Рак на венците

Рак на венците – това е болестния процес, при който диагностицира опухолевое образование злокачествен произход. Удари той на меките тъкани, а е концентрирана в алвеоларна част на долната челюст. След като болните клетки са разрушени орган, те започват да проникват в костите област, бузите, небцето и езика, в резултат на което възникват необратими последици все устната кухина.

Причините за образуване на рак на венците

Според статични данни, рак на венците в основата на диагностицира при хора на възраст над 50 години. Мъжко население засяга болест на 20-30% по-често, отколкото жените.

Отделят следните причини за развитието на патологичния процес:

 • заболявания на устната кухина: кариес, стоматит в напреднал форма;
 • честата консумация на алкохолни напитки;
 • пушенето, а по-скоро вредни навика да дъвче тютюн;
 • механично нараняване на устната кухина: носенето на пиърсинг;
 • инжектиране на вируса на папиломи или херпес;
 • предракови заболявания: болест на Bowen, СЛЕ;
 • липсата на зъбите;
 • лошо протезиране на зъби;
 • липсата в храната на продукти, обогатени с витамини, което води до влошаване на състоянието на зъбите и венците.

Катализатор за развитието на рак на венците действа липса на хигиена на устната кухина, което води до воспалительному процес.

Симптоми и признаци

В началния етап На развитие на патологичния процес общата клинична картина – това е единственото нещо, което помага да разпознаем приближающуюся опасност:

 1. Покачване на температурата на тялото. Това е първият знак на рака на венците, при условие че отсъствието на съпътстващи диагнози. Температурните показатели на тялото се покачва до 37,5 -38 градуса.
 2. Рязкото отслабване. На този симптом трябва да се обърне внимание, ако за кратък период от време човек рязко губи тегло, по-малко от 10; от първоначалното тегло на тялото без видими причини.
 3. Упадък на силите. Човек бързо ослабва, дори при изпълнението на минималния физически натоварвания. На пациента се характеризират с апатия, той губи интерес към бързо хоби и малко се интересуват от случващото се около него.
 4. Лимфни възли. Това е един от симптомите на общ характер, който очевидно се отнася за развитието на патологичния процес.
Прочети още  Рак на гръбначния стълб

Лечение на рака на венците

Начин за лечение на рак се определя с оглед на етапа на заболяването, размери на новообразувания и нейната локализация. В основата на лечение подобава на хирургично отстраняване на тумора, но за максимална ефективност показан за комбинирана терапия. Тя се състои от следните методи:

 • оперативното отстраняване на тумора;
 • лъчева терапия;
 • курс химиотерапия.

Оперативен метод

В процеса на работа на пациента се отстранява тумор и заобикалящите го тъкани. Това мускулни и мазен, а още съдове. Изтрити плат се изпращат за лабораторно изследване, според който можем да разберем, доколко е напреднала патология. Ако ракът се наблюдава по цялата челюст, след това лекарят ще премахне тъкан по целия подчелюстном триъгълник.

Лъчева терапия

Може да се извърши, преди операцията, така и след това. В първия случай облучается самата тумор и околните тъкани, а във втория — област, където туморът бе приел. Често лъчева терапия се предписва като профилактика на рецидив на заболяването.

Химиотерапия

Този метод на лечение е показано при неоперабельном на рака на венците, когато има противопоказания за операция (тежка съпътстваща патология, която възпрепятства прилагането на анестезия, на изхода на тумора извън органа). Изключително рядко химиотерапия се назначава като добавка към лъчева терапия, за да повишат ефективността на последната.

В процеса на такова лечение, на пациента се предписва лекарства в уколах или таблетки, благодарение на който успява да спре нарастването на тумора или да я унищожи една малка част. За такива лекарства включват следните:

 • антрациклины;
 • платина;
 • винкалкалоиды;
 • эпиподофиллотоксины.

В периода на лечение лекарят предписва на пациента антибиотици, тъй като лъчевата и химиотерапията потискат имунната система, в резултат на което се отваря достъп инфекции и вирусни агенти. За поддържане на имунитета и възстановяване на организма, назначени от витамини.

Традиционното лечение може да се съчетава с методите на алтернативната медицина: акупунктура, масаж, компреси и промивки на основата на лайка, невен. Това ще подобри състоянието на венците и укрепване на организма.

Както и при останалите онкологични заболявания, рак на венците е податлив на рецидив. За да се предотврати това, выздоровевшие пациентите трябва да се проведе проучване с доставката на кръв в онкомаркеры след 3-5 месеца.

Прочети още  Рак лимфни възли

Профилактика на рака на венците

Предотвратяване на развитието на рак на венците може да бъде, ако се спазват следните превантивни мерки:

 1. Правилно и балансирано хранене.
 2. Пийте витаминни комплекси с високо съдържание на калций и фосфор.
 3. Не употребяват прекалено алкохол, да не се пушенето и дъвченето на тютюн.
 4. Не се носи пиърсинг, не клъвнеш малко молив, не се държи в устата си предмети, които могат да нарани устната кухина.
 5. Спазва хигиена на устната кухина. Изплакване на устата след всяко хранене, миене на зъбите 2 пъти на ден.
 6. Да посещават зъболекар на всеки шест месеца, и се проведе ультразвуковую миене на зъбите.
 7. При първите симптоми на лечение заболяване на зъбите и венците.

Рак на венците – това е заболяване, основните причини за развитието на когото липсата на пълноценен хигиена на устната кухина и не навременно лечение на заболявания на устната кухина. Ако навреме откриете патология и да се пристъпи към терапията, това може успешно да се преодолее болестта и да продължи да живее пълноценно.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *