Сарком на Капоши: причини и начини за лечение

Сарком на Капоши – рядко срещано заболяване на кожата, характеризиращо се с развитие на тумори. Се диагностицира предимно при пациенти с ХИВ-инфекция. Има много видове и се отличава с неблагоприятна прогноза. Дори и при правилно подбрана терапия рядко успява да се отърве от заболяването напълно.

Причини за възникване на саркома на Капоши

Няма конкретни причини, предопределяющих развитието на тумори на кожата покровах, но е истина, че някои фактори може да улесни това:

 1. Патологично намалява имунитета – може да е следствие от развитието на ХИВ или друг вид имунен, причинени от нарушение на метаболитните процеси в организма.
 2. Наличието на ракови процеси в организма – лимфогранулематоз, миелома и левкемии различни видове са придружени с нарушение на процеса на делене на клетките на кожата, което причинява появата на саркома на Капоши.
 3. Наличието на трансплантированных органи, което диктува необходимостта от учене през целия употребата на иммуносупрессантов, потискат имунната система и пречи на отхвърляне на органи.
 4. Развитието на човешкия папиломен вирус, особено 8, 16 и 18 тип.
 5. Неблагоприятната екологична обстановка, неправилното хранене, което води до развитието на автоимунни процеси, които предизвикват срив в работата на целия организъм.

В риск попадат мъжете 28-45 години. Сред тях са болест се диагностицира по-често, отколкото при жените. Учените свързват този факт с една от основните причини за развитие и предаване на болестта при незащитен хомосексуалната опит на интимните отношения. Както показва статистиката, при ХИВ-инфектирани заболяване се среща в 65% от случаите, намаляване на продължителността на и без това краткия си живот в десетки пъти.

Характеристики на патогенезата

Особеност на болестта е в това, че то не се нуждае от допълнителни методи за диагностика, а също така не изисква целенасочено лечение. Това се дължи и потвърждава тези факти, тъй като:

 1. Сарком на Капоши е следствие на преминаващ през тялото cancer на процеса, че е невъзможно напълно да спре.
 2. Заболяване е невъзможно да се излекува, а подбираемая палиативная терапията е насочена към забавяне на процеса на прераждане на клетките.
 3. Ракът на кожата се характеризира с относително бавно течение и в редки случаи е причина за смърт.

Гистологическое хистологията на тумора, представени под формата на набор от тънкостенни съдове и веретенообразных клетки на епитела, които се обединяват в снопове. Тумор инфильтрована лимфоцитами и макрофагами, но също така съдържа малки капиляри, което увеличава риска от развитие на кървене при неговата повреда.

Класификация на видовете

Като се има предвид клинични проявления и характеристики на саркома, отделят няколко негови видове:

 1. Класическа – на кожни покровах се появява едно малко, розово петно, което с течение на времето става багровым. Кожа вътре придобива синюшно-сив оттенък, наподобяващ гематому. Тумори могат да се появят по различни участъци от кожата покрива, а също така се сливат помежду си в големи очаговые поражение. При продължително протичане се появяват рани, които не зарастват и лесно ранени.
 2. Эндемическая – модел на възникване на саркома се дължи на спецификата на техния престой. Възниква предимно при жителите на Африка и Южна Америка в първата година от живота. Придружени от полномасштабным увреждания на лимфната система и подострым течение с невъзможността за пълно излекуване и неизбежен фатален предимно в ранна детска възраст.
 3. Эпидемическая – е знак за наличието в организма на вируса имунодефицитен човек. Характеризира се с появата в трудоспособна възраст, предимно сред мъже. Дебют заболявания за прояви на подобен на респираторни заболявания, при който се появява подуване на лигавицата на гърлото, болки при преглъщане и зачервяване на сливиците. По-нататък на кожни покровах се появяват малки узелковые новообразувания, които постоянно увеличават размера си. Опасност от болестта в това, че сарком дава активни метастази в далечни лимфни възли, което не оставя на човека шанс за оцеляване. Бързото рамките на заболяването е най-неблагоприятни прогнози и кратък срок на живот.
 4. Иммуносупресивная – причина за развитие на саркома е необходимост от прием на медикаменти, потискат активността на естествените защитни сили на организма. При отмяна на приема на тези лекарства заболяване регрессирует. Обикновено е хронично и относително благоприятен период. С саркомой човек може да живее цял живот до най-напреднала възраст, и може да умре скоро. Всичко определя дозата иммуносупрессанта и продължителността на приема.
Прочети още  Премахване на меланом: методи, противопоказания и усложнения

Сарком на Капоши класическа

Заболяването най-често се среща сред жителите на Африканските страни, както и на хомосексуалистите, където рисковете от заразяване с ХИВ са увеличени.

Етап патология

Като се има предвид скоростта на развитие на болестта, сарком на Капоши има няколко етапа:

 1. Сверхострая – от дебюта до летального резултат се провежда не повече от 3 месеца. Кожни воалите бързо се покриват кафяво-багряными петна, влошаване на работата на вътрешните органи, което се дължи на нарушения на лимфната система.
 2. Остра – от дебюта до летального резултат се провежда за не повече от 6 месеца. Метастази на вътрешните органи се случва отчасти и в slow форма.
 3. Подострая – при правилно подобранном лечението на болните могат да живеят до 3 години.
 4. Хронична – има най-благоприятни прогнози, тъй като с такава форма на заболяването болните могат да изживееш живота си. Липсва процес на метастазирования.

В случай на ранно откриване и правилно оразмерени лечение може да се постигне състоянието на доживотна ремисия, когато сарком ще бъде в една степен и не създава тегло под формата на метастаза и на активния растеж на тумора.

Диагностика

Постановка на диагнозата се извършва с помощта на визуална инспекция на новообразувания, което е напълно достатъчно при наличието на повече информация за състоянието на здравето на пациента (ХИВ, наличието на HPV). Диагностика извършват дерматолог, онколог и инфекционист. За инсталиране на причините и степента на прогресия на заболяването могат да се изискват такива методи за диагностика, като:

 1. Анализ на кръвта за СПИН – помага за установяване на децата на носител на вируса.
 2. Изследване на кръвта на човешки папиломен вирус – се извършва по метода на PCR.
 3. Биопсията на тумора – не е задължителна процедура, но се назначава при наличието на съмнение при няколко специалисти отношение на етиология.
 4. Иммунологическое проучване и изготвяне на иммунограммы – помага да се определи степента на защита на организма.
Прочети още  Меланом при деца

Анализ на кръвта – един от методите за диагностика на саркома на Капоши

В случай на потвърждаване наличието на ракови тумори, изисква редица допълнителни изследвания, с помощта на които може да разкрие или да опровергае наличието на метастази:

 1. Радиография – най-достъпният начин за определяне на метастази в организма.
 2. Ядрено-магнитен резонанс и компютърна ТОМОГРАФИЯ – дава добри резултати, но се характеризира с повишена стойност услуги.
 3. ЕХОГРАФИЯ на органите на коремната кухина – подходящо при наличие на оплаквания на храносмилателния тракт и възпалени лимфни възли в корема.
 4. ЕХОГРАФИЯ на лимфната система – помага за идентифициране на наличието на метастази и скоростта им на разпространение с настоящите възли.

Лечение на

В случай, когато сарком на Капоши е представена под формата на малки тумори, както етиологията на заболяването не е вирусната природа, могат да се използват следните методи на лечение:

 1. Криотерапия – въздействие върху тумора с течен азот води до незабавни изпаряване на течност, което води до пълно изчезване на клетките на саркома. Методът е безопасен и безболезнен. Неговото предимство е възможността за въздействие върху по-дълбоките слоеве на дермата, където покълва сарком. На мястото На обработка, се появява малък белег, който с времето е затрупана калоидным дроб.
 2. Апликация с химически реактив, както е наличието на малък отрез стерилен бинт причиняват химическа смес, които могат да се провокира деструкцию клетки. Появява химически изгаряния, след което образуваната рана се забави. Метод трудно да се нарече безопасно, тъй като неправилно и по-нататъшната обработка на рани може да доведе до присъединяването на възпалителния процес, поради засилване на инфлуенца микрофлора.
 3. Лазерна коагулация – с помощта на лазерен лъч може да се постигне унищожаване на клетки саркома, но процедурата е доста болезнена и провокира образуването на белези. Лазерната терапия е с висока степен на развитие на рецидив на причината за невъзможността да се премахнат всички деформирани клетките в дълбоките слоеве на дермата.

Криотерапия – един от методите за лечение саркома на Капоши

Когато сарком на Капоши се развива на фона на рак на процеса в организма, лечението се извършва с помощта на химиотерапия. Целеви лекарства се борят с раковите клетки, забавя процеса на отглеждането им и вероятността от образуване на метастази. Химиотерапията засяга не само туморът, но и върху целия организъм, което води до развитие на странични реакции под формата на интоксикация, косопад, разрушаване на зъбите, ноктите и костите. В някои случаи ефективността на хирургично отстраняване на саркома фиксиран краткотраен курс на химиотерапия.

Прочети още  Мехлем от базално-клетъчен карцином: ефективност и характеристики на употреба

Лъчева терапия се назначава при наличието на ХИВ-инфекция и осложненного cancer процес. Ефективността в лечението на саркома на Капоши е минимална, но все пак могат да я назначи в началните етапи на развитието на болестта.

В случай, че етиологията на заболяването вирус, е присвоено высокоактивная антиретровирусната терапия, чиято задача се състои в повишаването на устойчивостта на организма преди вируси. Това е изключително необходимо при наличието на ХИВ-инфекция, тъй като с помощта на тези лекарства може напълно да потисне дейността на отделните видове вируси, което ще доведе саркому на Капоши в етап на доживотна ремисия. Антиретровирусните лекарства могат да се използват за постоянно, по този начин за удължаване на живота.

Ако заболяването се развива в резултат на патологично намален имунитет, а след това е назначена имунотерапия. Целта му е да се увеличи в кръвта интерфероновых телец, които повишават резистентността на организма преди патогенным микроорганизми. Интерферон се инжектира струйно с помощта на внутримышечной инжекции. Също така може да се използва постоянно.

Народни средства за лечение

Тъй като сарком на Капоши – това е онкологично заболяване, което има неблагоприятни прогнози, неконвенционални методи на лечение не се използват. Въпреки това някои рецепти, базирани на лечебните свойства на билките, могат да определяни от лекарите за укрепване на имунната система. Най-ефективни от тях са:

 1. Подбел, бял оман, матката боровая – всички билки се вземат в равни пропорции и се вари на водна баня за 20-30 минути. Приемайте по 1 супена лъжичка на всеки 2-3 часа.
 2. Коприва, градински чай, бял равнец – в 1 литър вряла вода 1 чаена лъжичка коприва, 2 супени лъжици градински чай и половин чаена лъжичка бял равнец. На пара в термос и се вместо чай, предварително чрез добавяне на малко количество мед.

Отвара от коприва, градински чай, бял равнец – народен метод за лечение саркома на Капоши

Профилактика

Като предпази от развитие на саркома на Капоши следва:

 1. Да избягват контакт с ХИВ хора.
 2. Силно укрепва имунната система и своевременно лечение на всички възпалителни процеси, не допуснат развитие на хронични заболявания.
 3. Своевременно да посети лекар и да не пренебрегваме годишна диспансеризацию.
 4. Да се откажат от вредни навици, смущаващо имунитет.

Прогноза

Прогнозата зависи изцяло от състоянието на имунитета на човека. Висока е тя, толкова по-голям шанс да се постигне състояние на ремисия при комплексно въздействие върху тумора. Неблагоприятна прогноза се отбелязва при пациенти с ХИВ-инфекция, тъй като за преодоляване на това състояние е невъзможно.

Поддържаща терапия позволява да живее човек до най-старост, но прогресията на иммунодефицитных състояния намалява продължителността на живота до минимум. Лечението ще помогне за увеличаване продължителността на живота, но няма да позволи напълно да се отървете от проблема.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *