Рак на простатната жлеза

Какво е рак на простатата? Това злокачественное поражението на гърдата външна секреция. Простатата се намира на мъжете в областта на малкия таз. Тази патология се среща само сред мъжете. Се отнася сега към една от най-често срещаните. При това най-често заболяването се среща сред мъжете в напреднала възраст. Представлява опасност, тъй като разкрива се случва вече в късен стадий.

Причини

В момента основната причина се приема наличието на генетична предразположеност.

 • Повишава се вероятността, че ракът на простатата се появи при мъже, ако между кръвни роднини са случаи на развитие на патология.
 • Злоупотребата с вредни навици, особено ако е наркотично средство.
 • Грешен начин на живот, недостатъчно хранене, а също недостатъчната физическа активност.
 • Дълго текущи възпалителни процеси в тъканите на простатната жлеза, най-често е хроничен простатит, а също така това може да бъде аденом на простатната жлеза.
 • Възраст на мъжете. Вероятността за заболяване нараства в напреднала възраст, особено ако в него се налагат други предрасполагающие фактори.

Симптоми

Голямата опасност на този вид злокачествен поражението се състои в това, че дълго време може да протече безсимптомно. Така че има риск за откриване на патология вече в напреднали стадии, когато честотата на оздравяване е изключително ниско.
Към основните симптоми, които се класират:

 • Болка, която може да възникне както спонтанно, така и най-често, което се случва по време на уриниране. Обикновено се появява в крайната фаза, когато излиза последната порция урина. Характер могат да бъдат различни, от тянущих и натиск, така и до простреливающих.
 • Случва нарушение на уриниране, в по-голяма степен това е свързано с увеличаването на размера на тъкан на гърдата. На исковата молба желание, човек е принуден да се събужда през нощта, за да опорожненная на пикочния мехур. Обемът на отделяемой на урина намалява, при това на струя променя своите характеристики. Изглежда си прерывистость, а така също и намалява натиска.
 • В някои случаи може да възникне нарушение поток на урината, поради обтурация на пикочния канал. При изследване на простатата и по време на палпация се появяват болезнени усещания.
 • Много от мъжете, особено в последните етапи отбелязват намаляване на сексуалното желание, в началните етапи периодично, а по-късно настъпва пълна импотентност с липсата на влечение към противоположния пол.
 • При уриниране отбелязват нарушение на характера на урината, по-често се открива примеси на кръв, обикновено това е вече предстательный обем на урината.

Освен специфични симптоми се появяват и общи. Това е намаляването на телесното тегло, появата на немотивированной слабост, периодични головокружений, а така също и при откриване на лабораторни изследвания за анемия. Пациент в последния стадий обикновено се появява кахексично.

Етап

Запис на четири етапа злокачествен поражението на гърдата. Тяхното определение зависи от степента на увреждане, както и да участват в болестния процес на други органи, особено на лимфните възли и системи с разпространението на метастази.

 • При първия етап на патологични клетки се намират само в областта на гърдата. пальпаторно я разкрие не успее, се определя само с помощта на лабораторни и инструментални методи. Тъй като клетка, засегнатата тумор може да не се различават от обичайните. Пациентът не отбелязва никакви симптоми.
 • При втората, тумор не излиза извън переделы тъкани, но това вече може да се определи пальпаторно
 • При третия етап освен тъкан на гърдата, са засегнати и други органи и системи.
 • При четвъртата. Освен поражението на органи и други системи опухолевым процес се наблюдава откриване на метастази. Ракът на простатата в този случай почти неизлечима. Рак на растеж обикновено е много бърз.
Прочети още  Аденом на простатата при мъжете

Диагностика

Тя се провежда за предпочитане специалист-уролог, но в негово отсъствие, може да помогне и на общопрактикуващ лекар.

 • Започва проучване с разговора, за това се уточняват оплаквания, симптоми, време и условия за възникването им, както и на други подвеждащи въпроси.
 • Освен това, се извършва проверка на простатната жлеза, възможно е с помощта на пальцевого ректално изследване. Толкова се извършва общ преглед и изследване на всички системи на организма.
 • След това се прилагат лабораторни и инструментални методи. За лабораторна, за да се класират клиничен анализ на кръвта, урината, а така също и биохимичен анализ. Той се провежда с цел оценка на общото състояние на организма, а така също и за изключване или потвърждаване на анемия.
 • Скрининговым метод за диагностика на рака на простатната жлеза е определянето на простат специфичен антиген.
 • От инструментални методи се използва предимно ултразвуково изследване. Методът е неинвазивен и лесно достъпни в много болнични заведения, като в същото време е достатъчно информативен. Позволява да се оцени размери, структура, а така също и степента на притока на кръв.
 • При противоречива оценка на този метод се прилага по-точен метод за компютърна томография.
 • При идентифицирането на болестно или най-съмнителни огнища се провежда биопсия. Това е метод за взимане на клетки от орган, различен малка инвазивностью, но при това определя характера на образованието. Този случай е много высоковероятный за да се определи типа на клетките.

Прогноза

По-нататъшното развитие на заболяването и вероятността от възстановяване зависи от степента на тежест, на която патология е установена. Толкова голямо значение оказва и общото състояние на организма, неговата излишни функции и състоянието на имунната система.

Прочети още  Лечение на аденом на простатата, без операция

При откриване на рак се грижат патология на простатата в първия етап на шансовете за оцеляване е почти в 90% от всички случаи на втори етап на повече от половината от всички мъже се борят с десетгодишен период на преживяемост. И тук вече на последните две случаи честота на преживяемост е много ниско, тя достига по-малко от половината от всички случаи. Особено усложнява процеса на открити метастази, които лесно се разпространяват по тялото. При откриване оцелява само една трета от мъжете.

Лечение на

Избор на тактика на лечение зависи от много фактори, основните от които са на възраст, етап на заболяването, а така също и общото състояние.

 • Най-разпространеният метод в момента е оперативно лечение. Обемът на операцията се определя след пълна диагностика, понякога той се свежда до резекция на патологичните огнища. Но при по-тежки случаи се прилага цялостно отстраняване на орган, с възможност за изрязване на лимфните възли.
 • Така също има място химиотерапия. Може да се прилага в комплекс с лучевыми методи. Понякога се подбират така и хормонални средства, като антиандрогены.
 • До лучевым техники се отнася и радиотерапия, едни от най-популярните са брахиотерапия или методи за дистанционно лъчетерапия.

Профилактика

Тя не включва в себе си специфични начини, за това, че има общи правила, които не облекчаване на кашлицата от появата на заболяването, но ще помогне за значително намаляване на риска. Също така при превенцията на заболяването се диагностицира предимно на ранните етапи по този начин, прогнозата е значително по-добре.

 • На първо място, това са редовно посещение на специалист, който е уролог. Ако такава специалност в населеното място няма, това е достатъчно, макар и да прибягва до лекар. Точната причина, поради която започва злокачественный ръст все още не е известна.
 • При проверка се извършва оценка на състоянието на гърдата чрез палпация през дебелото черво, а така също се извършва скрининговое изследване на рака на простатата е определяне на броя на простат специфичен антиген.
 • Корекция на режима и правила за хранене. Основният продукт, който подлежи на премахване от диетата на това млечни продукти, която съдържа в състава си голямо количество мазнини и калций. Това е вид сирене продукти, а така също и мляко, извара и т.н.
 • Трябва да се консумират повече храни, съдържащи фибри.
 • Съвет. Не трябва да се прилагат специфични средства. Достатъчно е само да се увеличи приема на витамини E, омега 3 мастни киселини и други
 • Елиминира всички вредни навици, най-честите сред тях са алкохолни напитки или тютюнопушене.
 • Включването на спорта в начин на живот. Трябва да се избягва застраивания на кръвта в органите на малкия таз. За това се прилагат такива упражнения като плуване, ходене и др
Прочети още  Доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза

Трябва да се избягва продължителна липса на секс. Именно сексуален живот пречи на застой на кръвта в по-голяма степен.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *