Сарком На Юинга

Сарком – събирателна името на злокачествени тумори на различни видове съединителна тъкан, характеризиращо се с прогресивна, много бърз растеж и чести рецидиви. Тъй като те са особено често рецидивируют при децата, това може да се обясни с ускорено развитие на съединителната и мускулната тъкан в ранна възраст.

Какво е сарком на Юинга

Сарком на Юинга – солидна тумор, характеризиращи се с течение на злокачествени. За нея е присъща локализация в костите, но тя също може да се срещне в мускулите, мастните и периферните нервни тъкани.

За първи път тази солидна тумор, описани в ню йорк патолог и онколог Джеймс Юинг в 1920 година.

Благодарение на съвременните изследвания с помощта на иммуногистохимических маркери, молекулярната генетика култури тъкани и цитологических методи са установили, че сарком на Юинга производно от мезенхимальных на стволови клетки от първичния на костен мозък.

Причина за образование саркома Юинга.

Етиологията за появата на това заболяване до края не е проучен. Известно е, че се случва мутация на определен ген в 22 хромозома. Може да се предположи, че тази мутация е по-характерна за деца по-големите деца и юноши, тъй като за тях е характерен за по-бърз растеж на тъканите и костите стават по-уязвими поради интензивно клетъчното делене по време на пубертета.

Също така е установено, че встречаемость саркома Юинга при деца с вродена пъпна грыжей по-горе три пъти. Обаче, само едно дете на 110 хиляди деца с тази вродена патология възниква тумор.

Признаци, симптоми и прояви.

В зависимост от големината и локализацията на прояви на саркома Юинга могат да бъдат най-разнообразни. В повечето случаи откриват постепенно нарастващи новообразование, растежа които се занимават съседните тъкани. Също така тя може да изтръгне нервните влакна и покълнат, в тях, при това възниква болка, която не купируется обикновени аналгетици.

Прочети още  Метастази в гръбначния стълб

Характерни симптоми:

 • Болка (Усилва през нощта; липса на облекчение при определяне на крайниците; не замира в покой за разлика от възпалителен процес);
 • Повишаване на телесната температура (понякога се появява треска);
 • Наличието на тумор образование;
 • Нарушение на функцията на засегнатите крайници (по отношение на растежа на тумора, като първо нарушена функция на близкия става, а след това в него се спира движението).

Етап на саркома Юинга.

Днес отделят два етапа на саркома Юинга, постановка на които зависи от распрострпненности процес:

 • Локализирана (се характеризира с наличието на само едно огнище, а също така евентуално разпространение на близките сухожидия и мускулите).
 • Метастатическая (се характеризира с наличието на патологични огнища в белия дроб, костния мозък, лимфоузлах, черния дроб, централната нервна система и други органи).

Съществува и една по-обща класификация, която се използва при поставяне на диагнозата на лекарите и тя включва 4 етапа:

 • Малък тумор на повърхността на костите;
 • Новообразование,разросшееся дълбоко в костната тъкан;
 • Наличието на метастази в следващите органи и тъкани;
 • Наличието на далечни метастази.

Въз основа на това може да се сравнява с първите две точки от разширена класификация с локални стъпка, а последните две с метастатичен стъпка.

Лечение саркома Юинга.

За получаване на по-добри резултати при лечението на саркома, трябва да се използва комплексно лечение (това включва като химиотерапия, лъчева терапия, така и оперативна намеса):

 • Многокомпонентная химиотерапия (в съвременни програми, като се има предвид гистологический отговор на тумори на лечение, се прилага предоперационная и постоперационная полихимиотерапия);
 • Лъчева терапия (провежда се във високи дози в огнището, както и на други патологични огнища с метастази);
 • Оперативната намеса (подобрява локалния контрол тумори, а също така намалява риска от местния рецидив; намаляване на риска от рецидив се също и при нерадикальных операции).
Прочети още  Рак лимфни възли

При подреждането на огнището в костта, костите на предмишницата, ребрата, улючице и лопатке е възможна радикална операция. Тя включва отстраняване на тумора (включително кост и мягкотканый компонент).

Използването на модерна хирургична техника, многокомпонентной на химиотерапия и лъчева терапия дава възможност за провеждане на органосохраняющие операции при тежки случаи на бедрената, раменната и тазовите кости.

В последните стадии на развитие на саркома Юинга, когато са често срещани метастази и преживяемост на пациентите не надвишава 10%, се прилага курс от по-интензивно лечение. Прилага безогледно облъчване на цялото тяло с химиотерапия мегадозами лекарства, трансплантацията на собствения си костен мозък или периферните стволови клетки. При спазване на това лечение е около 30% от болните с общ процес (метастази в костите и костния мозък) успява да постигне високи резултати. Също така, при наличието на чувствителността на тумора към химиотерапия, може би семилетняя преживяемост почти при 50% от болните.

Профилактика на саркома Юинга.

Според различни автори честотата на малигнизации (трансформация в злокачествени тумори) на костните тъкани може да достигне до 15%. Към тези процеси се отнасят и саркому Юинга, и други злокачествени тумори на костите (фиброзную дистрофию, хондромы, костно-хрящевые экзостозы и болестта на Paget). Специфична профилактика на саркома Юинга няма, тъй като начин на живот на родителите и техните деца не влияе на честотата на възникването на този тумор.

Въпреки това, при наличието на множествени лезии на костите, е необходимо всяка година идват на контролни прегледи при ортопед-травматолога. Това ще разкрие малигнизированные тъкан на ранен етап.

Сарком на Юинга е много рядко и злокачествени образование, което е присъщо за деца и юноши. Въпреки това, при навременно откриване и лечение може значително да подобри преживяемостта на пациентите. Затова е необходимо, при наличие на подозрения за патологични образование в костите, се обърнете за помощ към ортопед-травматологу.

Прочети още  Метастази в лимфоузлах

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *