Рак на тестисите при мъжете

Ракът на тестисите не е често срещано явление, като много други ракови заболяване. В случай на развитие, проявление на характера му много агресивно. При първите симптоми на болестта е необходимо да се консултирате със специалист за постановкой диагнозата и да се започне незабавно лечение.

Причините за образуване на рак на тестисите

Има редица закономерности на развитие на това заболяване:

 • по-често рак на тестисите, изложени на мъжете с висок ръст и худощавого физика;
 • развитието на заболяването възниква най-често на фона на миналата възпалителен процес в тестисите;
 • при наличието на имунодефицитен вирус се увеличава вероятността от развитие на подобни усложнения;
 • по-голям брой заболявания се наблюдава при хора, принадлежащи към бялата раса, националност азиатски и афро-американци страдат тези нещастие 10 пъти по-рядко;
 • при не опустившемся тестисите или при заболяване на крипторхизмом;
 • при травматични лезии на скротума;
 • ендокринни нарушения в организма;
 • излагане на радиация или лучевое въздействие на вредни производства;
 • фактори на наследствеността;
 • изостаналостта на тестисите и ги вродена патология;
 • склонни към озлакачествлению бенки;
 • в началото на пубертета;
 • безплодие;
 • пу;
 • прегряване на скротума;
 • перекрут на тестисите;
 • силна никотинова зависимост;
 • гипоспадия.

Понякога яичковая злокачествени онкологични заболявания се развиват на фона на синдроми Клайнфелтера или на Даун.

Симптоми и признаци

Първият симптом на рак на тестисите е за увеличаване на техния размер и прощупываемая при палпация туморът. Различните усещания на пациентите в начален стадий на болестта са различни. Някой се чувства болка в тази област, а при някой симптомите изобщо липсват. Понякога се проявява с болезненост в областта на корема и скротума, се появява подуване на тестисите.

Прочети още  Как да се вземат биопсии, лимфоузла?

Общи признаци на рак на тестисите има умора и слабост, човек рязко губи тегло на тялото и отслабване. На този фон възниква субфебриальная хипертермия, проявляющаяся висока температура от 38,5°С и по-висока. Мошонка силно се подува и значително се увеличава по размери.

Възникват диспнея, пациента става трудно да диша. Увеличение на лимфните възли и се появяват спинные болка. Намалява сексуалното желание, увеличаване на гръдните жлези, започва интензивно да расте коса.

Метастазированная туморът се проявява болезненностью в долния ръба, кашлица, желтухой и отекъл.

Лечение на рак на тестисите при мъжете

Лечението се състои в хирургично отстраняване на засегнатия орган. Първият етап на лечение предполага приемане на противоракови препарати. При необходимост се провежда химиотерапия и лъчева терапия.

Вторият и третият етап на заболяването включва ексцизия на засегнатите органи и на някои лимфни възли. При това трябва да се пие широка гама от противоракови лекарства.

Хирургична операция се извършва като процедура орхиектомия, което при необходимост се съчетава с забрюшинной лимфаденэктомией. Премахване на семиномных тумори Т1-Т2 стадии се допълва от лъчева терапия; при стадий семиномы Т3-Т4, както и при несеминомном рак на тестисите се изисква определяне на системна химиотерапия. При ниско ниво на тестостерон, на пациентите се назначава гормонозаместительная терапия.

При провеждане на комплексно лечение, включващ орхиэктомию, радиотерапию и химиотерапия, може да възникне временно дълго безплодие, понякога това води до импотентност.

Профилактика на рака на тестисите

Основна превантивна мярка служи самообследование:

 • Прощупывание и визуален преглед на тестисите и скротума. Това трябва да е един път в месеца, след вземане на душ. Повърхността на скротума в здравословното състояние на гладка и мека.
 • Изследване на тестисите в тяхната структура. Последователно натискане на тестисите. Те трябва да бъдат гъвкави и хомогенни.
 • Размер. Въпреки че размерите на тестисите се различават един от друг винаги, трябва да ги сравняваме първоначалния размер с наличната към момента на разглеждане.
Прочети още  За какво говори онкомаркер CA-125

Трябва да се спазва подходяща диета, не прекалявайте с пушени, пържени и консервирани храни. Консумацията на пресни зеленчуци и плодове в диетата е задължително. Храната трябва да бъде обильна на такива продукти, като лук, чесън, зеле, домати, зелен чай и ядки.

Трябва не само да водят здравословен начин на живот, но и активно да спортуват. Разходки на чист въздух са задължителни, всеки ден. По-добре да се откаже от обществения транспорт при пътуване на къси разстояния и да ходи пеша до работа, магазин.

Рак на тестисите – опасно заболяване, свойственное мъжете по-възрастните. Отрицателни фактори за този диагнозата служат за тютюнопушене, заседнал начин на живот и неправилно хранене. При съмнения за заболяване пациентът трябва незабавно да посетите лекар и, за да премине всички необходими диагностични изследвания. Само след тези манипулации лекарят може да определи точна картина на болестта и се назначи ефективно лечение. Ракът на тестисите е по-добре да се предотврати, отколкото да се лекува, така че мъжете трябва редовно да поведе проучването си на скротума.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *