Рак на пикочния мехур

Как реагира човек на думата «онкология»? Със сигурност, го обхваща страх и надежда, че проблемът ще му страна. За съжаление, често се случва обратното. Диагноза «рак на пикочния мехур» се намира на 5-то място сред злокачествените новообразувания при мъжете, и на 11-та при жените. На 100 хил. души се падат 19 от случаите на това заболяване.

Причините за образуване на рак на пикочния мехур

Учените все още не могат да назоват причината за появата на тумори. Техните изследвания, насочени към определяне на гена, увеличивающего риска от рак, но, за съжаление, все още човечеството не успя да го маркирате. Оказа се, обаче, е нещо друго: на първо място, клетките на един организъм е много по-склонни към образуването на злокачествени тумори, отколкото клетките на другия. На второ място, са били идентифицирани канцерогени, които се излъчват с урината и действа на пикочния мехур отвътре, се предполага, че предизвикват образуването на тумори.

Отделят редица от така наречените «рискови фактори», увеличаващи шанса да се разболеете от рак. Към тях се отнасят:

 • Пушенето. Описываемое заболяване при пушачите възниква в 5 пъти по-често, отколкото при непушачите.
 • Присъствието на най-близките роднини, като онкологические заболявания.
 • Прехвърлени преди химио — или радиотерапия.
 • Прием на някои лекарства (например диабет).
 • Възраст: сред заболелите е много малък процент от хората на възраст под 40 години.
 • Така наречените онкогенные вируси – Емфизема Barra, hpv.
 • Урогенитальные паталогии: аденом, простатит, рак на простатата, дивертикул на пикочния мехур, хроничен цистит, стриктури на уретрата, уролитиаза. Тук се отнасят и паразитни инфекции (например, schistosomiasis).
 • Присъствието на медицинския катетър; манипулация над мехур (при лечение на други заболявания).
 • Химични вещества, притежаващи висока канцерогенностью – перилни и почистващи препарати, бои, разтворители, бонзолосодержащие и противоракови преппараты.

В общата статистика, има светло хората много по-често се разболяват от рак на пикочния мехур.

Симптоми и признаци

Много форми на рака е трудно да се диагностицират в ранните етапи. Това се отнася и за рака на пикочния мехур. Първият етап не се откроява болка или дискомфорт, ясни признаци се появяват много по-късно. Към тях се отнасят:

 • Болка в състояние на покой, така и при процеса на уриниране. Те засилват растежа на тумори.
 • Фалшиво желание за уриниране, поява на инконтиненция.
 • Хематурия – появата при последното уриниране на кръв. Обемът може да бъде малък, окрашивающим урината в розово, и всепроникващо. В последния случай, кръвта излиза съсиреци и придава на урината ярко-червен цвят. Хематурия често е придружено от остра закъснение на урината и предизвиква тампонаду на пикочния мехур.

Тампонада – попълване на пикочния мехур съсиреци кръв при профузной тотална гематурии, което прави невъзможно уриниране. Придружени от позывами, болка, често възниква коллаптоидное състояние. В такива случаи се изисква незабавна хоспитализация в урологическое клон.

 • Често се развива атрофия на бъбреците паренхим, придружени ноющей болки в гърба и артериална хипертония.
 • Постепенно кълняемостта на рак на вагината или ректума предизвиква образуването на фистули (пузырно-вагинални или прямокишечных).
 • На фона На изъязвлений пузырных стени възникват инфекции на пикочните – пиелонефрит, цистит. Мока придобива неприятна миризма и работа на външния вид.
Прочети още  Рак на кръвта при деца

При заболявания на няма специфични, определящите симптоми. Такива урологични заболявания като простатит, аденом на простатата, склероза на шийката на пикочния мехур, притежават сходни симптоми, а пациентите често се лекуват не от това заболяване, влошава ситуацията.

Диагностика включва общ анализ на кръвта, изследване на седимента на урината, тест за антиген BTA, УЛТРАЗВУКОВО изследване на пикочния мехур и бъбреците, эндолюминальная ехографии, цитоскопия, биопсия, ядрено-магнитен резонанс и компютърна ТОМОГРАФИЯ, урография. Допълнително могат да определяни сцинтиграфия на костите на скелета, рентгенография на гръдния кош, ЕХОГРАФИЯ на корема и малкия таз.

Лечение на рак на пикочния мехур

Схема на лечение, определени от лекаря, зависи от възрастта и общото състояние на пациента, етапа.

1. В първия етап На лечение включва следните процедури:

 • Въвеждане в пикочния мехур на ваксина и на противоракови лекарства, които едновременно и се борят с раковите клетки и оказват подкрепа иммунитету.
 • Резекция трансуретральная, подразумевающая отстраняване на тумора. Провежда се в случай, че тумор има акупресура място и малък размер.
 • Премахване на пикочния мехур лекар решава рядко: само в случай, ако се открива не един, а няколко огнища на рак.

2. Лечение на втория етап е почти винаги включва премахване на пикочния мехур, също така, мъжете са изсечени още и на простатата, а при жените – предната част от влагалището, матката и яйчниците.

3. При откриването на третия етап, без да се провалят, освен горепосочените органи, са отстранени лимфни възли, а след това е назначена химиотерапия.

4. Медицински процедури, извършвани в четвъртия етап, насочени към забавяне на развитието е процес и удължаване на живота. Премахването на органи, за съжаление, става неефективно поради значително разпространението на туморните образувания. Ако не се наблюдава метастазирования други органи, назначен от радиотерапия. При възникване на метастази до изрязване се добавя химиотерапия. По взаимно съгласие на пациента се практикува експериментални методи на лечение (имунната и таргетная терапия).

От това, на какъв етап е открита онкология, зависи продължителността на живота на пациента. Според последните статистически данни за 5-годишната преживяемост е над 75%, 10-годишен – около 70%, праг на 15 години перешагивает повече от 60 на сто от пациентите.

Профилактика на рака на пикочния мехур

 • Отказ от тютюнопушенето и употребата на алкохолни напитки.
 • Прекратяване на контакт с химически вещества, способни да доведат до появата на злокачествени тумори. При невъзможност – да се сведе това взаимодействие до минимум спазването на правилата за техника на безопасност.
 • Контрол за състоянието на пикочния мехур, пролечивание на хронични и възпалителни заболявания.
 • Консумацията на достатъчно количество чиста вода.
 • Отказ от боклучава храна и друга канцерогенной храна.

След 40 години се препоръчва да се проведе годишното пълно изследване за откриване на евентуални признаци на онкологични заболявания.

Всеки пациент трябва да се разбере, че онкология – не е присъда. Повечето тумори се поддават на пълно излекуване на ранните етапи, в това число и рак на пикочния мехур. Най – важното- трябва внимателно да следят за здравето си, а при откриване на признаци на заболяване – сражу същата да се консултирате с лекар.

Прочети още  Лимфом

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *