Рак на простатната жлеза 3 степен

Рак на простатата 3 степен е актуален проблем на съвременната онкоурологии. Злокачественному новообразованию податливи от мъжете на възраст над 50 години, обаче, ракът на простатата се диагностицира и при по-младото поколение.

Симптомите на рак на простатата

Доста често 1 и 2, етап на рак на простатата протича без никакви симптоми и клинична картина. Най-често злокачественное образование откриват в трети или четвърти стадий, когато туморът дава метастази и впечатлява околните органи или тъкани.

Въпреки това, има някои симптоми, които трябва да предупреди мъжа и да се консултирате с лекар. Към тези симптоми са следните:

 1. Чести позиви за уриниране, особено през нощта. Също при рак на простатната жлеза могат да се появят и фалшиви позиви за уриниране.
 2. Незадържане или задържане на урина. Често човек трябва да положи усилия, за да отидете до тоалетната.
 3. Наличието на кръв в урината.
 4. Намаляване или загуба на потентността.
 5. Болки в гърба или таза.
 6. Остра загуба на тегло
 7. Общо неразположение и слабост.

Диагностика на злокачествени новообразувания

Диагностика на рака на простатата е сложен процес, включващ в себе си няколко етапа.

Преди всичко, лекар трябва да установена връзка за трансфер на пациента, за да разберете симптомите, да се проследи динамиката на развитие. След събраната в медицинската история, се провежда пальпаторное проучване. Тя ви позволява да разберете променя ли орган в размер и има ли асиметрия, причинени от наличието на възли.

Нататък пациента насочват към ултразвуково изследване. По време на УЛТРАЗВУК, сензор се вкарва през лумена на ректума, изследване може да открие и най-малките новообразувания.

След УЛТРАЗВУК и човек трябва да дарят кръв на PSA (простат-специфичен антиген). Повишаване на антиген показва на рак на простатната жлеза.

Прочети още  Рак на простатата: за лечение с помощта на лъчетерапия

Последния етап диагностика на злокачествени новообразувания е биопсия, която позволява откриване на нетипични клетки.

Като допълнителни изследвания, лекарят може да назначи ядрено-магнитен резонанс, компютърна ТОМОГРАФИЯ, или рентгенографию.

Лечението на рака на простатата 3 степен

 1. При рак на предстательное гърдата има няколко възможности за лечение:
 2. Операция (премахване на простатата);
 3. Химиотерапия;
 4. Радиотерапия;
 5. Хормонално лечение.

Рак на простатата 3 степен е опасно метастази и високо шанс на рецидив, затова най-често лекарите предписват комбинирано лечение. Заслужава да се отбележи, че при наличието на всеки етап от злокачествен образование, препоръчвани от радикална простатектомия. Благодарение на премахване на простатата спира развитието на мъжкия хормон тестостерон, което води до растеж на тумора се потиска. Операцията отнема от 2 до 5 часа, в зависимост от обема на засегнатите тъкани.

След операция пациентите се назначава курс на лъчетерапия. Често лъчева терапия се предписва в комплекс с хормонални лекарства. Терапия се предписва индивидуално, в зависимост от възрастта, общото здравословно състояние и фаза на заболяването.

В по-късните стадии на рака се прилага химиотерапия. Използването на химиотерапия е в състояние напълно потискат раковите клетки, благодарение на растежа на тумора спира. Въпреки това, химиотерапия засягат и здравите тъкани.

Outlook възстановяване и продължителност на живота

Продължителността на живота на пациента зависи от много фактори. В 70% от случаите при правилно лечение, средната преживяемост на пациентите е 5 – 6 години.

Фактори, които влияят върху продължителността на живота:

 1. Възраст. От по-стар мъж, толкова по-трудно минава заболяване. Често пациенти, переступившим праг от 60 години не се предписва операция или радиотерапию.
 2. Начин на живот. Наличието на вредни навици е в състояние да влоши рамките на заболяването. Лекарите препоръчват да се откажете от вредни навици, да спортувате и да водят здравословен начин на живот.
 3. Заболявания. Наличието на други заболявания, оказва значително влияние върху средната продължителност на пациента.
 4. Хранене. При наличието на рак на човек трябва да се откаже от мазни, пушени или много солени храни, както и продукти за бързо приготвяне. Неправилното хранене може да доведе до растеж на тумора, поради което метастази бързо ще смае околните органи и тъкани. Човек трябва да се придържат към правилното хранене, способен да поддържа тялото. Не е излишно да и прием на витамини.
Прочети още  Лечение на аденом на простатата

Рак на простатата 3 степен не е присъда. Злокачественное образование се поддава добре на терапия в ранен стадий, така че при наличието на никакви симптоми се консултирайте с лекар. Своевременната диагностика ще позволи да се лекува рак и да се увеличи продължителността на живота на мъжете.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *