Сарком На Капоши

Сарком на Капоши е рядко проекта заболяване, наречено в чест на унгарското дерматолог Мориц Капоши, за първи път описавшего му. То се отнася за HIV-асоцииран заболявания, тъй като най-често влиза в действие при ХИВ-инфектирани. Въпреки това, през последните години това заболяване моделът все по-често се появи и при абсолютно здрави хора и дори деца. И така, какво представлява тази болест и какви са причините за появата му?

Какво е сарком на Капоши

Сарком на Капоши – това е мултиплен съдова подуване, която засяга кожата. Тя има много други имена: мултиплен хеморагична идеопатическая сарком на Капоши, hemangiosarcoma на Капоши, ангиоэндотелиома на кожата. Освен за кожата, тя може обнаруживаться и слизестите мембрани, лимфните възли, вътрешните органи. Най-често засяга възрастните хора и много бавно напредва по тази причина малко се отразява на качеството и продължителността на живота.

Причина за образование саркома на Капоши

Сарком на Капоши-рядко влиза в действие при здрави хора, но в последно време тази тенденция започна да се променя. Според статистиката на дадено заболяване се открива при 50-60% процента от ХИВ-позитивните и 100% носители на вируса на херпес 8-ри тип.

Останалата част от причините за появата на болестта до края не са ясни, но сарком на Капоши се среща често при такива заболявания като гъбична инфекция, миеломная болест, болест на Ходжикина, лимфосаркома.

Отделят следните групата на риска от заболяване:

 • ХИВ-позитивни мъже;
 • Хората, които са преминали иммуносупресорную терапия след трансплантация;
 • Жителите на екваториалните райони в Африка;
 • Мъжете средиземноморски произход.
Прочети още  Рак на бъбреците при мъже

В резултат на последните изследвания може да се установи цитокини (биологично активни вещества, произведени от клетки), които оказват стимулиращ ефект върху туморните клетки на саркома на Капоши. Към тях се отнасят: фактор за растежа на фибробластите (3FGF), интерлевкин 6 (IL-6), трансформиращ растежен фактор на растежа (TGFp), онкостатин (има голямо значение за развитието на тумори при ХИВ-позитивен).

От изложеното по-горе може еднозначно да се твърди, че такъв тумор най-често се развива при намаляване на имунната защита на организма (трансплантация на органи, ХИВ, СПИН и т.н.).

Някои специалисти свързват заболяването с: рецидиви рожистого възпаление, дълъг лимфостазом в крайниците, дълъг прием на антибиотици, хормонални препарати и други лекарства угнетающих на имунната система, както и с наранявания и отморожениями крайници.

Признаци, симптоми и прояви

Сарком на Капоши, не се отнася до обикновените проекта заболявания, тя има своите особености развитие. В тумора се наблюдава слаба митотическая активност (бавно деленето на клетките), регулация на процеса на имунната система, мультицентрическое развитие, възможност регрес е в огнището, липсата на атипии клетки. Всички тези признаци не са характерни за злокачествен тумор, както и наличието на воспалительной реакция при гистологическом проучване показва реактивен (възпалителен) характер на процеса.

Най-честата проява на заболяването са синьо-лилави петна по кожата и лигавиците, които уплътнен с образуването на възли. В някои случаи възникват рядко, подобни на папули при лихен планус. Възли причиняват болка на пациента, която се усилва при натиск върху тях, но с течение на времето, те сами рассасываются, оставяйки след себе си обърнати белези.

Отделят 4 клинични форми на саркома на Капоши:

 • Класическа;
 • ХИВ-ассоциированная эпидемическая;
 • Африканска эндемическая;
 • Ятрогенная иммуносупрессивная.

Етап на саркома на Капоши

В класическата форма на болестта има три етапа:

 • Основно – тя се характеризира с появата на синьо-виолетови петна с неправилна форма (около 5 мм);
 • Папулезная – на този етап петно превръщат в папули, които имат кръгла форма и при прогрессировании процес е компактен и се сливат с образуването на плаки;
 • Опухолевая – по време на тази фаза на плака и се превръщат в папули възела (с диаметър 2.5 см). Те могат да се сдружават и изъязвляться. По-късно те сами рассасываются, оставяйки след себе си дълбоки белези.

Заболяването най-често протича бавно и доброкачественно, без да пречи на пациента повече от 10 години.

Лечението на саркома на Капоши

Лечение на дадено заболяване, е много дълготраен и сложен процес. Лечението трябва да бъде интегрирана, за да се получи желания ефект, но за нея има толкова много противопоказания, но в някои случаи трябва да ги игнорира, тъй като неуспех от лечението или промяна може да доведе до смърт на пациента.

Прочети още  Таргетная терапия при онкологични

В лечението с класическа форма, най-ефективно е да лъчева терапия, при эндемической формата на предпочитание на химиотерапия. За лечение на эпидемической форма се използва местна терапия, а в случай на обстойни прояви прибягват до химиотерапия. Ятрогенная иммуносупрессивная форма се лекува отмяна или намаляване на дозировок иммунодеприсантов.

За прекратяване на растежа на тумора и неговото обратно развитие използват:

 • Местната терапия – кремове, гелове. Това лечение дава много добри резултати в ранните стадии на заболяването и е неефективна, по-късно;
 • Лъчева терапия – използва се за спиране на растежа на възлите, за превенция на рецидив;
 • Криотерапия – обгаряне на туморните възли и плаки с помощта на течен азот, това води до унищожаване на раковите клетки;
 • Лазерното премахване – използва се за иссечения повърхностни образувания, е достатъчно ефективен, но скъп метод;
 • Хирургично лечение – прилага се за лечение на засегнатите вътрешни органи или за отстраняване конгломерати туморните възли;
 • Электрокоагуляция – за лечение на кръвоизливи и язви.

Системна терапия се прилага за стимулиране и укрепване на имунната система, за това е много подходящ за алфа-интерферон (структура прилича на естествен).

Също така се използват някои комбинираната химиотерапевтические лекарства:

 • доксорубицин;
 • этопозид;
 • bleomycin;
 • винкристин;
 • палитаксел.

Те не прекъсват от организма, особено при ХИВ-инфекция.

Паллиативные методи се прилагат в случай, че не може да се спре прогресията на тумора. В такъв случай се извършва симптоматично лечение за подобряване на качеството на живот на пациентите.

Профилактика на саркома на Капоши

Отделят два вида профилактика на саркома на Капоши:

 • Първична – тя е насочена към превенция на развитие на болестта се крие в изследването на населението и идентифициране на групите в риск, извършване на превантивна работа с тях (беседа, лекция), за укрепване на имунитета на населението;
 • Вторична – тя се отнася до вече заразените, същността си: правилното лечение и провеждане на рехабилитация след като се възстанови.
Прочети още  Лимфом е рак или не

Също така за намаляване на риска от развитие на болестта, се препоръчва:

 • Извършва профилактика на ХИВ-инфекция;
 • Съвестно за лечение на ХИВ-инфекция, при неговото откриване;
 • Редовни посещения и прегледи от лекар;
 • Иммуностимулирующая терапия.

Укрепване на имунната система — най-важната мярка за превенция.

Сарком на Капоши е много необичайно и специфичния тумор. Основно правило за неговото предотвратяване е поддържане на имунитета на необходимото ниво. И този факт е най-важният критерий за успешно лечение.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *