Рак на простатата: за лечение с помощта на лъчетерапия

Всеки вид рак на заболяването изисква сериозен подход и ефективно лечение. Най-ефективен метод е лъчева терапия. В продължение На дълъг период от време лекарите са имали подобно лечение не само на хората, но и животните. Изследвания са показали отлични резултати. Днес лъчева терапия се използва успешно срещу различни онкологични патологични процеси, към които се отнася и рак на простатата.

Какво е лъчевата терапия?

Лъчева терапия

В основата на този метод е йонизираща радиация. В медицината това се нарича радиотерапией. Под въздействието на радиация са единствено раковите клетки, здрави тъкани нищо не заплашва. В този предимство лечение на рак на простатата лъчетерапия. Произходът на тумори или новообразувания могат да бъдат различни, но има основни фактори, които допринасят за развитието на раковите клетки:

 • силни и постоянни напрежения;
 • на настинки;
 • лоша екологична околна среда;
 • хронични заболявания на пикочно-половата система;
 • употребата на алкохол и тютюн в продължение на дълъг период от време;
 • заболявания на половата система, по-рано пренесени от страна на пациента;
 • нарушения, свързани с напредване на възрастта.

Това е непълен списък на причините, които могат да предизвикат развитие на злокачествени патологични процеси. В простатната жлези клетки на рак растат бързо през кратък период от време се появяват метастази, които засягат органите на малкия таз. Те се разпространяват по цялото тяло, с помощта на кръвоносната система и лимфните възли.

Когато клетките на тумора навлизат в орган и отива там корените на човешката имунна система ги възприема, тъй като раната, която трябва бързо да се лекува. Затова я пази и помага за възстановяване на тъканите. Най-често под победи рака попадат в черния дроб и бъбреците. Така се случва растежа на злокачествени образования.

Определяне на патологични процеси ще квалифицирани специалисти и допълнителни диагностични методи. Това е ядрено-магнитен резонанс, компютърна ТОМОГРАФИЯ органи в малкия таз, проучване на ултразвук, лабораторни тестове, анализ на кръвта. След инсталиране на точна диагноза лекарите веднага предписват лучевое лечение на рак на простатата, по силата на това, че този метод е най-ефективен.

Как се случва облъчване?

Процес на облъчване

Радиотерапия – това зрителни начин за терапия. Лъчи попадат върху раковите клетки, след което се образуват свободни радикали и водороден пероксид. От тези продукти на жизнените функции на тумори парализуется, спира растежа и размножаването си.

Повишен метаболизъм, допринася за засилване на активността на свободните радикали и водороден прекис. Хранене злокачествен образование се случва в средно режим, но отлично състоянието на съдовата система е вредна за ракови клетки. Влияние на радиацията ще бъде още по-висока.

Прочети още  Рак на простатата 3 степен и продължителност на живота

Йонизираща на радиотерапия, която помага да се убие раковите клетки, се различават двата типа на:

 1. Вълна. Метод на радиация, в основата на която са гама и рентгенови лъчи.
 2. Корпускулярная. Още го наричат протонной терапия. Вид облъчване, при което се използват електронни, неутронни, протонни лъчи, а също и алфа и бета частици.

Радиотерапия се назначава от лекарите на пациентите за всеки етап от развитие на рак. Без значение колко силно са се разпространили патологични процеси и в какви количества изумен орган. Лъчева терапия се използва не само за лечение, но и за профилактика на заболяването след операция, при която лекарите изцяло са премахнали простатата.

Основните методи ионизирующей радиация

Методи ионизирующей радиация

Медицински специалисти за борба с рака на простатата и се използват няколко техники за лъчетерапия. Това дистанционно управление, контактен и интерстициален начин (брахитерапия). Последният най-предпочитаните. Има още протонната метод за лечение на рак на простатната жлеза. Това е нова технология.

Дистанционно метод

Използва съвременно оборудване поддържат електронни уреди, с помощта на които се осъществява целенасочено радиация в област злокачествен образование. Ефективност след процедурата е по-малко, тъй като лъчи трябва да преминат през слоеве на здрави тъкани. Те не им позволяват да попаднат точно на раковите клетки. Така че в повечето случаи се проявяват и някои нежелани реакции.

Дистанционно метод за лечение на рак на простатната жлеза е:

 • неподвижни (стационарни);
 • мобилен телефон.

При неподвижна терапия на пациента иска да заеме определена позиция. След това към него се насочва стационарно радиация. При мобилния метод на лечение източник на радиация се определя по определен начин. По време на процедурата обзавеждане извършва движение около тялото на пациента. Така се случва йонизиращи влияние върху злокачественное образование от различни страни.

По време на дистанционно метод за лъчетерапия се прилага квантовата вълна. Това е рентгеновите лъчи, гама и висока енергия, притежаващи стоппирующим действие. Също така при дистанционно метод се прилага корпускулярная радиация, а именно протонная, неутронна и електронна. Основната разлика между тях е в разпределението на източник на радиация и дълбочината на проникване на светлина. Лекарят предписва минимална или максимална доза на облъчване. Всичко зависи от разпространението на тумора и състоянието на пациента.

Контактен метод

При това лечение се осъществява директен контакт лъчи и на раковите клетки. Медицински специалисти, се прилагат аппликационный, внутриполостной и внутритканевый контактен метод за лъчетерапия. Много лекари предпочитат да използват за лечение на рак на простатата само две основни направления. Става въпрос за внутриполостной и внутритканевый. Всеки има индивидуални характеристики.

Прочети още  Лечение на аденом на простатата

Внутриполостной метод включва използването на радиоактивен източник мънистен, малки топки или специални капсули. Те са поставени в пикочния мехур или ректума на пациента, след това, се записват на ниво злокачествен образование. По този начин, облъчване изпратени именно на раковите клетки.

При внутритканевой терапия експерти използват игловидные или конеца като източници на радиация. За въздействие върху клетки на рак на тях се инжектира директно в злокачественное образование.

Интерстициален метод (брахитерапия)

В основата на това лечение е прилагането на радий и на експлозията. Изотопи са въведени в тъканите на простатната жлеза. Постигането на максимален ефект лъчетерапия се случва за сметка на това, че радиация не засяга околните здрави клетки.

Брахитерапия – това е селективен метод на лечение, на които експерти използват по време на лъчетерапия при рак на простатата. Процедурата се извършва по два основни начина, ръчно или чрез автоматизирано оборудване. Основната задача на устройството – въведете радиоактивни вещества с помощта на игла в простатата.

В медицината съществуват няколко възможности за приложение на брахитерапии. Това внутриполостная, внутрисосудистая, внутритканевая. Последният вариант е по-често използвани от специалисти за лечение на рак на простатата. Същността му се състои в това, че източници на радиоактивни вещества се въвеждат в тъкани на засегнатия орган, временно или завинаги. По време на процедурата се прилагат специални игли. Ако временно, след приключване на терапията ги изтеглят, постоянно, това означава, апликатори остават завинаги в тялото на пациента.

Предимство брахитерапии е липсата на сериозни последици или усложнения. Освен това, рискът от връщане на патологични процеси, е минимален. Ако успя да диагностицира заболяването в ранен етап на развитие, това означава, че пациента има всички шансове да се оправя напълно. Да се контролира процесът се прилага ултразвуково изследване и ядрено-магнитен резонанс.

Протонната метод

Терапия може да се прилага в стационарни или амбулаторни условия. Нов метод за лечение на рак на простатната жлеза, който осигурява точното излагане на радиация на злокачествени клетки. При такава терапия страничните ефекти са напълно липсва. За сметка на точна доза се случва пълно отстраняване на злокачествени клетки. Този метод често се използва в урологията, благодарение на повишена ефективност.

Успех на протонната лечение е в правилното разположение на пациента. Терапия става строго под визуално наблюдение на квалифициран лекар. Технологията е толкова безопасно, че се практикува и в детските отделения на онкологични центрове. След операцията рехабилитация на пациента настъпва много бързо. Освен това, рискът от рецидив на заболяването, е много малък.

Прочети още  Лекарства и препарати за простатата

Основните етапи на радиотерапией

Радиотерапия

За да сте сигурни, правилно ли е изпълнена процедура, по време на лечение експерти използват УЛТРАЗВУК и компютърна ТОМОГРАФИЯ на дебелото черво. Лъчева терапия предвижда определени етапи на провеждане на облъчване:

 1. Предимплантация. Експерти изчисляват точната доза радиоактивни вещества.
 2. Интраоперационный. Всички манипулации се извършва в процеса на извършване на хирургическа намеса.
 3. Интерактивен. Предвижда използването на инструментални методи.
 4. Постимплантационный. Процедурата се извършва след известно време (1,5 месеца) след сеанса, за да закачите дозиметрический ефект.

Предимствата на този терапевтичен метод е в това, че всеки пациент, без последствия и усложнения понася операция. Не само това, манипулация се произвеждат всички болни, без изключение, дори и от хора в напреднала възраст.

Процедурата се извършва за кратък период от време, така че пациентът може подписват от болницата още на втория ден след операцията. Като се има предвид фазата на заболяването, област лезии на определен орган, свързани патологични процеси, след провеждане на лъчева терапия, пациентите могат да живеят, поне още 10 години пълноценен живот. Това е сериозно постижение медицински специалисти в областта на лечението на ракови образувания на простатната жлеза.

Период на рехабилитация

По време на възстановяването много квалифицирани лекарите настояват пациентите да се спазват някои препоръки.

 1. След операция на болен не може да се вдигне тегло повече от 3 кг.
 2. Трябва да се избягват резки движения.
 3. Не се допускат физически натоварвания.
 4. Трябва да се внимава и да не допуска препълване на пикочния мехур, на стомашно-чревния тракт.
 5. От диетата се изключи кисели, пикантни, пържени и пушени ястия.
 6. Да се откаже от злоупотреба с вредни навици. Това се отнася особено за алкохол.

Определен период от време пациентите трябва да се въздържат от общуване с деца и бременни жени.

Важно! Ако в процеса на уриниране болни забелязах изход капсули, не могат да бъдат взети нейните ръце. Лекарите препоръчват да се възползват от пинсети. Поставете капсулата в контейнер и се разпределя в специализиран център за онкология.
По време на лъчева терапия пациентите трябва планирано да посети лекуващия лекар, не забравяйте да обсъдим всичките си действия с него. След това, като размерите на простатната жлеза се възроди, пациентът може да се върне към обичайния си начин на живот. Дори и да се отдадете на малки физически усилия, постепенно ги увеличава. Разрешени са и за спортуване.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *