Симптоми и лечение на рак на гърлото 2 степен

Към днешна дата има много заболявания, рак на характера и рак на гърлото от 2 степен – е едно от тях. В този случай се случва образование злокачествен тумор, който се формира от горловых тъкани и се разпространява за цялата ларинкса. При този тумор не излиза извън границите на орган и не метастазирует в други органи. Защо може да се развие подобна патология? Да е опасно за човек и може ли от нея да се отървете?

Защо възниква заболяването

Злоупотребата с алкохолни напитки

Злокачественное поражението на ларинкса към днешна дата, диагноза не така често, в сравнение с други онкологични патологиями. Допринесат за развитието на рак могат следните причинители:

 • злоупотребата с алкохолни напитки и тютюнопушенето;
 • прекомерната консумация на горещи храни и напитки;
 • неспазването на правилното и балансирано хранене;
 • настаняване в неблагоприятни условия, а именно, на места с прекалено замърсения въздух;
 • поток в тялото на всеки вирусни заболявания;
 • генетично предразположение към развитие на патология.

Най-податливи на появата на злокачествени новообразувания на лицето от мъжки пол, особено в напреднала възраст. Това може да се обясни с факта, че именно мъжете най-често злоупотребяват с алкохол и тютюнопушенето.

Симптомите на рака на ларинкса 2 степен

Болка при преглъщане

Злокачественное новообразование в ларинкса, протекающее през втората фаза, ангажира в поражение и гласните струни. При това възниква нарушаване на функционирането им, например, пресипналост. В някои случаи глас и изобщо изчезва.

Нарастващото новообразование се превръща в пречка за преминаването на въздуха през трахеята, което става причина за смущения в дишането през носа. В началото на развитието на рак на гърлото 2 степен чувство за недостиг на въздух се наблюдава само след физическо натоварване. С течение на времето задух възниква много по-често. Трудности с носовым дишането по-често се появяват, ако туморът е локализиран в подсвязочном отдел или директно към гласова връзка.

При развитието на рак на гърлото 2 етап възниква и болковият синдром, който се наблюдава в процеса на поглъщане на храната. У човека възниква усещане за присъствие на чуждо предмет в гърлото. Понякога се случва нарушение на глотательного рефлекс и преминаване на храната в областта на хранопровода. С течение на времето от развитие на заболяването симптоми само се усилва в тяхната интензивност и честота.

Прочети още  Степен на преживяемост при диагноза "рак на ларинкса 3 степен"

При хора, страдащи по проекта заболяване, диагноза разстройство на чувствителността. Новообразование в процеса на растежа си поставя все по-голям натиск върху околните нерви, се влошава при този иннервацию на някои участъци на шията и главата. В някои случаи болковият синдром, който възниква в гърлото, може иррадировать в ушите.

При възникване на поне няколко от тези признаци и симптоми трябва да се обърнете към специалист. Тъй като заболяването протича вече не в първия етап на лечението ще бъде трудно. Лекарят, от своя страна, ще се проведе необходимите диагностични дейности и ще препоръча най-ефективна терапия.

Медицинска диагностика

Диагностика на рак на гърлото

За диагностициране на злокачествени новообразувания, което предполага, че се развива в гърлото, се предписват следните изследвания:

 1. Ларингоскопия. В хода на по-този на диагностични дейности се използват ларингоскоп – тръба с вградена видео камера. Освен за откриване на близост тумори ларингоскопия позволява разглеждане на състоянието кухина, гърлото и носа гънки.
 2. Биопсия. Диагностика метод за биопсия помага за идентифициране на злокачественное новообразование и потвърди резултатите от ларингоскопии. Също биопсия допринася за определянето на хистологичен вид на тумора. Именно на базата на тези диагностични дейности могат да се определят най-ефективно лечение.
 3. Ултразвуково изследване, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс помагат да се определи диагнозата.
 4. Визуален контрол проучване се извършва за откриване на тумор в гърлото, без да използват при това, за разлика материал. Тази диагностика се смята за най-достъпни за всеки средностатистически човек, както и една от най-информативни. При това можете с точност да обмислят всичко горловые тъкан, на тяхното състояние.
 5. Също така се предписва клиничен анализ на кръвта и анализ на онкомаркеры.
Прочети още  Рак на ларинкса операция

Според резултатите от всички проведени изследвания лекар прави окончателна диагноза.

Лечение и прогноза

Лечение на заболяването

Прогноза за хора с рак на гърлото, протекающим на 2 етап, зависи от това колко добре ще се изпълняват назначения и препоръки на лекуващия лекар. Във всеки случай, лекарят назначава на тази терапия, която ще ви помогне напълно да деинсталирате злокачественное новообразование и възстановяване на голосообразующую и дихателната функция на гърлото. Какво е необходимо лечение в конкретния случай, зависи не само от степента на развитие на заболяването, но и от локализацията на тумора. Най-често се използват следните методи за терапия: лучевое, оперативно лечение, както и за възстановяване на глас с помощта на специална протеза.

Злокачественное новообразование, което отнема средно отдел на ларинкса, е достатъчно чувствително към радиоволновой терапия. Като се има предвид, че прогнози в този случай не е особено благоприятен, лечението започва с подобна обработка радиация на въздействие върху тумора. В случай, че лъчевата терапия помогна да се намали новообразование на няколко пъти, се извършва още един предоперационный курс.

Подобно на лечението ще бъде ефективно при развитието на рак на ларинкса не само в средното, но и в горния и долния му отдели. Лъчева терапия се провежда съвместно с този метод, като гипербарическая кислород, което допринася за повишаване на въздействието на радиация на злокачествени клетки и намаляване увреждане на здрава тъкан.

Оперативната намеса се извършва веднага след подобна обработка радиация за лечение, но не по-късно от две седмици след края на последния. Това може да се обясни с факта, че след изтичането на определен период от време клетки на злокачествени новообразувания започват да се възстановяват, което е причина за повторно увеличаване на растежа на тумора.

Прогнозата за възстановяване на гласови функции след хирургическа намеса зависи пряко от нивото на уменията на лекаря. Само опитен специалист по сила притежават лечебни дейности, които ще помогнат прооперированному запазване на социалното положение. За постигане на целите на лекар установява гласова протеза, след което пациентът трябва ще посети специалист-фониатора.

Прочети още  Характеристики на развитие на рак на гърлото степен 4

Ако лечението на рака на ларинкса е проведено правилно, прогнозата ще бъде благоприятен. Почти 85% от всички хора, които се подлагат на операция за отстраняване на ракови тумори, могат да живеят обичайно в живота, както и до началото на развитие на болестта. Да се каже точно колко живеят с рак на гърлото 2 степен хората, не обратившиеся своевременно медицинска помощ, е невъзможно, защото всеки случай е различен. Едно нещо може да е с точност да се отбележи: продължителността на живота на тези пациенти не повече от 5 години.

Профилактика

Всяко заболяване е по-добре да се предотврати, отколкото скоро да се бори с негативни последици. Превантивни мерки за развитие на ракового новообразувания на ларинкса, както следва:

 1. Изключване на вредните навици, включително злоупотреба с алкохолни напитки, тютюнопушене и наркотици. Тези лоши навици, най-често предизвикват развитието на злокачествени образувания в гърлото.
 2. Изключение прегряване на организма. Тук може да се дължи на продължително излагане на плажа под слънчевите лъчи. Според много специалисти, по време на почивка по-добре да бъде в места със сянката.
 3. Спазването на правилна диета. От особено значение е хранене при рак на гърлото от втора степен. Храната, която човек консумира, трябва да бъде высококалорийной и е обогатен с всички жизнено важни витамини и микроелементи. За здравето на целия организъм е полезна консумацията на зеленчуци и плодове в достатъчен обем.
 4. Честото излагане на открито.
 5. Поддържане на подвижен начин на живот, например, професията е определен вид спорт (джогинг или плуване).
 6. Преминаването на профилактични прегледи при специалист и отдаване на съответните основни анализи.

Именно воденето на здравословен начин на живот, помага да се предотврати развитието на много опасни заболявания, включително рак на гърлото. При това е възможно да се осигури не само себе си, но и за техните бъдещи деца.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *