Стойност на PSA при рак на простатата

Нивото на PSA може да разкрие злокачественное образование в простатната жлеза. Особено важни са резултатите на този тест в ранните стадии на рак на процеса, когато симптомите на заболяването почти не се проявява.Какво е значението на PSA при рак на простатата и колко е точен този анализ?

Какво е КУЧЕ?

Простатната жлеза в мъжкото тяло произвежда специфичен протеин – простатический специфичен антиген. Разкриват го и може да бъде по лабораторному анализ на кръвта, тъй като малка доза КУЧЕ попада в кръвоносната система. Се определя този процент в нанограммах.

При наличие на патологични промени в простатата се повишава нивото на синтез от антиген. Съответно по-голямо количество протеин попадне в кръвта, увеличаване на концентрацията. Висок процент на PSA свидетелства за неправилно функциониране на мъжката пикочо-половата система. Това може да бъде не само на рака, както и развитието на възпалителни процеси. Нивото на PSA се издига като при карциноме на простатата, така и при доброкачествен тумор.

В кои случаи е показан анализ на кръв?

Според препоръките на уролози трябва всяка година да се проведе проучване на мъжете,достигнувшим сорокалетнего възраст. Особено важно е да се идентифицират стойност на PSA в кръвта на хората, които имат в семейството вече са се срещали раковите заболявания, включително карцинома.

Мъжете над четиридесет години анализ на PSA трябва да се прави всяка година

Показания за вземане на кръв на нивото на PSA често стават:

 • разстройства на отделителната система;
 • подозрението на онкологичен процес;
 • проучване на промени показатели на PSA по време на лечение на рак на простатата.

Също така е задължително тест за нивото на PSA се назначава след отстраняване на злокачествен тумор.

Нормални показатели

С напредване на възрастта в мъжкото тяло нивото на PSA се увеличава. Това се дължи на растеж на най-простата. Този процес е естествен за мъжкия организъм. Така че нормалната стойност на конкретен представител на кръв течност при пациенти с различна възрастова категория неодинаковое.

Прочети още  Операция за премахване на аденом на простатата

Положителен резултат от анализа на PSA е с такива показатели:

 • мъжете под 40 години – не по-висока от 1,4 ng/ml;
 • в рамките на 40 — 50 години – 2,5 ng/ml;
 • от 50 до 60 – с 3.5 ng/ml;
 • възрастова категория от 60 до 70 – 4,5 ng/ml;
 • след 70 години – 6,5 ng/мл.

Задоволително ниво на PSA показва липса на патологични процеси в мъжката пикочо-половата система. Но в много редки случаи при агресивни форми на рак на количеството на PSA не се увеличава. Наблюдава това явление не е повече от 1% от случаите.

Стойност на PSA при рак на простатата

PSA над нормата 10 ng/ml показва патологични нарушения в простатата. Точно да се определи причината за повишаване нивата на протеин, назначени допълнителни тестове, включително и биопсия.

Според множество изследвания на германски уролози процентното съотношение на стойностите на PSA и вероятността от образуване на рак на простатата има показатели:

 • PSA по-малко от 2 ng/ml – 7,1%;
 • показателят е с праг от 2 до 4 ng/ml – 18,7%;
 • в рамките на 4 – 6 нг/мл – 21,3%;
 • между 6 и 8 ng/ml – 28,6%;
 • от 8 до 10 ng/ml – 31,7%;
 • повече от 10 ng/ml – 56,5%.

За сметка на големината на отклонението на PSA от нормата може да се диагностицира етап на развитие на злокачествени тумори:

 • начален етап – след 10 до 20 ng/ml;
 • първият и вторият етап на рак – от 20 до 50 ng/ml;
 • при образуването на метастази – над 50 ng/мг.

Нивото на PSA над 100 ng/ml означава прогресивно развитие на метастази по организма. Тази величина свидетелства за преминаване злокачествен образование в последната четвърта фаза.

Ограда на кръв за анализ на нивото на PSA

Ниво след радикална простатэктомии

Положителен резултат след отстраняване на простатата е нищожна стойност на PSA. Показателите за специфичен антиген на простатата след простатэктомии основно зависи от характеристиките на операция:

 1. Частично отстраняване на простатата. След такава хирургическа процес показател на PSA може да намалее до нормални нива в продължение на няколко месеца. Затова пациентът трябва да бъде редовно обследоваться. Ако показателите не се променят, се назначава допълнителна диагностика и лечение.
 2. Пълна ампутация на простатната жлеза. След радикална хирургическа намеса стойност на PSA се нормализира до 0,2 ng/мл. Увеличение на показателя по време на възстановителния период означава, че в организма са останали модифицирани клетки. В такива ситуации има възможност за рецидив на рака.
Прочети още  Баня при дпх простатата

Тъй като вследствие на хирургични действия възниква възпалителен процес в организма, а след това анализ на кръвта за нивото на PSA се раздава само на тридесет дни.

Стойности след лъчетерапия

Радиоактивно лъчение е в състояние да унищожи само част от видоизмененных клетки в простатната жлеза. Във връзка с това в организма изработване на антиген не спира за продължително време.

Точно да се определи процент на PSA след лъчева терапия трябва да се извършва проучване на всеки три месеца. Ниво на специфичен антиген намалява много бавно. В отделни случаи стойността на PSA достига най-малката стойност в продължение на три години. Първите измервания след лъчетерапия правят само три месеца по-късно след края на лечението.

Понякога при пациенти с леко повишаване на нивото на PSA след облъчване. Това явление е временно и се отбелязва при 30% от случаите. Увеличение на концентрацията на антиген се случва поради факта, че простата известно време продължава да произвежда простатический протеин. Най-често това свойство се наблюдава при мъже със значително увеличаване на простатата.

След лъчетерапия анализ на нивото на PSA трябва да се извършва на всеки три месеца

Какво може да повлияе на резултата

Повишаване на нивата на PSA не винаги е точна потвърждение cancer процес. Някои фактори могат да станат причина за неточности в резултат на анализите на антигенный протеин:

 • сексуални отношения или друг начин количество на спермата в продължение на два дни преди деня на провеждане на изпитването;
 • повишеното емоционално състояние на пациента по време на вземане на кръв на нивото на PSA;
 • повишена физическо натоварване, преди определянето на нивото на простатического антиген в кръвта;
 • провеждане на диагностични изследвания на пикочо-половата система – ЕХОГРАФИЯ, катетеризация на пикочния мехур, ядрено-магнитен резонанс, колоноскопия или биопсия в продължение на седем дни до анализ на PSA;
 • пушенето на цигари за половин час преди изследването.
Прочети още  Лечение на аденом на простатата, без операция

Също така невярно заключение може да се дължи на прием на медикаментозных лекарства като «Дутастерид» или «Финастерид». PSA не, се определя на три месеца след внасяне на лъчетерапия, както и след отстраняване на простатната жлеза и нейните тумори в продължение на четири седмици.

Прием на лекарството «Финастерид» може да повлияят на резултатите от анализ

Ако тези действия са били проведени преди пускането на кръвта за откриване на антигенного протеини, количеството на PSA може значително да се увеличи. Така лекар, назначаване на изследвания, предварително събира информация за оценка на ситуацията.

В случаи, за идентифициране на фактори, които могат да повлияят на резултатите от анализ, след провеждане на изпитването, стойност на PSA, се счита за невярно и се анулира. След това се назначава от вторична отдаване под наем на анализ на кръвта.

Ниво на простатического на белтък в кръвен маса не винаги са намалени след отстраняване на простатата. Добри резултати могат да се проявят при начални стадии на рак.

При пациенти в по-късните етапи от развитието на злокачествени образования, когато по тялото отиде метастази хирургическа намеса не винаги е оправдано. В такива случаи количеството PSA може да расте след операцията, което показва, че за възникване на рецидив. За да не се допусне такива усложнения трябва навреме да се проведе проучване, което включва отдаване анализ на кръвта на простатический антиген.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *