Степен на преживяемост при диагноза «рак на ларинкса 3 степен»

Според медицинската статистика онкологични заболявания на ларинкса, е 60% от общия брой случаи на откриване на злокачествени образувания в органите на дишането. При някои пациенти лекарите диагноза рак на ларинкса 3 степен, с продължителност на живота по време на което може да достигне само на няколко години. На този етап на болестта отбелязват интензивно развитие на тумори в дълбочина на тялото с увреждания на околните тъкани. В резултат се превръща в загуба на засегнатите участъци на двигателните способности.

Заболяването може да протече в две форми. Неороговевающий плоскоклетъчен карцином се диагностицира най-често. За него са характерни с висока степен на метастазирования и бързо прогресирование. Ороговевающий плоскоклетъчен карцином на ларинкса има свойството да тече в продължение на дълъг период от време и е изключително рядко метастазират.

Причини и симптоми на заболяването

Болка в гърлото

По-голямата част от болните с диагноза «рак на ларинкса» са пациентите от мъжки пол, живеещи в замърсени индустриални центрове. Други «благоприятни» фактори за развитие на болестта стават никотинова и алкохолната зависимост, наличие на инфекции и възпалителни процеси в устната кухина. В групата на риска от хората, страдащи предраковыми заболявания. Сред такава патология на структурата на епитела, наличието на папиллом, фибром, полипи в гърлото.

Основните симптоми на рака на ларинкса се смятат:

 • хриплость, промяна на гласа и неговата по-късната загуба;
 • усещането за присъствие в областта на гърлото на чуждо тяло;
 • задух, затруднено поглъщане, остър специфичен дъх;
 • загуба на апетит и на тегло;
 • болка в гърлото и в ушите, не поддающуюся изложени на обезболяващи лекарства.

В третия стадий на болестта се засилва, кашлица, се появяват пристъпи на задушаване, в мокроте забележим примеси на кръв. На шията на пациента видима подуване, проявляющаяся в резултат на увеличени лимфни възли. Възможно развитието на анемия, чувство на постоянна умора и слабост, хипертермия на тялото (субфебрильной на температурата).

Прочети още  Признаци на рак на гърлото при мъжете, симптомите на които трябва да се обърне внимание

Диагностика на 3 стадий на рак на ларинкса

Ларингоскопия

За диагностика на рак на ларинкса третия етап на прибягват до различни техники:

 • ларингоскопии – инструментальному метода на изследване, предусматривающему щателна проверка на състоянието на гърлото специалист, лигавиците и гласовите гънки за визуално откриване на тумори;
 • трахескопии, необходима за изясняване на степен разпространението на ракового процес в рамките на трахеята (често до този метод прибягват, ако се прави резекция на ларинкса, както и при съмнение за метастази в трахеята);
 • биопсия – оградата на малки фрагменти тъкани, с цел провеждане на научни изследвания в гистологию;
 • Компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс – методи за диагностика, които позволяват определи мястото и размерите на онкообразования, степента на разпространението му;
 • УЛТРАЗВУК (ультразвуковому изследване в областта на шията), необходими за идентифициране на възможно наличие на метастази в лимфоузлах.

Диференциална диагноза улеснява провеждането на разграничение между плоскоклеточным рак на ларинкса 3 степен и други заболявания (доброкачествени тумори, сифилис, туберкулоза). Поставяне на диагнозата може да се сгъсти при възпаление на средното образование или онкология в областта на развитие на специфична инфекция.

След извършване на биопсия на нетипични клетки не могат да выявиться. В случаи, когато други проучвания дават основания да подозира плоскоклетъчен карцином на ларинкса, се наложи приемането на няколко допълнителни проби от различни обекти тумори, както и при извършване на биопсия регионарных лимфни възли.

Методи за лечение на рака на фаринкса

Хирургическа намеса

Основните методи на лечение заболяване се приема:

 • хирургическа намеса;
 • химиотерапия;
 • лъчетерапия и фотодинамическую терапия.

Избор на лечебна тактика с 3 стадий на рак на ларинкса доста непрост. Хирургическа намеса може да бъде опасен. Специалистите обясняват това с факта, че премахването на засегнатия орган може да доведе до нарушения на звукопроизведения и жизнено важни функции на дишането. Самостоятелно използване на други методи на лечение, химиотерапия или лъчева терапия, може да се окаже недостатъчен. По тази причина лечението на рак на ларинкса 3 етап предполага интегриран подход.

Прочети още  Симптоми и лечение на рак на гърлото 2 степен

При операция на първи етап се извършва изтриване на цялата ларинкса, шията фибри и околните лимфни възли. Болния орган се дърпа нагоре и нарязани. След това се поставя носопищеводный сонда, а краищата на раната се зашива между себе си.

Кордэктомия (изтриване на гласови връзки) може да се проведе в обичайното хирургически метод или с помощта на лазерен лъч. С помощта на лазер се извършва изгаряне на тумори. Този вид операция се счита за най-лек.

В резултат на хирургическа намеса, пациентът е лишено от възможности да се произнася никакви звуци. За да се възстанови тази функция, по-късно специалистите прибягват към протези.

Химиотерапия е включена в комплексното лечение на рака на ларинкса 3-4 стадии, разположен в горната част на региона. При локализация в средната и долната отдели на прилагането на медикаментозных лекарства се счита за неефективна.

Лъчева терапия помага за постигане на високи резултати в купировании е процес на ларинкса. По тази причина то често се използва за получаване на максимален ефект преди операцията или след нея. Важното е следната закономерност – прилагането на подобна обработка радиация метод след проведено хирургическа намеса усложнява следоперативния период.

Сред най-новите начини за лечение на онкологични заболявания на ларинкса все по-голямо разпространение получава фотодинамична терапия (ФДТ). Принципът на този метод е сключен в местния въвеждането на photosensitizer в засегнатата област. В резултат на това взаимодействие се на раковите клетки с химически боя, а здравите участъци остават незатронутыми.

Нататък в засегнатата област изпращат лучевое излъчване на определена честота, които могат да си взаимодействат само с участието на изтъкнати боя клетки.

В резултат на неговото въздействие се превръща в последващото окисляване и пълното унищожаване на раковите клетки. Благодарение на високата селективност на тази методика признават за най-обещаваща модерна дестинация лечение онкопатологий.

Що се отнася до народните средства за лечение, прилагането им може да стане ефективно само в началните стадии на развитие на болестта.

Прочети още  Рак на ларинкса операция

Рак на гърлото на 3 степен прогноза

Прогноза при рак на гърлото

Диагноза «рак на ларинкса 3 степен» предизвиква най-лошото асоциация. На този етап метастази се намират в големи количества в лимфната система, а новообразование започва да се развива в съседните тъкани. Заболяването е доста агресивно и специалист е лесно да даде утеха прогноза за високи шансовете на пациента за благоприятен изход от болестта.

По не по-малко от 3 етапа на рак оставя значителна възможност за удължаване на човешкия живот. При навременното обращение към специалист и назначаване на адекватно комплексно лечение прогнозата за времето на преживяемост на пациентите достига 60%. По този начин, всеки 6 от 10 пациенти с рак на ларинкса 3 степен прогнозират продължителност на живота в рамките на 5 и повече години.

Много по-песимистични изглежда прогноза при рак на 4 етапа. В този случай пациентът остават минимални шансове за 5-часово оцеляване (не повече от 25-30%).

Други фактори, които влияят върху продължителността на живота, смятат:

 • редовно изпълнение на болните предписания на лекуващия лекар;
 • наличието на метастазирования и спазване на специални диети;
 • смяна вид дейност (при необходимост);
 • да се отървем от лошите навици.

При изпълнение на всички по-горе условия шансовете за удължаване на живота се увеличава в няколко пъти.

За Профилактика на развитието на болестта

За да се избегне развитието на смъртно опасна болест, е важно своевременно да се обърне внимание превантивни мерки. Включително водене на здравословен начин на живот, редовно преминаването на проучвания при отоларинголога и онколог (за предпочитане на всеки шест месеца). За съхранение на багаж от мъжете на възраст 40 и повече години – всяка година.

При невъзможността за промяна на мястото на работа в опасна среда предприятието, следва да се прилагат индивидуални защитни средства. Откриване на полипи, папиллом, фибром изисква тяхното бързо отстраняване и провеждане на научни изследвания за наличие на атипични клетки.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *