С мозъчен тумор дете: особености на възникване и лечение

Тумор в мозъка на детето се отличава с редица особености. Тя може да настъпи по-агресивно, отколкото при възрастни, но в същото време по-добре се поддават на лечение. Навременно диагностициране на заболяване на родител – гаранция за успешно лечение без сериозни неврологични усложнения.

Причини за възникване

Точните причини мозъчен тумор при деца не са установени. Но реши да отпусне фактори, които повишават риска от неговото развитие. Към тях се отнасят:

 • Генетични фактори;
 • Нарушения по време на развитието на плода. Това може да повлияе, като заболявания на майката, така и вредните навици, като например честото пушене или консумация на алкохол;
 • Отслабена имунна система. Причината за това може да стане автоимунни заболявания, передающиеся от майката на детето.

Такива причини като травми на главата или по-голяма доза облъчване, на практика, не се считат, тъй като се срещат изключително рядко.

Най-често срещаните видове рак при децата

Тумори на мозъка при децата се разделят на доброкачествени и злокачествени. Последните, дори и след пълното отстраняване на често проявяват рецидив. При доброкачествени новообразованиях този риск значително се намалява, но не трябва да забравяме, че те могат да бъдат подложени на процеса на малигнизации. Интересно, може да се каже уникална характеристика на мозъчни тумори при децата е тяхната възможност за преминаване от злокачествени състояния на доброкачествени. За пример може да служи на трансформация нейробластомы в ганглионеврому.

Най-често срещаните видове тумори на мозъка при децата са:

 • Астроцитома. Този вид глиом, на който се падат почти 40-50% от случаите на рак на мозъка в детската възраст. Като правило, страдат малкия мозък, зрителния път или гръбначния мозък. Лечение се подбират в зависимост от степента на злокачествено заболяване на тумора;
 • Медуллобластома. Още един подвид глиоми, който най-често възниква на възраст от 5-7 години. В неговия дял, според различни оценки, представлява 15-20% от първичните тумори в мозъка при деца. Е в състояние да произвежда метастази;
 • Эпендимома. Достатъчно често срещаният тип на тумора централна нервна система, което представлява почти 10% от случаите. Новообразование оказва значително влияние върху нервната система на детето, във връзка, с което често се отбелязват забавяне на неговото развитие;
 • Менингиомы. Този вид се среща много по-рядко, около 1,5-2% от случаите на рак на мозъка. Но менингиома представлява тумор съвсем друг характер, тя не се развива от клетки глий, а от твърдата черупка на мозъка.
Прочети още  Киста на епифизната жлеза на мозъка: неизбежно ли е оперативна намеса?

Вид на тумори, пряко влияе на позитивност на прогнозата, но не по-малко важен е размера и степента на злокачествено заболяване.

Симптоми

За съжаление, в предвид добрата адаптация и адаптивност на нервната система, симптоми на рак при децата може да не се забележи за дълъг период от време. Но когато новообразование достига доста големи размери и започва да се изтръгне мозъчните центрове и нервните окончания, тялото започва да показва контра реакция. Най-често първите симптоми на болестта стават:

 • Бърза умора и чувство на умора;
 • Повтарящо се главоболие;
 • Повишена раздразнителност, чести неразумно капризите си, плаче;
 • Гадене и рвотные желание. Тяхната връзка с приема на храна липсва;
 • Нарушение на речта, зрението, слуха;
 • Влошаване на паметта, концентрацията;
 • Нарушаване на координация. Може да забележите, че детето се е променила походката;
 • Кръвотечение от носа;
 • Проблеми с уринирането и дефекацией.

Кървене от носа могат да бъдат признак на тумор в мозъка на бебето

При деца, които посещават образователни институции, може драстично да намали резултати. Въпреки това, детето на себе си, започва да губи интерес към ученето и дори до любимите си игри. Причина за това е постоянното чувство на умора и сънливост.

Определяне на всички проявяващи признаци на тумори при бебетата е невъзможно, защото те не мога да се оплакват от болки в главата или чувство на гадене. В този случай фокусът е по видими симптоми:

 • Силно увеличившаяся обиколката на главата или я ассиметричная форма;
 • Подуване на родничка;
 • Подуване на вените на главата, а също така рязко увеличившаяся съдова мрежа;
 • Чести рвотные желание;
 • Потрепване на очите са признаци на косоглазия;
 • Спазми.
Прочети още  Аденом на хипофизата: видове и методи на лечение

Чести рвотные желание могат да бъдат показателни за тумори на мозъка на бебето

Но дори и при липсата на тези симптоми, родителите трябва да бъдат предупредени много чест плач на бебето, който дава свидетелство за наличието на разяждащи го фактори. Също така може да се характеризира забавяне, като в физиологичен, така и в психоэмоциональном план.

Диагностика на тумори

При първична диагностика на мозъчни тумори у детето на лекар специално внимание се отделя на анамнезу. Родителите трябва да предоставят информация не само за възможни генетични заболявания, но и това, като премина на раждането, за характера на протичането на бременността. Много е важно да уведомите вашия лекар характеристики на развитието на детето, особено, ако са били отбелязани никакви закъснения. При физикальном разглеждане на лекар оценява на формата и симетрията на главата на пациента, състоянието на родничка, ако той все още не е затворен, вид на съдовата мрежа. По време на палпация на черепа може да бъде открит диастаз костите на простора, а процедурата перкусия отразява лек характерен звук.

Сред методите за диагностика неоплазм при деца могат да се разграничат:

 • Рентгенова снимка. Показва промяната в структурата на черепа, които се появяват под влиянието на нарастващата тумори;
 • Электроэнцефалографию. Носи електрическата активност на мозъка и неговите промени;
 • Транскраниальную допплерографию. Позволява оценка на кръвоснабдяването на мозъка с помощта на ултразвук;
 • Компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс. Стандартни методи за откриване на тумори в мозъка, които позволяват да се определи мястото им места;
 • Ангиографию. Се извършва с цел оценка на състоянието на кръвоносните съдове на мозъка.

Транскраниальная допплерография – метод на диагностика на мозъчните тумори при бебето

Прочети още  Неоперабельная мозъчен тумор: колко от нея може да се живее?

Най-често диагноза тумор на ствола на главния мозък при деца.

Лечение на

Лечение на мозъчни тумори при децата като цяло намалява нейната операция отстраняване. Операцията се извършва чрез трепанации на черепа, така че тя се придружава от определени рискове под формата на евентуално кървене или инфекция. Не винаги новообразование успява да премахне напълно. Всичко зависи от това, на кое място то се намира, и колко покълват в тъканите на мозъка. Хирургът трябва да е много добре направи оценка на всички рискове и се опитате да премахнете възможно най-голям брой ракового образование, без нараняване на важни мозъчни центрове на детето. При хидроцефалия хирург може да установи, дренаж за отстраняване на отоци, причинени от новообразованием.

Химиотерапия – един от методите за лечение на мозъчни тумори у детето

Лечение на деца и с помощта на химиотерапия и лъчева терапия. Но данните техники результативны при малки размери на тумора. При прилагането им лекар трябва много прецизно да се спазва дозировката, тъй като детският организъм не може да издържи прекалено голям радиация или медикаментозна натоварване. Обикновено до 3 години между тези две процедури предпочитание на химиотерапия.

Прогноза

Прогнозата на заболяването при деца и юноши зависи от много фактори: вид на тумора, неговата големина, място за адрес, степен на злокачествено заболяване и други. При изтриване на доброкачественного новообразувания вероятността за продължителността на живота на повече от 5 години е 80%. Ако туморът има злокачествени характер, то този процент намалява до 25-30%.

Струва си да се отбележи фактът, че тялото е в детска възраст може да се прояви бърз темп на възстановяване, отколкото в зрял период. А това означава, че винаги си струва да се надяваме на положителен резултат от лечението.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *