Рак на пикочния мехур при мъже

Рак на пикочния мехур се среща често при мъже на около 4 пъти по-често, отколкото при жените. Заболяването се характеризира с развитието на злокачествени новообразувания на една от стените на органа и има редица отличителни черти. Средната възраст на заболелите мъже — 55-65 години.

Причините за образуване на рак на пикочния мехур

Главната причина за болестта на лекарите наричат пушенето. Тъй като привържениците на този вреден навик сред мъжете е по-голям, а и са подложени на рак те по-често. Освен това, произтичащите от фактори включват:

 • работа в опасна среда на производството и като резултат на това, редовно поражение на лигавицата на вътрешните органи химически вещества;
 • хронични заболявания мочеполовых органи;
 • инфекция, передающиеся по полов път;
 • на радиоактивно облъчване;
 • прием на наркотични или опасни лекарства;
 • вродени дефекти на структурата на пикочния мехур;
 • постоянно въздържане от уриниране.

Наличието на папилломавируса провокира болестта, а множество папиломи по гениталиите могат да станат причина за предракового състояние.

Симптоми и признаци

Опасността от заболяването се състои в това, че на ранните етапи тя почти не се показва и не се притеснява човек. Дори ако той чувства, определени симптоми, той може да забавлява своите малки и не се потърси навреме помощта. Заедно с това лечение е точно в началния етап на най-ефективно. Към основните симптоми на рак на пикочния мехур при мъжете включват:

 1. Появата на кръв в урината. То може да се забележи с невъоръжено око или покаже при отдаване на планираните тестове.
 2. Учестено и болезнено уриниране. Най-често се проявява през нощта.
 3. Подуване на гениталиите. Често е съпроводено от болезнени усещания в областта на монс пубис. При натиск върху долните крайници и се наблюдават леки отоци.
 4. Анемия и бледност на кожата покрива. При натоварване на организма възниква обща слабост.
 5. Изтощение. Влошаване на апетита, намалява теглото, се появява гадене, възможно повръщане.
 6. В напреднал етап към изброените симптоми се добавят възпаление на бъбреците, болки в кръста. Мъж се чувства силен дискомфорт в областта на слабините. Освен това, често се наблюдават метастази в белите дробове, надбъбречните жлези, черния дроб.

Симптоми на рак на пикочния мехур при мъжете не са специфични и могат да сигнализират за началото на друго заболяване на органите на пикочо-половата система. За поставяне на правилната диагноза и, съответно, получаване на навременна лекарска помощ трябва незабавно да се консултирате с уролог.

Лечение на рак на пикочния мехур

Това онкологично заболяване значително влошава качеството на живот на мъжете и без медицинската помощ е фатално. За лечение се прилага комплексна терапия, която предполага премахване на засегнатите тъкани с едновременния прием на иммуномодулирующих на средства и провеждане на лъчева терапия. Сред ефективните методи да се отървем от рак отделят такива:

 1. Хирургическа намеса. Може да се предположи изтриване на фрагмент от тумори, засегнатата част на балона или цял орган. Операцията се извършва през уретрата или с рассечением на коремната стена. При частично премахване на пикочния мехур, той запазва функциите си при пълна — изисква създаване на изкуствена капацитет за изследване на урината. При възможност за това се използва елемент на тънкото черво.
 2. Химиотерапия. Цитостатические лекарства са въведени преди и след операцията. Това позволява намаляване на риска от рецидив и усложнения. Този начин е най-ефективен при лечението на рак на пикочния мехур.
 3. Радиотерапия. Облъчване се прилага за облекчаване на състоянието на пациента по време на и след оперативна намеса, ускорява рехабилитационен период. Може да се използва без да се извърши операцията на 1 стадий на болестта, при рецидиве, противопоказаниях към лечението е хирургично.

Вероятността от рецидив след частична резекция на орган — около 70%, затова често се препоръчва пълно отстраняване на пикочния мехур. При такова условие и комплексно лечение вероятността летального изход при пациенти в продължение на последните три години е практически равна на нула.

Профилактика на рака на пикочния мехур

Всички лекари са съгласни, че именно вредните навици — основен фактор за развитие на рак на пикочния мехур. Отказ от вредни зависимости е от ключово значение за предотвратяване на рак на заболяването. Освен това, да се намали риска от появата на рак може да бъде, придържайки се към тези основни правила:

 1. Задължително използвайте защитен костюм на вредното производство, при извършване на бояджийски работи, без радиоактивно облъчване на тялото.
 2. Да се консумират не по-малко от 2 литра негазированных напитки на ден, редовно изпразване на пикочния мехур.
 3. Не по-рядко от веднъж в годината се проведе профилактичен преглед при уролог. При поява на всякакви болезнени усещания в областта на слабините не се обезсърчават от това посещение.
 4. Своевременно лечение на цистит и всякакви възпалителни заболявания.
 5. Задръжте хирургично отстраняване на всички папиллом на половите органи.
Прочети още  Рак на бъбреците при мъже

Въпреки факта, че ракът на пикочния мехур при мъжете е тежко заболяване, могат да доведат до редица усложнения, съвременната медицина предполага неговото лечение. Благодарение на навременното диагностициране и комбинираната терапия може да се отърве от рак на заболяването, а се придържат към прости правила за превенция — да се предотврати появата му.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *