Скирр на стомаха: какво е това и методи за неговото лечение

Скирр стомаха — това е фиброзный рак на стомаха, който е диффузную форма. Тя е различна плътност и обширностью разпространение. Характера му е доста агресивен. Разпространението се случва през стената на стомаха и по-нататък в противоречие там.

Основни характеристики патология

Към основните характеристики на скирра включват:

 1. Тя може да бъде под формата на: малодифференцированной аденокарициномой, неопределени или перстневидно-клетъчна форма на рак.
 2. Неопластични процес води до стесняване на лумена на стомаха, което води до увеличаване на твърдостта на стените. Поражението на тумор локализуется в привратнике (40-42%), в организма (33%), долната част на стомаха (24%).
 3. По-голяма дълбочина на проникване на раковите клетки в тъканите и органите. Скирр на стомаха се открива доста по-късен етап, така че развитието му се случва в подслизистом слой, не оказва влияние върху самия слой на лигавицата.
 4. Разрастването на градовете и деление на раковите клетки се случва бързо. Това води до ускорено развитие и разпространението на метастази в други органи и тъкани (лимфни възли, перитонеума и други).
 5. Фиброзную форма скирра стомаха обяснява факта, че в цитоплазмата на туморните клетки, наблюдавани секреция на очите и образуването на клетки, подобни на пръстените. Те имат свойства десмопластики и производството на колаген.

Причините за появата и развитието на

Специалистите смятат, че основните причини за възникването на рак на стомаха са:

 • хроничен гастрит атрофической форма;
 • В12-дефицитная анемия;
 • частично отстраняване на стомаха, извършва се по причина на наличието на язви или други причини;
 • инфекцията Хеликобактер пилори;
 • болестта на Менетрие;
 • полипи в стомаха;
 • патология на хранопровода, по-Берретта.

Инфекцията Хеликобактер пилори може да бъде причина за появата на скирра на стомаха

Последните данни от проучване на фиброзного рак на стомаха говорят за специфични гени, които имат влияние върху появата на рак на заболяването.

На други фактори, влияещи върху появата на заболяване, са:

 • генетично предразположение, причинени от възникване на онкологични заболявания в предишните поколения;
 • неправилното хранене, при сниженном консумацията на зеленчуци и плодове, както и голям брой в диетата соленных, мазни, пушени и друга нездравословна храна;
 • вредни навици (тютюнопушене, злоупотреба с алкохол).
Прочети още  Химиотерапия при рак на стомаха

Симптоми

В първоначалните етапи на заболяването, пациентите най-често не посочват никакви промени в тялото си. Но около 50% от пациентите се оплакват от киселини в стомаха или дискомфорт.

Липсата на пряка и явна симптоматика не дава навреме да се диагностицира скирр на стомаха. Така че при повечето пациенти, 80-90%, открити метастази в различни органи.

Също така можете да обърнете внимание на следните признаци:

 • липса на апетит;
 • рязкото намаляване на теглото, дори до състояние на анорексия;
 • гадене, повръщане;
 • болка в областта на коремната кухина и храносмилателните органи;
 • бързо насищане;
 • кървенето, което се отбелязва включвания в изпражненията или повръщане масите;
 • анемия с различен вид;
 • бледност и сухота на кожата покрива;
 • гнил мирис от устата.

Липсата на апетит – един от възможните симптоми на скирра на стомаха

При по-голямо разпространение може да се увеличи в областта на стомаха, запечатване на корема, чувствителност на тази зона. Лимфни възли могат да се увеличат. Още един знак за развитие на рак на процеса е трескава състояние.

Метастази скиррозного рак

Повече от 60% от пациентите, при които е открит тумор на стомаха, има метастази в други органи. От тях в 80% от случаите те са разположени в коремната кухина. И метастази могат да се намира в червата, лимфоузлах, далака, задстомашната жлеза. В черния дроб намирането на достатъчно рядко.

Поради честото проникване на метастази в регионалните лимфни възли, те обикновено се отстраняват по време на операцията. При разпространението на тумора в съседни органи се извършва отстраняване на част от стомаха с отстранением на далака, панкреаса и дебелото черво черво. В някои случаи се извършва пълно премахване на двойка лимфни възли, дори и намиращи се на значително разстояние от огнището на поражение. Но тази намеса е трудно и травмиращо, което може да доведе до фатални смърт.

Прочети още  Анализ на кръвта при рак на стомаха

При метастазировании в голямо разпространение се извършва полихимиотерапию. Тя помага да се предотврати размножаването на метастази, а също и унищожава микроскопични раковите клетки, които се намират в кръвта.

Диагностика

Диагностирование скирра трудно го подслизистым развитие. Основните методи са същите, както и за определяне на другите видове на ракови тумори.

Ендоскопия

Извършване на това изследване се провежда с помощта на ендоскоп, който се инжектира в кухина, хранопровода и се извършва изследване на горните части на храносмилателната система, в това число стомаха.

Гастроскопия – така се нарича раздел на изследването на храносмилателната система эндоскопом. С него подробно се изучават лигавицата на стомаха. Уредът е оборудван с оптична система.

Гастроскопията е един от методите за диагностика на скирра на стомаха

При това към проявите на туморните пролиферация включват удебеляване на стените до 1-3 см, стесняване на лумена на диагностируемом орган.

Извършване на манипулация става строго празен стомах, последното приемане на храна трябва да бъде в продължение на 8-10 часа преди това.

Биопсия

При ендоскопия може да се вземе материал за анализ на хистология. Възможни са отрицателни резултати при ендоскопска биопсия. Това може да забави навременно лечение. Така му се повтори няколко пъти, за верен резултат.

Ендоскопска ултрасонография

За определяне на размера и обхвата на разпространение тумор заболяване използват эндоскопическую ультрасонографию. Могат да я прилагат в комплекс с компютърна томографией. Те показват степента на поражение на стените на стомаха. На едни и същи данни обследуют лимфните възли и съседните органи.

Компютърна томография

Компютърна томография – това е най-информативен метод за установяване разпространението на специфичните характеристики на тумора на стомаха. Обикновено се извършва с контрастни вещества, благодарение на които се определя от самото опазването на новообразование, както и распространившиеся метастази.

Диагностична лапароскопия

Лапароскопията е оперативно намеса, провеждана под обща упойка. Тя помага за преглед на вътрешното пространство на стомаха и най-близките органи. С нея може да се открие тумор в подслизистой на стените на стомаха.

Изброени диагностични методи позволяват да се определи етап скиррозного рак. Също така той определя размера на операцията, метода на неговото извършване и по-нататъшно лечение.

Прочети още  Малигнен тумор на стомаха

Начини за лечение

Най-често срещаният метод за лечение на ракови образувания в стомаха е тотална гастроэктомия. Тя не дава голям процент на вероятност за пълно възстановяване, само 20-30%. Това е свързано с богат метастазированием в лимфните възли и съседните органи.

Тотална гастроэктомия е възможно не винаги, а само в 30-35% от случаите, и то е свързано с редица рискове. Въпреки това тя допринася за подобряване на състоянието на пациента и увеличаване на жизнеността на известно време.

Гастроэктомия – един от методите за лечение на стомаха скирра

За по-малко инвазивни методи включват химиотерапия, лучевое обучение и гастроэктомия.

Най-благоприятен изход след оперативна намеса е 5 години от живота си. Той се опитва да се удължи с помощта на химиотерапия, лъчетерапия. Също така се допълват иммунотерапией. Но това не е особено благоприятна за удлинению на срока на живот.

В момента се провеждат клинични изпитания на ново средство за терапия скирра на стомаха – лекарство Довитиниб. Той елиминира способността да се раздели и разпространението на туморните клетки, спира техния растеж и метастази в други органи. Също наркотик, който показа добри резултати е Траниласт.

Прогноза

Прогноза при пълна резекция на стомаха в комбинация с други видове терапия дават резултат, на около 5 години живот при 10-20% при фиброзна карциноме, при други видове карцином – 60-70%.

Средната продължителност на живота след тотална резекция е 17-24 месеца, при частично – 8 месеца. При голямо разминаване метастаза на не повече от 6 месеца.

Въпреки съвременните постижения в областта на медицината, разработени за различни видове на ракови тумори на химически лекарства, лъчетерапия и други методи, прогнозите са лоши и не обещават дълъг период от живота след проведено лечение. Така че за увеличаване на оцеляването прекарват голяма част от научните изследвания, като се прилагат най-новите техники, и свързване на превантивни мерки, ранното откриване и лечение на базата на биологичното поведение на тумора.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *