановителен период

В следоперативния период, пациентът трябва да спазва всички предписания на лекаря и да се прилагат определени лекарства по одобрена схема. Такива лекарства са насочени към възстановяване и снабдяване с кръв на гръбначния мозък. Освен лекарства, в зависимост от огнището на поражение на гръбначния стълб, лекарят може да предпише ФИЗКУЛТУРА и масажни процедури. В следоперативния период, пациентът все още ще трябва да спазва лична хигиена, както на матрака е препоръчително да използвате специален за предпазване от язви.

След изписването пациентът трябва да спазва всички предписания на лекаря и прилагане на специални проходилки правят пътуването.

Според статистиката при доброкачествен тумор в 70% от случаите на заболяване напълно духовни, но на това може да се измъкне от 2 до 24 месеца.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *