Субмукозная миома на матката-причини, методи за диагностика и лечение

Субмукозная фиброми – доброкачествени новообразование, състояща се от гладкомышечного миометрия, който се намира в подслизистом слой на матката. Развитието и растежа на тумора е свързан с нарушение на хормоналния баланс и да има ясно преобладаване на прогестерон. Началните стадий на болестта протича безсимптомно. Първите признаци се проявяват при по-големи размери на тумора. Изисква комплексно лечение и гормонотерапии.

Какво е субмукозная миома?

Този тумор се развива при жени на фона на хормонален срив, че е възможно във всички векове. Туморът представлява новообразование от гладкомышечного миометрия, при ръст на когото непропорционално се увеличава дебелината на матката. Тя е доброкачествено по природа, но от това опасност за здравето на не по-малко.

Гормонозависящее новообразование се отразява на менструалния цикъл, не позволява на жената да забременее и да предадат на детето. Малформация на матката, при бързото нарастване на тумора предизвиква натиск върху околните органи, което води до нарушение в работата си. Отбелязва се често уриниране и дълъг запек, което говори за патологическом състояние на пикочния мехур и на червата.

Туморът расте не в матката, а навън. Това е съпроводено с редица болезнени чувства, което не е характерно за останалите видове заболявания като миоми. Според структурата на субмукозная миома плътна. Нейните възли са преплетени помежду си влакна гладкомышечного миометрия. При палпация се развива остра болка, сковывающая цялата перитонеума.

Причини за възникване на патологии

Основна причина, поради която да започне да расте субмукозные възли – това е намаляване на чувствителността на миометрия до хормони, а също така изразен хормонален дисбаланс в посока на намаляване на синтез на женските полови хормони. Други причини и предпоставки, се считат за:

 1. Генетично предразположение – ако пациентката в рода по женска линия такива случаи е процес, а рисковете от развитие на миома се увеличава в няколко пъти.
 2. Честите наранявания миометрия – гладкомышечные влакна са много чувствителни към нараняване. Чести премахване, аборти и други хирургически интервенции водят до изтъняване на миометрия, че стартира естествените процеси на регенерация, под въздействието на които клетките започват хаотично и неконтролируемо да споделят, образувайки тумор.
 3. Наличието на хронични възпалителни процеси в половите органи – оофорити, салпингит и други заболявания провокира активизиране на местния имунитет, под влиянието на които могат да се развиват неконтролирани процеси на клетъчното делене.
 4. Хормонален срив – когато съотношението между прогестерона и естроген в организма е нарушено, органите на половата система започват да работят неправилно, което стартира патологични процеси в матката.
 5. Психоэмоциональная нестабилност – чести стрес предизвикват увеличаване на синтеза на някои хормони и потискане производство на други. Това води до гормональному дисбаланс, което има неблагоприятен ефект върху естествените процеси в матката.
 6. Наличието на автоимунни заболявания и ендокринни заболявания, които предизвикват срив в работата на целия организъм.
 7. Неконтролирано и спонтанен прием на хормонални лекарства, което води до неправилна работа на ендокринната система.
 8. Заседнал начин на живот, който провокира развитието на застой процеси в органите на малкия таз, че е предразполагащо фактор за развитие е процес.
Прочети още  Оксолиновая мехлем от папиллом, ефективност и начини на прилагане

В групата на риска са жени, страдащи от затлъстяване

В риск попадат жените, страдащи от захарен диабет, наднормено тегло, хипотиреоидизъм. Субмукозная миома никога не се развива в периода на климакса, а на фона на избледняване на репродуктивната система вече са налични възли разрушават.

Заболяването често при жени на 30-40 години, особено в периода след родоразрешения, когато хормоналния фон постепенно се връща към нормалното.

Симптоми

Първични форми на заболяването, когато туморът е в рамките на 2-3 см в диаметър, което клинично се проявява напълно липсват. Патология се открива случайно при провеждане на планираните или непредвидени УЛТРАЗВУК. С нарастването на миомата се оказва натиск върху самата матката и органите, разположени в непосредствена близост до нея. Това е последвано от симптоми като:

 • усещане за чуждо тяло в корема;
 • неприятни и болезнени усещания при палпация на долния сегмент на корема;
 • нарушение на менструалния цикъл;
 • появата на кръвни секрети, които не са свързани с менструалния цикъл;
 • болка и дискомфорт при полов акт, намаляване на сексуалното желание;
 • болезнена менструация, която трае повече от 7-8 дни;
 • обилно отделяне на кръв със съсиреци;
 • невъзможността на дълго време, за да зачене дете;
 • самопроизвольные спонтанни аборти и замершая бременност в ранните срокове.

Болки в стомаха, усещане за чуждо тяло – симптоми субмукозной миома

Ключов симптом, на който обръщат внимание на всички жени – това е появата на кръвни секрети в средата на цикъла и остра болезненост на корема. Това показва, наранявания, тумори и я кървене, което е възможно при силни физически натоварвания, наранявания на корема, падения, с различна степен на разлагане.

Невъзможността за забременяване – втори знак за наличието на миома, който диктува необходимостта от преминаване на изследването. Ако при незащитени полови актове на бременност не настъпи след 1 година, след това трябва сериозно да търси причини.

Всяка менструация е придружено от силни спастическими болки, виене на свят, гадене и поносом. Спазми обхващат цялата коремната кухина и долната част на гърба, сковывая движение. Без спазмолитиков и аналгетици състояние не се подобрява. Може да се развива кървене, когато под влияние на маточните контракции на тумора е контузен.

Когато туморът достигне внушителни размери (повече от 5 см в диаметър), клинични прояви на бързо увеличаване. Болката се носят не периодичен, а хроничен характер, може да се увеличи обемът на корема. Това изисква незабавна диагностика и комплексно лечение, в противен случай на усложнения не може да избегне.

Прочети още  Премахване на папиллом в домашни условия

Критерии за класификация на болестта

В зависимост от това, от колко възела се състои миоматоз, тумор е единичен и няколко. Това е една субмукозная миома обикновено бързо се увеличава в размер, а няколко неопластични процес протича в slow форма. Се откроява един възел от висок клас, който има най-големи размери. Обикновено точно го обследуют при вземането на биопсия.

По размери на тумора се различават:

 1. Дребни (1-2 см) – отговарят на първия месец на бременността.
 2. Средни (2-5 см) – изглеждат на 10-11 седмици на бременността.
 3. Големи (над 6 см) – отговаря на 12 и повече седмици на бременността.

Изхождайки от мястото на локализация, миома е шеечной, разположени в шийката на матката (рядко) и на маточната, разположен директно в миометрии на матката.

По морфологическим черта тумор е няколко вида:

 • подслизистая проста, без видоизменений;
 • пролиферирующие възли с центрове полиферации;
 • предсаркомные тумори.

Тази класификация допринася за получаване на максимална данни при диагностицирането, което допълнително влияе върху избора на начина на лечение.

Методи за диагностика

Клиничните прояви не са ключов аспект в поставяне на диагнозата, тъй като явно не всички пациенток. Акцентът е върху физикальное и инструментално изследване. Пациентката проверяват на гинекологическом стол, определяне наличието на болезнените усещания при палпация матката. По-нататъшната диагностика се извършва по схемата:

 1. ЕХОГРАФИЯ на органите в малкия таз – показва наличието на уплътняване на мускулния слой на матката, както и наличието на образувания. На задължителна оценка на размерите на яйчниците, тъй като на фона на развитието на гормоназависящей тумор може да се образува поликистоза.
 2. Трансвагинален УЛТРАЗВУК – визуализирует количествен състав възли, тяхната структура и ехо-признаци.
 3. Хистероскопия – апарат се инжектира директно в кухината на матката, което позволява детайлно да разгледа наличието на възли, тяхната форма.
 4. Ядрено-магнитен резонанс и компютърна ТОМОГРАФИЯ, се използват при множествена матката. Показват наличието на точния брой на тумори, което влияе върху решението за пълна резекция на орган.

ЕХОГРАФИЯ – един от методите за диагностика на миома субмукозной

Общ анализ на кръвта показва изразена железодефицитную анемия при крайно ниските показатели на нивото на хемоглобина.

Допълнително се назначава изследване на нивото на хормоните в кръвта през различните фази на цикъла.

Въпреки минимален риск за прераждане на тумора при рак, има нужда от допълнително изследване за наличие на кръв онкомаркеров. Изисква консултации онкогинеколога.

Начини за лечение

Избор на метод на терапия зависи от някои показатели:

 • броя и размера на тумора;
 • възрастта на жената и необходимостта от запазване на репродуктивната функция;
 • наличието на съпътстващи заболявания, смущаващо картина на основното заболяване.

В случаите, когато туморът е малък, увеличаване на размера може да се ограничи с помощта на хормони, а след това операция, за да снасят. В останалите случаи е показано хирургическа намеса.

Операцията е насочена към ексцизия подслизистого слой на матката или отстраняване на миома. Това е възможно с помощта на такива методи хирургия:

 1. Лапароскопия – малоинвазивное намеса се извършва с помощта на апарат, да прониква в кухината на матката чрез пункция през коремната кухина. Използва се локална анестезия и минимален срок за рехабилитация.
 2. Полостная операцията е показана при мулти новообразованиях или тумори на по-големи размери. Изисква обща или эпидуральная анестезия и дълъг период на рехабилитация.
Прочети още  Опасно ли хигрома на пръста на ръцете

Основната задача на хирургично лечение е максимално да се запази целостта на органа и неговите биологични функции. Това се отнася особено за нерожавших от жените в репродуктивна възраст. Пълна резекция на матката заедно с яйчниците се назначава в случаите, когато миоматозный процес е напълно обхванат орган, без възможност за отстраняване на тумори.

Лапароскопията е един от методите за лечение на миома субмукозной

Лекарствена терапия включва използването на такива групи лекарства:

 1. Хормоналните хапчета – допринасят за нормализиране на менструалния цикъл посредствам покриване на недостиг на хормони. Изборът на конкретна вида, дозата и продължителността на лечение зависи от ситуацията и индивидуалните особености на пациентката.
 2. Аналгетици и спазмолитици – купируют пристъпи на остра болка.
 3. Кровеостанавливающие средства – се борят с наличните кървене, не позволява развитието на жизнеугрожающих ситуации.
 4. Витаминни комплекси и иммуностимуляторы – укрепване на имунната система спомага за нормализиране на работата на всички органи и системи.

Пречат на активния растеж на тумора помага на физиотерапия. Особено благоприятно се отразява на женското тяло магнитна терапия.

Възможни последици

Ранна диагностика и комплексно въздействие върху проблема насърчава развитието на благоприятни прогнози. Растежа на тумори контролират с помощта на лекарства, диета и физиотерапия. Когато има нужда от извършване на операции, новообразувания отстранени хирургично.

Възстановителният период трае около година. През това време матката успява да се възстанови, след което му репродуктивна способност се възобновява.

При пълна резекция на матката и яйчниците на жената изисква повече време за възстановяване, но живота не свършва. С помощта на специално разработени програми могат да живеят абсолютно свободен живот, като не се ограничава в нищо.

Профилактика

Намаляване на риска от развитие на миоматозного процес в матката е възможно с помощта на специална профилактика:

 1. Не използвате хормонални контрацептиви без назначенията.
 2. Своевременно лечение на всички възпалителни процеси в организма.
 3. Да се спазват правилата за лична хигиена, да има постоянен полов партньор.
 4. Предохраняться от нежелана бременност.
 5. Отговорно се подхожда към състояние на здраве.

Важно е всяка година да мине преглед при лекар и отдаване под наем на мазки. При наличие на подозрения се извършва УЛТРАЗВУКОВО изследване, според резултатите от която можете да разкриват наличието на проблем в ранен стадий. В случай на проява на по-горе симптоми не си струва да чакаме и да използват болкоуспокояващи. Ранното откриване увеличава шансовете за пълно възстановяване.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *