Сарком на матката

Сарком — общо название на различни злокачествени тумори, генерирани от различните видове съединителна тъкан. Различава бързото развитие и често рецидив, особено при млади хора, т. к. в най-ранна възраст на съединителната и мускулната тъкан се развива ускорено. Нека разгледаме отличителните особености, причини за развитие и начини за лечение саркома на матката.

Какво е сарком на матката

Сарком на матката — това е злокачествен тумор на женската полова система. Се среща доста рядко: според статистиката, по-малко от 1% от всички онкологични заболявания и 3-7% от всички новообразувания на матката.

По-често се диагностицира саркому на тялото, отколкото на шийката на матката. Болестта се среща при жени на всякаква възраст и дори при момичетата. Като цяло в групата на риска влизат жена на 40-45 години.

Главно огнище на възникване на высокозлокачественного новообразувания действат вътрешен и мускулни слоеве на стената на матката, но понякога саркома възникват и от други материи, които не са свързани с матката: мастните, хрящевые, костни и др Макроскопически тази тумор изглежда като стегнат възел кръгла форма, лошо ограничивающийся от останалите тъкани. В контекста на саркоматозные възли са бели, сиво-розов цвят, с изглед към варено месо или на мозъчната тъкан.

За саркома е характерно бързото развитие и бързото разпадане, което води до образуването на кистозни кухини. Метастази най-често се учудва на такива органи, като черния дроб, яйчниците, белите дробове, ретроперитонеальные лимфни възли, гръбначния стълб и костите.

Прочети още  Гистерорезектоскопия полип на ендометриума.

Причина за образование саркома на матката

Изследователи работят върху изследване на причините за възникване на болест. За основен, научно потвърдена, може да се дължи на:

 1. Вирусна инфекция (например, генитален херпес, често се открива при пациенти саркомой);
 2. Механични повреди на матката, възникнали след раждане, аборт или премахване;
 3. Миома на матката, често преминава в злокачествен форма;
 4. Хормонални нарушения, придружен от трясък в менструалния цикъл;
 5. Хронична интоксикация (алкохол, медикаментозные и т.н.), възникнали в резултат на нездравословен начин на живот;
 6. Различни патология;
 7. Облъчване от радиация и др.

Причините могат да бъдат разнообразни, както и прогнози, уви, са разочароващи.

Признаци, симптоми и прояви

Често сарком на матката дълго време се развива почти безсимптомно, но подуване при този прогресира. Освен това, тези няколко прояви, които все още придружени от болест, често се възприемат като симптоми на по-малко опасни заболявания, като: миома на матката, полипоза, патологично преминаващ климакс, и т.н. Това води до по-напреднала възраст, лекувани жени на лекар, ухудшающему прогноза.

Явни симптоми на саркома на матката:

 • Тежест и дискомфорт в долната част на корема, придружени от описание, ноющими болки.
 • Увеличаване на обема на коремната кухина за сметка на ръст на засегнатата на матката. Този симптом може да се прояви не всички.
 • Промяна на характера на менструацията, поява на необичайни кровянистых секрети, увеличаващата се анемия.
 • Бели.
 • Повишена температура и признаци на интоксикация (при некроза на тъканите).

Тази симптоматика е характерно за 3 и 4 фази, което означава, че маловероятный за успеха на лечението.

ВАЖНО: на последния, четвърти стадий на болестта, се появяват допълнителни симптоми, свързани с поражение на други органи

Признаци на заболяване в ранен стадий:

 • Болка при палпация в долната част на корема;
 • Болезнените усещания, които се случват по време на полов акт;
 • Често уриниране или запек, свързани с натиска на нарастващата тумори на други органи;
 • Повишаване на температурата;
 • Досада, апатия, намаляване на работоспособността и т.н.

Симптоматика при всички пациенти индивидуално и е важно навреме да се обърне внимание на промените в организма.

Етап на саркома на матката

В медицината се отделят 4 етапа на саркома на матката:

 1. Първата — разпространение на тумора в мускулните или лигавиците слоеве.
 2. Втората — увреждане на тялото или шийката на матката, без да се излиза извън техните граници.
 3. Третата — за разпространението на злокачествени образувания в границите на органите в малкия таз. Обикновено това е на този етап започват да се проявяват симптомите на болестта, ако преди това не ги е имало.
 4. Четвърто — разпространение извън таза и поражението на метастази съседните органи, поради раздялата ще надуе.
Прочети още  Лечение на ендометриоза

Лечението на саркома на матката

Най-ефективният метод за лечение саркома се счита за пълно хирургично отстраняване на тумора. Преди операцията лекарите определят местонахождението и етап на болестта. В зависимост от обема на новообразувания, се отстранява или само матката с придатками, или още и свързани с тях органи, в които проросла тумор. Разбира се, по възможност, вътрешните органи се опитват да водят, но като се има предвид спецификата на заболяването, а понякога дори и на първия етап се случва операция за премахване на саркома заедно с матката.

В третия етап На толкова прекарват резекцию на горната трета на влагалището, а на четвъртата тумор се счита за неоперабельной, а операцията нерациональной. На четвъртия етап от медикаменти улесняват състоянието на болен, а комбинирана химиолучевая терапия е основен метод на лечение.

В следоперативния период се предлагат лъчева и химиотерапия. Първите 2 курса се извършва с прекъсване на 1,5 месеца, а останалите — на всеки шест месеца.

ВАЖНО: методи за лечение на народната медицина, които са НЕЕФЕКТИВНИ

Профилактика на саркома на матката

Няма някакъв специален комплекс от дейности за предотвратяване на болестта. Могат да се посочат някои препоръки на лекарите, които ще ви помогнат да намалите риска от възникване на злокачествени тумори:

 • Спазването на правилата за лична хигиена;
 • Отказ от вредните навици (алкохол, никотин, наркотици);
 • Редовни прегледи при гинеколог.

За откриване на патология в началния етап трябва внимателно да следи за здравето си и да слушате тялото си.

Прогнози при сарком на матката, за съжаление, са разочароващи. Резултата от лечението зависи на първо място от навременно лечение на пациентката с лекар и определяне на етапа на болестта. При тази болест голяма е вероятността за рецидив. Ако вземете статистическите данни за 5 години може да се отбележи, че оцеляването при лечението на саркома на матката в първия етап — 47%, за втория — 44%, през третата — 40%, на четвърто общо 10%.

Прочети още  Характеристики на течението на рак на шийката на матката втори етап

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *