Таргетная терапия в онкологията

Таргетная терапия – една от най-новите разработки в областта на лечението на рака е една от съществените посоки на медикаментозно лечение по онкология. Тя е влиянието единствено на раковите клетки, което пречи на по-нататъшен растеж и разпространението на злокачествени лезии. Този метод на лечение може да се използва както самостоятелно, така и в комбинация с химиотерапия. Това зависи от всеки конкретен случай, а именно от вида и локализацията на тумора.

Какво е таргетная терапия в онкологията

Тази технология за лечение на рак е сравнително нова, тя не е на повече от 50 години. В превод от английски името може да се изтълкува като «удар по конкретната цел», което има действие на засегнатите клетки, заобикаляйки здрави.

Този вид терапия се отразява изключително на увредени клетки, заобикаляйки здрави, по-скоро действие таргетной терапия в онокологии се изпраща директно на специфични молекули в организма, благодарение на които растат и се размножават раковите клетки. Освен това, таргетные лекарства затворете достъпа на кислород до опухолевым тъканите, което също пречи на по-нататъшното жизненост на засегнатите клетки. Благодарение на този метод на лечение спира да расте не само в самата тумор, но пресекается и разпространението на метастази.

Към днешна дата съществуват варианти на лечение на ракови тумори с помощта на таргетной терапия:

 • Нарушаване на работата на структури, подкрепящи туморните клетки жизнеспособни;
 • Действие само върху засегнатите клетки, включително рецептори, гени и различни внутриклеточные ензими;
 • Унищожаване на сигнала пътя за раковите клетки, което пречи на живота си и да се размножава.

Таргетная терапия въздейства единствено върху засегнатите клетки

Този начин на лечение може да се прилага както самостоятелно, така и в комбинация с химиотерапия за увеличаване на шансовете за благоприятна прогноза. Таргетная терапия е по-малко токсична, отколкото химическо или лъчева, но все пак има своите странични ефекти.

Показания за назначаване

Решението за това дали във всеки отделен случай на заболяване използвате таргетные лекарства приема специалист. Това зависи от структурата на клетките на тумора, неговата локализация, общото състояние на пациента и редица други фактори.

В основата на лечението таргетными вещества, назначен в следните случаи:

 • Когато лечението се нуждае пациентът е в напреднала възраст или намиращ се в тежко състояние. Това означава, че в такива ситуации, когато лечението с помощта на химиотерапия е противопоказана;
 • При необходимост от стабилизиране на процеса на развитие на злокачествени тумори и превръщането му от активно в хроничен;
 • За превенция на рецидив на рака, а така също, за да се спре разпространението на метастази;
 • Паралелно с лъчева или химиотерапия, за да се намали натоварването от тези, по-токсични за организма, методи за лечение.
Прочети още  Пембролизумаб – нова дума в лечението на рак

За да разберете целесъобразността на използването на таргетной терапия, се извършва молекулярно-генетичен анализ на злокачествени клетки. Това е необходимо, за да разберете има ли в клетките, това, което може да бъде цел за прилагане на терапия.

Най-често този метод на лечение се назначава, ако химиотерапията не помогна (т.е. растеж на тумор, така и не спря), при наличието на метастази или при 4 етапа на развитие ракового заболявания.

Механизмът на действие на

Методи за въздействие на таргетной терапия на тумори с различна локализация се различават. Така, например, при рак на млечната жлеза са въведени таргетные хормони, носещи програма за унищожаване на раковите клетки, или се провежда терапия, убивающая хормони, необходими за бързото разрастване и разпространение на тумора. При немелкоклеточном рак на белия дроб на пациента се инжектират средства, които въздействат на протеини, необходими за размножаване на засегнатите клетки. Същото се случва и при меланоме. Първо запис видове мутации на протеини, а след това въведени вещества, които ще унищожат такива протеини.

В крайна сметка при тумори не остава ресурси за функционирането и развитието му спира, а при пациент настъпва етап на ремисия.

Сред «цели», които могат да сполетят таргетные лекарства, може да се дължи на следното:

 • Мутировавшие гени, благодарение на които злокачествените клетки могат да растат и да споделят;
 • Молекули, носещи информация за програмирани смърт на клетката;
 • Рецептори на различни хормони, които се намират на повърхността на злокачествени клетки (при тумори на гърдата);
 • Рецепторите, които са отговорни за развитието на системата съдове, необходима за жизнената дейност на тумори.

Според химичния състав на таргетные лекарства могат да ще си поделят на два вида: малки молекули и антитела.

Малки молекули са създадени по синтетичен път в лабораторни условия. Те могат да попаднат във вътрешността на засегнатата клетки и там най-необходимо да се въздейства върху бели, ДНК или РНК. Тези средства са по-евтини, отколкото препарати, отнасящи се към класа на антитела. Едно от техните най-чести приложения – профилактика на метастази при рак на централната нервна система.

Антитела

Антитела – протеини, които се получават в резултат на развитието на имунитет от животни (главно мишки) за определени видове злокачествени заболявания. За да се човешко тяло не отторгал този протеин, с него се провеждат различни генетични модификации. За улеснение на метаболизиращи лекарството такъв протеин може да се вгради в имуноглобулин – естествено вещество за човешкия организъм.

Лекарства

За провеждане на таргетной терапия се използват различни препарати в зависимост от структурата и локализацията на тумора.

Герцептин

Употребата на този наркотик увеличава оцеляване е почти наполовина, а също така и намалява вероятността за рецидив. Най-ефективно прилагане на лекарството в комбинация с химиотерапия.

Прочети още  Химиотерапия при рак: как се извършва процедурата и колко трае курсът на лечение

Imatinib

Прилага се при лечение на злокачествени тумори на стомашно-чревния тракт, а също и за борба с хронични миелолейкозом.

Imatinib – един от лекарства таргетной терапия

Технология на органичния синтез

Този медикамент се използва при лечение на Неходжкинских лимфом.

Тайверба

Най-често се предписва при лечение на метастатичен и огромни тумори на млечната жлеза, особено, ако пациентът преди това вече са получили химиотерапевтическое лечение. Освен това, лекарството може да се използва за лечение на тумори на мозъка с метастази.

Avastin

Основно се използва в комплекс с химиотерапевтическим лечение, значително повишаване на нейната ефективност. Особено при тумори на белия дроб, на бъбреците, рак на гърдата, дебелото черво и мозъка.

Това лекарство пречи да расте съдове, които са необходими за съществуването на злокачествен тумор. По този начин, ракът спира да расте, а с течение на времето не навлиза в етап на ремисия.

Сорафениб

Прилага се за борба с рака на бъбреците. Благодарение на този медикамент туморът спира да расте, както и на цялостното здраве на пациента се подобрява.

Тарцева

Основно се прилага при злокачествени тумори на белите дробове, ако на стандартната химиотерапия не подействовала. Лекарството се елиминира симптоми като болка в гърдите, кашлица и задух. Освен това, неговото приложение е значително намаляване на темповете на разрастване на тумора, има благотворно отражение на благополучието на пациентите и увеличава продължителността на живота.

Тарцева

Това лекарство е също доста успешно се използва при лечение на меланом, рак на бъбреците с метастази, тумори на черния дроб, панкреаса, хранопровода и не само.

Иресса

В повечето случаи допринася за намаляване на тумори. Най-често се използва при лечение на жени, болни от рак на белите дробове, които преди това не са пушили. Често се прилага в комбинация с други лекарства за химиотерапия. Може да се прилага, включително за подобряване на благосъстоянието на пациентите, на които не подействовала стандартна химиотерапия.

При кои видове рак използват

Таргетная терапия се използва в комплекс с химиотерапевтическим лечение, така и от себе си, срещу тези видове тумори, в клетките на които е открит протеин «мишена», в която могат да повлияят таргетные вещества. Към такива видове тумори могат да бъдат отнесени следните:

 • Меланом;
 • Рак;
 • Метастатический рак на белия дроб;
 • Плоскоклеточные видове злокачествени тумори;
 • Рак на стомаха и панкреаса;
 • Развитие на злокачествен тумор на гърдата;
 • Рак на бъбреците.

И това далеч не е пълният списък, защото този метод на терапия е сравнително нов и специалисти все още продължават изследванията, а също така водят наблюдение за ефективността на комбинации таргетных лекарства помежду си, а така също и със стандартни химиотерапевтическими средства.

Прочети още  Как правилно да приема Морфин при рак

Предимства и недостатъци на терапия

Този начин на лечение има своите предимства и недостатъци. Предимство на таргетных лекарства може да се дължи на следното:

 • Повишаване на ефективността при използване съвместно с химиотерапевтическим лечение;
 • Почти не засягат своите въздействието на здравите клетки, което намалява броя на негативните ефекти;
 • Работят дори и при напреднали форми на рак, увеличаване на срока на живот на месеци, седмици, а понякога и години;
 • Форма на продукта на повечето средства – хапчета, че ви позволява да не нарани допълнително тялото на пациента;
 • Действат дори на тези злокачествени клетки, които са чувствителни или малко по-чувствителни към химически лекарства.

Сред недостатъците са следните:

 • Таргетные лекарства не може да се използва за широк кръг от пациенти, във всяка ситуация лекарство трябва да се разглежда индивидуално;
 • За лечение се оказва ефективен, е необходимо да се избере лекарство, което изисква провеждане на молекулярно-генетични изследвания;
 • Цената на вещества, използвани за таргетной терапия е достатъчно висока, поради сложността на тяхното получаване.

Странични ефекти

Негативно влияние таргетной терапия на организма с много по-малко изразени, отколкото в случай на използване на химиотерапията лекарства. Освен това при използването на този метод за лечение на рак като самостоятелно риск от странични ефекти, способни да носят заплаха за живота на пациента се намалява. И, въпреки това, при всички плюсове на тази нова технология, странични реакции, все още съществуват и могат да бъдат достатъчно сериозни, към тях се отнасят:

 • Обриви и други кожни проблеми;
 • Разстройства на отделителната система;
 • Нарушения в работата на централната нервна система, жлезите с вътрешна секреция и на костния мозък;
 • Понякога може да се появят хипертония;
 • Различни нарушения в работата на сърдечно-съдовата система, до появата на сърдечна недостатъчност;
 • Ненормална работа на дихателната система (може да се появи пневмониты или бронхиолиты);
 • Хепатит и други заболявания на черния дроб;
 • Разстроен стомах;
 • Нарушение на функцията на съсирването на кръвта, поради което порязвания и рани ще лекува по-бавно.

Таргетная терапия може да предизвика сърдечна недостатъчност

Тези явления най-често се срещат поотделно и са много по-малко изразени, отколкото в случай на преминаване на курса на химиотерапия.

Противопоказания

Противопоказания за таргетной терапия, като тези, които се издигаха, за да химиотерапевтического лечение, с единствената разлика, че в този случай на вреда на пациента ще е нанесено по-малко, така че таргетная терапия и е добър изход за немощни пациенти.

Таргетная, както и химиотерапия не се прилага в следните случаи:

 • Периоди на бременност и кърмене;
 • Детска възраст до 18 години, тъй като безопасността и ефективността таргетной терапия при кандидатстване за деца все още не е доказано;
 • Повишена чувствителност към различни компоненти таргетных лекарства.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *