Рак на мозъка

За много пациенти диагностицирани с рак на мозъка» звучи като смъртни присъди. Въпреки това прогнозата зависи от степента на злокачествено заболяване, небрежност е процес, наличието на метастази. В началото на обръщение към лекар може да се надява за пълно възстановяване на човека, докато туморът IV етап почти не подлежи на терапия. В тези случаи прогнозата е притеснително. Заболяването може да протече безсимптомно или с минимални симптоми, които си струва да знаете за ранно откриване на болестта.

Днес рак на мозъка – доста често срещано заболяване, се падат 6% от всички злокачествени тумори. По-често засяга хората в трудоспособна възраст. Диагностициране на тумора в ранните етапи трудно, тъй като болестта се маскира под друга патология. Така, мигрена и замъглено зрение са характерни за хипертония, световъртеж е спътник на остеохондроза на гръбначния стълб. Човек често се обръща за лекарска помощ при тежка патология и рязко влошаване на благосъстоянието.

Класификация

Рак на мозъка класифицират по видове платове, от които отлежава тумор. Днес са известни около 100 различни гистологических видове тумори, сред тях най-чести са следните:

 • Нейроэпителиальные, те развиват своите клетки на мозъчните структури. Най-често се среща глиома, която може да бъдат локализирани във всеки отдел на мозъка.
 • От мозъчните мембрани и нервите. Най-често менингиома – тумор, развиваща се от черупките на около мозъка.
 • Метастатические, те се образуват от метастази, които проникнали в мозъка от други органи. Метастази най-често попадат в кухината на черепа, от белите дробове (при мъжете) и рак на гърдата (при жени). Опасни по отношение на метастази на тумори на бъбреците, простатата, дебелото черво.
 • Аденом на хипофизата – заболяване, което се формира при неконтролируемом клетките на мозъчен придатък.

Злокачественное образование, бързо се увеличава по размер и оказва натиск върху близките тъкани. Симптоми и признаци на заболяването зависят от това, кои мозъчни структури задеты патологични процеса.

Всички обемни процеси се делят на доброкачествени и злокачествени.

Доброкачествени образования, разположени вътре в черепа и не се разпространяват в други органи. При навременното хирургичното лечение пациентът може да се надява на благоприятен изход и пълно възстановяване.

Прочети още  Киста на епифизната жлеза на мозъка: неизбежно ли е оперативна намеса?

Въпреки това туморът упражнява натиск върху близо разположени тъкан, води до повишаване на вътречерепното налягане и други неврологични симптоми. Поради ограничените размери на тази на черепа кутии при несвоевременном лечението може дегенерация на раковите клетки в ракови.

Злокачествени тумори бързо се разпространяват и са опасни за живота. Засегнатите клетки метастазируют в други части на мозъка, заразяване на тъканите по пътя си.

Понякога се срещат точка на тумора, техният растеж се задържа на костите на черепа.

Причини за рак на мозъка

Изпреварят точните причини за прераждането на нормалните клетки в злокачествен медицина на този етап не може. Заболяването може да се развие в резултат от генетични отклонения. При събирането в медицинската история се наблюдава наследственост: рак на мозъка е бил открит от член на семейството.

Външни причини са:

 • Радиоактивно излъчване;
 • Канцерогенни и химически вещества, които оказват токсичен ефект върху организма. Това е соли на тежки метали, отпадъци пластмассового производство, петролни продукти;
 • Вредни навици;
 • Възраст, по-често рак на мозъка, често при пациенти над 45 години;
 • Съпътстващи заболявания. Тумори се развиват на фона на спад в имунитета, например, при ХИВ-позитивните хора или пациенти след имплантиране на органи. Провокативна фактори за рака са на химиотерапия и лъчева терапия. Понякога настояват за злокачествен прераждане става прием на антибиотици.

Симптоми на рак на мозъка

Откриване на признаци на рак на мозъка в ранен етап е лесно. В някои случаи налагането на обемни процеси дават оскъдна симптомите на това, в други — малък тумор се причинява много страдания на човека.

При рак на мозъка симптомите се разделят на общемозговые и очаговые.

Общемозговые симптоми

Ранен и постоянен признак на болестта е пулсиращо главоболие или распирающего характер. Тя се притеснява за лице през нощта или рано сутрин. Засилва при стрес, напрежение. Понякога човек се отбелязва появата на болезнени усещания при завиване или определена позиция на главата. Болевому удар с помътняване на съзнанието, нарушения в зрението. Лекар обикновено тревожно систематичность проявите и факта, че конвенционалните лекарства не помагат на пациентите.

Съвет: Общемозговые симптоми могат да свидетелстват за различни заболявания. Така че не бива веднага да се подозира рак на мозъка, е по-добре навреме да се обърнете към специалист. Цялостна диагностика ще ви помогне да определите причината за лошото самочувствие.

Прочети още  Тумор на гръбначния мозък

Гадене и повръщане не са свързани с приема на храна. Те свидетелстват за повишаване на вътречерепното налягане и стимулиране на рвотного център. Повръщане обикновено с главоболие, при децата тя може да е начален признак на заболяване.

Виене на свят — знак за поражението на мозъчните структури и на малкия мозък. Появява се при процес на упадък и казва за разпространението на тумора.

Епилептичните припадъци се появяват, когато сдавлении определени участъци на мозъка, броят на атаките е с тенденция към покачване.

Очаговые симптоми

Признаци на рак на мозъка, свързани с интериора излагане на тумори на различни отдели на нервната система. Така че, ако сдавливаются зрителните нерви, при пациента се появява влошаване на зрението до пълна загуба, мелькание мушек, тъмни петна пред очите. Въздействие върху слуховия нерв, ще доведе до влошаване на слуха. Ако засегнати от скитащи – появяват вегетативни нарушения: промени в налягането и пулса, потене и слабост.

Поражението на кората на мозъка се проявява под формата на разстройство на речта, нарушения на поведението на човека, неговото съзнание и психика. Болният не може да се концентрира, забравя имена на предметите, не е в състояние да определи мястото, лошо се ориентира във времето. Променя се поведението на човека, той става агресивен, раздразнителен, апатичен.

Рак на мозъка може да се прояви под формата на халюцинации и заблуди, ако новообразование, разположени във времеви зони. При поражение затылочных участъци липсва цветово възприятие. Ако туморът упражнява натиск върху мозъка на багажника, има разстройство в дишането, гълтането.

Признаци на рак на мозъка вариабельные и неясни, така че ги среща с тумор в мозъка в ранните етапи, не винаги успява.

Етап тумори

С оглед на бързото размножаване на раковите клетки преминаване от една фаза в друга се случва бързо и границите между тях са размити. Важно е да се определи заболяване колкото се може по-рано, защото при упадък процеса на лечение на пациента, е невъзможно. Понякога рак на мозъка може да се определи само след аутопсия.

1 етап

Това е най-лесната степента на патологичния процес. Броят на туморните клетки е малък, те бавно се размножават. Симптоми изразени неярко, човек може да се оплакват от слабост, умора, виене на свят, повтарящо се главоболие. При ранна диагностика на рак на мозъка могат да бъдат напълно премахнати с помощта на оперативно лечение, но малцина се свързва тези признаци с тумор. Причини неразположение списывают на намаляване на имунитета или на хронични заболявания.

Прочети още  Как да се идентифицират и за лечение на рак на мозъка

2 етап

Отокът постепенно прогресира и се свързва с други мозъчни тръстове структури. Клиничната картина се характеризира с главоболие, епилептични гърчове, повръщане, нарушения от страна на органите на храносмилането. На този етап на пациента може да спаси от операция, но шансовете за възстановяване се намаляват.

3 етап

Появяват се нарушения на подвижността на крайниците, нарушение на паметта, на вниманието, промяна на речта, слуха, зрението. Възниква чувство на мравучкане на крайниците, нарушения на тактилна чувствителност. При поражение на вестибуларния апарат се появява треперене походка, човек не е в състояние да запази равновесие на тялото. Характерен симптом етап е хоризонтален нистагъм – бегающие от страна в страна на учениците при неподвижно тяло. Хирургично лечение на 3 етапа дава добри резултати при разположение на тумора в областта на виска.

4 етап

В последния етап от операцията не се извършва, се назначава палиативно лечение като химиотерапия, лъчева терапия, приемане на лекарства с аналгетични свойства. Лекарските усилия са насочени към облекчаване на страданието на пациента. Продължителността на живота зависи от състоянието на имунитета и функционалната активност на самия човек. Заболяването завършва с развитие на кома.

Диагностика на рак

При съмнение за рак на мозъка трябва да посетите невролог или нейрохирурга. По време на първото разглеждане на лекар провежда редица тестове, за да се определи нарушение на координацията, на прага на тактилна и болка чувствителност.

Златен стандарт за диагностика е ядрено-магнитен резонанс. Техника помага да се установи размера и местоположението на болестно огнище, на взаимодействието му с околните тъкани и приблизително определяне на етапа на болестта. Това помага на лекаря да се набележат по-нататъшни тактика на лечение.

Други диагностични методи:

 • Биопсия на тъкани;
 • ангиография;
 • рентгенологический метод:
 • энцефалография.

Лечение на рак на мозъка

Напълно изтриване на новообразование може да оперативен път. При навременна диагноза шансовете за възстановяване са доста големи. Ако са останали малки парченца тумор, след хирургическа намеса се прибягва до лъчетерапия, това помага да унищожи всички клетки на новообразувания. Понякога се използва химиотерапия.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *