Ракът на шийката на матката — прогнози

Сред онкологични заболявания, ракът на маточната шийка е на второ място след рака на гърдата. Това заболяване е достатъчно добре проучена и е лечим, ако по време на да се потърси медицинска помощ и да изпълнява препоръките на лекаря. За това, разбира се, ще трябва много търпение, усилия, но резултатът на възстановяване може да достигне.

Причина за образование рак на шийката на матката

С едноцифрени и конкретните причини, които провокират онкологията, ако вие все още така и не е разкрита. От огромна маса теории за възникването на рак, дори и лекарите не могат с увереност да се каже, кои от тях сигурно ще бъдат източник на заболявания.

Рак на маточната шийка винаги се предшества от предопухолевые промени на епитела. А тези промени най-често се причиняват от вируси и инфекции на половите пътища. Научно доказана теория за това, че тази болест се причинява от човешки папиломен вирус.

Почти 90% от всички случаи на заболяването предизвиква точно вируси. За останалите 10% причините са фактори:

 • Ранното и безконтролното воденето на сексуален живот;
 • За пушене;
 • Хронични урогенитальные заболявания;
 • СПИН;
 • Хламидийная инфекция;
 • Затлъстяването;
 • Небалансирано хранене;
 • Противозачатъчни средства;
 • Голям брой бременности;
 • Генетично предразположение.

Симптоми, признаци на рак на шийката на матката

На ранните етапи на болест преминават безсимптомно и този вид рак не е изключение. Разкрие възможно чрез изследване на намазка от шийката на матката, както и кольпоскапии. Един от най-честите симптоми, които могат да сигнализират за проблема, има зацапване на межменструальный период, както и по време на полов акт.

Прочети още  Рак на тялото на матката: симптоми, причини и начини за лечение

Може да празнува появата на водянистых секрети от влагалището. Колкото по-дълбоко ще отиде процесът на разпространение на рака, толкова заметней ще се проявяват симптоми на заболявания на:

 • Избор (кръвни, воднисти, гнил, с неприятна миризма);
 • Болковите усещания;
 • Подуване на долната половина на тялото;
 • Увеличение на лимфните възли;
 • Проблеми с уринирането и стол;
 • Слабост, виене на свят и сънливост;
 • Рязко похудание;
 • Загуба на апетит;
 • Възможно е повишаване на телесната температура.

Стадия на заболяването

Етап на развитие на рак на шийката на матката преминават от нулево до четвърто. Скорост на протичане на болестта при всяка пациентка индивидуална. При някои жени, развитието на болестта протича бавно, и може да се проточи с години. При други – бързо.

На нулев етап симптоми въобще не съществува. Запис проблем обикновено на обследованиях свързани както с гинекологией, така и на други заболявания. Нулева етап – това не е рак, а предракови отклонение (папиллома, ерозия, лейкоплакия).

Първият етап на рак на шийката на матката има промени в епителните тъкани. Тя е разделена на две подстадии 1А и 1Б. Тумор, чийто размер не повече от половин сантиметър, се отнася до 1А етап. Етап В отличават размери на образованието, достигащи 4 сантиметра. На първия стадий на болестта на дадено новообразование не покълва в други органи и тъкани.

Вторият етап на рака е различен от първия, не само по размера на тумора, но и от факта, че тя започва да покълнат дълбоко в епитела на шийката на матката. Раковите клетки могат да обнаруживаться в съседните лимфоузлах, което е много опасно. С настоящите възли нетипични клетки бързо са разпръснати по целия организъм. На този етап жена вече може да забележите у себе си неблагоприятните симптоми: кървене, болка в долната част на корема, нарушения на менструацията и други.

В третия стадий на рак туморът расте и се разпространява в съседните органи, покълва в други тъкани (във влагалището и органите на малкия таз). Появяват последици от въздействието на тумори на бъбреците под формата на нарушения на работа и запушване на пикочните пътища, оток, болезненост и обща утомляемости.

Четвъртият етап е рак на шийката на матката се характеризира с обширни метастази в костите, червата, белите дробове, черния дроб, бъбреците и др. Този етап е практически нелечимо. При откриване на рака на шийката на матката, на този етап, лекарите успяват само да удължи живота на пациентката за известно време.

Прочети още  Какво представлява миома на матката и да е опасно

Прогнози на живот при рак на шийката на матката

Прогноза за времето за оцеляване зависи от много фактори, на първо място, от това, как и на какъв стадий на болестта е започнало лечение. Също така, много зависи и от индивидуалното протичане на заболяването, злокачествено заболяване, местоположението на тумора, на проведеното лечение и от други фактори. Статистиката говори за това, че пет години праг на оцеляване минават жени, перенесшие рак на шийката на матката с такива резултати:

 1. Първият етап 78-80 %
 2. Вторият етап 57-60 %
 3. Третият етап 30-35 %
 4. Четвъртият стадий е 7-10 %

Всички тези цифри говорят за това, че ранното откриване и лечение може да даде на една жена шанс на факта, че и след пет години тя ще бъде жива и ще бъде в състояние да получавате от живота удоволствие.

Призиви от лекари към превенцията и ранната диагностика не само думи, все по-често те могат да спасят живота на стотици и хиляди жени, ако те не са безразлични към здравето си.

Макар ракът е била и остава най-страшните заболявания на човечеството, медицина научила да го спре, контролира, лекува и да се адаптира. Така че, при откриване на рак на шийката на матката, жената не трябва да изпадате в паника и депресия, започва да плаче, или да избягат от проблемите. Сила и смелост тя ще трябва за друго, за да се пребори с болестта, да се противопоставят на нейните коварни метастазам. Успех на победата над рака зависи до голяма степен от настроението на пациентката и желание за живот.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *