Рак на устните

Рак на устните – неопластични процес, засягащи плоски клетки на покритието на епитела на устните. Злокачественное новообразование може да засегне, както на горната, така и долната устна, но, като цяло, страда именно по-ниска. Това е следствие от по-голямата й излагане на негативни фактора: тютюнопушенето, триенето, изложени на високи температури, консумация на алкохол, сухота и др. Плоскоклетъчен карцином може да се развие също и поради пукнатини, язви, папиллом или брадавици върху устните си.

Признаци и симптоми на заболяването

Тази опасна болест са изложени по-често на лицето от мъжки пол на възраст от 65-70 години. Както и другите видове рак, този вид злокачествен тумор в напреднали случаи може да даде метастази в близките лимфни възли: гениален пост, подчелюстный и в района на venas на виена, най – малко- в белите дробове.

Трудности в самостоятелна изплащане злокачествен образование в най-ранните етапи са свързани с това, че признаци на рак лесно да бъде объркан с херпес вирусни или гъбични стоматитом.

Заболяването се проявява със следните симптоми:

 • появата на язви, печат, брадавици;
 • сърбеж в засегнатата област;
 • ограничение на подвижността на челюстта при хранене и говорене;
 • няма ярко изразен болезнен синдром;
 • повишено слюноотделяне.

Да доведе до предпазливост, трябва не само местните симптоми, но и за общото състояние на организма, който се проявява в слабост, влошаване на общото здраве и намаляване на теглото.

Развитие и проява на симптоми на рак на устните, пряко свързани с видове тумори, сред които има две основни форми:

 • ороговевшая, най-често с най-лоша прогноза при лечението;
 • не ороговевшая, бързо напредва, но срещат много по-рядко сред всички болни.
Прочети още  Зрял тератома

Освен това, в изплащане на тумор на устните отделят няколко негови видове:

 • язва, покрити с коричка, под която се открива фин плат;
 • брадавица или възел, които разполагат с ясни граници, плътни люспи на повърхността и ярко-червен цвят;
 • папиллярная форма на тумор, на дъното на която се натрупват некротические тъкан, а около тях се оформя кръгла възглавница.

Стадий на рак на устните

Съвременна и точна диагностика на злокачествени образования на устните му не се ограничава до разглеждане на първоначалните, а се състои от лабораторни изследвания на клетки от засегнатите тъкани, определянето на специфични биомаркери, сочещи на увредените клетки и анализа на кръвта на пациента.

Определянето на стадия на заболяването, както и степен на разпространение на злокачествен процес в организма е невъзможно без използването на най-съвременни методи на диагностика.

Към тях се отнасят:

 • рентгенова снимка на долната челюст;
 • магнитно-резонансната томография на тумора;
 • ултразвуково изследване;
 • компютърна томография новообразувания;
 • флюоресцентная диагностика за определяне на границите на тумора и нейната локализация.

При провеждането на всички необходими диагностични процедури запис на коя от тези две фази се намира на тумора:

 • предраковое състояние;
 • първият етап, характеризиращи се с малки размери на тумора и липсата на метастази;
 • вторият етап, при който опазването на образование може да достигне до четири сантиметра, но лимфни възли същевременно да се учудвам;
 • третият етап – увеличаване на размера на тумора и започна поражение на лимфните възли;
 • четвърта фаза, при която едни и същи размери на тумора предизвиква метастази в регионарные лимфни възли, както и в челюстта.

Лечение на рак на устните

В зависимост от етапа на развитие на тумора избират от следните методи лечебни дейности:

 1. Криогенный, при което засегнатите клетки се замразяват с течен азот при ниска температура. Тази модерна технология се отличава с висока точност унищожаване на огнище на заболяването и се прилага в началния си етап. С оглед на най-меко въздействие се прилага при лечение на възрастни и немощни пациенти.
 2. Разход, състоящ се от операция иссечения тумори, както и целеви подобна обработка радиация на въздействието на метастази за най-ефективно унищожаване на всички ракови клетки.
 3. Фотодинамична терапия, която съчетава химическо и физическо въздействие върху тумора чрез въвеждането на специален препарат, увеличивающего чувствителността на раковите клетки към изрязване на лазер. Този метод се ограничава до прилагането само в началните стадии на заболяването.
Прочети още  Рак на венците

Трябва да се отбележи, че много често на втория и следващи етапи на заболяването се провежда хирургично отстраняване на засегнати лимфни възли, электрорезекция на тъканите на устната кухина, а също и се назначава химиотерапия (предимно в четвъртия етап) лекарства метотраксата, платина, фторурациолом, блеомицином.

Профилактика на рака на устните

Воденето на здравословен начин на живот, отказ от вредните навици – тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, правилно балансирана храна с богато съдържание на витамини и микроелементи, своевременно лечение на възпалителни образувания и херпес на устните, както и отказ от пиърсинг – всичко това е почти стопроцентова гаранция от появата на този вид тумор.

В случай на откриване на рак в ранните стадии на благоприятна прогноза достига до 97% — 100%, при това, разбира се, не малка роля играят възрастта и състоянието на организма на пациента.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *