Тестовете при рак на кръвта

За откриване на рак на кръвта се провежда редица лабораторни тестове, най-често осъществявани от които е признат за анализ на кръвта. В тази ситуация, в диагностични цели се извършва цялостно проучване на определен биологичен материал. И в зависимост от резултатите на пациентите ще бъдат назначени допълнителни изследвания. Тази практика показва, че оценката на показатели на кръвта при рак е доста информативно изследване.

Показания за изследване

Такова изследване на кръвта ви дава възможност да получите отговор на въпроса за това, не е болен, дали човек. Съответствие на показатели за кръв и липсата на съответните симптоми, както и оплаквания от пациента, се говори за липса на патологични процеси в организма.

Важно е да се разбере, че някакви нарушения в организма, за да има място да бъдат, е повлиял на състоянието на кръвоносната система. Във връзка с това, при проява на признаци на рак на процеса следва незабавно да се консултирате със специалист.

Сред тези симптоми отделят:

 • неоснователна загуба на телесна маса;
 • често се срещат на настинки и лошо състояние на имунната система;
 • състояние на слабост и хронична умора;
 • периодично случающийся нарастващите стойности на температурата на тялото, без съответните на това основание;
 • продължителност на заболявания с възпалителен характер, дори и в случай на провеждане на медикаментозна терапия;
 • промяна във вкуса и обонятелен възприятие;
 • произволникът появата на болка регионална синдром;
 • загубата на коса и бледи кожни воалите;
 • шумове в ушите и повтарящо се виене на свят;
 • ускорен пулс дори в случай на по-малки товари и недостиг на въздух;
 • раздразнителност и нервност.
Прочети още  Остра лимфоцитна левкемия

В лабораторията на пациента посока дава на лекар в рамките на следващия клинично проучване, или в случай на възникване на подозрение за наличие на рак се грижат патология. Това, колко често трябва да се проведе такова проучване, зависи от наследствен фактор, възрастта на пациента, условията на труд, околната среда и нивата на стрес.

Отдава анализ се препоръчва не по-рядко от 1 път годишно, а при наличие на рискови фактори или на негативно външно влияние 2-3 пъти в рамките на една година.

Цялостно тестване

Резултати общи тестове на кръв не позволяват ясно да се отговори на въпроса дали е болен, дали човек е болна от левкемия. В рамките на проведени изследвания се определят от следните параметри на серума на кръвта, тъй като концентрацията на белите кръвни клетки, червените кръвни телца и други клетки.

За началото на експерти на лабораторията на оценка на скоростта на пропадане на червените кръвни телца. В случай с мъже норма на този показател е по-ниска с 15 мм/ч, за нежния пол – 20 мм/чаена Повишаване на дадения параметър може да се случи под въздействието на редица фактори, включително от инфекциозен и възпалителен процес, бременност и др. В 23% от случаите, когато е разкрита висока СОЭ, пациентите се диагностицира наличието на рак на процеса.

При лейкозе също така се наблюдава понижаване на концентрацията на хемоглобина и тромбоцитите в кръвта. Освен това, при анализа на червените кръвни телца специалисти на лабораторията се наблюдават голям брой деформирани клетки.

Водени получени резултатите, лекуващият лекар взема решение за необходимост от допълнителни анализи.

Биохимическое проучване

По време на биохимични тестове се оценяват от 7 показатели, които са важни от гледна точка на идентифициране на левкемия:

 1. Концентрацията на общ белтък и албумин. Развиваща се тумор започва активно да се яде белтък, в резултат на което неговата концентрация спада. В допълнение към това пациентът губи апетит, вследствие на което клетките престават да получават достатъчно количество строителен материал. А в ситуация, когато онкологичен процес засяга клетките на черния дроб, развитието на протеини се намалява, дори ако човек ще се хранят нормално.
 2. Концентрацията на урея в кръвта. Ръстът на този параметър показва, нарушение на работата на бъбреците или за активния процес на разпадане на белтъци. Подобно може да се наблюдава и при раковите интоксикация на организма, и при разпадането на злокачествени клетки, вследствие на ефективни терапевтични дейности, насочени към борбата с раковите процес.
 3. Съдържанието на захар в кръвта може да се променят при злокачествени процеси, независимо от тяхната локализация.
 4. Повишаване на нивата на билирубина може да настъпи при увреждане на клетките на черния дроб, провокационни нападки и проекта на процеса също;
 5. Увеличение на концентрацията на ензима АлАТ може да се случи, както при рак на черния дроб, така и на други патологиях.
 6. При развитие на тумор на процеса на костните тъкани, черния дроб или жлъчния мехур се увеличава нивото на алкалната фосфатаза.

За провеждане на анализ на оградата на кръв се извършва от вена на пациента. ВАЖНО е, че този процес се извършва сутрин преди хранене. В противен случай полученият резултат може да се окаже нарушена.

Онкологические маркери

Какво трябва да се разбира под онкомаркерами? Ако всички системи за жизнената дейност на човека функционират адекватно, а след това на необходимите вещества, произвеждани в необходимото количество. В случай на поражение на всеки орган, злокачествени процес баланс на тези вещества се измества. И под влиянието на патологичния процес организмът на човека започва да произвежда нови клетки, които са получили името онкомаркеров. Отделят следните видове онкомаркеров:

 • СА72 – 4 позволява да се разкрие злокачественный процес в млечните жлези;
 • протеин СА15-3 се прилага, когато трябва да се определи наличието на рак на яйчниците или на млечните жлези;
 • NSE – позволява да се оцени състоянието на нервната система;
 • CYFRA21 -1 използват при диагностициране на ракови заболявания на пикочния мехур, а също и на белите дробове. Този маркер позволява да се разкрие онкологичен процес в начален стадий, тъй като се отличава с висока чувствителност;
 • високо ниво на маркер PSA свидетелства за проблеми с простатната жлеза при мъжете.

Има редица други онкомаркеров, които позволяват да се диагностицира злокачественный процес и в различни части на тялото.

Диагностика

Както беше отбелязано по-горе, при развитието на болестта организъм претърпяват промени на клетъчно ниво. Всички очертани по-горе изследвания, за да позволи оценка на параметрите, по които може да се съди за наличието на болестта. Тълкуване на резултатите от анализите и да назначи необходимото лечение трябва единствено лекуващият лекар.

Прочети още  Хронична левкемия: произход, видове и етапи, методи на лечение

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *