Температурата след химиотерапия: причини и методи за премахване на

Температурата след химиотерапия може да се изкачи по няколко причини. Високите стойности изискват незабавна хоспитализация и разкриване на истинската причина. Така може да се появи възпалителна реакция, така че, без знанието на лекар свалят температурата, е строго забранено. Това може да бъде опасно за живота, тъй като химиотерапия нанася значителна вреда на организма.

Причини за повишаване на температурата след химиотерапия

Отделят редица причини, които може да се увеличи температурата след химиотерапия:

 1. Индивидуалната реакция на организма към химиотерапевтические лекарства – медикаменти, ефективно които потискат раковите клетки, се отрази неблагоприятно и на здрави. Тялото губи сила, а на фона на потиснатите състоянието може да се развие непоносимост към някои лекарства.
 2. Развитието на възпалителен процес – на фона на намален имунитет на организма е податлив на развитието на вирусни и инфекциозни заболявания, които успешно се превръщат в по-слаба организма.
 3. Непоносимост към химията – повишаване на температурата, заедно с други клинични прояви могат да се посочат наличието на непоносимост към лекарства. В този случай лечението да спре, след което вземете друго лекарство.

Почти всеки втори онкобольного човек след химиотерапия се развива температура. Според статистиката прояви, се среща следната честота:

 1. 15-20% – в продължение на целия курс на химиотерапия, работата не е критичен, показва наличието на реакция на организма към химията.
 2. 10-12% – в рамките на една седмица след химиотерапията, температурата може да достигне опасни показатели, което показва, че присъединяването на придружаващите заболявания.
 3. 40-45% – появата на температурата в първите дни на химията, след което тя да не надвишава пределно допустимите стойности.
 4. 20-25% – поява на критично високи стойности, които държат целия курс на лечение и в някои случаи изисква отмяна на химиотерапия.

Почти всеки втори онкобольного човек след химиотерапия се развива температура

Трудно е да се намери пациент, който би могъл да се похвали с добро самочувствием и липсата на температурата и други нежелани реакции. Най-често с високи стойности се сблъскват хората, страдащи иммунодефицитами, а също и хронични заболявания, които могат да ескалира на фона на патологично намален имунитет.

Хипертермия: норма или отклонение?

Всяко повишаване на температурата на тялото не са в норма, като на здрав човек, така и онкобольного. За лекари, за субфебрильные показатели са един вид индикатор, с помощта на които може да контролира тялото и да прогнозират по-нататъшно лечение.

Прочети още  Намаляване на тромбоцитите след химиотерапия — как да се върнем на кръвта в норма?

В медицинската практика има градация на температурни показатели, с помощта на които се оценява състоянието на пациента и прогнозират рехабилитация:

 1. Температурата се повиши до 37° – е вариант на относителната норма, което е позволено при въвеждането на химиопрепаратов и в период на възстановяване след химията, и се дължи на спад на имунитета.
 2. Температурата се повишава до 38,5° с, но не по-горе – може да се развие допълнителни симптоми, сочещи към развитието на усложнения под формата на присъединяване на възпалителния процес. Специално внимание се обръща хронични заболявания, както и работата на черния дроб, бъбреците и белите дробове.
 3. Температурата е над 38,5°, отбелязва нестабилност и достига до критични нива – изисква провеждането на редица диагностични дейности и комплексно лечение. Обикновено това показва патологични процеси на костния мозък, така и за поддържане на организма да се наложи преливане на кръв.

Лекарят предупреждава пациента за възможността за увеличаване на температурата и важността на нейната постоянно наблюдение. Трябва да проведе специален график, чрез измерване на температурата на тялото три пъти на ден. След като се появи марка над допустимото, трябва незабавно да осведомить за това на вашия лекар. С помощта на специално подбрани лекарствата неприятни прояви, ще бъдат отстранени.

Категорично е забранено сами да вземат лекарства, които могат да намалят температурата. Това е много опасно, тъй като след химиотерапия организъм е много спокойна, както и всички лекарства могат само да засили развитието на нежелани реакции. Липсата на лекарски контрол високи показатели води до развитие на жизнеугрожающего състояние, което се развива предимно по вина на самия пациент.

Когато има нужда от медицинска помощ?

Ако температурата се задържа в диапазона 37-37,8°, а трескава симптоматика липсва, тогава на помощ лекар не ви е необходима. Това състояние да продължи 1-2 седмици, след което сами ще изчезне, след като костният мозък ще започне продуцировать кръвни клетки в правилния размер.

Медицинска помощ е необходима в следните случаи:

 1. Температурите рязко се повиши до 40°, и също толкова драстично се намалява до 35° себе си. При този човек знобит, появява се студена лепкава пот и силно виене на свят.
 2. Температурата се задържа дълго време, а състоянието не се подобрява.
 3. Бързо се влошава цялостното здраве, придружена от бледностью кожата покрива, силни болки в стомаха и световъртеж.
Прочети още  Порт система за химиотерапия: какво е това?

Температурата – това е един от основните показатели, чрез които се контролира състоянието на пациенти

Температурата – това е един от основните показатели, чрез които се контролира състоянието на пациенти в период на рехабилитация. Дори при еднократни състезания на температурата до критични нива, е необходимо незабавно да се консултирате с лекар. Диагностика на излишната не ще. С нейна помощ можете да предоставим на бавен възпалителен процес, който при правилно лечение не може да се развие в остра форма.

Характеристики на лечение на висока температура при пациенти с рак

Какво да правя, ако температурата след химиотерапия продължава няколко дни и седмици? Това е въпрос тревожи повечето пациенти с рак пациенти, загрижени за състоянието на здравето си. Отговорът е един – да отидете на лекар и да търси причината.

За да се предпише някакви лекарства, намалява високата температура, трябва да се разкрие причината за възникването му:

 1. Вирусни заболявания – придружени от хрема, главоболие, болки в гърлото. Се използват антивирусни препарати, а също и лекарства, които могат да намалят температурата. Акцентът е в потискането на вируса, след което температурата се стихва себе си.
 2. Инфекциозни лезии – имат подобна симптомите на това, но температурните показатели не надвишават 39,2°. Назначен от антибактериална терапия, подкрепляемая сорбирующими вещества за ускоряване на извеждането на токсините от организма.
 3. Нарушения в работата на черния дроб и бъбреците – лечение подбират индивидуално, предвид особеностите на ситуацията и възрастта на пациента.

Важно е да се разбере, че температурата – това не е заболяване, а симптом

В случай, когато клиничен анализ на кръвта и биохимия отричат наличието на възпалителен процес, а на хардуер за изследване на вътрешни органи показва задоволително им състояние, температурата може да се развива по физиологични причини. Тя изчезне себе си, да се борим с нея не е необходимо.

Важно е да се разбере, че температурата – това не е заболяване, а симптом. Съответно трябва да се отстранят истинската причина, а не да се борят с проявите. В някои случаи не се изисква лечение, а температурата минава сам след определено време.

При наличието на всякакви промени в състоянието на здраве, непременно трябва да се водят на лекар в хода на събитията. Заболявания, протичащи на фона на усложнения от химиотерапия, изискват индивидуален подход при лечението. Далеч не всички лекарства, използвани преди това, могат да определяни в процеса на рехабилитация. Само лекар може да назначи адекватно лечение, с помощта на които е в ликвидация, не е само температура, а причината за нея.

Прочети още  Усложнения след химиотерапия: класификация и методи на лечение

Превантивни мерки

За да се намали вероятността от заразяване с респираторни заболявания и да направи процеса на рехабилитация по-малко спъва, се препоръчва:

 1. Да избягват посещения на публични места и на контакт с болни хора. На фона На отслабен имунитет, онкобольной човек е изложен на висок риск от заразяване, затова от магазини, театри и шумни компании трябва на време да се откаже. Ако е необходимо транспортиране в болница, най-добре е да се използват такси или личен транспорт. В болницата се препоръчва да се носят маска, която ограничава попадането на патогенни микроорганизми върху лигавици.
 2. Да се спазват правилата за лична хигиена. Особено това се отнася за лигавиците на носа, устата и ръцете. Именно тези органи са най-често срещаният начин за проникване на патогенни микроорганизми вътре.
 3. Често проветрявайте помещението, в което се намира пациентът. Свеж хладен въздух ще позволи подобряване на здравето.
 4. Да се откаже от използване на климатици, тъй като изкуствено инжектиране на въздух е изпълнен с допълнително увеличаване на размера на инфлуенца микрофлора.
 5. Овлажнява въздуха в помещението, което допринася за оседанию микроби. Добре помага влажно почистване и овлажнители с функция за йонизация на въздуха.
 6. Не се използват неща и средства за лична хигиена на други членове на семейството ли е чужд човек.
 7. Нормализиране на храненето, разнообразив го полезна и питателна храна. Акцент правят на протеини и витамини, които са много в нежирных видове месо, зеленчуци и плодове.

Висока температура след химиотерапия трябва непрекъснато да бъдат контролирани. При достигане на критични нива е показана хоспитализация и комплексно лечение. Причините могат да бъдат най-разнообразни, така че по-добре да играят на сигурно и да се обърнат за помощ към специалист. За съжаление, повишаване на температурата след химиотерапия да се избегне почти невъзможно. Но с правилната профилактика и самоконтроле процеса на рехабилитация ще мине по-бързо, а лош симптом ще изчезне.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *