Рак на простатата 3 степен и продължителност на живота

Рак на простатата 3 степен – доста опасно заболяване, тъй като туморните клетки излизат извън простатната жлеза, се появяват метастази, простираща се по тялото. Това заболяване е по-лесно да се диагностицира, отколкото да се лекува, така че е много важен момент са редовни медицински прегледи и навременното обръщане към лекар.

Етап

Рак на простатата

Вероятността за благоприятен изход зависи от това на какъв етап са били диагностицирани заболяване. Ракът на простатата има 4 етапа:

 • Първият етап е най-лесно. Раковите клетки се намират в простатната жлеза на повърхността и не излизат извън нейните граници. Липсват метастази. В основата на 1 етап откриват случайно по време на планираните за разглеждане. При навременно диагностициране и лечение прогнозата на пълно възстановяване, най-висок.
 • Вторият етап е донякъде сходна с първата – на туморните клетки също се намира в рамките на простатата, но техният брой значително се е увеличил, поради това могат да се появят първите симптоми. Раковите клетки могат да покълнат в близките органи. Ако заболяването е установено в 2 етапа и нямало никакви усложнения, а след това в 80% от пациентите успяват да се отървем от тази болест при навременно лечение.
 • Третият етап има по-сериозни последици. Се появяват първите метастази, те проникват в органите и лимфните възли, намиращи се най-близо. Най-често метастази проникне в органите на малкия таз и костите. При правилно лечение 10 годишната преживяемост се наблюдава при 70% от случаите.
 • Четвъртият етап е най-сериозен. Метастази се разпространяват в целия организъм. Лечението е насочено повече към поддържане на живота и неговото удължаване, отколкото да се борят с най-тумор. 5 годишната преживяемост се наблюдава при 30% от пациентите.

Определяне на етапа на рак на простатата може само квалифициран лекар, идващи от размери са подути, на нейната агресивност и разпространението на метастази.

Симптоми

Симптоми на рак на простатата

Ракът на простатата е различен от това, което протича в организма бавно и в повечето случаи безсимптомно. Като правило пациентите се обръщат към лекар вече 3-4 стадий на заболяването, при поява на конкретни симптоми и когато вече започва метастази. Основните прояви на заболяването са:

 • Нарушеното уриниране. При желание на исковата молба, това е особено забележимо в нощта, и желание могат да бъдат неверни. Струята на урината става слаба и периодично, след отиването в тоалетната може да се появи чувство, че пикочният мехур не е напълно опустошен. По време на уриниране се наблюдава дискомфорт и болезнените усещания. Освен това урината може да бъде с кръв.
 • Нарушение на эректильных функции. Ерекция е слаба или изобщо липсва. Еякулация е трудно, може да предизвика болка и неприятни усещания. В спермата може да се наблюдава кръв.
 • Влошаване на общото състояние: бърза умора и слабост; намаляване на телесното тегло без видима причина; периодично повтарящи се болка тянущего характер в долната част на корема и слабините.
Прочети още  Аденом на простатната жлеза

При всеки пациент болестта може да протече по различен начин, в зависимост от възрастта и начина на живот. Всички симптоми трябва незабавно уведомяват мъж и послужи като повод да отидете на лекар. Тъй като симптомите могат и да не бъдат мъжете на възраст 40 и повече години трябва редовно планирано да се проведе смотры.

Диагностика

Диагностика на рак на простатата

Ако своевременно диагностициране на заболяването, а след това може да се предотврати преминаването в най-тежката фаза. В ранните етапи На откриване на заболяване е доста трудно, така че трябва изцяло да проучи тялото. За да може точно да се диагностицира наличието на заболяването се извършва:

 • Предварителен преглед. Лекарят установява наличието на никакви оплаквания и отклонения. Разбере, има ли проблеми с пикочно-половата система, наличие на кръв и т.н., След което на пациента, измерване на тегло, проверяват кожни воалите на наличието на някакви образувания. Чрез палпация на лекар определя размерите на лимфните възли и състоянието на черния дроб.
 • Пальцевое ректално изследване. Този метод помага да се разкрие наличието на тумори и различни тумори на простатата, това е възможно благодарение на близък местоположението на простатата и на дебелото черво. Ако има раков тумор, а след това прощупывание причинява остра болка в простатата, също така се отбелязва увеличен размер, висока плътност и асиметричен». Този метод не се поставя точна диагноза, а само разкрива наличието на тумор.
 • Ултразвуково изследване. УЛТРАЗВУК при диагностициране на рак на простатата трябва да се извършва задължително за съставянето на пълна картина. Изследването може да се провежда както на външния, така и вътрешния начин. Външно изследване не дава никакви неудобства на пациентите. Противопоказание за такова изследване е наличието на следоперативни шевове в областта на изследвания и наличието на дренажна тръба. В повечето случаи се извършва транс ректално изследване. Да се постави точна диагноза може да бъде в 80% от случаите. Проучване през уретрата се извършва доста рядко се дължи на възпаление и риска от вреди на пикочния канал.
 • Анализ на кръвта за нивото на PSA. Нивото на PSA в кръвта е един от основните показатели, сочещи за наличието на злокачествени образования. Повишени нива на PSA позволява на лекаря да определи нарушения в простатната жлеза, дори когато няма никакви симптоми. Да се говори за наличието на ракови клетки само за нивото на PSA е невъзможно, тъй като той може да бъде увеличен и по други причини.
 • Биопсия. Този метод е най-точен и достоверен. Той се провежда за пациенти, които повишен PSA в кръвта; открит тумор при ректальном проучване и при открити промени по време на транс ректална УЛТРАЗВУК. Как се провежда ограда клетки от засегнатата област, зависи от вида биопсии.
 • Подобрената диагностика. Този метод включва в себе си CT, PET-компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс. С подобрената диагностика може доста точно да се определи местоположението на тумора, характер и размер.
Прочети още  Лечение на аденом на простатата

Диагностика на заболяването трябва да включва в себе си комплекс от методи за поставяне на точна диагноза и определяне на растежа на тумора.

Лечение на

Лечение на заболяването

Лечението на рака на простатата 3 степен винаги се адаптира към всеки пациент индивидуално, в зависимост от дейността, за които са налице клетки, размера на тумора, възрастта на пациента, наличието на метастази и т.н. Лечението може да се разделят на 3 основни вида:

 • Медикаментозно, предимно хормонална терапия;
 • Лечение без операция;
 • Хирургическа намеса.

Медикаментозно лечение се предписва като допълнение към лъчетерапия, простатэктомии или като основна терапия на пациенти, които не отговарят на други видове лечение. Хирургия, брахитерапия и други подобни видове, са противопоказани за пациенти в напреднала възраст, пациенти, при които общото здравословно състояние е незадоволително и 3 етап преминава в 4. Медикаментозно лечение включва прием антиандргенных медикаменти, синтетични аналози на хормона на хипофизата и съвременните лекарства. Хормоналната терапия помага за намаляване на скоростта на образуване на нови злонамерени клетки и намаляване на размера на тумора. Най-често се използват следните препарати:

 • Доксорубицин. Този наркотик е насочена към самата раковую клетката, а именно на нейната структура. Доксорубицин унищожава протеин, който е в основата на клетки.
 • Паклитаксел. Наркотикът е изпратен и на структурата на клетките. След приема на лекарството, те забавят деление, след което умират.
 • Золадекс. Този инструмент помага на организма за намаляване на производството на тестостерон, като по този начин намалява скоростта на растеж са подути, или пълната си спирка.
 • Эстрамустина фосфат спира делене и разпространение на клетки.

В случаи, хирургическа намеса, когато е невъзможно или съществуват някакви други фактори, се използват следните методи:

 • Външната лъчева терапия. Тази терапия може да действа като отделен самостоятелен лечение, така и да отида заедно с друга терапия. На мястото на тумора изпращат рентгенови или ионизирующие радиоактивни лъчи. Дозата и продължителността на лекар изчислява индивидуално. Процедурата се извършва по 5 дни в седмицата в продължение на 2 месеца. Или да използват стереотаксическую лъчева терапия позволява съкращаване на продължителността на процедурите, до няколко дни се дължи на високи дози радиация.
 • Брахитерапия. Това е тъй наречената вътрешна лъчетерапия. Специални капсули (зърно) с радиоактивни компоненти се инжектира в простатата, след което раковите клетки започват да се разграждат. Тази терапия е 2 вида: временна и постоянна. В случай на постоянно брахитерапии капсули пребивават в организма продължително време, а при временна са поставени в тялото на 5-10 минути, а след това се изтриват.
 • Химеотерапия. Терапия вредно въздействие върху клетките на рака. Тя рядко се използва, тъй като е най-вече насочена към бързо развиващи се тумори. Освен това губительное въздействието също е насочена към здрави клетки.
 • Cryosurgery. По време на процедурата простатната жлеза е замразен. Във вътрешността на тумора се образуват кристали лед, чупене на структурата на туморните клетки. След размразяване остават мъртви злокачествени клетки. Методът не е много разпространен, защото има положителен ефект не е изследвано до край.
 • Наблюдение. В някои случаи се използва бременната тактика. Основно тя се прилага към мъжете на възраст над 70 години, тъй като рискът да се умре от терапията превишава риска от смърт от самата болест. В такива случаи се прилага блокиране на болкоуспокояващи лекарства и средства за поддържане на живота.
Прочети още  Лечение на рак на простатата

Радикална простатэктомию прилага на всички етапи на рак на простатата. Този начин е най-разпространен и ефективен. По време на процедурата се отстранява простатната жлеза с прилежащи към нея тъкан, както и лимфните възли. Тази операция е значително помага за удължаване на живота на пациента. Ако пациентът липсват метастази и позволяват на останалите показатели, е възможно провеждането на нервосберегающей простатэктомии. При това успява да поддържа ерекция и способността да нормализира сексуален живот. За тог за намаляване на риска от рецидив в комплекса се прилагат лъчева терапия.

Народни методи за лечение на рак на 3 степен почти не се използват. Традиционната терапия е по-насочена към повдигане на имунитета. Но тя трябва също така да обговариваться с вашия лекар. Тъй като различни средства не може да се използва с лекарствени средства. Също така не трябва да се прилага народни средства за защита, преди да се отправят към вашия лекар, много средства, оказва противовъзпалително действие, а това може да намали диагностика по време на планираните за разглеждане.

Според лекарите при липса на лечение на пациентите живеят не повече от година.

Прогноза

Прогноза зависи от това на колко прогрессивна тумор, каква е възрастта на пациента, има ли метастази и т.н., и помагат да се определи, тъй като прогресира болестта, нивото на PSA в кръвта, скала Глисона и система). Ако лечението е навременно и правилно, то в повечето случаи успява да се удължи живота на 7-10 години.

Профилактика

Към превантивни мерки може да се дължи на редовни прегледи при лекар и отдаване под наем на кръвта на простат-специфичен антиген. Това е много важно, ако има генетично предразположение към заболяване и възраст над 50 години.

Също така е много важно да се спазва правилното хранене, тъй като мазните храни със съдържание на различни концентрати и хранителни добавки увеличават шансовете за развитие на болестта. Храната трябва да бъде балансирана и обогащенным витамини. Редовните упражнения ще помогнат за подкрепа на имунната система.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *