Ретроцеребеллярная киста на главния мозък – най-опасното от кистозни образувания

Ретроцеребеллярная киста на главния мозък е налице кухина, попълнен цереброспинальной течност, която локализуется в мозъка. Основната причина за появата му – некроза на клетките на сивото вещество, който възниква на фона на инсулти, травми, хипоксия на мозъка или инфекциозни заболявания орган. Това е доста сериозна патология, така че лекарите правят специален акцент върху незамедлительном кандидатстване за медпомощью в случай на откриване на себе си в поне един настораживающего симптома, посочващо на възможност за развитието на тази киста.

Какво е това?

Тази патология засяга хора от съвсем различни възрастови групи, но навременното му откриване и лечение на ретроцеребеллярной кисти на мозъка помага за предпазване на болния от повечето усложнения. При такова заболяване самолечение трябва да бъдат напълно премахнати, тъй като тя само влошава положението и провокира понякога необратими последици.

Ретроцеребеллярная кисти могат да се появят във всяка мозъчна област, в която по една или друга причина се отбелязва смъртта на сиво вещество е най-важната съставка орган. Освен това образуването има друго име – внутримозговая киста, тъй като си образование като директно в дълбините на главния мозък. Основната опасност патология е в това, че тя възниква в засегнатите зони, които сами по себе си са проблем. Ето защо идентифицира кисту, едновременно, опитайте се да разберете причините за влошаване на сивото вещество, и да вземат мерки за предотвратяване на по-нататъшното му разграждане.

Причини за възникване

Появата на тази патология допринася за много провокиращи фактори, най-сериозният от които е смъртта на клетките на сивото вещество. Подобен проблем може да предизвика:

 • операция на мозъка;
 • недостатъчно кръвоснабдяване на органа;
 • възпалително-инфекциозни процеси;
 • остро нарушение на притока на кръв, с минимална загуба на съзнание и парализа;
 • травми на главата и на самия мозък, което може да доведе до деструкцию клетките на сивото вещество.

Ако човек в миналото е отбелязано едно от състояния, той трябва редовно обследоваться да се избегне подобна патология и нейните усложнения.

Прочети още  Доброкачествен тумор на мозъка

Видове кисти ретроцеребеллярной

Специалистите определят няколко разновидности на формиране. Това е точно вида на кистата ще определи подход в третирането, както и на неговото въздействие. Всеки от видове образование има своя специфика и характеристики, които задължително трябва да се вземе под внимание при диагностиката и проследяване лечението.

Ретроцеребеллярная арахноидальная киста

Това е доста често срещан вид патология. Локализуется формирането между мозъчни тръстове обвивки и често изпълнен с спинномозговым ликвором. Обикновено го провокира фактори:

 • наранявания на главата и мозъка;
 • възпалението на мозъчните обвивки;
 • повишаване на налягането вътре в самото формиране.

Ретроцеребеллярная ликворная киста на главния мозък

Тази патология се среща по-рядко, но също е налице-балон, запълнен с определен брой цереброспинальной течност. Тя възниква под действието на следните причини:

 • операция на мозъка;
 • кървене в мозъка;
 • наранявания на мозъка, или главата;
 • възпаление в областта на мозъка.

Наранявания на мозъка или на главата – една от причините за появата на ретроцеребеллярной ликворной кисти на мозъка

Подобен вид кисти са разделени още на вродена (възниква по внутриутробном период) и купена (появява се вследствие на травма или възпаление).

Какви размери са опасни?

Както вече бе споменато, ретроцеребеллярная киста на главния мозък се формира в засегнатите области в най-дебел мозъка. За правилно определяне на размера на образование на пациента трябва да премине редица изследвания. Но в процеса на изследването е важно да не забравяме, че определени фактори, като например инсулт или огнища на възпаление или инфекция може да доведе до растежа на кисти.

Освен това, формирането на такъв тип може да се увеличи поради проблеми в кровоснабжении на мозъка. Затова в отговор на въпрос, какви са размерите ретроцеребеллярной кисти на мозъка са опасни, трябва да се отбележи, че дори и малки по размери, в началния етап на развитие на образованието може да доведе до необратими последици за индивида, чак до пълното изчезване на мозъка.

Симптоми

Клинична картина в голяма степен се определят размери на формиране. Но не по-малко значение е локализацията на кистата, както и повлекшие му вид причини. При непрекъснат растеж образование се увеличава и натиска на вътрешното ликвора, което увеличава вероятността от възникване на силно изразени прояви на патология. Въпреки това, ако кистата е неподвижен в размери, това се дължи на липсата на симптоматика, човек може цял живот да не гадаем за тази патология.

Прочети още  Лимфом на мозъка и възможните методи на лечение

Обикновено, растежа на образованието провокира нейроинфекции, в случай на непрекъснатостта на процесите, хронични нарушения на кръвообращението, автоимунни процеси или множествена склероза. В случай на интензивен растеж на формиране на пациента може да се наблюдава веднага няколко знак от по-долу списък:

 • конвулсивни прояви;
 • внезапна загуба на съзнание;
 • силна хронична мигрена;
 • шум в ушите и влошаване на слуха;
 • нарушения в зрителната функция;
 • увеличеното внутричерепное налягане;
 • пълна или частична парализа на ръцете и краката;
 • пулсации в главата си, причиняваща дискомфорт;
 • показателите на кръвното налягане над нормата;
 • чувство, че главата чрез миг спука на части;
 • временно или перманентное изтръпване в предната част на тялото и крайниците.

При поява на такива симптоми трябва веднага да посетите вашия лекар за получаване на необходимата помощ. Отлагането на посещението може да доведе не само до сериозни усложнения, но и води до смъртоносни резултати. Това е особено важно, ако има подозрения за ретроцеребеллярную кисту мозъка на детето.

Методи за диагностика

При поставяне на диагнозата за опитен специалист не пести време за подробен история като. Също така той не пропусна най-новите методи на изследвания. Ако говорим за ретроцеребеллярной кисте, а след това му откриване е просто невъзможно без компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс. В допълнение, важен е диференциацията на кисти от други видове рак, така че често се извършва процедура с контраст.

ЯМР – един от методите за диагностика на ретроцеребеллярной кисти на мозъка

Факт е, че всяка тумор ще се трупат разлика материал, а това е напълно нетипично за кисти. Ето защо тази техника значително улеснява поставяне на диагнозата. Освен вече изброените методики за идентифициране на причините за появата на кисти може да определяни на:

 • допплерография съдове на врата и главата;
 • проучвания на обект на различни пороци на сърцето;
 • кръвни тестове на различни инфекции и автоимунни заболявания.
Прочети още  Киста на эпифиза мозъка: колко е опасно и може ли да я злокачественное прераждането?

Лечение на

Терапия по отношение на формирането не се провежда при малки размери кисти, липсата на растеж и изразени симптоми. В подобни обстоятелства пациентът трябва да бъде под постоянното наблюдение на невропатолога, и се проведе систематични прегледи са не по-рядко от веднъж в месеца. Ако човек проявява първите симптоми на болест, киста започна бързо или постепенно да се увеличи по размер или увеличаване на налягането на ликвора вътре формиране, тогава трябва да се оперативна намеса.

На снимката эндоскопический пункция, с помощта на които се всмукват съдържанието на формиране и нейните органи и поделения киста

Хирургически метод ще се диктува местоположение на киста и нейната големина. Като цяло, най-често се прилага эндоскопический пункция, с помощта на които се всмукват съдържанието на формиране и нейните органи и поделения киста, байпас, при хидроцефалия и системно приток на течности или операция с трепанацией на черепа.

Какво да правя не може?

При подобен диагноза категорично трябва да е възможно самолечение, тъй като това може да доведе до необратими усложнения и дори смърт на пациента. Това се отнася както за деца, така и възрастни.

Затова при първите сигнали за патология трябва без забавяне да потърсите в медучреждение професионална помощ.

Последици и усложнения

Заслужава да се отбележи, че при навременна диагностика и лечение на заболявания, последствия няма. В ситуация когато при операцията или след нея имаше някакви усложнения, тогава може би появата на тези признаци на поражение на мозъка:

 • спазми или епилептичните припадъци;
 • астено-невротический синдром: проявява слабост, недомоганиях, отслабването на имунитета;
 • общемозговой синдром: се изразява с главоболие, повишен внутричерепным налягане, недостиг на кислород и непоносимост пътувания;
 • очаговый синдром: при поражение на отделен участък на мозъка, отговорен за определени функции;
 • синдром на хиперактивност или закъснение в развитието на децата, както при възрастни – за отклонения в поведението.

Така че, ако на пациента се наблюдават някои аномалии, той също така трябва да се проведе редовно профилактично изследване.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *