Рак на носа

Рак на носа е малораспространенным проекта заболяване. Се среща по-често при мъжете, отколкото при жените. Опасността от тази болест се състои в сложността на неговата диагностика. При навременното откриване и лечение може да избегне много от последствията.

Причините за образуване на рак на носа

Пълна картина на причините за рак на носа не е инсталиран, но се разкриват основните фактори, които провокират онкологията, ако вие:

 • Често заболяването се определя у тези хора, които страдат от хронични заболявания на носната кухина, ринитами, полипи и други възпалителни заболявания.
 • Образование, локализующиеся в носните крила, често предизвикват растеж на злокачествени клетки. За по образованиям може да се дължи на аденом и папиломи.
 • Риск от развитие на заболяване са податливи хора, работещи във вредни производства. Тук са мукомольную, деревообрабатывающую, металлообрабатывающую и химическа промишленост.
 • В риск попадат хората злоупотребляющие алкохол и табакокурением.
 • При сериозни наранявания на носа рискове също нараства.

Симптоми и признаци

Първите симптоми се проявяват под формата на малозначительных прояви запушване на носа. При несвоевременном обращение внимание на тази симптомите на това започват да се формират гнойни секрети. При това в зависимост от степента на локализация на патологичния процес се случва пълно или частично припокриване на синусите.

При възникване на огнища на заболявания в долната част на разделяне, като правило, запушване на носа се проявява на по-ранен етап. Най-горния рак на носа дава болезнени усещания и дискомфорт само в късните стадии на своето проявление.

В по-късните стадии на рак на носа започват реактивни кървене. От обширней област лезия и прогресията на тумора, толкова интенсивней се отделя кръв от носните ходове. Раковите процеси често са те гнойного възпаление на средното ухо и евстахиевой тръби. Често при заболяване се появяват остри пристъпи на болка в областта на лицето и признаци на мигрена.

Често се наблюдава омекотяване на твърди небето с образуването на лигавицата на червата. Ръст на патологичната тъкан в посока на окото клинично се проявява деформация на дъното на ямата на стената.

Има конкретни клинични признаци, позволяващи да се разкрие патологични процеси в носните пазвите на:

 • Рак на синусите на носа при разпространението на област дъвкателните мускули предизвиква нарушение на затваряне на горните и долните челюсти.
 • Продължителното затруднено дишане през едната или на двете носните ходове.
 • Разпределение с примеси на гной и жилки кръв.
 • Образование на лигавицата на болезнени раните.
 • Периодични кръвоизливи от носа.
 • Отит – възпаление на средното ухо.
 • Главоболие.
 • Гипосмия – намалена чувствителност към миризми.
 • Изтръпване на части от лицето до носа.
Прочети още  За какво говори онкомаркер CA-125

Злокачественный процес в носа, в повечето случаи се развива бързо. В по-късните етапи от онкобольного редица допълнителни симптоми:

 • Силни и почти постоянна болка в устната носа.
 • Болки в главата и зъбите на горната челюст.
 • Намаляване на слуха, на фоновия шум в ушите.
 • Сълзене на очите, изпъкнали очни ябълки, оток на клепачите.
 • Деформация на лицето, промяна на формата му.

Лечение на рак на носа

На първичния прием при отоларинголога пациентът може да получи първична картина на заболяването. За уточняване на диагнозата се назначава серия от диагностични процедури:

 • с помощта на специални увеличительных уреди се извършва преглед на носните проходи;
 • отдаване под наем на общ анализ на кръвта и определяне на нивото на онкомаркеров;
 • за получаване на проекция на носа страна и в пряка проекция се провежда рентгенология, която засенчва с назъбени ръбове говори за воспалительном процес;
 • компютърна и магнитно – резонансната томография определя структурата и местоположението на злокачествен тумор;
 • за най-точна диагностика се извършва биопсия, която определя плат принадлежност рак и етап на развитие на рака.

В началния етап На развитие на рак на носа се провежда комбинирано лечение, което в операциите с последващо облъчване. При откриване на метастатичен на поражение на регионалните лимфни възли се провежда им радикална ексцизия съвместно с околоузловой на фибри.

В случай, че раков тумор прониква дълбоко в черепа и се отнася до създаването му, неговото премахване става не възможно. При такава форма на рак се провежда интензивна лъчетерапия в съчетание с локално прилагане на цитостатических средства и онкопрепаратов.

С помощта на химиотерапия се извършва унищожаване на мутированных клетки. Това се прави чрез приемане на фармацевтични препарати.

Ако в злокачественный процес стават хвана тъкан на орбитата или твърдо небето, а след това премахване на тумор от радикални методи също е възможно. Оперативната намеса, като правило, изисква последващо провеждане на пластична операция за възстановяване на дефекта на костната тъкан.

Прочети още  Таргетная терапия при онкологични

Профилактика на рака на носа

За да се изключи толкова опасно заболяване, трябва да внимавате за здравето си и да не се стартират в лечението на вирусни процеси и инфекциозни заболявания. При продължителен курс на хрема трябва да спре да самолечение и да се обърнат за помощ към специалист.

Трябва да живеете здравословен начин на живот и по-често да се намират на открито. При трудова заетост на вредни производства трябва да се сведе до минимум въздействието на негативните фактори за безопасност, а при висок риск от заболяване промяна на предмет на дейност.

Сериозно болестно промяна, което се случва в носните проходи често се бърка с прости настинки или вирусни заболявания. При несвоевременном откриване на рак на носа може да има много неприятни последици. Колкото по-бързо успеете да разкрие патология, толкова положительней ще се окаже прогноза. Спазването на превантивни процедури е добра защита срещу този вид рак заболявания.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *