Таргетная терапия при онкологични

Таргетная терапия е сравнително свеж направление на медицината, която е напоена с широко себе си зарекомендовать сред много специалисти широк профил. Същността на процедурата е в това, че се води целенасочено въздействие върху злокачествените клетки на тумора, и по този начин се унищожават патогенните микроорганизми. Лечението се предписва след сериозни молекулярни изследвания.

Как действа таргетная терапия?

Този начин на лекуване, пряко въздейства върху ДНК структурата на туморните и на нейните рецептори. По този начин, се извършва забавяне и спиране на растежа и размножаването на клетките на новообразувания. Лекарства таргетного на експозиция, като целта избират следното:

 • Рецептори, които се намират по-близо до повърхността на раковите клетки, включително и при рак на млечната жлеза.
 • Отговорни за разделение и нарастващ тумор гени.
 • Съдови рецептори, по-близо намиращи се до мястото на локализация на туморните процеси.
 • Отговарящ за програмирана клетъчна смърт молекули.

Лекарства директно въздействат протеини, които са отговорни за туморните процеси, за техните метастази и прогресивен ръст. Молекулите на ДНК са блокирани под въздействието на таргетных вещества за сметка на прекратяване на достъпа до тях на кислород и хранителни вещества.

Химичен състав на лекарства включва антитела или т. нар. малки молекули.

Предимства и недостатъци

До достоинствам прилагането на такава процедура на лечение може да се дължи на:

 • Целенасочено и прецизно въздействие на тумор структура.
 • Адекватната и без странични ефекти за преносимост на лекарства от пациентите.
 • Метод перфектно се съчетава с другите видове терапия, чрез допълването им.
 • Удобна таблетизированная форма на прием на лекарства, която е достъпна за всеки онкобольного.
Прочети още  Метастази в белите дробове — прогнози

Недостатък на този вид лечение може да се нарече висока цена използвани за лечение на лекарства, сложността на тяхното получаване. Освен това, преди процедурите таргетной терапия на пациента налага се проведе мащабно изследване, което е достатъчно трудно и отнема много време.

Лекарства са съчетани със строго индивидуално, така че е необходима цялостна и дългосрочна диагностика. Например, химиотерапия може назначен за почти всеки онкобольному и след нея на масата на странични действия. Терапия се назначава от тесен кръг от пациенти и върви перфектно с една и съща химиотерапия или други методи на въздействие върху тумор структура.

Показания таргетной терапия

Таргетная терапия се предписва в следните случаи:

 • за спиране на растежа на тумора;
 • за предотвратяване на метастази;
 • за предотвратяване на рецидив;
 • за да се намали въздействието на химиотерапията при облъчени с лекарства от тази серия;
 • за облекчаване на тежки форми на заболяване, на които не е в състояние да повлияе на лъчева терапия.

Трябва да се разбере, че таргетная терапия не премахва изцяло от тумори, но значително намалява развитието на метастази и спира растежа на злокачествените клетки, без да им дава възможност да проникнат в здравите органи.

Основните медикаменти в таргетной терапия

Има около 10 доказани и ефективни лекарства, които могат значително да подобри състоянието на пациента и да се предотврати развитието на рецидив. Около сто – провеждат тестове в лаборатории, така че в скоро време броят на действителните таргетных средства ще нарасне значително.

Към днешна дата може да бъде идентифициран:

 • Герцептин. Ефективен срещу тумори в гърдите.
 • Avastin. Допринася за намаляване на васкуляризации (развитие на кръвоносните съдове) туморната тъкан, като по този начин води до хипоксия и до смъртта на клетките на рака. Прилага се за лечение на рак на гърдата, бъбреците и белите дробове
 • Тарцева (эрлотиниб). Приложим и за по-широк вид на раковите заболявания. Това включва рак на белите дробове, задстомашната жлеза, бъбреците, заболявания на хранопровода. С помощта на эрлотиниба също се лекува меланом, които не са възприемчиви дори на химиотерапия.
 • Сорафениб. Предписват при рак на бъбреците. Препаратът предпазва от развитие на метастази и спира растежа на раковите клетки.
Прочети още  Рак на белия дроб при жените

Таргетная терапия добре се справя с новообразованиями, като предотвратява техния растеж и размножаване. Приложете този метод за лечение на рака не за всички пациенти, а само за тези, които са преминали през обстоен преглед. Мъчителна процедура на лечението оправдава себе си ефективност и быстродействием. Единственият минус терапия е високата му цена

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *