Субсерозная миома на матката: диагностика и лечение

По пътя към основната цел на жените «да се забременее и роди дете» често стоят на различни заболявания на половата система. Сред най-често срещаните патологии могат да се разграничат миому. Тя, в зависимост от нейната локализация, се разделя на няколко вида: подслизистая, интрамускулен и субсерозная миома на матката.

Какво е субсерозная миома на матката

Субсерозная миома също така известен под името «подбрюшинная». Тя представлява доброкачествени гормоночувствительную тумор, возникающую в детеродна орган. Се намира на този вид миома под открито серозна обвивка на матката и често расте към кухината на таза.

Изглежда тя, като възел на дебела или тънка дръжка, с размери от няколко милиметра до няколко сантиметра. Ако новообразование единично, то има защитна капсула. Множество възли в нея не се нуждаят, тъй като могат да бъдат поставени в по-дебел мускулния слой. Скорост на растеж образование варират в зависимост от неговия характер.

Причини за възникване

Заболяване възниква предимно при жени на възраст 30-40 години, но в последно време все по-често се среща и при по-млади представители на нежния пол. За момичета под период менстурального цикъл, заболяването не е типично.

Такива възрастови ограничения говорят за основна причина суберозной миома, а именно нарушенном хормонален фон. И колкото повече промени в нивата на половите хормони, толкова по-бързо се случва размножаването на раковите клетки. Има такова състояние на организма, обикновено се дължи на следните явления:

 • Нарушена работата на ендокринната система;
 • Хронични инфекции на пикочо-половата система;
 • Наличието на новообразувания в придатках;
 • Наличието на образувания в млечната жлеза;
 • Прием на хормонални препарати и противозачатъчни в продължение на дълъг период от време;
 • Венозен застой на органите в малкия таз;
 • Затлъстяването;
 • Дълги натоварвания и преживявания.

В някои случаи заболяването се развива при жени, хормонален фон, който е в ред. В този случай появата на суберозной миома свързват с патологична чувствителност на клетките на матката. Затова причини израстъци също може да стане:

 • Генетично предразположение. Ако мама или баба са се сблъсквали с това страдание си струва особено внимателно да слушате тялото;
 • Пренесени хирургична интервенция на матката и други органи на половата система: лапароскопия, аборт и друго;
 • Естествена травматизация мускулните стени на матката по време на бременността, раждането, майката кървене.

По този начин най-голям риск представляват нерожавших жени под 30 годишна възраст с наследствена предразположеност към матката.

Разновидности

Образуването на тумори на матката могат да бъдат класифицирани по различни характеристики:

 • По размер на възела. Малки – до 20 mm, средни – от 20 до 60 mm, по – големи- от 60 mm и повече;
 • За количество. Мултиплен и идентичност;
 • По скорост на растеж и развитие. Прости и пролиферирующие.

Изглежда субсерозная миома на матката, като възел от няколко милиметра до няколко сантиметра

В зависимост от локализацията и симптоматиката суберозная миома се разделя на интрамуральный и интерстициональный видове.

Интрамуральная

Се счита за най-безопасният вариант на болестта. Във връзка с това, че туморът възниква на външния повърхностен слой на матката, тя не се отразява на размерите и репродуктивните функции на тялото. Менструалния цикъл също не е в ред.

Прочети още  Как да се различи папиллому от бенки

По своята структура интрамуральная миома се състои от влакна на гладката мускулатура и съединителната тъкан. Забременяване при наличие на не е лесно.

Интерстициально субсерозная

Този вид миома е известен още като «смесен». Локализуется тя не е на повърхността, а в най-маточном тялото. Да бъдеш в по-дебел мускул, той продължава да расте към кухината на малкия таз.

За разлика от първия вид, интерстициально субсерозная миома е с големи размери, които могат да достигнат до 20 см в диаметър. За сметка на такова голямо количество, новообразование по малко на растеж започва да изтръгне прилежащите в непосредствена близост до матката органи. В резултат от техните функции могат школа или въобще не се извършват.

Такава тумор може да бъде придружен от явни симптоми, от дискомфортных усещания до силни болки. Но най-главният минус интерстициально субсерозной миома – това е възможно безплодие поради деформация на органа или стесняване на тръби.

Симптоми субсерозной миома на матката

Единични възли, малки размери на почти никога не предизвикват симптоми в организма. Често заболяването се открива случайно при провеждане на гинекологични ЕХОГРАФИЯ, тъй като дори и менструалния цикъл, остава стабилен. Най-често се очаква видими признаци, при наличие на интерстициально голям субсерозной миома.

Първият признак, казвате за наличие на новообразувания, обикновено става болковият синдром, който менструация. По-късно той придобива постоянен характер, който престава да зависи от цикъла. Такава болка се засилва при активни физически тренировки, дълга пеша и по време на полов акт.

Първият знак субсерозной миома на матката – болковият синдром при менструация

Освен това има и други симптоми, които трябва да се обърне внимание:

 • Хемороидалната възпаления и запек. Това е типично за миома, която се намира на задната стена на матката, тъй като се случва натиск върху ректума;
 • Нарушеното уриниране: чести позиви, болезненост на процеса. Характерно за възли, намиращи се над маточната шийка;
 • Повишена телесна температура и обилно потене;
 • Неприятно усещане в областта на корема и долната част на гърба.

Ако туморът е на широка основа, то тогава има риск от безплодие, тъй като под натиска на матката може да се случи на нейната деформация, съответно миграцията на яйцеклетки е значително затруднено. Също така този вид миома с голям струпясване често става причина за тежки продължителни менструация, поради което не рядко се наблюдават признаци на анемия: бледност на кориците, виене на свят, често главоболие и хронична умора.

От опасно това заболяване?

Въпреки факта, че субсерозная миома е доброкачествен характер, да оставят без внимание, е невъзможно. Дори ако тя не се притеснява, винаги има риск от възникване на усложнения.

Както вече беше посочено, в резултат на развитие на болестта могат да станат анемия, геморрои, деформация на пикочния мехур и безплодие. Всичко това е свързано с място на местоположението на натрупване и все орган, на който трябва да се натиска.

Но главната опасност представлява миома на краче. Ако той по някаква причина перекрутится, това може да предизвика некроза на тумора, тъй като ще престанат да идват от храна. Това Явление може да се придружава от гнойно-възпалителни процеси.
В този момент, жената ще се почувства от следните признаци:

 • Остра схваткообразную болка в корема;
 • Предобморочное състоянието на фона на падащото налягане;
 • Повишаване на температурата на тялото, ако е започнал възпалителен процес.
Прочети още  Фиброма на млечните жлези: симптоматика и методи на лечение

В този случай е важно, колкото се може бързо, да се потърси медицинска помощ. Лекарят може бързо да определи диагноза, тъй като в това състояние на коремните стени са напрегнати и горещи.

Ако процесът на некроза или кръвоизлив се случва без перекручивания крака, усеща се като болката може да бъде достатъчно поносимо, но с течение на времето тя ще се засили.

Диагностика

Разкриват наличието на субсерозной миома на матката може да е вече на първичния преглед при гинеколог. Дори и външно при жените може да се увеличи на стомаха при отсъствие на признаците за набиране на телесна маса. Квалифициран лекар с помощта на палпация може да не останат само туморът, но и предварително да се определи нейния размер, структура и локализиране.

По-нататъшното проучване на суберозного възел се извършва с помощта на следните процедури:

 • ЕХОГРАФИЯ. С помощта на апаратура може да се изясни местоположението и размерът на миомата преди милиметра, а също и да се определи неговата точна структура. Например, размазани граници на тумора се говори за наличието на оток. Този метод позволява не само да диагностицира заболяването, но и да го следите тенденция, а именно увеличение миоматиозных възли и ги възможно малигнизацию. За това испольузют като чрезабдоминальный, така и вагинален сензори;
 • Рентгенова снимка на матката с прилагане на контрастни вещества. Позволява да се оцени състоянието на органа и да го открие възможна деформация. Това е особено вярно при наличието на голяма интерстициально субсерозной миома;
 • Компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс на органите в малкия таз. Такива процедури могат с висока точност да се определи характера на новообразувания и възможно разширяване на следващите тъкан;
 • Биопсия. Се извършва с цел отнемане на материал за хистологичен проучване. Трябва в случай на подозрение за злокачествен характер на тумора.
  Допълнително на пациент, трябва да преминат на кръвни тестове, които позволяват да се изключи възпалителен процес в организма и наличието на анемия.

Лечение на

Лечение субсерозной миома не винаги изисква хирургична намеса под формата на операция. При наличието на малки възли лекар може да ограничи класически медикаментозна терапия. Избор на подходящия начин се случва въз основа на резултатите от проучването.

Лапароскопията позволява да се миому, при запазване на матката

Операция

Хирургично отстраняване на субсерозной миома може да бъде показано при условия:

 • Наличието на болка регионална синдром;
 • Бърз растеж на новообразувания;
 • Злокачествен характер на тумора или риска от нея малигнизации;
 • Майката на кървене в по-големи количества;
 • Силно се надигна от големината на матката.

Операция за премахване може да се произвежда от няколко метода. Към тях се отнасят:

 • Лапароскопия. С помощта на эндоскопического оборудване хирургът премахва миому, при запазване на матката. Една жена след операцията си запазва възможността да има деца;
 • Хистеректомия. Пълно отстраняване на матката. Е Показано в случай на много занемарени форми на болестта, както и при силни възпалителни процеси;
 • Емболизация на артериите. Процедура за изпълнение на запушване на артериите, енергийната миому. Последица от това е изчезване на тумора.
Прочети още  Папиломи на лицето

След операцията жената трябва да пие лекарства, които помагат й да се възстанови хормоналния фон в организма.

Лекарства

Лекарствена терапия, обикновено продължава не повече от 3 месеца. През това време жената приема предписани й лекарства, а именно:

 • Орални контрацептиви;
 • Антиэстрогены;
 • Антигонадотропины;
 • Гестагены;
 • Андрогени.

Освен хормонални препарати, могат да бъдат показани симптоматические средства като обезболяващи или витамин-минерални комплекси. Често се предписват противовъзпалителни средства.

Условия за такова лечение трябва да бъде стабилно състояние на пациентката и забавяне на растежа на туморните образувания.

Народна медицина

Лечение субсерозной миома може да допълва и средства на народната медицина. Единственото условие е да се получи одобрение от лекуващия лекар. Разбира се, билки и други естествени вещества не могат да се отърве от една жена от тумор, но е напълно възможно, че растежът на възела приостановится или дори ще намалее.

Сред нетрадиционни методи за решаване на проблеми могат да се разграничат:

 • Лененото семе. Съдържат в състава си антиэстрогены, които стабилизиране на хормоналния фон. Те също са в състояние да потискат протичащи възпалителни процеси;
 • Боровая матката. Известен със своя лечебен ефект в областта на женските полови болести. Прилага се като настойка или отвара;
 • Сок от картофи. Не всеки знае, че този сок е в състояние да оказва болкоуспокояващо, спазмолитично, диуретично въздействие. Като опция, може да се направи отвара от цветовете на картофи. Той притежава сходни функции. Този метод има противопоказания, например, той е забранен за употреба на лица, страдащи от диабет;
 • Билкови такси. В комплекса могат да жълтурчета, мента, пелин, листа от бреза, полския хвощ, говеда чанта и други. Въз основа На тях се приготвя най-обикновен бульон, който се прилага на дневна база. Ако заболяването осложнилось пчелно млечице кървене, а след това ще отговарят на бял равнец, репей, карамфил, коприва, бърнет;
 • Медицински тампони. Правят ги с помощта на масло от лайка, разваленка или от комплекс от няколко билки. Лечение се извършва от което се нуждаете.

Лечение на суберозную миому с помощта на такива методи трябва с повишено внимание, тъй като е голяма вероятността от алергична реакция на организма към едни или други билки.

Прогноза

Като цяло, прогнозата за лечение на такива миоми положителен в абсолютно повечето случаи. Дял на вероятност за придобиване на тумор злокачествен характер на по-малко от 0,5%.

Но се отрази на общото състояние на здравето на жените и намаляване на вероятността за бременност, субсерозная миома е напълно възможно. Своевременната диагностика и лечение на тумори позволяват възстановяване на нормалното функциониране на органите на пациентката и предотвратяване на усложнения.

Профилактика

Най-добрият метод за превенция и ранно откриване на миома е годишен преглед при гинеколог. Само лекар може да диагностицира тумор при нейното наличие. Самата жена може да не подозира за съществуването си в продължение на няколко години.

Освен това трябва да се придържаме към някои правила:

 • Своевременно лечение на заболявания на половата система;
 • Избягвате аборт;
 • Контролира хормоналния фон;
 • Да Не се прилага на хормонални контрацептиви в продължение на дълъг период от време.

Също така риска от образуване на суберозной на миомата намалява при жените, родили и кърмите детето си гърди до достигане на 30 години.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *