Субсерозная миома на матката

Доброкачествени новообразувания може да се развие във всички органи на човешкия организъм, в това число и на матката. При своевременно диагностициране на евентуално провеждане на навременно и качествено лечение. За да се избегне този заболяване, трябва да се придържате към някои превантивни дейности.

Какво е това

Субсерозная миома на матката е благоприятен гормоночувствительным новообразованием, състоящ се от гладкомышечных клетки миома и локализующееся предимно под серозна обвивка на матката. В над 50% от случаите на заболяване в началните му етапи се проявява някакви симптоми.

Най-често туморът е фиксиран при жени в детеродна възраст, около и след 30 години. Към днешна дата, миома на матката все повече се диагностицира при млади нерожавших жени. Жените в период на менопаузата, по-рядко са изложени на недугу. При момичетата до появата на менархе субсерозные миоматозные възли не са открити.

Огромна роля в развитието на субсерозной миома играе на хормоналния фон на пациентката. При приемане на противозачатъчни лекарства и при носенето на дълга спирала увеличаване на риска от заболяване се увеличава в пъти.

Причините субсерозной миома

Несомненными фактори за развитие на миома са ендокринни смущения и патологични промени на ниво клетки на миометрия. Преките причини за хормонален дисбаланс служат:

 • При наранявания и лезии на съдове, мозъчни тумори, при редовен стрес се появява отклонение на отделителната функция. Проявите на такива нарушения служи гиперпродукция гонадотропных хормони, регулиране на ендокринната функция на яйчниците.
 • Много заболявания, които оказват пряко влияние върху функцията на половата система.
 • Новообразувания на яйчниците, на тяхното възпаление, особено постоянно и недолечиваемое.
 • В случай на лошо хранене възниква затлъстяване. Телесното тегло се увеличава драстично, което води до липса на хормони в репродуктивната система.
 • Продължителен прием на хормонални лекарства.
 • Намаляване на физическата активност на жени, сидячая работа без прекъсване и рядко пеша. Застой явления в областта на таза се появяват днес достатъчно често. Това от своя страна влияе на половата система с не най-добрата страна
 • Травмата на миометрия. Неуспял аборт, спонтанен аборт, извършвани операции в областта на маточната могат да причинят сериозни наранявания стените на пчелно дъното и да предизвика заболяване.
 • Наследствен фактор. Вероятността субсерозной миома се повишава при тези пациенток, които горите са идентични проблеми по женска линия.
Прочети още  Хигрома на ръката

Признаци и симптоми

Единични и малки образование не предизвикват у жените никакви характерни симптоми. За първи път да открие промени в матката, може да е само като посетите кабинет УЛТРАЗВУК. За подбрюшинного на растежа на тумора не е типично прекъсване на цикъла на менструация, така че при този вид патология жената може дълго време да не гадаем за заболяването.

При широк опухолевом база у жената възниква дискомфорт в областта на ниско корема, учащается уриниране. Често тези миоми причиняват обилно и продължително менструация. Кожата на болния става бледо и у него се развива анемия.

Най-често в по-късните етапи на развитие на новообразувания жената започва да се оплакват от обща слабост, бърза умора, а понякога и неочаквани припадъци. Ефективността значително пада, и пациентът изпитва постоянен стрес.

Болковият синдром често се съпровожда с натиск върху съседните органи, които са близо до матката. Натиск върху съседни органи, дава остри схваткообразные симптоми. Свиване на червата се характеризира с постоянни запек.

Невъзможността да забременеете или да предадат на детето обикновено се посочват само тези жени, които на ръст възел доведе до образуването на загиба на матката или значително напрежение нейната кухина.

Лечение на миома субсерозной

За адекватно лечение трябва да премине серия от диагностични дейности. На първо място се назначава от първичен гинекологичен преглед, който се провежда чрез визуален оглед и палпация матката и органите, разположени в близост.

Трансвагинальные изследвания се допълват картината на и да идентифицира размери, структура и мястото на локализация на тумора. Ядрено-магнитен резонанс и компютърна ТОМОГРАФИЯ на тазовите органи осигуряват получаване на максимално точни топографски модел на таза и миоматозных възли. Диагностична лапароскопия дава още по-точна представа за местоположението и опасност новообразувания.

Лечението може да се проведе по метода за консервативна, а може да се основава на операциите.

Консервативното лечение включва прием на хормонални медикаменти, съдържащи хормони, естроген и прогестагена. При по-малки миоматозных възли са назначени гестагены. Антигонадотропные лекарства предотвратяват разпространението на болестта. Всяко медикаментозно лечение се провежда в период до пода година.

Прочети още  В някои случаи премахването на папиллом течен азот се смята за ефективен метод?

Оперативна намеса се извършва в този случай, ако при болния е налице един от следните признаци:

 • новообразование расте много бързо;
 • значително увеличение на матката, като при 12 седмични срока на бременността;
 • кървене от матката с голяма загуба на кръв;
 • хронични болки в долната част на корема, които е невъзможно да се избегне, дори при прием на болкоуспокояващи лекарства;
 • при големи количества субсерозных възли, крачета на които са способни на перекручиванию.

Субсерозная миома на матката изисква внимателно проучване и незабавно лечение. Колкото по-рано патология установих, толкова по-неефективна ще се окаже лечение без прилагането на оперативна намеса. Жените, при които вероятността от появата на повторно новообразувания, трябва да се веднъж на 6 месеца да присъстват на таза кабинет и се проведе специални диагностични процедури.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *