Рак на трахеята

Рак на трахеята – това е паталогический процес, при който в трахеята се развива злокачественное новообразование. Да повлияят на развитието на болестта може да първични и вторични тумори. Развитието на първични идва от стените на трахеята, те са концентрирани около бронхите и се смятат за рядка патология, която се диагностицира в 0,1-0,2% от случаите на злокачествени тумори. Най-често настъпва инфекция мъжко население на възраст 40-60 години.

Причините за образуване на рак на трахеята

Отделят следните общи причини за развитието на рак на трахеята:

 • възраст над 40 години;
 • мъжете;
 • пушенето допринася за развитието на рак на трахеята, по причина на висока концентрация на канцерогенни вещества;
 • наследствен фактор;
 • поражението на човешкия папиломен вирус;
 • въздействието на повишени дози йонизираща радиация, например, при лечение на образувания, свързани с тях органи;
 • промишлени причини: азбест, дървени прах, » никелова.

Симптоми и признаци

Симптоматика се проявява само в случай, когато новообразование достига специфични размери, при които се намалява лумен на трахеята. В началния етап На развитие на патология клинична картина липсва.

Първият симптом, който кара пациента да потърси медицинската помощ – това е кашлица приступообразного се характеризира с незначително отделяне на гъста храчка. Понякога слуз видими жилки кръв. Наличието на кашлица, показва възпаление на стените на трахеята. Зацапване в мокроте – това е признак на тумор, който показва процеса на разпадането й.

Най-важният признак, показва рак на трахеята, е задух. В началото пациентите се оплакват от нейната поява след тежък физически труд. Ръст новообразувания само усложнява нейното продължение, после тя се притеснява, дори и в състояние на покой, така че болните да могат спокойно да дишат само в седнало положение.

При тази патология може да се счупи глас. При едни пациенти то става сиплым, а кой губи му като цяло. Това се дължи на увреждане на нервите и гласните струни.

Има и редица други симптоми, по които може да се определи наличието на тумори на трахеята:

 • болки в гърлото, което настъпва без причина, усещане на стягане за грудинной;
 • болка при прием на храна;
 • покачване на температурата до 38-39 градуса, без причина;
 • бърза умора, лош апетит;
 • чести болки в гърлото, фарингиты;
 • увеличение в размер на подчелюстных и шийните лимфни възли;
 • промени в анализа на кръвта: повишена концентрация на левкоцити, висока скорост на слягане на червените кръвни клетки, понижен хемоглобин.
Прочети още  Рак 4 степен с метастази колко живеят

Лечение на рак на трахеята

Рак на трахеята – лечимо заболяване, при което шанс за излекуване висок при пациенти, които патология диагностицирана в ранен етап на развитие. Терапия е цялостен подход, тъй като включва в себе си оперативни методи, химио — и радиотерапию.

Оперативната намеса

Хирургически метод, използван при лечението на рак на трахеята, е на следните видове:

 • ексцизия на тумора;
 • циркулярная резекция — ексцизия сегмент на трахеята в зоната на нейното делене на големи бронхите с регенерация на целостта на трахеобронхиального дърво;
 • напречната резекция – премахване на дясното или лявото сегмент на трахеята.

За да възстановите функционалността на трахеята, извършва пластику стените му.

За получаване на добри резултати при лечението на рак на оперативен начин е възможно при условие, че на доброкачествен тумор. Ако новообразование не се поддава на пълно иссечению, тогава се прилага такова хирургически метод, като трахеофиссура. Това е операция, насочена към нормализиране и на удължаване на живота на човека с улесняване на процеса на дишане.

Лъчева и химиотерапия

Лъчева терапия показва на пациентите веднага след отстраняване на тумора. Химиотерапия се прилага след назначаването цитостатиков (противоракови медикаменти). Прониквайки в тялото, те купируют раковите клетки, без да засягат здравите. Химиотерапия в тандем със влезете вътре и лъчетерапия дава максимален положителен резултат.

В Испания, Канада, Русия и редица други страни в клиники се отглежда изкуствено трахеята за по-нататъшно я трансплантация на пациента. Освен това, отглеждането на органа се извършва от клетки на пациента, поради което на няколко пъти се намалява рискът от отхвърляне на трахеята от организма.

Профилактика на рак на трахеята

Прогнозата на заболяването зависи от етапа и морфологичен тип. При плоскоклеточном рак на 5 годишната преживяемост над 40%, при цилиндроме – 65-85%.

Прочети още  Как да се вземат биопсии, лимфоузла?

Превенцията на заболяването включва спазването на следните препоръки:

 • отказ от тютюнопушенето;
 • изключение влияние на вредните фактори на околната среда;
 • навременното обръщане към лекар след първите признаци на патология.

Рак на трахеята – това е опасно заболяване, което дава на човек много неудобства от невъзможността да се хранят пълноценно, да говори и да води нормален живот. Навременното обръщане към лекар ще лекува болестта и да спаси живота на човек. Това се постига благодарение на съвременните методи за терапия, които отстраняват отоци, възстановява тъканите и ефективността на трахеята.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *