Странични ефекти от въвеждането на химиотерапия

Лечение на заболявания, свързани със злокачествени заболявания, – включва в себе си не само хирургическа намеса, но и лъчетерапия и химиотерапия. Курсове, включващи прилагане на химио-лекарства, лекарите предписват в напреднали стадии на рак на процеса, когато се появиха множество метастази (не само за близките, но и отдалечени).

Курс химиотерапия предвижда интравенозно въвеждане на лекарства, действието на които е насочена към унищожаване на ракови тумори. Но, за съжаление, токсините не се прави разлика злокачествени и здрави клетки. След въвеждането на лекарства се появяват страничните ефекти на химиотерапията, но и раковите клетки се унищожават частично.

Ефективността на лечението и възможните усложнения

Техника, предусматривающая прилагането на химиопрепаратов, е много ефективна, тъй като лекарствени средства убиват не само първоначалния тумор, но и на своите далечни метастази.

След химиотерапия здравите клетки постепенно се възстановяват, а ето злокачествени умират напълно. Но, за съжаление, много болни возникаю странични ефекти от химиотерапия.

Много неприятни симптоми след прекратяване на въвеждането на химия, за да изчезне напълно, но някои от тях могат да се държат в продължение на месеци, а понякога и години.

Най-неопасни усложнения, които причиняват лекарства, се счита за загуба на коса. Но след прекратяване на лечението, косата се възстановява.

Загубата на коса е този начин не е опасно ефект от химеотерапии.

Тежко странични ефекти, които може да предизвика химиотерапия

За най-опасни последствия, които причинява лечение, може да се дължи на:

 • левкемия. Това е най-тежкото усложнение, но се среща доста рядко. Причинява страничен ефект от прием на лекарството Циклофосфамид;
 • прекомерно сълзене на очите. Страничен ефект при много пациенти причинява въвеждането на лекарствения продукт Адриамицин;
 • химиопрепараты може да доведе до остеопороза, която води до ослабеванию на костната тъкан. Костите стават крехки, така че при пациенти, подложени на действието на химиотерапията средства, възникват навяхвания и счупвания;
 • лекарство Такостер, което влиза в някои схеми за лечение, може да причини проблеми с функционирането на сърдечно-съдовата система. Така че дадено лечебно средство болни се предписва в малки дози;
 • Таксанов и Абраксан предизвикват тяжелейшее оплешивяване, почти не е лечимо.

В онкологията от въвеждането на химиотерапия странични ефекти могат да се проявят в различна степен. Всичко зависи от състава на лекарството, сила на въздействие и форми на рак на процеса.

Загубата на коса

Химиотерапия води до нарушение в работата на здравите клетки, което води до различни странични ефекти в организма. Отрови и токсини, съдържащи се в химиопрепаратах, силно се разрушават космените фоликули, защото много пациенти, подложени на химиотерапия, косата пада.

Прочети още  Използването на Трамадол при онкологични заболявания на

Лекарства, прилагани при лечениионкобольных, разрушават клетките, от които косата расте, така че болните губят косата е на всички части на тялото. В медицината този процес се нарича алопеция. Косопад може да започне още през няколко дни след въвеждането на лекарства. Този страничен ефект не е опасен за здравето на пациента, но предизвиква психологически дискомфорт.

Може да се опита да предупреди алопецию, като извършва следните препоръки:

 • вземете шампоани, балсами и маски за коса, укрепване на космените фоликули. Препоръчително е да се средства за лична хигиена са разработени на базата на естествени растения;
 • да свикна с един нов начин ще къса прическа, тогава контрастът ще бъде по-малко забележими;
 • задължително се ползва слънцезащитен крем през лятото, за да се предотврати увреждането на кожната покривка.

Анемия

Анемические прояви, които причинява химиотерапия при рак, свързани с нарушаване на функциите на кръвни клетки. Тъкани на човешкото тяло се хранят с кислород, който е получен от червените кръвни телца, а ако техният брой намалява, започва кислороден глад. Оттук и анемия. Рак на болния се отбелязва у себе си отдышку, хронична умора, силна слабост, бледност на кожата.

При първите признаци на анемия трябва незабавно да предпише лечение.

Анемические прояви се нуждаят от незамедлительном лечение. Ако на пациента се появиха признаци на кислороден глад (виене на свят, слабост, липса на въздух, сърцебиене), трябва незабавно да отидете на лекар.

Ако при болния се откриват признаци на анемия, той може да препоръча:

 • разходка на открито;
 • пълноценен сън (не по-малко от 7 – 8 часа на ден);
 • подходяща храна, балансирани микроелементи и витамини;
 • минимални физически натоварвания.

Нарушение на паметта

При онкологични пациенти, подложени на курсове химиотерапия, може да възникне нарушение на мисловния процес, както и са възможни проблеми с паметта. След лечение на болни трудно да се концентрирате, за решаване на математически и логически задачи, отговори на въпроси.

Но се съхраняват всички знания в паметта, просто възниква една определена забавяне при отговорите. Раковите болни, трудно се концентрира върху определени мисли, те не помнят имена и телефонни номера.
При проява на такава симптоматике, като копнеж, замъглено съзнание, затруднено мислене, тежест в главата, трябва да се консултирате с онкологом.

Цвят на ноктите и кожата

Лекарствена терапия химиопрепаратами отразява на състоянието на кожата и ноктите. Ако се инжектира онкологическому на пациента силни лекарства, возможет риск от алергии. При някои пациенти се развиват гнойни рани по тялото, обриви, уртикария.
Може да се появи повишено изпотяване или, напротив, кожата става суха, се присъединява към вторична инфекция.

Прочети още  Химиотерапия при рак: как се извършва процедурата и колко трае курсът на лечение

Патологични процеси, които протичат във вътрешните органи се отразяват на състоянието на косата и кожата. При пациенти, приемащи химиотерапия, се гнойники и други кожни обриви.

Подуване

Основното последствие лечение на ракови заболявания – това е подуване, свързани с нарушаване на кръвообращението, непроходимостью лимфата, липса на физическа активност. Някои форми на тумори се нуждаят не само за отстраняването на огнището новообразувания, но и близо разположените лимфни възли. Премахване на регионалните възли причинява застой в организма на излишните течности, скапливающейся в белите дробове, ръцете и долните крайници.

Най-опасен страничен ефект, свързан с изтичане на излишната течност, – това е оток на белите дробове. Сами течност не напуска тялото, което може да доведе до тяжелейшим последици, до летального., изм.
Оток може да се лекува с помощта на хирургична намеса – на пациента се извършва лимфен дренаж. Преди провеждането на операцията на пациента се предписват коригиращи диета, физиопроцедуры, диуретици и т.н.

Нарушение на апетита

Загуба на тегло и нарушение на апетит – това са огромните странични ефекти от химиотерапия, които влияят върху психическото и физическото състояние на пациента. Защото трябва да изберете правилната балансирана диета и се придържаме към нея преди и след лечение. Пациентът трябва да се консумират течности в достатъчно количество, която нормализира водния баланс и ще подобри апетита на пациента.

Прием на наркотици влияе върху апетита на пациента, някои от тях изобщо да откажат да приемат храна, а други изпитват чувство на отвращение към определени игри храни. За да се запази апетита и да се избегне изчерпването на пациента препоръчват да се коригира с диета, чрез включване в него на продукти, богати на белтъчини и микроелементи.

Да се храните в период на терапия и след курс на лечение за предпочитане по едно и също време, така че тялото постепенно привыкал. Яде препоръчително е често, но на малки порции, при това храната трябва да бъде полезна, свежа и высококалорийной.

За да се сведе до минимум на страничните ефекти от химиотерапия, пациентът е желателно да имат дневник за храна, където се посочи броя и вида на продуктите, които е ял през деня. С помощта на дневник на пациента и го онколог ще могат да вземат оптимална диета. Също така запис ще ви помогне да определят храни, които тялото ви отхвърля, за да след това да ги изключат от диетата.

Прочети още  Болка при онкологични: характеристики и видове

Диспепсические нарушения

Чести рвотные желание, гадене, чревни разстройства – това са основните странични ефекти, които причинява прием химиопрепаратов. Последиците са обяснени негативно влияние на лекарства върху клетките на червата и стомаха. Клетки-ЧРЕВНИ бързо се разрушават, но се възстановяват не по-малко бързо. Някои онкологические пациенти дори не подозират за диспепсических заболявания, а при други, напротив, нарушения се проявяват в пълна степен.

Може да предизвика гадене болкоуспокояващи лекарства.

Емоционалното състояние на пациентите оказва пряко влияние върху диспепсические нарушения. Силен стрес, който възниква при болни след поставяне на диагноза, както и необходимостта от въвеждане на токсични вещества в процеса на химиотерапия, провокира проблеми със стомашно-чревния тракт.

Гадене и повръщане причиняват различни фактори, като например прием на болкоуспокояващи и успокоительных лекарства. Освен това, запек и нарушения в работата на СЧ причиняват не мога да понасям рефлекс.

За да се сведе до минимум нарушения диария, на пациента се назначава поправяне терапия, която има за цел премахването на неприятни симптоми-ЧРЕВНИ. Онколог може да препоръча на пациента медикаментозно лечение, което ще облекчи основната симптомите на това диспепсических нарушения.

Колко време трае странични ефекти от химиотерапия?

След приключване на въвеждането на токсични лекарства на здрави клетки на пациенти започват постепенно да се възстановява. Когато клетките да се възстановят напълно, ще изчезнат и странични ефекти.

При всеки пациент с продължителността на възстановителния период има своя собствена, всичко зависи от индивидуалните особености на организма.

Но има някои неприятни последици курсове по химия, които дават за себе си знам още дълго време (от няколко месеца до 2-3 години). Тук става въпрос за значително увреждане на пикочно-половата система, белите дробове, сърцето и т.н. И някои проблеми и нарушения се проявяват веднага, а след няколко месеца.
Онкоболни, получаващи лечение на химията, трябва да е наясно, че главната им задача е да убиват тумора, а усложнения, съпътстващи процеса на лечение, е сериозна заплаха за живота не е угасвал.

Ако последиците от лечение изразена много ярко и пречат на човек да води нормален живот, трябва да информира обърнете към вашия лекуващ лекар. Онколог подкорректирует схема на лечение (ще замени едно антитуморна средство на друго) или да ви препоръча коригиращи терапия, снимающую гаден симптомите на това.

В заключение, бих искал да добавя, че на състоянието на организма на пациента на всеки страничен ефект засяга в различна степен, някои изчезват без следа, а други трябва дълго да се лекува. Но най-важното, е да убие раковите клетки, а здравето постепенно ще се възстанови.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *