Сарком на костите

Сарком на костта е доста опасно проекта заболяване, което в ранните етапи на своето развитие не проявяват характерните симптоми. В по-късните етапи на болестта диагностика помага в избора на правилното лечение. Навременна диагностика е един добър трамплин за своевременно вземане на съответните мерки.

Какво е сарком на костите

Сарком и рак – злокачествени образования, които присъщо на безконтролното развитие на злокачествени естеството на които е отравяне на организма с токсини, като «сам по себе си» живее в човешкото тяло, благодарение на здравите клетки, убива живота на клетките около себе си, рецидивируя и разпространението на метастази (повторни тумори) на различни органи и тъкани на засегнатия от тях на организма. И двете заболявания рядко си жертва оставят жив, изключително рядко дава шанс за излекуване.

В процес на разделяне на патогенни клетки се извършва растеж на тумора, тя се увеличава по размери. Сарком на костите най-често са изложени кости на таза и тръбна кост. В редки случаи отокът може да се появи в бедрената или раменната кост.

Причина за образование саркома на костите

В зоната на риска за развитие на заболяване, попадат хора на всякакви възрасти. Дефект на клетъчното ДНК – однозначная и първостепенната причина за заболяването. Основните предрасполагающими фактори на тази патология може да се нарече:

 • доброкачествени новообразувания;
 • вирусни навреме не долеченные заболявания;
 • наранявания в различна степен на тежестта;
 • на околната среда околната среда;
 • излагане на радиация под формата на рентгенови изследвания, лъчева радиация;
 • вродена патология в организма;
 • наследствен фактор на честотата.
Прочети още  Малигнен тумор

При сниженном имунитет вероятността от заболяване се увеличава в няколко пъти. Ез физическо натоварване на тялото имунната система отслабва, пушенето и алкохолът също влияят отрицателно на развитие и заболяването.

Признаци, симптоми и прояви

Първоначалните етапи на развитие на саркома на костите малко за себе си дават знаете. Пациентът може съвсем да не забележите никакви отклонения в развитието си и не придават значение на външния необичайна проява. Често това заболяване човек може да се обърка с рака. Това се дължи на факта, сто симптоматика при тези заболявания е много сходна.

Сарком на костите се диагностицира по следните характерни симптоми:

 • при малки вывихах, синини, подутини или силен натиск на крайниците възниква фрактура на костните тъкани;
 • в областта на лезиите се появява тъпа болки в болка, която много трудно се заглуши болката лекарства;
 • засегнатата става отечным и чувствителни;
 • в по-късните етапи на развитие на болестта се появява болка остър характер, разширяват се вените, атрофируются мускулите, походката става прихрамывающей;
 • метастази възниква във всички лесно достъпни органи;
 • последните етапи на саркома засягат целия организъм.

Етап на саркома на костите

От етапа на саркома на костите зависи последващото лечение. Отделят следните етапи:

 • Първата. Тумори се характеризират с ниска степен на злокачествено заболяване. Признаци на далечни метастази не се наблюдава. Отделни части са засегнати от локални лимфни възли. Първият етап се подразделя на 1А подстадию (подуване на не повече от 8 см в диаметър) и 1Б (подуване на повече от 8 сантиметра).
 • Втора. Туморът става высокозлокачественной, но все още без метастази. Също отделят подстадию 1А подстадию (подуване на не повече от 8 см в диаметър) и 1Б (подуване на повече от 8 сантиметра).
 • Трета. Неопластични процес засяга цялата кост. Възниква всеки етап на злокачествено заболяване, но метастаза така и не се наблюдава.
 • Четвърто. Характерно отличие последния стадий е появата на първите метастаза. Размерът и степента на злокачествено заболяване може да бъде всеки. 4А подстадия говори за вторично поражение на белия дроб без метастази в регионалните лимфни възли, както и 4Х – това е сарком с метастази в лимфните възли и други далечни органи.
Прочети още  Плоскоклетъчен карцином на кожата

Лечението на саркома на костите

За избор на ефективно лечение е необходимо да се проведе цялостна диагностика на заболяването. За тази цел, лекарят събира в медицинската история на пациента и го прекарва физикальный проверка. При необходимост се назначава допълнително проучване за визуален контрол. Изследвания на кръв и урина, биохимични анализ на кръвта, коагулограмма, ЕКГ.

За диференциална диагноза може да се използва, като точни методи като ядрено-магнитен резонанс и ДОМАШНИ любимци. Биопсия се приема за точна прогноза на заболяването, неговата степен на прогресия и е възможно метастазирования.

Сарком на костите се лекува оперативно. Има 2 вида намеса:

 1. Органосохраняющая (резекция на зарове или я сегмент, с последващо протезированием).
 2. Калечащая (ампутация, экзартикуляция).

Доromeu тумор за премахване на засегнатата от 5 сантиметра плат около нея.

Понякога е полезно да назначи на пациента лечение химиотерапия. Тя предписани в дооперационный или следоперативния период. Химиотерапията трябва да се проведе курсове. За лечение на подходящи такива лекарства, като:

 • Адриамицин.
 • Цисплатин.
 • Доксорубицин.
 • Метотрексат.
 • Циклофосфан.
 • Винкристин.
 • Сарказолин.

По специални инструкции на д-р може да определяни на лъчева терапия. Лъчева терапия при сарком на костите при пациенти с последната стъпка и много метастази помага за облекчаване на болката и за облекчаване на общото състояние.

Химиотерапия и лучевое лечение, назначени от по строг предписание на специалист. Эи видове лечение са много негативни последици върху организма. След процедурите човек може да усетите виене на свят, гадене, косопад, анемия и силна слабост.

Профилактика на саркома на костите

Избягване на заболяване трябва да внимавате за правилното хранене, не пият алкохол и не пушат. При съмнителни симптоми и парче в костите незабавно да се обърнат към специалист.

При наследствени фактори, заболявания трябва да се посети лекар за профилактични инспекция поне веднъж годишно.

Тумори, възникнали в организма, започват процеса метастазирования по-здрави клетка структури. Тези патологични процеси влияят отрицателно на здрави клетки. Злокачествените тумори имат свойството рецидировать в здрави структури тъкан, прониква и в костни основания. Лечението трябва да се извършва своевременно, в противен случай се лекува болестта ще бъде невъзможно.

Прочети още  Рак на белия дроб при жените

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *