Сарком на меките тъкани

Сарком на меките тъкани – сериозно онкологично заболяване, изискващо специален диагностичен подход и подкрепа на лечението. Патология се формира по причина на външни и вътрешни фактори. За да се предотврати заболяването, трябва да се спазват и редица превантивни мерки.

Какво е сарком на меките тъкани

Когато влезем вътре в организма патология засяга мускулни, мускульные, кръстовище, мастните и периферните тъкани. Цялата нервна система се превръща в уязвима. Поради разликата в структурата на тъканта на всеки човек саркому разделени на няколко вида, вида, характера на поражението и дълбочината на мястото. Също така, при тази болест има признаци, по които се определят биологично поведение, метастази и честотата на развитие, както и специфичната реакция на лечение.

Злокачествен сарком на меките тъкани от всякакъв вид започва на първо място с клетки засягащи първоначална мезенхиму, от която да се проследи и да се формира, всички меки тъкани.

Мягкотканевые злокачествени образования метастазируют в белите дробове, черния дроб и други органи, формиране на вторични огнища, които често водят до летален изход.

Причина за образование саркома на меките тъкани

Сарком на меките тъкани може да се развие в следствие на много фактори. Учени до края не се разкриват всички причини и не са определени рисковите фактори. Известно е, че патология се наблюдава по-често при тези хора, които имат отслабва имунната система, не е способен да се бори с рак дори и в ранните етапи на тяхното развитие.

Дългите и не долеченные ракови тумори винаги провокира редица заболявания на по-мащабен характер. И все пак специалистите успели да посочи основните причини за саркома на меките тъкани, които са били разкрити при повечето пациенти:

 • Болните от синдрома на Паджета. Това заболяване се поражда деформирующий остеит.
 • Болестта Реклинхаузена, или иначе неврофиброматоз.
 • Туберкулоза склероза.
 • Продължителното приемане на анаболни стероиди.
 • Вирусна атака напреднал въздействие. Герпесные болест, заболявания на ХИВ.
 • Излъчване на облъчване. Въздействие на рентгена и други лъчи.
 • Наследствен фактор на заболяването. Ако в семейството се е събирала тази форма на патология, генетично тя в 50% от случаите може да се предава по-нататък.
 • Нараняване и контузии на меките тъкани.
 • Работа на вредни химически предприятия. Основна опасност представляват компоненти като арсен, хербицид или хлорфенол.
 • Преканцерозни състояния като неврофиброматоза, осакатяване остеита.
Прочети още  Остеома

Признаци, симптоми и прояви

В резултат на неочаквани раздели на атипични клетки в ранен стадий от развитие на заболяването вече можете да откриете една малка уплътнение в мястото на локализация на тумора. Минимално разрастването на тъканната структура води растежа на малък плосък възел заедно с подуване около. От външния им вид този оток не се различава от близкорасположенной здрава кожа.

Първоначалният размер на уплътняване на не повече от 2 – 3 сантиметра. Според структурата на възел мека, хомогенна и се характеризира с повишена еластичност. Заради липсата на ясни граници патологични клетки имат способността да мигрират навътре в здрави тъкани.

При разрастании граници се очертават и се появяват множество тепетата. Размер на този период тумори може да достигне до 30 см и дори повече. Първо печат не причинява дискомфорт, но по отношение на растежа и разпространението на патогенните клетки при палпация може да изпитат болка.

Още по-голямо увеличение на саркома води до зачервяване на локализирани кожни повърхности. Понякога тези места стават ален оттенък. Този процес се дължи на факта, че се разширяват и ранени подкожни съдове.

След това на мястото на запечатване се появяват ярко изразени вени, които се превръщат постепенно в малка мрежа. Подвижността на образованието потиснати, това е ясен знак за този вид патология.

Процедурата злокачествен процес е следната:

 • Умора, слабост, умора. Човек постоянно живее в сонливом състояние, което се проявява на фона на изразена анемия. Възстановяване на нормалния количеството на хемоглобина не се осъществи, дори и след приемането на дълъг курс железовосполняющих лекарства.
 • Отслабване. Поради загуба на апетит нарушава процеса на храносмилане. Интоксикация, какво се случва на фона на разпадането на патогенни клетки провокират гадене. Гадене постепенно преминава в повръщане, което първо е изолирано проява, а след това се повтаря все по-често. И на фона на постоянно гадене се празнува на остра загуба на тегло, до пълно изтощение.
 • Визуализация на ракови тумори. Дори без специално оборудване станат забележими странни уплътняване на кожата, които при по-подробно проучване на специалист говорят за сарком.
 • Болка. Болезнените усещания се появяват, не веднага. Обикновено в началните етапи на болестта, те липсват напълно. Но по отношение на растежа на тумора и затрагивания нервни окончания, човек започва да се чувства явен дискомфорт във връзка с болевыми усещания.
 • Температурите. Наблюдава се постоянно нарастване на температурата на тялото, тъй като разпространението на саркома. Освен това, събори я не успява дори противоспалительными лекарства.
Прочети още  Неходжкинская лимфом

Етап на саркома на меките тъкани

Фаза на заболяването, както следва:

 • 1 етап се характеризира с ниско ниво на злокачествено заболяване и не на този етап няма метастази;
 • 2 стадий туморът се разраства до 5 см;
 • сарком на 3 етапа говори за разпространението на рак на процеса, започват да се появяват метастази, доминиран от далечни метастази. Размер на тумор над 5 см;
 • на 4 етапа се случва активно метастази по всички органи и тъкани.

Лечението на саркома на меките тъкани

Лечението се провежда консервативно и комплексен метод. Съществуват следните възможности за лечение:

 • оперативен метод;
 • химиотерапия заедно с въвеждането на средства: Ифосфамида, Доксорубицина, Дакарбазина, Метотрексат, Циклофосфана, Винкристина;
 • лъчева терапия радиоизотопами и други специфични уреди.

Хирургическа намеса, е да се премахнат основните огнища на поражение и близките тъкани, които могат да бъдат уловени в болестния процес.

При невъзможност да се извърши операцията са предвидени лъчева терапия. Но след тази процедура, възниква маса нежелани реакции: виене на свят, гадене, разстройство на храносмилането, както и леки фрактури на крайниците.

След операцията болни се предписва химиотерапия. Отделно химиотерапия също могат да предписват на препоръките на специалист. Лекарства се предписват в комплекс и се комбинират по двойки, например, Ифосфамид и Доксорубицин, Дакарбазин и Метотрексат, Винкристин и Цисплатин.

Химия и подобрява състоянието на пациента, но същевременно носи и редица странични ефекти. Човек се издига внутричерепное налягане, влошава работата на стомашно — чревния тракт, възниква повръщане. Анемията също е чест предвестник на патология, а също и нейните последици. Нарушена имунна система на организма и на пациента е необходимо приемане на допълнителни медикаменти.

При рецидиве саркома на меките тъкани на лечението да продължи:

 • иссечением тумори;
 • лъчева терапия, ако тя не е използвана по-рано;
 • брахитерапией, ако преди това не е външно облъчване.
Прочети още  Плоскоклетъчен карцином

Профилактика на саркома на меките тъкани

Важно е навреме да се определи първите симптоми на заболяването, за да се изключи рецидиви. Важно е също да се наблюдава при онколог всяка година, както и за извършване на необходимите диагностични процедури. Това е особено важно за онези пациенти, които имат предразположение към сарком на меките тъкани.

Всички доброкачествени тумори трябва навреме пролечивать. Важно е да ставам на диспансерный счетоводство за качествено наблюдение на тумора и за вземане на оперативни мерки в случай на прогресия.

В лечението на онкологични заболявания трябва да спазват правилата на абластики и антибластики незабавно премахване на тумора, за предотвратяване на рецидив и имплантиране на клетки саркома в раната.

Сарком на меките тъкани е мягкотканевой тумор със злокачествени перспектива. Именно този вид патология е най-често срещаната сред пациенти с рак. Заболяването засяга не само кожата на лицето, но и прониква дълбоко в подкожную

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *