Симптоми и лечение на полипи в носа на детето

Полипи в носа на детето представляват доброкачествени опухолевидные образование, които покълват върху лигавицата. Те по-често се диагностицира при деца до 10 годишна възраст, когато родителите идват при педиатър с оплаквания от трудността на носового дишане, хрема и неразположение на детето. Лекува полипи в носа може да се постигне с отстраняването им и някои консервативни техники.

Причините за образуването на полипи при детето

Полипи при децата се появяват на лигавицата на носа, и се захващат за нея прическа, чрез която образование получава хранителни вещества. Те могат да се появяват директно в носните проходи или от пазвите.

Образование имат закръглена форма и е важно да се разграничат носа аденоиди и полипи. Много се вземе тези понятия са едно, но това съвсем не е така. Аденоиди — това е лимфоидная тъкан, която нормално има в синусите на всеки. Полипи — това са патологични образувания, които възникват под действието на различни фактори.

Аденоиди може да се увеличи и воспаляться, и само тогава е необходимо да се извърши тяхното лечение. Полипи винаги има отклонение и изискват извършване на хирургическа иссечения.

Точните причини за образуването на полипи няма, но експертите констатират редица фактори, под действието на които може да се осъществи развитието на патология. Тяхното присъствие не гарантира на заболяването, образование и може да се появи внезапно.

Че може да стане фактор за появата на заболяването:

 • вродени характеристики на носните проходи, изкривена преграда;
 • ринит, поллиноз, дерматит и алергичен произход;
 • муковисцидоза, което се отразява върху състоянието на дихателната система;
 • генетично предразположение;
 • хронична патология — фронтит, синузит, ринит.

Заболяването може да възникне на фона на затрудненията на носните проходи, когато бебето са склонни към алергични заболявания или има наследственную предразположение. В риск попадат деца с по редки нарушения, като синдром на Черджа-Стросса, който се характеризира с увреждания на малките кръвоносни съдове, снабдяващи носните ходове.

Симптоми — как изглеждат полипите в носа при деца

Полипи в носа при детето симптоми дават не веднага. Първите признаци на заболяването може да се сравни с настинки. При малко дете наблюдава запушване на носа, зачервяване на лигавицата, кихане, затруднено носового дишане. Се допълва от симптоматика общи прояви под формата на главоболие, апатия, нарушения на съня.

Първите признаци на заболяването може да се сравни с настинки

Причина за неврологична симптоматика става постоянен натиск образувания в съдове, което пречи на нормалното кръвообращение. Тъкан на лигавицата стават по-податливи на предотвратяване на вируси, защото полипи повишават риска от различни видове вирусни и бактериални заболявания на ЛОР-органите.

Дете на фона на полипи може да се увеличи и воспаляться аденоиди. Често това благоприятства появата на болки в гърлото, с преход заболявания в хроничен тонзилит.

Когато образование се увеличават по размери, процедурата се допълва от такива проявления, като хъркане по време на сън, шумно дишане, постоянен дискомфорт, оплакванията на детето на чувство за трети страни на тялото в ноздри.

Прочети още  Полипи в червата

Какви още признаци на полипи в носа могат да се смущава деца:

 • нарушение на обонянието;
 • смяна на гласа, гнусавость;
 • намаляване на слуха;
 • дишането през устата;
 • изглаждане на носогубных гънки.

При кърмачета

От съвсем малки, болестта може да се прояви под формата на нарушения в съня и суче. Гръдните деца не дишат уста, защото е нарушение на носового дишане може да има тежки последици. Децата губят тегло, тъй като е нарушена способността да суче мляко. Има риск от заболявания на бронхите и белите дробове, вследствие на попадане в тях течности.

По-късно полипи могат да станат причина за болестно привеждане в съответствие хапят, козметичен дефект във формата на промяна на формата на черепа. Също така има вероятно нарушение на речта.

Признаци на полипи при по-големи деца

Как изглеждат полипите в носа на детето

По-големите деца вече могат да подават оплаквания от дискомфорт в носа и усещане, че нещо в него застряло. Детето се притеснява хрема, той е принуден постоянно дишане уста. Заедно с това децата се отказват от храна, тъй като е нарушено обоняние и вкус, защото се случва за намаляване на теглото. Външни признаци могат да прилича на алергичен ринит.

Методи за диагностика

При обръщение към лекар с оплаквания, типични за полипи на детето насочени към проучване на отоларингологу. Специалист може да види образование с невъоръжено око или пък инспектира кухината на носа с помощта на инструменти.

Преглед при отоларинголога – един от методите за диагноза на полипи в носа на детето

Риноскопия ви позволява да видите полипи под формата на гроздевидного или каплевидного израстъци. При необходимост се провежда ограда на тъканите на изследване с цел изключения злокачествен произход на заболяването.

Допълнително за оценка на степента на патология, назначени от ядрено-магнитен резонанс или компютърна ТОМОГРАФИЯ на синусните кухини. Задължително се провеждат общи изследвания на кръв и урина. Елиминира алергии чрез аллергологических на проби. Когато има предразположение към муковисцидозу, се провежда анализ за определянето на тази патология.

Етап на развитие на патология

Има 3 етапа на заболяването, независимо от размера на образование:

 1. За първия етап се характеризира закриване на малка част от кухината на носа, когато още не е нарушен на носното дишане. Симптоматика в началния етап на заболяването липсва и полипи могат да выявляться случайно при планиран проучване при отоларинголога.
 2. За втория етап е характерно застъпване на лумена на носа до 2/3, че все още не пречи на дишане, но вече дава типичните симптоми във вид на ринит и дискомфорт.
 3. За третия етап е характерно пълно припокриване на носа полипом, което дишането става невъзможно.

На първия етап при идентифицирането на формации може да се прилага консервативни методи на лечение — инжектиране на хормони и топлинното въздействие. Когато вече има значително разрастване на полипи, се разглежда вариант эндоскопического или лазерна епилация.

По-опасни полипи?

Опасност полипи е да ги разрастании, че с течение на времето води до усложнения. Освен, че детето е трудно да се диша, закриване на лумена на носа води до нарушение на мокрене и нагряване, което води до проблеми с белите дробове.

Прочети още  Полип сигмовидной черво

Дишането през устата увеличава риска от вирусни заболявания. Това се дължи на факта, че въздухът не е почистен от прах и частици и патогени заболявания, направо се качва в дихателните пътища. Това може да стане фактор пневмония, фарингит, трахеита, ларинготрахеита, бронхит, ларингита.

Детето възниква хроничен синузит, което е свързано с нарушение на съобщения между носа от тези празнини, синусите. Колкото повече полип, толкова по-лошо кръвообращение, и по-висок риск от възпаление на палатинални сливиците. Хроничен тонзилит — честото последствие от заболяване.

Начини за лечение на полипи в носа на детето

Лечение на полипи включва консервативни и хирургични методи. Започва лечение с подобряване състоянието на бебето, за да го отърве от неприятните усещания. След това се отстраняват фактори на влияние — извършва се санация на носоглътката антибактериални средства, назначени от антиалергичен лекарства, капки за отстраняване на хрема.

Хирургично лечение включва премахване на полипи с лазер или по традиционния начин чрез иссечения образование специални инструменти. Ако не се извърши операция, като се прилагат само лечебни методи, полипи могат да бъдат намалени, но има риск от рецидив.

Консервативно — от лечение на полипи в носа

Консервативното лечение може да включва следните дейности:

 • премахване на факторите на риск под формата на алергени;
 • прилагане на капки за облекчаване на носового дишане;
 • провеждане противовъзпалително терапия;
 • промяна в храненето, с изключение на продукти-алергени;
 • измиване на носните проходи солевыми разтвори;
 • определяне на лекарства за засилване на имунитета.

Термичните ефекти върху полипите също се отнася към консервативни методи. Тя включва нагряване на образованието кварцов влакна, за последващо унищожаване и отхвърляне. Полип се отдалечава на 2-3 ден след процедурата. Детето може да го высморкать или лекар, изважда го с пинцети.

Лечение на термични въздействието се провежда в началния етап на полипи, и когато детето има противопоказания за операция. Хирургична ексцизия не се третира, когато има тежка бронхиална астма и лошо съсирване на кръвта.

Отстраняване на полипи и може да се извършва, чрез инжектиране в тях на хормонални средства. За това най-често се прилага Преднизолон. По този начин е възможно да се премахнат полип, избежав последици от приема на хормони вътре.

При хормонално лечение се прави 2 инжекции в продължение на месец с интервал от 14 дни. Това води до смъртта на образование и изтрие по време на высмаркивания. В рамките на два месеца след такова лечение състояние напълно да се нормализира.

Хирургично

Хирургично отстраняване се провежда при по-големи размери на образование, наличие на гнойни огнища, липса на носового на дишането, честите приступах астма. Модерен вариант ще бъде лазерна деструкция. Тази техника има много предимства, но и някои противопоказания. Също така се прилага стандартно ендоскопско отстраняване.

Хирургично отстраняване на полипи в носа на детето

Плюсове лазерно лечение на полипи в носа на детето:

 • скорост на провеждане на процедурата;
 • липсата на риск от заразяване;
 • безболезненность;
 • нисък риск от рецидив на болестта;
 • амбулаторно извършване;
 • пълен визуален контрол над случващото се.
Прочети още  Кистозна хигрома врата на плода: какво трябва да знаем, причини и диагностика

Недостатък на процедурата ще невъзможност за пълно премахване на тъкани полип, които са в най-лигавицата. Това ексцизия възможно само при аутопсията на синусите. Минус ще е, че с лазер не може да премахне множество израстъци.

Лазерно лечение е противопоказан при обструктивном бронхит, големи образувания и множествени полипи. В такъв случай се разглежда эндоскопический метод.

Модерен эндоскопический метод с използване на функционални ендоскоп ви дава възможност да прекарат малотравматичное отстраняване на патологични тъкани, без риск от усложнения. Процедурата включва пълно отстраняване на тъкани образование, намаляване на вероятността от рецидив на 50%. Предимство е и това, че здравите тъкани не са засегнати.

Характеристики на эндоскопического метод на лечение на полипи в носа:

 • контрол хирург над всички действия в кухината на носа;
 • възможност за работа инструменти в труднодостъпни райони;
 • липсата на нараняване на здрави тъкани;
 • провеждане в болнични условия с рехабилитация в продължение на 3-5 дни;
 • липсата на разреза, операцията се извършва эндоназально.

След операцията е важно да следите за хигиената на устната носа. Лигавица веднага след хирургическа намеса обект на травматични фактори и вируси, защото защитата е нарушена. Всеки ден трябва да се почисти кафяво, които се образуват в навечерието на носа. Категорично е забранено высмаркиваться, да пият горещи напитки, да вземе гореща вана до пълното възстановяване на лигавицата.

В ранния период след операцията има вероятност за усложнения като кървене, рецидив, вземане и формиране на сраствания. Да ги предупреждават ще помогне за правилния избор на лечение в периода на рехабилитация. Лекарят предписва противовъзпалителни и антихистаминови средства. Понякога е необходимо прилагането на хормонални спрейове.

Народни средства за защита

Прилагат народни средства могат да бъдат до операция и след с цел предотвратяване на усложнения. Домашни рецепти не могат да се видят основният начин на лечение, те могат само да се премахнат някои от симптомите, подобряване на благосъстоянието на детето.

Средства от народната медицина за профилактика на усложнения при полипи:

 • в 300 мл вряла вода се добавя лъжичка сода за хляб и 2 капки йод, средство се разбъркват, се използва за промиване на носните ходове 2 пъти на ден;
 • парче прополис се поставя в буркан, поставя се на огън, след като той ще започне дымиться, трябва да се навежда над капацитет, вдишване на дим;
 • ватная пръчка смачивается на 3% йод, след това трябва да бъде носните ходове, процедурата може да се повтаря в продължение на една седмица.

Важно! Рецепти на народната медицина трябва да бъде в съответствие с вашия лекар, защото някои средства имат противопоказания и могат да бъдат опасни за детския организъм.

Превантивни мерки

Спазване на превантивни мерки ще предупреди образуването на полипи и ги рецидив след операция. Основното правило е спазването на хигиена на носните проходи. Ежедневно трябва да се почистват детето носа, да го научи да го прави сам.

Като се има предвид риска от развитие на болестта на фона на наличните заболявания на УНГ-органи, трябва да посещават редовно отоларинголога за откриване на отклонения и тяхното своевременно лечение. Важно правило ще отказ от самолечение.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *