Рак на пикочния мехур при мъже

Рак на пикочния мехур се среща често при мъже на около 4 пъти по-често, отколкото при жените. Заболяването се характеризира с развитието на злокачествени новообразувания на една от стените на органа и има редица отличителни черти. Средната възраст на заболелите мъже — 55-65 години.

Причините за образуване на рак на пикочния мехур

Главната причина за болестта на лекарите наричат пушенето. Тъй като привържениците на този вреден навик сред мъжете е по-голям, а и са подложени на рак те по-често. Освен това, произтичащите от фактори включват:

 • работа в опасна среда на производството и като резултат на това, редовно поражение на лигавицата на вътрешните органи химически вещества;
 • хронични заболявания мочеполовых органи;
 • инфекция, передающиеся по полов път;
 • на радиоактивно облъчване;
 • прием на наркотични или опасни лекарства;
 • вродени дефекти на структурата на пикочния мехур;
 • постоянно въздържане от уриниране.

Наличието на папилломавируса провокира болестта, а множество папиломи по гениталиите могат да станат причина за предракового състояние.

Симптоми и признаци

Опасността от заболяването се състои в това, че на ранните етапи тя почти не се показва и не се притеснява човек. Дори ако той чувства, определени симптоми, той може да забавлява своите малки и не се потърси навреме помощта. Заедно с това лечение е точно в началния етап на най-ефективно. Към основните симптоми на рак на пикочния мехур при мъжете включват:

 1. Появата на кръв в урината. То може да се забележи с невъоръжено око или покаже при отдаване на планираните тестове.
 2. Учестено и болезнено уриниране. Най-често се проявява през нощта.
 3. Подуване на гениталиите. Често е съпроводено от болезнени усещания в областта на монс пубис. При натиск върху долните крайници и се наблюдават леки отоци.
 4. Анемия и бледност на кожата покрива. При натоварване на организма възниква обща слабост.
 5. Изтощение. Влошаване на апетита, намалява теглото, се появява гадене, възможно повръщане.
 6. В напреднал етап към изброените симптоми се добавят възпаление на бъбреците, болки в кръста. Мъж се чувства силен дискомфорт в областта на слабините. Освен това, често се наблюдават метастази в белите дробове, надбъбречните жлези, черния дроб.

Симптоми на рак на пикочния мехур при мъжете не са специфични и могат да сигнализират за началото на друго заболяване на органите на пикочо-половата система. За поставяне на правилната диагноза и, съответно, получаване на навременна лекарска помощ трябва незабавно да се консултирате с уролог.

Лечение на рак на пикочния мехур

Това онкологично заболяване значително влошава качеството на живот на мъжете и без медицинската помощ е фатално. За лечение се прилага комплексна терапия, която предполага премахване на засегнатите тъкани с едновременния прием на иммуномодулирующих на средства и провеждане на лъчева терапия. Сред ефективните методи да се отървем от рак отделят такива:

 1. Хирургическа намеса. Може да се предположи изтриване на фрагмент от тумори, засегнатата част на балона или цял орган. Операцията се извършва през уретрата или с рассечением на коремната стена. При частично премахване на пикочния мехур, той запазва функциите си при пълна — изисква създаване на изкуствена капацитет за изследване на урината. При възможност за това се използва елемент на тънкото черво.
 2. Химиотерапия. Цитостатические лекарства са въведени преди и след операцията. Това позволява намаляване на риска от рецидив и усложнения. Този начин е най-ефективен при лечението на рак на пикочния мехур.
 3. Радиотерапия. Облъчване се прилага за облекчаване на състоянието на пациента по време на и след оперативна намеса, ускорява рехабилитационен период. Може да се използва без да се извърши операцията на 1 стадий на болестта, при рецидиве, противопоказаниях към лечението е хирургично.

Вероятността от рецидив след частична резекция на орган — около 70%, затова често се препоръчва пълно отстраняване на пикочния мехур. При такова условие и комплексно лечение вероятността летального изход при пациенти в продължение на последните три години е практически равна на нула.

Профилактика на рака на пикочния мехур

Всички лекари са съгласни, че именно вредните навици — основен фактор за развитие на рак на пикочния мехур. Отказ от вредни зависимости е от ключово значение за предотвратяване на рак на заболяването. Освен това, да се намали риска от появата на рак може да бъде, придържайки се към тези основни правила:

 1. Задължително използвайте защитен костюм на вредното производство, при извършване на бояджийски работи, без радиоактивно облъчване на тялото.
 2. Да се консумират не по-малко от 2 литра негазированных напитки на ден, редовно изпразване на пикочния мехур.
 3. Не по-рядко от веднъж в годината се проведе профилактичен преглед при уролог. При поява на всякакви болезнени усещания в областта на слабините не се обезсърчават от това посещение.
 4. Своевременно лечение на цистит и всякакви възпалителни заболявания.
 5. Задръжте хирургично отстраняване на всички папиллом на половите органи.
Прочети още  Лечение на рак на белите дробове на народни средства за защита

Въпреки факта, че ракът на пикочния мехур при мъжете е тежко заболяване, могат да доведат до редица усложнения, съвременната медицина предполага неговото лечение. Благодарение на навременното диагностициране и комбинираната терапия може да се отърве от рак на заболяването, а се придържат към прости правила за превенция — да се предотврати появата му.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *