Рак на простатата 2 степен – се поддава ли лечение?

Рак на простатата 2 степен – това е злокачествен тумор, распложенная в простатната жлеза. При това раковите клетки са разположени в дпх простатата и не излизат извън пределите й, но техният брой значително надвишава броя на злокачествени клетки при 1 степен.

Ако заболяването се диагностицира в 2 стадия, а след това, като цяло, прогнозата е благоприятна.

Класификация

Рак на клетъчно ниво

За да се оцени колко раковите клетки агресивни и тъй като те често се използват следните класификации:

 • На системата). Тази система позволява да се опише колко се е разпространил тумор (Т), пораженность лимфни възли (N) и дали има далечни метастази (М). При рак на 2 степен в основата на определени показатели Т2N0М0. Това означава, че туморът се намира в рамките на простатната жлеза, може да се определи с помощта на УЛТРАЗВУК и пальцевого изследвания. В лимфните възли липсват метастази. Признаци за наличието на далечни метастази не е на разположение.
 • По скалата на Глисона. Тя помага да се опише каква е морфологическая структура на клетките, доколкото те са сменили нормалната клетъчна структура, как се е променил по форма, размери и т.н. за това е необходимо да се сравни с 2 проба на променените раковите клетки след провеждане на биопсия. След което резултатите се сумират. По-висок е резултатът, толкова по-сериозни протича заболяването. При 2 степен обикновено се определя от оценка на 6-7 точки.
 • Нивото на PSA в кръвта. Го използват, за да се определи расположенность на раковите клетки и да се определи колко ефективно лечение. Нормалната стойност е от 0 до 4,0 ng/мл. При 2 степен показатели обикновено не надвишава 20 ng/ml, в случай, че е имало увеличение, а след това трябва да премине допълнителни прегледи.

Симптоми

Симптоми на рак на простатата

Отличителна черта на рак на простатата е често липсата на симптоматика в първите етапи на болестта, тъй като злокачествените клетки растат доста бавно. Но тъй като във 2 етап броят на променени клетки се увеличава, това може да предизвика у мъжете различни промени в общото състояние на здравето.

Заболяване, при всеки един пациент протича по различен начин, всичко зависи от възрастта, начина на живот и т.н. Често при рак на простатата 2 степен лечението започва доста късно, но само при навременна диагностика, прогноза може да бъде положителен.

Прочети още  Рак на аденом на простатата при мъжете

Човек трябва да предупреди следните симптоми и да се обърнете за помощ към лекар:

 • Нарушеното уриниране: Учестен, особено през нощта; фалшиви позиви; слаба, прерывистая струя; инконтиненция; наличието на кровянистых кървене в урината; дискомфорт и болка по време на уриниране.
 • Эректильные нарушения: затрудненная или липсваща ерекция; наличието на кровянистых секрети, спермата; еякулация причинява болезнени и неприятни усещания.
 • Нарушения на общото състояние: произволникът намаляване на телесното тегло; неразположение и слабост.

В повечето случаи ракът на простатата се диагностицира, без никакви симптоми, когато планираните огледи. Те трябва да бъдат редовни при мъжете над 40 години.

Диагностика

Диагностика на рак на простатата на 2 етап

Важно условие за лечение е поставяне на правилната, точна диагноза, за да се определи наличието на тумори, се използват следните методи за диагностика:

 • Пальцевое ректално изследване. Лекарят въвежда пръст в ректума и изследва стената на наличието на подутини, появили отоци, техния размер и плътност.
 • Транс ректално ултразвуково изследване. При това може визуално да се определи променените участъци.
 • Най-точен метод е биопсия. При това се случва ограда клетки от засегнатото място, за определяне на техния характер. Този метод може с точност да се определи наличието или липсата на проблеми.
 • Анализ на нивото на PSA в кръвта. Този метод дава възможност за определяне на етапа на развитие на болестта.
 • Компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс. С помощта на съвременната техника може да се определи много точно местоположение, размер и структура на променените клетки.

Комплекс идва за диагностика може да се определи растеж на тумора и по-подробно вземете лечение.

Лечение на

Лечение на рак на простатата в ранен стадий

При рак на простатата 2 степен лечение адаптира индивидуално към всеки пациент, всичко зависи т възрастта на пациента, течения и прогресия на заболяването.

Могат да се разграничат 3 вида лечение:

 • Медикаментозно лечение;
 • Лечение без хирургическа намеса;
 • Провеждане на операцията.

По време на рак на простатата 2 степен лечение хапчета за подсилване на ефекта се назначава заедно с лъчетерапия. Хормонални средства помагат за намаляване на скоростта на образуване на нови ракови клетки. В повечето случаи при медикаментозном лечение, назначени от следните лекарства:

 • Золадекс. Този препарат помага за намаляване на производството на тестостерон. След което туморът започва да расте значително по-бавно, може да се случи пълно спиране на прогресията на заболяването.
 • Доксорубицин. Той позволява да се спре производството на белтък в туморните клетки, което е тяхната основа.
 • Паклитаксел. Това средство помага за намаляване на активността на раковите клетки, като действа върху тяхната основа. След което те умират.
 • Эстрамустина фосфат помага да се спре на деление на клетките.
Прочети още  Ракът на простатата степен 2

 

Ако болестта не разполага с никакви усложнения, тогава може да се управлява без хирургическа намеса. Лечение на рак на простатата 2 степен без операция може да се извършва по различни начини:

 • Лъчева терапия. Може определяни като самостоятелно лечение, а може да е като допълнение. По време на процедурата за област на простатната жлеза облучается специален апарат. Дозата се определя в зависимост от теченията на болестта.
 • Брахитерапия. Това лъчева терапия, която се провежда във вътрешността на тялото. Специални радиоактивни компоненти (зърна) се въвеждат в простатата и се борят с раковите растеж. Брахитерапия е постоянна и временна. В първия случай компонентите са вътре достатъчно дълго време, а във втория случай за около 10 минути, а след това се екстрахира.
 • Cryosurgery. В процеса на провеждане е в това, че на простатата бяха замразени. По време на замразяване рамките на ракови клетки се образува лед и разрушава неговата структура. След като простатата се размразят, ледът се топи и се оставя мъртви раковите клетки. Този метод на лечение, не се нуждае от дълъг престой в болницата и дълго възстановяване след процедурата. Но специфичен метод рядко се използва в лечението, тъй като неговата ефективност е до края не е проучен.
 • Наблюдение и выжидание. Някои пациенти не са подходящи за много видове лечения, например, се дължи на възрастта, лошото състояние на болен или с много слаб развитието на болестта. В такива случаи пациентът трябва постоянно се явяват на тестове и контролира растежа на тумори.

Най-разпространеният и ефективен метод за лечение на рак на простатата степен 2 е радикална простатектомия. Назначен, като правило, в най-напредналите случаи. По време на операцията се премахва простатната жлеза, в повечето случаи заедно с него се отстранява отдел на пикочния канал, шийката на пикочния мехур, тестисите и лимфни възли. Този метод позволява значително да увеличи продължителността на живота на пациента. Ако пациентът позволяват показатели, е възможно прилагането на нервосберегающей простатэктомии. В такъв случай ерекция се задържа и има възможност да водят нормален сексуален живот. Но ако се провежда нервосберегающая простатектомия, съществува риск от рецидив.

Прочети още  Лечение на рак на простатата

Химеотерапия при лечение на рак на простатата не се прилага, тъй като тя има за цел да се бори с быстрорастущими тумори, рак на простатата протича бавно и цитостатики просто «не виждат» на раковите клетки на простатата.

Народни методи

Народна медицина

Струва си да се забравя, че народната медицина идва като допълнение към основното лечение за подпомагане на организма. Народна терапия трябва да се прилага след консултация с лекар, тъй като много средства може да бъде противопоказано, с избран метод на лечение.
Отвара от хмелевых шишарки. Се приготвя доста лесно. 1 супена лъжица шишарки се налива литър вряща вода и се оставя на водна баня за 20 минути. Отварата се прецежда и се охлажда. Приема се по четвърт чаша преди хранене. След отвара трябва да пиете чаша преварена вода.

Отвара от корен на женско биле. В тенджера се налива 1 литър вода и добавете 2 супени лъжици смлени корени. Варете в продължение на 15 минути. Прилагат този отвара преди ядене 3 пъти на ден по 1-2 супена лъжица.

Екстракт от корен на коприва. Нарязания на ситно корен (2 супени лъжици) се изсипва чаша вряла вода 2 часа. Прилагат се по четвърт чаша 4 пъти на ден.

Трябва да се прилагат внимателно народни средства за защита, тъй като чрез тях може да се скрие различни симптоми на заболяване и лекарят няма да може достатъчно точно, за да разгледа картината на болестта.

След провеждане на лечение се дава 3 група инвалидност, ако има някакви усложнения, 2 група.

За да се избегне рецидив на болестта е необходимо:

 • точно да следвате всички препоръки на лекаря;
 • да се спазват послеоперационное лечение, ако е имало хирургическа намеса;
 • да спазвате диета;
 • промяна на начина на живот.

Ако обръщането към лекар е навременна, а прогнозата за възстановяване е доста висока. Около 80% от пациентите с рак на простатата 2 степен напълно се отрича от тази болест.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *