Тератома

Всеки човек трябва да разбере, че следите състоянието на здравето си в негов интерес. Всеки лекар ще ви каже, че ефективността на лечението често зависи от това колко бързо е бил подложен сигурен диагноза, така че, за жените, намиращи се в деликатно положение е особено важно да се спазват всички препоръки на д-р и редовно провеждане на плановите ултразвукови изследвания.

Тератома – какво е това?

Когато се говори за такива проблеми като тератома, става въпрос за тумор, който се образува още по време на развитието на плода органи и тъкани. Вътре в този новообразувания са тъкан на нетипични за това орган. Вътре тератомы могат да бъдат открити нервната тъкан, мускулна, эпителиальная, костни, косата, в редки случаи могат да бъдат намерени по-сложни органи като окото, част на торса, крайниците, зъби.

Благодарение на толкова необичайно съдържанието на тумора, тя получава името, което в превод от гръцки език означава «една огромна тумор».

Причини

Най-често тератому откриват в тестисите при мъжете, и при жените, съответно на яйчниците, също така тя често се среща в мозъка, както при децата я намират в sacro-копчиковой област.

Идва началото на този тумор се дължи на неправилно развитие на тъканите на зародиша. Ръст тератомы започва много преди раждането на самото дете, тя се формира от зародишни клетки. В процеса на жизнената дейност на организма те са в състояние да прероди във всички тъкани на човешкото тяло.

Истинската причина за появата на тератомы абсолютно точно не може да се нарече, но съществува мнение, по-скоро хипотеза, че тя може да се превърне в сиамски близнак на плода, по-точно, го недоразвитый паразитирующий ембрион.

Най-често този проблем започва да се оформя в организма на малкия човек още по време на бременността на жената, така че учените с голяма внимателност проучване на неблагоприятни влияния, които могат да станат рискови фактори за възникване на тератомы. Към тях се отнасят:

 • околна среда, по-точно да се каже околна среда, в която пребивава на бъдещата майка на детето. Отрицателно се отразява наличието на заводи, выбрасывающих във въздуха, който диша бременна жена, вредни вещества;
 • отрицателно се отразява трайно въздействие върху организма на бременната жена ниски или много високи температури;
 • облъчване;
 • самостоятелен прием на лекарствени средства, които могат да бъдат противопоказан при това положение;
 • приемането на алкохолни напитки и никотин (пушене);
 • пренесени заболяване по време на света плода на вирусен или бактериален характер;
 • интензивни физически натоварвания.
Прочети още  Лечение на лимфаденит

Симптомите и как се проявява

Коварность тази болест е още и в това, че минава тератома често безсимптомно. В момент, когато туморът достигне своите критични размери, се появяват неприятни усещания, не забележите които човек не може.

Всичко зависи още и от локализацията на място проблема, така че, в случай когато става въпрос за шията тератоме, пациентите отбелязват неприятни усещания по време на хранене, затруднено дишане, понякога дори пристъпи на задушаване.

При тератоме средостения може да забележите леко изкривяване в областта на гръдния кош, повишена температура, кашлица (в редки случаи дори с примеси на кръв), отдышку, промяна на пулса.

Ако говорим за децата, то в този случай всичко зависи от това на какъв етап от развитието на ембриона в утробата на майката възникна полагане на туморните клетки. За съжаление, от това зависи степента на сложност на заболявания и мащаба на проблемите, които могат да се блъсне в общо нормалното развитие на детето и способността да се адаптират социално.

В повечето случаи тератома при децата се наблюдава още при раждането и се проявява като патология на костите и меките тъкани. В случай, че това е sacro-копчиковая тератома, в областта на слабините визуализира значително новообразование.

Видове тератомы

Лекарите са зрели и незрели тератомы човек.

До зрял са тези, при изследването на които са били открити елементи на тъканите, които са характерни възрастен човек (мастна, мускулна, съединителна, нервна). Ако се определи вида на тъканта е трудно, а понякога и изобщо не е възможно, тогава става въпрос за незрели тератоме.

В зависимост от съдържанието, зрели тератомы могат да се разделят на твърди и кистозни.

Точно да се определи вида на тератомы е възможно с помощта на микроскопични изследвания на нейната структура.

Течни маса съдържат цистозные тератомы, докато плътни образование имат вид на хомогенен, гладък възел.

Прочети още  За какво говори онкомаркер CA-125

Диагностика

Разкриват тератому е възможно с помощта на ултразвукови изследвания, още повече, когато става въпрос за определяне на развитие на плода. Обикновено това заболяване се смята за вродена болест, но все пак не всички видове тумори възможно да се диагностицира и да се види по този начин. Някои тератомы се проявяват след раждането на бебето, понякога веднага, понякога в първите години от живота на бебето.

Когато става въпрос за диагностициране на пациенти в напреднала възраст, тогава може да се говори за следните действия:

 • притежават ядрено-магнитен резонанс, за откриване или изключване наличието на метостаз;
 • отдава биохимичен и общ анализ на кръвта;
 • направи рентгенографию решаване на парцела;
 • изпълни биопсия (от проблемна област вземат ограда на част от тъканта за микроскопични анализ);
 • квалифициран специалист трябва да направи проверка и да се направи анализ на бременността.

Освен това в такива случаи може да се наложи консултация онколог, който да може да се определи дали новообразование злокачествени или не.

Лечение на

Всяка форма на тератомы изисква единствено хирургическа намеса. Този тумор обикновено напълно резекция в рамките на здрава тъкан. Изключение в тези случаи е само тератома на яйчниците. В случай, когато клиентката е в репродуктивна възраст, се извършва частична резекцию на яйчниците. Жените в период на кризата е възможна пълна ампутация на матката и придатъци.

От особеностите на местоположението и характера на тумора, както и като цяло от състоянието на здравето на пациента зависи тактика на лечение и обемът на хирургическа намеса.

Ако слушате подсказва, посылаемым нашето тяло, тогава може да се забележи промени, които може да се говори за наличието на сериозни проблеми. Навременното лечение за медицинската квалифицирана помощ ще помогне да се избегнат усложнения.

Прочети още  Кавернозная хемангиоми

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *