Степен на преживяемост при диагноза «рак на ларинкса 3 степен»

Според медицинската статистика онкологични заболявания на ларинкса, е 60% от общия брой случаи на откриване на злокачествени образувания в органите на дишането. При някои пациенти лекарите диагноза рак на ларинкса 3 степен, с продължителност на живота по време на което може да достигне само на няколко години. На този етап на болестта отбелязват интензивно развитие на тумори в дълбочина на тялото с увреждания на околните тъкани. В резултат се превръща в загуба на засегнатите участъци на двигателните способности.

Заболяването може да протече в две форми. Неороговевающий плоскоклетъчен карцином се диагностицира най-често. За него са характерни с висока степен на метастазирования и бързо прогресирование. Ороговевающий плоскоклетъчен карцином на ларинкса има свойството да тече в продължение на дълъг период от време и е изключително рядко метастазират.

Причини и симптоми на заболяването

Болка в гърлото

По-голямата част от болните с диагноза «рак на ларинкса» са пациентите от мъжки пол, живеещи в замърсени индустриални центрове. Други «благоприятни» фактори за развитие на болестта стават никотинова и алкохолната зависимост, наличие на инфекции и възпалителни процеси в устната кухина. В групата на риска от хората, страдащи предраковыми заболявания. Сред такава патология на структурата на епитела, наличието на папиллом, фибром, полипи в гърлото.

Основните симптоми на рака на ларинкса се смятат:

 • хриплость, промяна на гласа и неговата по-късната загуба;
 • усещането за присъствие в областта на гърлото на чуждо тяло;
 • задух, затруднено поглъщане, остър специфичен дъх;
 • загуба на апетит и на тегло;
 • болка в гърлото и в ушите, не поддающуюся изложени на обезболяващи лекарства.

В третия стадий на болестта се засилва, кашлица, се появяват пристъпи на задушаване, в мокроте забележим примеси на кръв. На шията на пациента видима подуване, проявляющаяся в резултат на увеличени лимфни възли. Възможно развитието на анемия, чувство на постоянна умора и слабост, хипертермия на тялото (субфебрильной на температурата).

Прочети още  Характеристики на развитие на рак на гърлото степен 4

Диагностика на 3 стадий на рак на ларинкса

Ларингоскопия

За диагностика на рак на ларинкса третия етап на прибягват до различни техники:

 • ларингоскопии – инструментальному метода на изследване, предусматривающему щателна проверка на състоянието на гърлото специалист, лигавиците и гласовите гънки за визуално откриване на тумори;
 • трахескопии, необходима за изясняване на степен разпространението на ракового процес в рамките на трахеята (често до този метод прибягват, ако се прави резекция на ларинкса, както и при съмнение за метастази в трахеята);
 • биопсия – оградата на малки фрагменти тъкани, с цел провеждане на научни изследвания в гистологию;
 • Компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс – методи за диагностика, които позволяват определи мястото и размерите на онкообразования, степента на разпространението му;
 • УЛТРАЗВУК (ультразвуковому изследване в областта на шията), необходими за идентифициране на възможно наличие на метастази в лимфоузлах.

Диференциална диагноза улеснява провеждането на разграничение между плоскоклеточным рак на ларинкса 3 степен и други заболявания (доброкачествени тумори, сифилис, туберкулоза). Поставяне на диагнозата може да се сгъсти при възпаление на средното образование или онкология в областта на развитие на специфична инфекция.

След извършване на биопсия на нетипични клетки не могат да выявиться. В случаи, когато други проучвания дават основания да подозира плоскоклетъчен карцином на ларинкса, се наложи приемането на няколко допълнителни проби от различни обекти тумори, както и при извършване на биопсия регионарных лимфни възли.

Методи за лечение на рака на фаринкса

Хирургическа намеса

Основните методи на лечение заболяване се приема:

 • хирургическа намеса;
 • химиотерапия;
 • лъчетерапия и фотодинамическую терапия.

Избор на лечебна тактика с 3 стадий на рак на ларинкса доста непрост. Хирургическа намеса може да бъде опасен. Специалистите обясняват това с факта, че премахването на засегнатия орган може да доведе до нарушения на звукопроизведения и жизнено важни функции на дишането. Самостоятелно използване на други методи на лечение, химиотерапия или лъчева терапия, може да се окаже недостатъчен. По тази причина лечението на рак на ларинкса 3 етап предполага интегриран подход.

Прочети още  Признаци на рак на гърлото при мъжете, симптомите на които трябва да се обърне внимание

При операция на първи етап се извършва изтриване на цялата ларинкса, шията фибри и околните лимфни възли. Болния орган се дърпа нагоре и нарязани. След това се поставя носопищеводный сонда, а краищата на раната се зашива между себе си.

Кордэктомия (изтриване на гласови връзки) може да се проведе в обичайното хирургически метод или с помощта на лазерен лъч. С помощта на лазер се извършва изгаряне на тумори. Този вид операция се счита за най-лек.

В резултат на хирургическа намеса, пациентът е лишено от възможности да се произнася никакви звуци. За да се възстанови тази функция, по-късно специалистите прибягват към протези.

Химиотерапия е включена в комплексното лечение на рака на ларинкса 3-4 стадии, разположен в горната част на региона. При локализация в средната и долната отдели на прилагането на медикаментозных лекарства се счита за неефективна.

Лъчева терапия помага за постигане на високи резултати в купировании е процес на ларинкса. По тази причина то често се използва за получаване на максимален ефект преди операцията или след нея. Важното е следната закономерност – прилагането на подобна обработка радиация метод след проведено хирургическа намеса усложнява следоперативния период.

Сред най-новите начини за лечение на онкологични заболявания на ларинкса все по-голямо разпространение получава фотодинамична терапия (ФДТ). Принципът на този метод е сключен в местния въвеждането на photosensitizer в засегнатата област. В резултат на това взаимодействие се на раковите клетки с химически боя, а здравите участъци остават незатронутыми.

Нататък в засегнатата област изпращат лучевое излъчване на определена честота, които могат да си взаимодействат само с участието на изтъкнати боя клетки.

В резултат на неговото въздействие се превръща в последващото окисляване и пълното унищожаване на раковите клетки. Благодарение на високата селективност на тази методика признават за най-обещаваща модерна дестинация лечение онкопатологий.

Що се отнася до народните средства за лечение, прилагането им може да стане ефективно само в началните стадии на развитие на болестта.

Прочети още  Възможно ли е удължаване на живота при рак на основата на езика?

Рак на гърлото на 3 степен прогноза

Прогноза при рак на гърлото

Диагноза «рак на ларинкса 3 степен» предизвиква най-лошото асоциация. На този етап метастази се намират в големи количества в лимфната система, а новообразование започва да се развива в съседните тъкани. Заболяването е доста агресивно и специалист е лесно да даде утеха прогноза за високи шансовете на пациента за благоприятен изход от болестта.

По не по-малко от 3 етапа на рак оставя значителна възможност за удължаване на човешкия живот. При навременното обращение към специалист и назначаване на адекватно комплексно лечение прогнозата за времето на преживяемост на пациентите достига 60%. По този начин, всеки 6 от 10 пациенти с рак на ларинкса 3 степен прогнозират продължителност на живота в рамките на 5 и повече години.

Много по-песимистични изглежда прогноза при рак на 4 етапа. В този случай пациентът остават минимални шансове за 5-часово оцеляване (не повече от 25-30%).

Други фактори, които влияят върху продължителността на живота, смятат:

 • редовно изпълнение на болните предписания на лекуващия лекар;
 • наличието на метастазирования и спазване на специални диети;
 • смяна вид дейност (при необходимост);
 • да се отървем от лошите навици.

При изпълнение на всички по-горе условия шансовете за удължаване на живота се увеличава в няколко пъти.

За Профилактика на развитието на болестта

За да се избегне развитието на смъртно опасна болест, е важно своевременно да се обърне внимание превантивни мерки. Включително водене на здравословен начин на живот, редовно преминаването на проучвания при отоларинголога и онколог (за предпочитане на всеки шест месеца). За съхранение на багаж от мъжете на възраст 40 и повече години – всяка година.

При невъзможността за промяна на мястото на работа в опасна среда предприятието, следва да се прилагат индивидуални защитни средства. Откриване на полипи, папиллом, фибром изисква тяхното бързо отстраняване и провеждане на научни изследвания за наличие на атипични клетки.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *