Трябва ли да полип маточната канал при бременност?

Болестно образование в кухината на матката, классифицируемое като полип маточната канал, представлява благоприятен образование. Този растеж се формира от съединителна тъкан и в качеството си на най-горния слой може да има епитела эндоцерквиса и винаги са на крак. Такива образование, макар и да носят доброкачествен характер, но при бременност полипи може да доведе до различни негативни състояния, в това число и към самопроизвольному аборт. Защото за бременни е важно да се знае, как да се идентифицират и безопасно премахване на тази патология.

Причини за развитието на

Полипи на маточната канал се образуват при 22% от жените по време на бременност. Но патология може да се развива и при други условия. Най-често полипите се появяват при жените на възраст над 40 години.

Към основните фактори и причини за появата на образувания са:

 1. Травма на маточната канал. Полипи могат да се образуват в резултат на диагностични выскабливаний епителната тъкан, при аборт, хистероскопия и аспирационной биопсия. Често увреждане на тъканите, провокира растеж на полипи, възникват при неправилно инсталиране на вътрематочна спирала, а също и при наследствена наранявания. При това образуването на полипи, свързани с ускорена регенерация на тъканите.
 2. Структурни промени в устната шийката на матката. Могат да се появят при наличието на истински и фалшиви ерозии, както и в резултат на leukoplakia.
 3. Наличието в организма на жената инфекции, предавани по полов път. Първи на лигавицата на влагалището и се движи по него, патологични микроорганизми променят естествения състав на слуз, обгръща цервикальный канал. В резултат на това лигавицата придобива повишена хлабината, поради което лесно е контузен. Най-често такива структурни промени провокира хламидия, трихомониаза и гонорея.
 4. Инфекциозни заболявания неспецифического тип. Към тях се отнася цервицит, эндомиометрит, вагинит, вульвовагинит и эндометрит. Данни за патология са в състояние да предизвика ускорен растеж на клетки на ендометриума.
 5. Вагинален дисбактериоза. При чести и продължителни нарушения на влагалищной микрофлора се наблюдава драстична промяна на нивото на киселинност на средата. Това създава благоприятни условия за активен растеж на эпителиального слой и образование на вагиналните канал полипи.
 6. Дисфункция на яйчниците, придружени миомой на матката, ендометриоза или фамилна ендометриума. Допринася за това явление излишък на хормона естроген.
 7. Заболявания на ендокринната система. Образование и растеж на полипи, може да доведе до затлъстяване, захарен диабет, силни и чести стрес, а също и умора.
 8. Естествени физиологични процеси, придружени от хормонални пръски и преструктуриране на работа на организма. Така че появата на полипи може да предизвика пубертет, климакс и самата бременност.

Заболявания на ендокринната система могат да станат причина за появата на полип маточната канал

Далеч не винаги може да се определи истинската причина за появата на полипи в вагиналните канал на матката.

Класификация на видовете

Полипи, появяващи се в маточната кухина канал, може да има такъв вид:

 • Железстые;
 • Фиброзни;
 • Железисто-фиброзни;
 • Аденоматозные;
 • Децидуальные.

Класификация образувания се извършва въз основа на външния им вид и структура.

Жлезите

Жлезите, полипи в вагиналните канал са съставени от ендометриума. Образованието е вътре множество малки хаотично разположени жлези. Размерите на такива образувания най-често представляват не повече от 1,5 виж

Прочети още  Анализ на човешки папиломен вирус: защо е толкова важен?

След отстраняване на този полип с маточната канал не са необходими допълнителни терапевтични дейности.

Фиброзни

Фиброзный полип, вырастающий на вагиналните канала, състои се от фиброзна тъкан и се характеризира с текстура с повишена плътност. Благодарение на това образование може да се открие при провеждане на ултразвуково изследване (ЕХОГРАФИЯ).

Фиброзный полип допринася за превръщането на клетки на ендометриума в злокачествени. Защото, след отстраняване на маточната канал на такъв полип, пациенткам, задължително се назначава допълнително лечение под формата на хормонална терапия.

Образование от този тип, в повечето случаи, се пациенток в напреднала възраст.

Железисто-фиброзни

Железисто-фиброзни полипи на маточната канал са съставени от клетки на ендометриума и на съединителната тъкан. Патологични образование от този тип може да достигне размери от 2,5 виж

След провеждане на отстраняване на железисто-фиброзного полип с маточната канал допълнително лечение се назначава само при сривове на менструалния цикъл. Терапия при това означава прием на хормонални средства.

Аденоматозные

Аденоматозные полипи представляват най-опасни патологични образование. Причината се състои в това, че на горния слой на епитела, който е покрит с този полип маточната канал, се характеризира с епител, склонни да се израждат в ракови клетки.

След премахването на такива образувания, допълнителна терапия е задължителна.

Децидуальные

Децидуальными, наречени полипи, които представляват выпячивающуюся эпителиальную обвивка. Този вид образувания се отнася до псевдополипам. Израстъци образуват при бременност, а също и в края на втората фаза на менструалния цикъл.

Такива полипи, появяващи се на вагиналните канал обикновено не се нуждаят от провеждането на операция за тяхното отстраняване. С течение на времето тези образование изчезват сами по себе си.

Клинични прояви

В повечето случаи полипи на маточната канал, се характеризират със скрит симптоматикой. Патологични образование малък размер, имат широк крак в основата, в повечето случаи се установяват случайно, в процеса на таза изследване на пациенток, които имат оплаквания, свързани с работата на половата система. Проблеми, гинекологични част се установяват при 70% от жените, страдащи от полипоза.

Полипи на маточната канал може да има такива клинични прояви:

 • Появата на малки следи от кръв, а също и на обилни секрети след гинекологични разглеждане или интимната близост;
 • При травмировании или некротизации полип са възможни кървене между менструалните цикли;
 • При наличие на инфекция от влагалището на жената, ще излязат бели лигавиците или гнойного тип;
 • Големи полипи частично се припокриват цервикальный канал, защото от това, което майката zev не е в състояние напълно сомкнуться. Състоянието е придружено от появата на тянущих болки;
 • При интензивно притискате гърдата, маточната канал, от вагината излиза на голям брой мукозните секрети;

Появата на малки следи от кръв след интимна близост – един от възможните симптоми на полип маточната канал

При бременни жени, който присъства на вагиналните канал полип, провокира чести маточни контракции. Това явление може да доведе до невынашиванию на плода и самопроизвольному спонтанен аборт.

Методи за диагностика

За да се назначи правилно лечение на патология, трябва задължително да диагноза на маточната канал. При това, основният метод за диагностика е изследване на маточната кухина с помощта на специални огледала на гинекологическом стол. В процеса на такова разглеждане на лекар може да открие хипертрофирано и удебелени стени на шийката на матката. При това се забелязва, че кухина, маточната канал такива неестествени первази, еволюира по своя цвят и форма.

Прочети още  Всичко, което трябва да знаете за матката перешейка на матката: от причини за появата на лечение

След поставяне на първична диагноза, той се нуждае от потвърждение. За тази цел се цервикоскопия. Процедурата е стандартна проверка на гинекологическом стол. Въпреки това, освен огледалата и разширителя, лекарят прилага бинокулярную очен лекар. С помощта на специалист може подробно да разгледа състоянието на болестно образование:

 • При появата на полип лилаво или синюшного цвят говори за ограничен кръвния поток в областите на образованието и постепенното отмирании;
 • В случай, образование окрасилось в белезникав цвят, у болния се наблюдава кератинезация. При този полип се различава голяма еластичност и висока износоустойчивост.

След визуална оценка на състоянието на пациента, лекарят поема в нея специални четка натривки, както и откусывают специални клещи парчета от патологични тъкани, които са необходими за провеждане на биопсия, хистологичен и бактериологично изследване, бакпосева.

В случай, когато резултатите от анализите при жените има някаква инфекция, преди лечение на основното заболяване, е важно да се отървете от инфекция.

При откриване на тумори, като допълнителен метод за диагностика се прилага ултразвуково изследване (ЕХОГРАФИЯ).

Лечение на

Всички истински полипи, които растат на вагиналните канал трябва да бъдат отстранени. Въпреки това при бременност далеч не всички процедури са безопасни за употреба. Защото решението за това трябва ли да болестно образование се приема въз основа на такива фактори:

 • Размери на полип;
 • Наличието на симптоми на истмико-цервикалната недостатъчност (ИЦН). Състоянието включва преждевременното начало на разкриване на шийката на матката и опущение на плода;
 • Наличие на остър възпалителен процес в матката;
 • Появата на неестествени кровянистых или гнойни секрети от влагалището.

В случай, когато при бременност липсват всички негативни признаци за наличието на полип, а самото образование има размери по-малко 1,1 см, след хирургична намеса не се провежда чак преди началото на родоразрешения.

Ако при бременната се наблюдават петна или гнойни секрети, а също така присъства силно възпаление на шийката на матката, отстраняване на полип с маточната канал трябва да се извършва без да се чака раждането на детето. При тази процедура иссечения образование може да се извършва по един от следните начини:

 • Криодеструкция;
 • Лазерно обгаряне, радио — или электрокоагуляция;
 • Наблюдението хистероскопия. Представлява развиване на крака на образование от лигавицата;
 • Теглене на полип. Процедурата се прилага само ако образованието е разположено в външната част на гърлото маточната канал и добре се вижда при проверка. По време на процедурите на крак натрупване наслагва сдавливающий тегли от саморассасывающихся кетгутовых нишки.

Полип маточната канал лечение криодеструкцией, лазерен прижиганием

В някои случаи за отстраняване на полип се прилага процедура за премахване на горния слой на ендометриума. Въпреки това, този начин иссечения полип изключително травматичен и опасен при бременност.

При откриване на полип аденоматозного тип, за изваждането му се извършва само след родоразрешения. В процеса на работа се извършва конусное ексцизия или пълна ампутация на шийката на матката. Впоследствие тази процедура раждане на дете по естествен път се провежда не може.

Прочети още  Детска фиброма: видове и лечение

Възможни усложнения

Въпреки слабото външно въздействие, патологични израстъци на вагиналните канал носи в себе си голяма опасност. Патология може да доведе до такива усложнения:

 1. Трансформация на натрупване на клетки в злокачествени. Процес лесно може да се случи дори по време на бременност. В този период при жените се наблюдава намаляване на имунната защита на организма, както и за активен растеж эпителиального слой на матката и силни хормонални изблици. При наличието на потенциална опасност за прераждане на доброкачествени клетки в злокачествени, полип подлежи на задължителна премахване, независимо от размерите му.
 2. Възниква висок риск от появата на маточни кръвоизливи. Тъй като образованието има собствени кръвоносни съдове, дори и незначителна повреда на повърхността на образование обикновено провокира кровопотерю. При това неговата интензивност може да бъде различна. В повечето случаи кървенето се оказва малък и се спира сам. Въпреки това при честа травматизации полип съществува риск от развитие на анемия, както и значително понижаване на нивото на хемоглобина и еритроцитите. Тези процеси водят до появата на слабост и влошаване на благосъстоянието на жената.
 3. Особено опасно при бременност полипи представляват това, което са в състояние да предизвика състояние на истмико-цервикалната недостатъчност, а също и ниско разположение на плацентата и дори спонтанен аборт.
 4. Некротические процеси в патологическом образование. Състоянието може да се развие като това се дължи на нараняване на полип, така и в резултат на проникване в кухината на матката от инфекции. Опасност некротизации полип е в риск от заразяване с кръв, смърт на околните тъкани, а също и смъртта на жената.
 5. Гематометра. Може да възникне при наличие на полип голям размер, или едновременно на няколко формации. В случай, че патологични израстъци почивки, възпалена и отмени цервикальный канал, менструална кръв не може да излезе по естествен начин и ще започне да се натрупат в кухината на матката. Болестния процес често е съпроводено с увеличаване на размера на матката, болки снижу на корема, както и периодични оскъдни кровянистыми секрети с неприятна миризма. Състоянието е крайно опасно и изисква спешна медицинска помощ, тъй като може да доведе до началото на широка възпалителен процес, сепсису и дори до летален изход.

Полип маточната канал носи по-голяма опасност

При възникване на каквито и да е рискове за здравето на жената, полипи задължително трябва да се изхвърлят.

Мерки за предотвратяване на

Превенция на появата на полипи маточната канал е на такива събития:

 • Редовна проверка на матката и отдаване под наем на цитологических петна. Профилактично посещение на гинеколог следва да бъдат не по-рядко от 1 път в годината;
 • Навременното лечение на гинекологични и ендокринни заболявания;
 • Задължително внеплановое обръщане към лекар при наличие на неестествени симптоми;
 • Изключение на травматични въздействия върху шийката на матката.

Превенция на появата на полипи на канала на маточната при бременни е да се направи задълбочено проучване преди зачеването, както и преминаване на всички задължителни тестове и УЛТРАЗВУК, намирайки се в положение.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *